https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Novi koncept Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 13.04.2007. 10:42:22Naslov: Novi koncept Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu
Poruka od: Pedja 13.04.2007. 10:42:22
http://www.danas.co.yu/20070413/kultura2.html#1

Novi koncept Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu

Regionalni festival sa selektorskim timom

Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, na kome su se prethodnih jedanaest godina prikazivale samo najbolje predstave iz domaće pororišne produkcije, bez obzira na žanr i poreklo pisca, ove godine dobiće novi koncept. Na njemu će se u novembru, osim domaćih, igrati i najbolje predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, čime će on postati regionalni pozorišni festival. Pored toga, kako je Danasu rekao Zoran Stamatović, direktor festivala i NP Užice, umesto jednog selektora, odabir sedam predstava obaviće selektorski tim.

- Savet festivala nije se opredelio ni za jednu ličnost, jer smatramo da u ovom periodu transformacije samog festivala, to treba da bude selektrorski tim - rekao je Danasu Stamatović, a potom dodao da ne bi želeo da govori o tome ko će biti u selektorskom timu, dok o tome ne bude odlučio Savet festivala. Objašnjavajući da užički festival računa na selektorski tim Sterijonog pozorja, on otkriva da su već uspostavljeni kontakti sa sarajevkim MESS, ali i sa značajnim rediteljima i direktorima vodećih pozorišta u Hrvatskoj.

- Naša ideja je da užički festival bude, uslovno rečeno, festival pozorišta jednog jezika, što znači da će na njemu gostovati najbolje predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Za to je potreban selektorski tim koji će u tim zemljama odrediti koje su to zaista najbolje predstave, koje će festivalska publika imati prilike da pogleda u novembru, kazao je Stamatović. On navodi da se ove godine neće menjati naziv festivala, odnosno njegov epitet "jugoslovenski", jer kako kaže "mi jesmo južnoslovenski narodi", te da je i "samo ime deo jedne tradicije".

- Na užičkom festivalu prikazuju se isključivo najbolje predstave, bez obzira na pozorišni žanr ili poreklo pisca i on je bio uvek uspešan kada nije imao problematične selektorske koncepte - ocenio je Stamatović.
Na pitanje kakav će odnos biti između užičkog festivala i Sterijinog pozorja, koji ima program Krugovi, Stamatović kaže da je "užički festival vezan za sudbinu Sterije i da ga neće ugoziti", a potom dodaje da je "Sterijino pozorje posvećeno domaćem tekstu i programom ‘Krugovi’ obuhvata širi geografski prostor, a užički festival želi da ‘rasvetli’ uži regionalni teren. Naša ideja je da taj prostor, na kome narodi govore jednim jezikom i koji su upućeni jedni na druge, u pozorišnom smislu ‘profiltriramo’", kako bismo dobili sedam zaista najboljih predstava. Želimo da jedni drugima pogledamo u oči, jer je teatar u velikoj krizi. Pozorište je krenulo u tanziciju, ali još uvek nije se promenilo, a to je i problem regiona, rekao je Stamatović, ocenjujući da užički festival opstaje, bez obzira što je prošle godine bio incidentan, zbog polemike oko selekcije".

Ove godine, sa selektorskim timom, želimo da okupimo zaista sedam najboljih predstava koje se tiču svih nas, jer naš region predstavlja prostor veoma bliskih razmišljanja, poručio je direktor festivala i NP Užice Zoran Stamatović, najavljujući da će naredne godine ovaj festival najverovatnije ugostiti i predstave iz Slovenije, Makedonije i drugih zemalja u regionu.

N. Kovačević