https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Premijera komada "Sluge dvaju gospodara" u NP Užice

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 09.10.2007. 15:01:13Naslov: Premijera komada "Sluge dvaju gospodara" u NP Užice
Poruka od: Pedja 09.10.2007. 15:01:13
http://www.danas.co.yu/20071009/kultura1.html#4

Premijera komada "Sluge dvaju gospodara" u NP Užice

Komedija dvostruke igre

Povodom Dana Užica, 9. oktobra, komad "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija, u režiji italijanskog reditelja Andree Paćota, biće premijerno izveden večeras od 20 sati u užičkom pozorištu. Komad je nastao kao internacionalni projekat NP Užice, Venecijanskog pozorišnog bijelnala, Bitef teatra, italijanskog Ofućina teatra i holandskog Grand teatra, uz podršku njujorškog Teatra La Mama, Ministarstva kulture Srbije, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i užičke opštine.

Svetska premijera bila je u julu na 39. venecijanskom bijenalu, koji je bio posvećen Karlu Goldoniju, velikom italijanskom piscu, kada je venecijanska publika ovacijama nagradila užički ansambl, a domaća je bila na Bitefu, 23. septembra, u okviru programa "U toku" Bitef festivala. Reditelj Paćoto već je sarađivao sa užičkim ansamblom tokom rada na predstavi "Pilad" (P. P. Pazolini), koja je preporučila užičko pozorište za učešće na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu. Time je užičko pozorište postalo prvi ansambl u jugoistočnoj Evropi koje je gostovalo na ovoj prestižnoj evropskoj manifestaciji.

Asistent reditelja je Nemanja Ranković, umetnički direktor užičkog pozorišta. Adaptaciju potpisuju Jovan Ćirilov, koji je i preveo komad, Andrea Paćoto i Suzan Vinaker (Nemačka), koja je uradila i dramatizaciju, a kompozitor je Anja Đorđević. Kostime je osmislila Snežana Kovačević, scenografiju Mia David-Zarić, scenski pokret Ferid Karajica. Kompozitor elektronske muzike i video-dizajner je Jan H. Klug, dizajner svetla Andre Prong, obojica Holandjani, a dizajner tona Nikola Pejović. U predstavi igraju Slobodan Ljubičić, Vladimir Kurćubić, Vahidin Prelić, Bojana Zečević, Divna Marić, Tanja Jovanović, Igor Borojević i Goran Šmakić.

Komad je isceniran kao komedija dvostruke igre, uz upotrebu savremenih pozorišnih i medijskih izraza. Geografski i vremenski je izmešten, tako da ironizuje sadašnjicu našeg vremena i prostora. Prevedena su i imena likova iz originalnog teksta, tako da Goldonijev Arlekino, koga tumači Slobodan Ljubičić, postaje srpski taksista Boban. "
Predstava u Veneciji je bila odlično primljena, ali ne i na Bitefu, i to ne od onih koji su je gledali, već od onih koji su nas pozvali da gostujemo na tom festivalu", rekao je Ljubičić, a zatim saopštio da će ovaj komad naredne godine gostovati na Brodveju.

Glumački jubileji

Ove godine glumac Slobodan Ljubičić obeležava 30 godina umetničkog rada, od toga 20 godina u NP Užice. Osvojio je ukupno 28 glumačkih nagrada, od kojih 24 za uloge u predstavama užičkog ansambla. Takođe, ove godine, glumica Divna Marić obeležava 25 godina glumačkog rada u užičkom pozorištu. Njima će, pre premijere, predsednik opštine Tihomir Petković uručiti zlatnike.

N. Kovačević