https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Premijera komada "Umetnost i dokolica" Stiva Tešića u Pozoristu

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 03.01.2007. 12:15:37Naslov: Premijera komada "Umetnost i dokolica" Stiva Tešića u Pozoristu
Poruka od: Pedja 03.01.2007. 12:15:37
http://www.danas.co.yu/20061230/kultura1.html#1

Premijera komada "Umetnost i dokolica" Stiva Tešića u NP Užice

Hrabro i emotivno

Užička publika dugotrajnim aplauzom i pozivom upućenim glumcima i reditelju na bis reagovala je na igru užičkog ansambla, nakon premijernog izvođenja komada "Umetnost i dokolica" Stiva Tešića, u režiji Nemanje Rankovića, umetničkog direktora NP Užice. Ovaj tekst Stojana Stiva Tešića (1942-1996), Užičanina koji je živeo i radio u SAD i koji je 1979. nagrađen Oskarom za scenario filma "Breaking Away", nastao je pred njegovu smrt i prvi put je postavljen u domaćem teatru. Povod za postavljanje ovog komada je decenija od Tešićeve smrti, što je ujedno i konačni "povratak" velikog dramskog pisca, scenariste i romanopisca u njegov grad.

Kroz formu "drame u drami", priču o dramskom kritičaru, čiji se život sapliće između pozorišnog i realnog, što za posledicu ima tragediju njegove porodice, Tešić nudi filozofsku "fabulu" o pozorištu kao Šekspirovoj odrednici da je ceo svet pozornica. Ta istina pojačana je tezom da pod teretom svakodnevice i medija umesto života, živimo životne stilove, postajemo posmatrači, emotivno tupi, etički dezorijentisani, gladni za planetarnim i tuđim tragedijama. Rediteljski prvenac Nemanje Rankovića, prvenstveno je hrabar repertoarski potez Užičkog pozorišta, a potom i zanimljiv komad koji je utemeljen u nešto skraćenom Tešićevom tekstu, što svakako ne bi trebalo da bude njegova mana. Insceniran savremenim pozorišnim izrazima, adekvatnim pokretom i songovima, odličnom igrom glumaca, prvi deo komada čini se malo razvučenim, da bi nakon toga usledila neverovatna glumačka igra i "bura" emocija.

Glumac Slobodan Ljubičić raskošno je, realno i glumački ubedljivo, ponudio lik dramskog kritičara Aleka Čejnija, i bez patetike posebno doprineo emotivnim scenama u drugom delu komada. Njegovu kćerku, sa neverovatnom energijom i izuzetenim umećem transformacije od holivudske zabavljačice, nalik Merlin Monro, do skrhane mlade žene, dočarala je glumica Ivana Pavićević. Tumačeći lik Lenor, njegove žene i bivše glumice, Divna Marić je ostvarila jedno od svojih najboljih glumačkih izdanja. Pravo osveženje užičkog ansambla je Bojana Zečević, koja je, iako mlada glumica, upečatljivo odigrala lik njegove majke. Biljana Zdravković, u ulozi služavke Marije, uspela je da se otrgne klišeima ovakvih uloga i dokazala svoju glumačku originalnost. Opštem utisku dobre predstave doprineli su svedena i crnosiva scenografija sa visećim fotografijama i filigranski upotrebljenim svetlima koju potpisuje Mia David Zarić, ali i jednostavni crni kostimi Snežane Kovačević, efektna muzika Miroljuba Aranđelovića Rasinskog i scenski pokret koji je osmislio Ferid Karajica.

N. Kovačević