https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Primijera komada "Kardanus" u NP Užice

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 03.05.2007. 11:48:57Naslov: Primijera komada "Kardanus" u NP Užice
Poruka od: Pedja 03.05.2007. 11:48:57
http://www.danas.co.yu/20070430/kultura1.html#2

Večeras primijera komada "Kardanus" u NP Užice

Uspostavljanje civilizacijskih vrednosti

Komad "Kardanus", dramski prvenac nekadašnjeg direktora zrenjaninskog pozorišta "Toša Jovanović", Gorana Ibrajtera u režiji Ljuboslava Majere, biće premijerno izveden večeras od 20 sati u NP Užice. Asistent režije je užički glumac Vladimir Kurćubić, a Majera potpisuje i scenografiju. Kostime je osmislila Snežana Kovačević, a muziku je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski.

U priči iz 16. veka, u doba renesense (najveće tranzicije u Evropi), koja se svakako tiče danas i nas, uloga Hieronimusa Kardanusa, lekara, astrologa, matematičara, filozofa, prirodoznanca, hiromanta i po nekim, ludaka, poverena je prvaku drame Slobodanu Ljubičiću. Njegovu ženu Luciju igraće Tanja Jovanović, a njegovog sina Alda - Vahidin Prelić. U predstavi igraju Goran Šmakić (Albert Todesko, sledbenik Martina Lutera), Svetislav Jelisavčić (ubica Luka), Igor Borojević (Kardinal Del Monte, izaslanik pape Pavla III), Momčilo Murić (tamničar), Ivana Pavićević (sluškinja), Vladimir Kurćubić (Leonardo) i Nemanja Jovanović (Tartalja).

- Želimo da ispričamo priču o apsenciji moralnih i duhovnih normi, jer njihov nedostatak u ovom vremenu, izvor je svih zala koje nam se dešavaju. Ne postoji nešto što je civilizacijsko iskustvo, a to su deset civilizacijskih zapovesti, ali ne onih božjih. Da smo se pridržavali tih civilizacijskih zapovesti, bilo bi nam mnogo lakše, postojao bi neki mir i red kod nas i u nama. Ako uspemo da se, ovom pričom dotaknemo nas samih, a da pri tome ne budemo eksplicitni i plakatni, mislim da smo dosta uradili, jer ćemo ponuditi rebus koji se ne može rešiti na prvi pogled, već od gledaoca traži dovoljno umne i duhovne snage da napravi parelu između onoga što je gledao i onoga što mu se dešava danas - objašnjava Majera. Pisac Goran Ibrajter, u kratkom upustvu za upotrebu ovog teksta, navodi da je Kardanus, kao i većina likova u ovoj komediji, istorijska ličnost, koju je i Hegel opisao u svojoj Historiji filozofije.

N. Kovačević


Naslov: Odg: Primijera komada "Kardanus" u NP Užice
Poruka od: Iva_smiley 03.05.2007. 14:12:17
Bila sam na premijeri
Nisam bas pod neki utiskom napustila salu.
Za glumu svaka cast, kostimi su takodje bili odlicni...

Ali komad kao komad.... :[Naslov: Odg: Primijera komada "Kardanus" u NP Užice
Poruka od: Pedja 07.05.2007. 12:47:52
http://www.danas.co.yu/20070507/kultura1.html#1

Premijera komada "Kardanus" u NP Užice

Plemenite obmane

Premijerno izvođenje komada "Kardanus", dramskog prvenca Gorana Ibrajtera, u režiji Ljuboslava Majere, užička publika je nagradila velikim aplazuom, pa su joj se, osim glumaca na bis, poklonili i pisac i reditelj. Majera je i autor zanimljive minimalističke scenografije, Snežana Kovačević je osmislila odlične kostime, a Miroljub Aranđelović Rasinski muzički je obojio komad. Asistent reditelja je užički glumac Vladimir Kurćubić.

Priču smeštenu u doba renesanse, najveće tranzicije u Evropi, Ibrajter je napisao tako da se ona tiče i nas. To nije učinio plakatski niti dnevnopolitički, već sofisticirano, služeći se tananim humorom, prizivajući povratak univerzalnim ljudskim vrednostima. Tekst koji je svojevrsna saga o etici i smislu ljudskosti, sa rezimeom u činjenici da je odgovornost pojedinca temelj humanog društva, Majera je inscenirao pažljivo, mirno, skoro setno, poštujući tekst, nudeći komad na "drugu loptu". Majstorski vodeći "bitke" između racionalnog i emocionalnog u čoveku, kao dve ravnopravne odrednice ljudskosti, u kojima etika najčešće izgubi rat, uspeo je da načini komad koji nema nijednu primesu sve prisutnije pozorišno-banalne estetike o našoj svakodnevici, a ipak joj se i te kako približio. Reklo bi se da je dodirnuo njen epicentar.

"Ako nema Boga, nema ni greha, pa ni odgovornosti", kaže glavni lik Hijeronimus Kardanus, istorijska ličnost, lekar, naučnik, astrolog, povremeno ludak, ali i još mnogo toga. On obmanjuje, prisvaja i pod svojim imenom objavljuje otkrića Leonarda da Vinčija i drugih naučnika, ali to, kako kaže, čini u ime dobrobiti čovečanstva, znači iz "plemenitih pobuda". Koliko puta smo bili svedoci ovakve rečenice? Koliko puta smo poverovali da za naše dobro, drugome treba učiniti zlo?

Lik Kardanusa, glumački veoma zahtevan, odlično je odigrao Slobodan Ljubičić, prvak drame užičkog ansambla. On je uspeo da kombinacijom izmene glasa i pokretom, dočara višeslojnost i komplikovanost Kardanusa, njegove emotivne i etičke razvaline.
Služeći se bogatim glumačkim iskustvom, Ljubičić je sve vreme bio glumačka "kardanska osovina", koja je pokretala veoma dobru energiju i kolektivnu igru. Tanja Jovanović je šarmantno ponudila lik njegove supruge Lucije, a i ostali glumci dokazali su značaj kolektivnog glumačkog rada. Komad bi bio efektniji da su pojedine glumačke replike bile razgovetnije i da su se bolje čule, a dobrom učinku ansambla doprinelo bi, možda, jasnije isticanje duhovite potke samog teksta. Kako posle zasluženog aplauza na premijeri, slede i druga izvođenja, sigurno će ona biti dodatni motiv užičkom ansamblu da svoju igru učini još uigranijom i efektnijom.


Glumci i Majera su odlični

"Komad zaista predstavlja ono što sam tekstom hteo da kažem. U estetiku Ljube Majere nisam sumnjao i od početka sam verovao u užički ansambl. Glumci su odlični", rekao je Danasu Goran Ibrajter, nakon premijere svog komada, dodavši da je veoma zadovoljan aplauzom i reakcijom užičke publike, iako, kako kaže, ovaj komad nije napisan kao urnebesna komedija.


Nenad Kovačević


Naslov: Odg: Primijera komada "Kardanus" u NP Užice
Poruka od: mcusin 08.05.2007. 12:05:12
ja sam bio na premijeri, a od urnebese komedije nisam nista video.
Ono shto bih istakao je savrshenstvo kostimografa :D sjajna ideja josh bolja realizacija :D