https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Priznanje užičkom „Piladu“

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 14.08.2006. 11:57:51Naslov: Priznanje užičkom „Piladu“
Poruka od: Pedja 14.08.2006. 11:57:51
http://www.blic.co.yu/arhiva/2006-08-12/strane/srbija.htm#6

Vahidin Prelić nagrađen u Stobiju

Priznanje užičkom „Piladu“

UŽICE - Vahidin Prelić, glumac užičkog Narodnog pozorišta, dobitnik je nagrade za najbolju mušku ulogu na Međunarodnom festivalu antičke drame održanom u makedonskom gradu Stobiju. Prelić je priznanje dobio za ulogu Pilada u istoimenom komadu.

Predstava „Pilad“, u režiji Italijana Andree Pačota, dobila je jednu od četiri nagrade u konkurenciji pozorišta iz Makedonije, Holandije, Grčke, Ukrajine i Bugarske.

- Nisam uspeo da gledam druge predstave, tako da ne mogu da govorim o konkurenciji, ali u svakom slučaju imena pozorišta koja su učestvovala garantuju da je festival bio dobar - kaže Vahidin Prelić.

Komad „Pilad“, navodi Prelić, u Stobiju je doživeo drugu dimenziju jer je izveden na otvorenoj sceni.

- Scena na kojoj smo igrali nije bila iz vremena kada su se na njoj odigravale predstave antičke Grčke. Čuo sam da su je Rimljani pretvorili u gladijatorsku arenu, tako da nije akustična kao što sam očekivao. Ako je to mana festivala, onda je prednost to što smo prvi put igrali pred dve hiljade ljudi - navodi Prelić.

„Pilad“, koji je premijerno izveden zimus, uskoro će učestvovati na još jednom festivalu. Užičko Narodno pozorište očekuje da će ovim komadom ući u selekciju sarajevskog MES festivala i dobiti nove nagrade.

V. Lojanica