https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Promocija gastronomskih, turističkih i etno blagodeti užičkog kraja

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 08.10.2007. 14:59:32Naslov: Promocija gastronomskih, turističkih i etno blagodeti užičkog kraja
Poruka od: Pedja 08.10.2007. 14:59:32
http://www.blic.co.yu/srbija.php?id=15416

Promocija gastronomskih, turističkih i etno blagodeti užičkog kraja

Stižu gosti čak iz Afrike

Autor: Vladimir Lojanica | 08.10.2007 - 09:41

UŽICE - Turistička organizacija Užica juče je po četvrti put organizovala manifestaciju „Dan za juče“, sa ciljem da promoviše etno, turističke, gastronomske i ostale blagodeti užičkog kraja.

Kiša je juče donekle sprečila da se „Dan za juče“ održi, kao što je bilo planirano, na Gradskom trgu, već su izlagači svoje štandove morali da sele na natkriveni plato ispred Narodnog pozorišta.

A na štandovima su viđeni eksponati kakvi se u gradovima više ne sreću: preslice, lovački rogovi, avani, ćilimi, ponjave, sardžade, kačice sa kajmakom, pegla na žar, karlice. Kraj njih su bila postavljena srpska nacionalna jela, mnoštvo raznih pita, obavezni beli mrs i pršuta, domaća vina i rakije, medovi, grnčarski i opančarski proizvodi, rukotvorine.

Direktor Turističke organizacije Užice Miroslav Rađen kaže da je promovisanje tradicionalnih vrednosti užičkog kraja proteklih godina dalo dobre rezultate. Osim domaćih stižu i gosti iz inostranstva, među kojima su poneki iz vanevropskih zemalja.

- Kroz isticanje etno motiva, predstavljanje domaće kuhinje i starih zanata, uspeli smo da oživimo seoski turizam u užičkim selima. Do pre tri godine nismo imali nijedan kategorisan ležaj u selima, a sada imamo 34 domaćinstva koja nude 157 ležaja. Prošle godine je seoski turizam ostvario je 1.500 noćenja, a ove godine biće barem dvadeset odsto više - kaže Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije.

„Dan za juče“ bio je prilika da se nagrade najbolji domaćini u seoskom turizmu. Bez premca među njima je Ruža Ivanović iz Kremana, a za njom su Miroljub Bešlić, takođe Kremanac, i Nada Milekić iz Mokre Gore.

- Turisti hoće udoban smeštaj, zdravu hranu i ljubaznog domaćina. Kada to postigneš, možeš računati na uspeh. Moje domaćinstvo nudi osam ležaja, a od početka godine do danas ostvarili smo 200 pansiona koji pojedinačno koštaju 1.400 dinara. Među gostima prednjače stranci, a ove godine odsedali su turisti iz sedam zemalja. Dolazili su čak i iz Afrike - pohvalila nam se Ruža Ivanović, šampion seoskog turizma.


Naslov: Odg: Promocija gastronomskih, turističkih i etno blagodeti užičkog kraja
Poruka od: fon Manštajn 08.10.2007. 18:59:16
malo me nervira taj etno gstronomski turizam gde pamtis gradove po kafanama i gde se i koliko dobro jelo...a to je bas popularno u zadnje vreme  :icon2: