https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Promovisane drame Stojana Stiv Tešića

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 10.12.2008. 13:13:58Naslov: Promovisane drame Stojana Stiv Tešića
Poruka od: Pedja 10.12.2008. 13:13:58
http://www.studio-b.rs/info/vest.php?id=32537

Promovisane drame Stojana Stiv Tešića

Stojan Stiv Tešić, književnik poreklom iz Užica, koji je živeo i stvarao u Americi i Kanadi, u našoj sredini još uvek nije dovoljno priznat.

Tek sada, 13 godina posle njegove smrti, kod nas su objavljene njegove tri drame, zajedno sa biografijom ovog srpskog Oskarovca, u knjizi koja je promovisana u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

U knjizi „Stojan Stiv Tešić, Život i tri drame", našli su se komadi „Brzina tame" i „Umetnost i dokolica", koji su postavljeni u Zvezdari teatru i u užičkom pozorištu, kao i „Povratak na početak". Ovo je prvo objavljivanje tih drama na srpskom jeziku. Njegovi romani „Summer crossing" i posthumno objavljen„Karoo" koji je dobio sjajne kritike u Americi, još nisu našli domaćeg izdavača.

Stojan Stiv Tešić rođen je u Užicu 1942. godine. U svojoj 14. godini sa porodicom se preselio u Čikago. Svoje prve komade napisao je već kao diplomac na Kolumbija univerzitetu, a za scenario za film „Breaking away" ili „Četiri druga" iz 1979, nagrađen je Oskarom. Umro je od srčanog udara 1996. godine.

Knjiga „Stojan Stiv Tešić, Život i tri drame" autora Zorana Jeremića, objavljena je u izdanju „Academice".