https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Razočaran napušta Užice

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 12.06.2006. 20:21:12Naslov: Razočaran napušta Užice
Poruka od: Pedja 12.06.2006. 20:21:12
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/06/08/srpski/RG06060204.shtml

Predstava koja putuje u svet bez svog reditelja Tome Trifunovića

Razočaran napušta Užice

Od 12 putnika, koliko je u početku bilo planirano, spisak se sveo na šestoro. Od toga u Ameriku putuje troje glumaca

UŽICE - Razočaran i rezigniran što se nije našao na spisku putnika za turneju po Americi tokom koje će glumci užičkog Narodnog pozorišta u više gradova izvesti komad "U naviljcima" u njegovoj režiji, Tomislav Trifunović, dugogodišnji poznati glumac užičkog pozorišta, najavio je odlazak i iz ovog pozorišta i iz Užica!

- Između ostalog, imam sina u Americi (Sergej Trifunović), ali me je nečija zla volja ili samovolja sprečila da otputujem. Zbog toga, ali i svega ostalog, odlučio sam da napustim ovaj grad i užičko pozorište. Žao mi je što to saopštavam ovom prilikom - izjavio je Trifunović na konferenciji za novinare u Užicu.

Trifunović na turneju pozorišta po Americi, tokom koje će njegovu predstavu videti gledaoci u Čikagu, Milvokiju, Klivlendu i NJujorku, prvenstveno naši iseljenici, ali i gradonačelnik Čikaga, neće putovati, kako je objašnjeno, zbog nedostatka novca.

- Osnovni je red da kada predstava ide na značajna gostovanja, da sa njom putuje i reditelj. Takođe je osnovni red da me neko pita šta tamo treba da se uradi, ali to me niko nije pitao - rekao je Trifunović i u jednom trenutku napustio konferenciju za novinare. Od dvanaestoro putnika, koliko je u početku bilo planirano, šestoro iz pozorišta, i po dvoje iz ministarstava za kulturu, dijasporu, trgovinu i turizam, spisak se na kraju sveo na šestoro, pa sada u Ameriku putuju troje glumaca - Tanja Jovanović, Biljana Đoković i Vladimir Kurčubić, tehničar Milomir Bogdanović, organizator Rada Nikitović i Miodrag Božović, pomoćnik ministra za dijasporu.

Posle Trifunovićevog reagovanja u Pozorištu u Užicu objašnjeno je da ne postoje lični razlozi zbog kojih Trifunović neće putovati već da je u pitanju nedostatak novca i ograničen broj ljudi koji putuju na turneju.

- I prošle godine, kada smo takođe u Americi gostovali sa komadom "Noć đenerala", nije putovao reditelj Jovica Pavić. Zbog nedostatka novca i ograničenog broja ljudi, nisam pitala Tomu Trifunovića, jer ni prošle godine nismo pitali Pavića - rekla je organizator Rada Nikitović, odbacujući navode o nečijoj zlovolji ili samovolji. Pastoralna komedija "U naviljcima" premijerno je u užičkom Narodnom pozorištu izvedena 2003. godine, od tada je igrana više od 30 puta, uvek pred punom salom ovog pozorišta. Turneju pozorišta u Americi finansijski su pomogle užičke firme i Ministarstvo za dijasporu.

Z. Šaponjić