https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Rekonstrukcija Narodne biblioteke u Užicu

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 07.02.2008. 13:39:32Naslov: Rekonstrukcija Narodne biblioteke u Užicu
Poruka od: Pedja 07.02.2008. 13:39:32
http://www.danas.co.yu/20080207/vojvodina1.html#8

Rekonstrukcija Narodne biblioteke u Užicu

Uskoro bolji uslovi i veći izbor knjiga

Krajem prošle godine, nakon višemesečnih priprema, počela je adaptacija pozajmnog odeljenja za odrasle u užičkoj Narodnoj biblioteci. Adaptacija je bila neophodna, zbog dotrajalosti elektroinstalacija, potrebe da se poveća radni prostor, obezbedi bolja funkcionalnost, kao i slobodan pristup što većem broju knjiga. Značajno je i to što u vreme radova, biblioteka nije zatvorila vrata korisnicima, već pozajmno odeljenje za odrasle i dalje radi, i to u prostoru namenjenom najmlađima.

Završetkom adaptacije, kako ističe direktor Zoran Tešić, užička biblioteka, koja je matična biblioteka za Zlatiborski okrug, moći će prostorno i funkcionalno da odgovori zahtevima savremenog bibliotekarstva.

- Osnovni cilj adaptacije je povećanje broja korisnika i stvaranje reprezentativnog prostora u gradu, u skladu sa namenom i vremenom u kome živimo, ističe Tešić i dodaje da je rok za završetak radova kraj februara.

Novac za adaptaciju obezbedili su Ministarstvo kulture i osnivač ove ustanove užička opština.

Inače, biblioteka je tokom prošle godine nabavila 3.211 knjiga, više od 60 naslova periodike, kao i oko 200 elektronskih izdanja. Nude se i Kobson-baza sa 2.500 naslova stručne periodike, Ebart-baza, koja pokriva dvadeset najtiražnijih domaćih dnevnih novina i nedeljnika, kao i baza važećih zakona objavljenih u Službenom glasniku. U isto vreme 3.788 članova pozajmili su 97.307 knjiga, a u blagom porastu je broj korisnika elektronskih baza podataka. Biblioteka je priredila sedamnaest književnih večeri, šest izložbi, devet ostalih manifestacija i izdala četiri broja Međaja.

Obavljena je i revizija knjižnog fonda, što je bila obaveza prema Zakonu o bibliotečkoj delatnosti, tako da trenutno ova ustanova poseduje 153.023 monografske publikacije. Članarina za ovu godinu je 600 dinara i nije menjana od 2006. godine. Posebna pogodnost je porodična članarina, a korisnicima se nudi dnevna i mesečna članarina, dok je upis besplatan za lica sa posebnim potrebama, članove udruženja distrofičara, paraplegičara, slepih i slabovidih, obolelih od multipleks skleroze.

N. Kovačević