https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Slika Nenada Žilića od juče u holu skupštinske zgrade

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 14.04.2008. 15:18:14Naslov: Slika Nenada Žilića od juče u holu skupštinske zgrade
Poruka od: Pedja 14.04.2008. 15:18:14
http://www.danas.co.yu/20080411/vojvodina1.html#10

Slika Nenada Žilića od juče u holu skupštinske zgrade

Užice volim najviše na svetu

Ulje na platnu pod nazivom "Sveti Đorđe", akademskog slikara Nenada Žilića, Užičanina koji živi u Parizu, gde je stekao svetsku karijeru, od juče je izloženo u holu zgrade užičke skupštine.

Žilić je rođen u Užicu, 1957. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, a postiplomske studije, kao stipendista prestižne Herderove fondacije, završio je u Beču. U Parizu je od 1994. godine, a u Gradskoj galeriji u Užicu nedavno je bila priređena njegova retropsektivna izložba.

Zaslužan je što je 2001. godine, prvi put na Balkanu, i to u Gradskoj galeriji u Užicu, bila priređena izložba "Pariski jesenji salon", koju je otvorio pokojni premijer Zoran Đinđić. Naredne godine na tom salonu u Parizu, omogućio je da se predstave likovni umetnici iz Srbije. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, od domaće nagrade iz fonda Nedeljko Gvozdenović, do najprestižnije državne nagrade za slikarstvo u Francuskoj-Fondasion d Frans, a njegove slike videla je publika u najpoznatijim galerijama svetskih metropola.

- Užice najviše volim i zbog toga dolazim retko i ostajem kratko, jer kada bih ostao duže, verovatno bih ostao stalno u ovom gradu - rekao je Žilić, poručujući učenicima užičke Umetničke škole, koji su iskoristili priliku da sa njim razgovaraju, da je Užice za njega "najvažniji grad, jer je iz njega u svet poneo sve što mu je bilo bitno".

Podsetivši da se Žilićeve slike nalaze u znamenitim svetskim galerijama i privatnim kolekcijama, Tihomir Petković, predsednik užičke opštine, zahvalio se Žiliću što je omogućio da ovo delo ukrasi hol zgrade užičke skupštine.
- Gospodin Žilić je bio ljubazan da nam ovu sliku skoro pokloni, po trostruko nižoj ceni od tržišne - rekao je Petković.

N. Kovačević