https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - У селу Злакуси почињу научна истраживања културног наслеђа

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 03.08.2007. 12:28:17Naslov: У селу Злакуси почињу научна истраживања културног наслеђа
Poruka od: Pedja 03.08.2007. 12:28:17
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=36484

Српска грнчарија за европску баштину

У селу Злакуси и околини почињу обимна научна истраживања овдашњег занатског и културног наслеђа

Злакуса код Ужица – Кад се наука и културни туризам нађу на истом послу, онда је реч о селу Злакуси код Ужица и тамошњој јединственој, вековима старој грнчарији. На тему чувених земљаних лонаца овог краја, израђених на начин непромењен вековима, и о културној баштини овог краја управо почињу обимна научна истраживања, чији је циљ да потпомогну очувању старог заната и свих овдашњих вредности, туристичкој посети, као и стварању праве слике о прошлости овог краја.

Носилац мултидисциплинарног истраживачког пројекта, названог „Злакуса, Потпеће и околина”, јесте Народни музеј из Ужица, а партнерске установе су му Народни музеј и Природњачки музеј. Аутор пројекта је Биљана Ђорђевић из Народног музеја у Београду, а улога координатора пројекта припала је Боси Росић, саветнику Народног музеја у Ужицу.

– О злакуској грнчарији и баштини овог краја много се говори, али су недовољно научно истражене. Овим вишегодишњим пројектом биће обухваћен и грнчарски занат, и природна и културна добра на овом подручју, и све друго значајно за науку, детаљније него у појединим досадашњим истраживањима. Суштина је да очувамо наше изворне вредности, а једино овде у Србији грнчарија се и дан-данас израђује на ручном витлу, уз печење на отвореној ватри – каже за „Политику” Боса Росић.

Прошлост и садашњост Злакусе и околине биће кроз поменути пројекат сагледане из разних научних углова: од етнолошких, етноархеолошких и археолошких до историјских и геолошких истраживања. Биљана Ђорђевић напомиње да је обавеза да заштитимо ову баштину и на основу пронађеног правилније тумачимо архаичан начин израде керамике, сачуван, преношењем с колена на колено, до данашњих дана.

– Познато је да су проф. Бранко Ракић и група студената са београдског Правног факултета Савету Европе прошле године поднели предлог конвенције о заштити старих и традиционалних заната у Европи. Стари занати свуда нестају, глобализација угрожава њихове специфичности. Сада је тај предлог у процесу усвајања, подржале су га Велика Британија, Немачка, Шпанија и друге земље. Уз остале наше изворне вредности, традицији Злакусе је у тој европској бризи о занатима свакако место – додаје Биљана Ђорђевић.

Научна истраживања обављаће се уз финансијску помоћ Министарстава културе, науке и екологије, као и општине Ужице. Према речима Босе Росић, уз резултате пројекта који треба да помогну чувању баштине, даљем оживљавању старог заната, развоју села и културног туризма, настојаће се да неки стари запуштени објекти на овом подручју буду обновљени и, буде ли могућности, претворени у модеран смештајни простор за туристе, наравно у етностилу.

Б. Пејовић
[објављено: 03.08.2007.]