https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Kulturni život - Užičko pozorište na Venecijanskom bijenalu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Užičko pozorište na Venecijanskom bijenalu  (Pročitano 2624 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 10.05.2007. 13:16:41 »

http://www.danas.co.yu/20070510/kultura1.html#1

Užički ansambl počeo pripreme za učešće na Venecijanskom bijenalu

Savremeno iščitavanje Goldonijevog teksta

U NP Užice počela je priprema internacionalnog koprodukcijskog projekta "Sluga dvaju gospodara", Karla Goldonija, sa kojim će ovaj ansambl, 19. jula ove godine, učestvovati na 39. pozorišnom bijenalu u Veneciji (Festival di della Bieannale di Venezia).

Ambiciozni i značajni projekat za promociju domaće kulture, ali i veliko iskušenje za užičko pozorište, realizuje se u koprodukciji sa Venecijanskim bijenalom, Bitef teatrom, Offucina Electic Arts (Italija) i Grand Thetare (Holandija). Veliki iskorak u internacionalizaciji potvrde kvaliteta užičkog pozorišta, podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i užička opština.
Goldonijev komad režiraće Andrea Paćoto, italijanski reditelj i saradnik čuvene La MAME, koji je prošle godine sa velikom uspehom režirao komad "Pilad" (P. P. Pazolini) u užičkom pozorištu. Asistent reditelja je Nemanja Ranković, umetnički direktor Užičkog pozorišta, Jovan Ćirilov je uradio prevod i adaptaciju, dramaturgiju potpisuje Suzan Vineker (Nemačka), a kompozitor je Aleksandra Đorđević. Kompozitor elektronske muzike i video dizajner je Jan H. Klug (Holandija), scenografiju će osmlisliti Mia David Zarić, dizajn svetla Andre Pronk (Holandija), kostime Snežana Kovačević, scenski pokret Ferid Karajica, dizajn zvuka Nikola Pejović, a specijalni saradnik na predstavi je Nebojša Graca.

Reditelj Paćoto prisustvovao je prvoj čitajućoj probi, i, nakon podsećanja na izuzetno kreativno iskustvo sa užičkim ansamblom tokom prošle godine, istakao da je u pitanju savremena adaptacija Goldonijevog teksta iz doba baroka, koja će biti iscenirana kao "komedija dvostruke igre" uz upotrebu savremenih pozorišnih i medijskih izraza. "Radnja originalnog komada dešava se u Veneciji, tadašnjem velikom trgovačkom centru, ali savremenom adaptacijom i prevodom ona je izmeštena u Crno Trgovište, u sadašnjost, krcatu apsurdnih i tragikomičnih situacija i likova koji igraju dvostruke igre. Važno je da pojasnimo odnose među likovima, kako bi gledaoci mogli da prepoznaju upravo tu dvostruku igru", rekao je glumcima i delu autorskog tima reditelj Paćoto, navodeći da je podnaslov komada: "Dvoje nije dovoljno da naprave dvostruku igru, potrebno je troje da naprave dvostruku igru".

U predstavi, u kojoj su prevedena i imena likova, igraće glumci užičkog pozorišta Divna Marić (Clarice/Bisera), Vahidin Prelić (Florindo/Cvetko Aretić), Vladimir Kurćubić (Pantalomba/Panta od Potrebića), Tanja Jovanović (Smeraldina/Narcisa), Bojana Zečević se pojavljuje u dve uloge (Beatrice/Dobrila i Zeka Raspopović), Igor Borojević (Brioghela/Branko), Goran Šmakić (Silvio/Slavko Slavnić) i Slobodan Ljubičić (Truffaldino/Boban). Probe u užičkom pozorištu planirane su u dva navrata, najpre od 7. do 20. maja, a potom od 1. do 28. juna.

N. Kovačević
« Poslednja izmena: 18.05.2007. 13:05:58 Pedja » Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 18.05.2007. 13:05:17 »

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/K07051701.shtml

U užičkom pozorištu spremni za Bijenale

UŽICE - U užičkom Narodnom pozorištu počele su probe komada "Sluga dvaju gospodara", Karla Goldonija, internacionalnog koprodukcijskog projekta s kojim će Užičani učestvovati na 39. Pozorišnom bijenalu u Veneciji, 19. jula ove godine. Projekat se realizuje u koprodukciji sa Venecijanskim bijenalom, Bitef teatrom, pozorišnim kućama iz Italije i Holandije, a podržali su ga Ministarstvo kulture Srbije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i užička opština.

Goldonijev komad u užičkom pozorištu režira Italijan Andrea Paćoto koji je prošle godine u Užicu režirao komad "Pilad". Asistent reditelja je Nemanja Ranković, prevod i adaptaciju komada uradio je Jovan Ćirilov, dramaturgiju Suzan Vineker iz Nemačke, a muziku Aleksandra Đorđević. Scenografiju komada uradiće Mia David-Zarić, dizajn svetla Andre Pronk iz Holandije, kostime Snežana Kovačević, scenski pokret Ferid Karajica, dizajn zvuka Nikola Pejović, a specijalni saradnik na predstavi je Nebojša Graca.

Reditelj Paćoto koji je prisustvovao prvoj probi rekao je da je u pitanju savremena adaptacija Goldonijevog teksta iz doba baroka.

- Radnja originalnog komada dešava se u Veneciji, tadašnjem velikom trgovačkom centru, ali savremenom adaptacijom i prevodom ona je izmeštena u Crno Trgovište, u sadašnjost punu apsurdnih i tragikomičnih situacija i likova koji igraju dvostruke igre - kaže Paćoto.

U predstavi igraju glumci užičkog pozorišta: Divna Marić, Vahidin Prelić, Vladimir Kurćubić, Tanja Jovanović, Bojana Zečević, Igor Borojević, Goran Šmakić, Slavko Slavnić i Slobodan Ljubičić.

Z. Šaponjić (Sina)
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 14.06.2007. 11:56:40 »

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=31364

Представа за Венецију

Ужичко позориште почело рад на интернационалном пројекту „Слуга двају господара”

Ужице – Ужичко позориште је направило први корак ка остварењу „пројекта деценије”. У току су припреме комада „Слуга двају господара” Карла Голдонија, којим ће ансамбл овог театра 19. јула године наступити на 39. позоришном бијеналу у Венецији. Реч је о интернационалном копродукцијском пројекту који Ужичани остварују у сарадњи са Венецијанским бијеналом, Битеф театром, као и театрима из Италије и Холандије.

Голдонијев комад режира италијански редитељ Андреа Паћото, а играју ужички глумци Дивна Марић, Вахидин Прелић, Владимир Курћубић, Тања Јовановић, Бојана Зечевић, Игор Боројевић, Горан Шмакић и Слободан Љубичић. Паћото је присуствовао првој читајућој проби у Ужицу и изјавио да се спрема савремена адаптација овог Голдонијевог текста из доба барока.

– Биће то комедија двоструке игре, уз употребу модерних позоришних и медијских израза – открио је италијански редитељ који је већ успешно сарађивао са ужичким позоришним ансамблом у пројекту „Пилад”. – Радња Голдонијевог комада се дешава у Венецији, али је овде измештена у Црно Трговиште, у садашњост крцату апсурдним и трагикомичним ситуацијама, са ликовима који играју двоструке игре.

Подршку у подухвату који на Венецијанском бијеналу промовише српску културу, Ужичко позориште добија од Министарства за културу Србије, Италијанског института за културу у Београду и Скупштине општине Ужице.

Б. П.
[објављено: 14.06.2007.]
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #3 poslato: 04.07.2007. 15:05:37 »

http://www.danas.co.yu/20070704/kultura1.html#9

Užički ansambl na Pozorišnom bijenalu u Veneciji

Potvrda evropske vrednosti

U Narodnom pozorištu u Užicu završena je priprema internacionalnog projekta "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija, sa kojim će ovaj ansambl 19. jula učestvovati na ovogodišnjem 39. pozorišnom bijenalu u Veneciji. Tokom proteklih nekoliko meseci ovaj zančajan iskorak, ne samo za užički ansambl i grad već i Srbiju, pripremio je internacionalni tim umetnika iz Italije, Holandije, Nemačke, na čelu sa Andreom Paćotom, italijanskim rediteljem zavidne međunarodne reputacije.

Tim povodom predsednik opštine Tihomir Petković priredio je prijem za glumce, autorski tim i osoblje užičkog pozorišta i poručio da je učešće užičkog pozorišta na najstarijoj kulturnoj manifestaciji u Evropi potvrda kvalitetnog i kreativnog rada. "Užičko pozorište time je prevazišlo granice Srbije i Užicu je čast da bude deo kulturne baštine Evrope", poručio je Petković. On je podsetio da je iz opštinskog budžeta izdvojeno 4.3 miliona dinara za pozorišnu produkciju tokom prošle sezone, dva miliona za ovu godinu za Jugoslovenski pozorišni festival, 150.000 dinara za projekat Otvorenih scena užičke Akademike, čiji je partner ovo pozorište, kao i 11 miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana za rekonstrukciju Male scene. "NP Užice je miljenik opštinske vlasti i takav status je potpuno opravdano zaslužilo uspešnim i kreativnim radom", dodao je Petković i saopštio da je za nastup na Venecijanskom bijenalu opština izdvojila 1.000 evra, što, kako je rekao, nije dovoljno, ali je istakao da postoji mogućnost da se posredstvom donatora obezbedi dodatni novac.

Nemanja Ranković, umetnički direktor pozorišta i asistent reditelja, pod vidnim emotivnim nabojem, zahvalio se glumcima što su verovali u ceo projekat i izneli ga do kraja, a potom poručio da "iznos o finansijskoj podršci opštine možda izgleda kao velik, ali da je za velike projekte ovog pozorišta, potrebna veća finansijska podrška". "Nastup NP Užice na Venecijanskom bijenalu značajan je za Užice, ali i celu Srbiju, pa bi shodno tome i drugi trebalo da krenu našim putem i iskažu kreativni entuzijazam", kazao je Ranković.

Podsećajući na veliki uspeh komada "Pilad", koji je prošle godine režirao u ovom pozorištu i na odličnu saradnju sa ansamblom, reditelj Paćoto je poručio da su kultura i umetnost najbolji način komunikacije međju ljudima, a umetnici najbolji ambasadori.

On je objasnio da je za učešće na Venecijanskom bijenalu odabrao užički ansambl, nakon poziva od umetničkog direktora ove menufestacije, na kojoj će se, osim uspešnih pozorišta u Evropi, užički teatar predstaviti savremenom adaptacijom Karla Goldonija, jednog od velikana evropske kulturne baštine. "Tokom priprema projekta u upotrebi su bila tri jezika i kroz umetničku konfrontaciju došli smo do emocija kao univerzalnog načina za umetničko razumevanje", dodao je Paćoto i istakao da za nastup užičkog pozorišta na Bijenalu vlada veliko interesovanje.

Adaptaciju Goldonijevog dela potpisuju Jovan Ćirilov, koji je i preveo komad, Andrea Paćoto i Suzan Vinaker iz Nemačke, koja je uradila i dramatizaciju. Kompozitor je Aleksandra Đorđević, kostime je osmislila Snežana Kovačević, scenografiju Mia David Zarić, kompozitor elektronske muzike i video dizajner je Jan H. Klug, dizajner svetla Andre Pronk iz Holandije, a zvuka Nikola Pejović. Projekat se realizuje u koprodukciji sa Venecijanskim bijenalom, Bitef teatrom, Ofućina teatrom iz Italije i Grand teatrom iz Holandije, uz podršku Ministarstva za kulturu Srbije, Italijanskog instituta za Kulturu u Beogradu i užičke opštine. U predstavi igraju glumci užičkog pozorišta Divna Marić, Vahidin Prelić, Vladimir Kurćubić, Tanja Jovanović, Bojana Zečević, Igor Borojević, Goran Šmakić i Slobodan Ljubičić.

Srbija prvi put na Bijenalu

Užičko pozorište biće prvi teatar iz Srbije koji će nastupiti na ovom prestižnom festivalu, koji je ove godine posvećen Karlu Goldoniju, velikom italijanskom dramskom piscu, a povodom trista godina njegovog rođenja i nosi naziv "Goldoni u novom pozorištu". Pored užičkog pozorišta, učestvovaće teatri iz Francuske, Mađarske, Maroka, raznih delova Italije i drugih zemalja. Istim komadom ovaj ansambl predstaviće se i na Mitel festu u gradiću Ćividale del Friuli na severu Italije, 22. jula.


N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #4 poslato: 17.07.2007. 15:06:50 »

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=34725

Ужичани на Бијеналу у Венецији

Први пут наше позориште учествује на значајном међународном позоришном фестивалу. – Искорак у европску културну баштину

Ужице – Глумци ужичког позоришта отпутовали су у Венецију на чувени Бијенале на коме ће, као прво наше позориште на овој престижној културној смотри, наступити 19. јула са копродукцијском представом „Слуга двају господара”, у режији Италијана Андрее Паћота. Реч је о комаду Карла Голдонија, чијем делу је и посвећен овогодишњи Венецијански бијенале.

Позориште из Ужица је представу остварило у копродукцији са Бијеналом, Битеф театром, Офућина театром из Италије и Гранд театром из Холандије, уз подршку Министарства културе Србије, Италијанског института за културу у Београду и Скупштине општине Ужице. У представи играју ужички глумци Слободан Љубичић, Вахидин Прелић, Дивна Марић, Владимир Курћубић, Тања Јовановић, Бојана Зечевић, Игор Боројевић и Горан Шмакић. Асистент редитеља Паћота је уметнички директор позоришта у Ужицу Немања Ранковић, Јован Ћирилов је комад превео и адаптирао заједно са Паћотом и Сузан Винакер, која је урадила драматизацију, композитор је Александра Ђорђевић, костимограф Снежана Ковачевић, сцена је дело Мие Давид-Зарић, а сценски покрет Ферида Карајице. Електронску музику и видео-дизајн осмислио је Холанђанин Јан Клуг, светло је дизајнирао његов земљак Андре Пронк, а звук Ужичанин Никола Пејовић.

– Упорно и са пуно ентузијазма смо минулих неколико месеци радили на представи која је урађена по светским стандардима – рекао је за „Политику” Немања Ранковић, уметнички директор, пред пут у Венецију. – Познато је да смо прошле године сарађивали са Андреом Паћотом који је у Ужицу направио представу „Пилад”. Када је уметнички директор Бијенала Маурицијо Скапаро видео тај комад предложио је да направимо копродукцијски пројекат за венецијански фестивал у коме је наш театар носилац пројекта. Наступ на Бијеналу је велики догађај за културу Ужица и целе Србије, улази у анале српског театра, први пут је неко са наших простора добио ту част.

Према речима Зорана Стаматовића, директора позоришта у Ужицу, у Венецију глумци одлазе потпуно спремни и отворени да овом престижном фестивалу подаре свој таленат, знање и жељу да буду део европског театра.

Кад је реч о Голдонијевом тексту, у пројекту је добио ново читање, у складу са постмодерним надреализмом. Приступ је савремен, говори се о садашњем времену, кроз иронију о балканској стварности, са одвијањем радње у два градића названа Црно Трговиште и Бело Градиште, спојених интересима и моћи двојице господара, уз употребу видеа, светла и тона у нарочитом дизајну, уз „живу” и снимљену музику.

– Представа је мало другачија од комедије дел арте, захтевнија, интересантна, мултимедијална. Припремљена је за комуникацију са иностраним гледалиштем и за универзално споразумевање. Тражили смо универзални језик за ту врсту позоришта и нашли смо га – објашњава глумац Вахидин Прелић, један од два господара у представи, не кријући понос што има прилику да учествује на Бијеналу.

Како је о овом пројекту испричао режисер Андреа Паћото, ужичко позориште овим чини велики искорак у европску културну баштину. О раду са глумцима казао је да је током рада било креативних сукоба између конвенционалног и новог начина позоришне игре, али да је веома задовољан, као и да је сваки глумац у представи учинио огроман напор да би се пронашла заједничка тачка са његовим захтевима.

Поред наступа на Бијеналу у Венецији ансамбл ужичког театра одиграће комад „Слуга двају господара” и 22. јула на Мителфесту у градићу Ћивидале дел Фриули на северу Италије, а домаћа премијера биће на Битефу у септембру.

На Бијеналу у Венецији, иначе, поред ужичког учествују и позоришта из Француске, Мађарске, Марока и других држава, уз, наравно, она из Италије.

Б. Пејовић
[објављено: 17.07.2007.]
Sačuvana

Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #5 poslato: 21.07.2007. 13:18:28 »  NA DLANU
Uspešan nastup užičkog pozorišta u Veneciji


VENECIJA, 21. jula 2007. (Beta) - Narodno pozorište iz Užica nastupilo je sinoć na 39. pozorišnom festivalu u Veneciji, sa komadom "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija u režiji italijanskog reditelja Andrea Pacota.

Glumci užičkog ansambla su igrali uzbedljivo, precizno i sa neverovatnom energijom, a publika ih je nagradila dugotrajnim apaluzom i pozivima na bis.

Ovogodisnji bijenale, koji je počeo 18. i koji će trajati do 29. jula, posvećen je italijanskom piscu Karlu Goldoniju, povodom trista godina od njegovog rođenja i nosi naziv "Goldoni u novom teatru".

Užičko pozorište je prvo pozorište iz Srbije koje učestvuje na Venecijanskom bijenalu.

Asistent reditelja je umetnički direktor užičkog pozorišta Nemanja Ranković, adaptaciju potpisuju Jovan Ćirilov, koji je i preveo komad, Suzan Vinaker (Nemačka), koja je uradila i dramatizaciju, a kompozitor je Anja Đorđević. Kostime je osmislila Snežana Kovačević, a scenografiju Mia David-Zarić.

U predstavi igraju glumci užičkog pozorišta Divna Marić, Slobodan Ljubičić, Vahidin Prelić, Vladimir Kurčubić, Tanja Jovanović, Bojana Zečević, Igor Borojević i Goran Smakić.

Reditelj Andrea Pacoto je rekao, nakon predstave, da je veoma zadovoljan glumcima iz Srbije.

Predstavu su pratili otpravnik poslova Ambasade Srbije u Rimu Milisav Savić, generalni konzul Srbije u Trstu Vladimir Nikolić, predstavnica Ministarstva kulture Srbije Milena Burić, predsednik užičke opštine Tihomir Petković, kao i mnogi italijanski poznavaoci pozorišne umetnosti.

Specijalno za tu priliku u Veneciju je doputovala i Elen Stjuart, ikona alternativnog pozorišta u svetu, koja je osnovala La Mama teatar u Njujorku.

"Sve je bilo veoma lepo i svidelo mi se to što sam gledala. Glumci su bili odlučni, sve vreme u pokretu, sa izuzetnom energijom", kazala je Elen Stjuart, čiji je Andrea Pacoto bliski saradnik.

Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #6 poslato: 23.07.2007. 11:36:00 »

http://www.danas.co.yu/20070723/kultura1.html#0

Uspešan nastup užičkog pozorišta na 39. pozorišnom bijenalu u Veneciji

Ovacije za užičkog Goldonija

Nenad Kovačević

Narodno pozorište iz Užica postiglo je veliki uspeh na 39. pozorišnom festivalu u Veneciji, koji je počeo 18. i trajaće do 29. jula. Dugotrajnim aplauzom, povicima "bravisimo" i pozivima na bis, festivalska publika nagradila je izvođenje pozorišnog komada "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija, velikog italijanskog pisca, koji je režirao Andrea Paćoto, italijanski reditelj zavidne međunarodne reputacije. Ovogodišnje Bijenale posvećeno je Karlu Goldoniju, povodom trista godina od njegovog rođenja i nosi naziv - Goldoni u novom teatru. Osim užičkog pozorišta, na Bijenalu učestvuju teatri iz Italije, Mađarske i Francuse. Užičko pozorište je prvo pozorište iz Srbije koje učestvuje na Venecijanskom bijenalu. Pored veoma visoke temperature ovog 19. jula u Veneciji, zbog čega je i na sceni i u publici bilo kao u sauni, glumci užičkog ansamla igrali su uzbudljivo, precizno i s neverovatnom energijom.

U punoj sali jednog od objekata Bijenala u kompleksu Arsenal, koji je nekada služio za potrebe italijanske vojske, u publici su bili Milisav Savić - otpravnik poslova Ambasade Srbije u Rimu, Tatjana Majstorović - savetnik u toj ambasadi, Vladimir Nikolić - generalni konzul Srbije u Trstu, Milena Burić - predstavnica Ministarstva za kulturu Srbije, Tihomir Petković - predsednik užičke opštine, Đorđo Flamini - zadužen za kulturu italijanskog grada Spoleta, u kojem postoji deo poznatog alternativnog teatra La Mama iz Njujorka, kao i mnogi italijanski poznavaoci pozorišne umetnosti.

Specijalno za tu priliku u Veneciju je doputovala i Elen Stjuart, ikona alternativnog pozorišta u svetu, koja je osnovala La Mama teatar u Njujorku, čiji je Andrea Paćoto bliski saradnik, a koji je, prošle godine u užičkom pozorištu postavio, takođe, multimedijalni spektakl "Pilad" (P. P. Pazolini), nakon čega je dobio poziv da sa užičkim ansamblom učestvuje na Venecijanskom bijnenalu.

"Sve je bilo veoma lepo, svidelo mi se ono što sam mogla videti. Glumci su bili odlični, sve vreme u pokretu, sa izuzetnom energijom. Međutim, ništa nisam razumela, jer ne govorim ni srpski ni italijanski, ali veoma mi se dopada koncept i pozorišni izrazi kojima se Paćoto služio - rekla je Danasu Elen Stjuart, dodavši - kad sam videla užičke glumce na sceni, rekla sam: to je Goldoni. Iako je dramatizacija drugačija, hrabra i savremena, Goldoni ipak nije nestao iz tog komada".

Tihomir Petković, predsednik užičke opštine, ovom prilikom, poklonio je Elen Stjuart zidni sat sa grbom Užica u znak zahvalnosti što je doprinela gostovanju užičkog pozorišta na bijenalu u Veneciji. Reditelj Andrea Paćoto, koji je Goldonija ponudio kao savremenu iscenaciju u multimedijalnoj formi i komediju dvostruke igre, koja je ne samo vremenski, već geografski i jezički izmeštena u sadašnjicu i sa njom izuzetno korenspondira, rekao je nakon predstave da je veoma zadovoljan užikim glumcima, koji su igrali u vrlo teškim uslovima, dodavši da je kvalitet glumačke igre prepoznala i nagradila festivalska publika. Milisav Savić iskazao je zadovoljstvo nastupom užičkog pozorišta, dok je konzul Srbije u Trstu, Vladimir Nikolić istakao da je to pozorište na najbolji način reprezentovalo Srbiju. Nemanja Ranković, asistent reditelja i umetnički direktor užičkog pozorišta, koji je inicirao ovaj internacionalni projekat, navodi da je nakoin višemesečnih zahtevnih priprema, premijera u Veneciji ostvarila veliki uspeh. "Bilo je sumnji da li ćemo u tome upeti, ali od samog početka verovao sam u taj projekat, zahvaljujući glumcima, posebno Slobodanu Ljubičiću, koji je imao snage, strpljenja i želju da me podrži u tome i zbog toga smo postigli veliki uspeh na Bijenalu".

Slobodan Ljubičić, prvak drame užičkog pozorišta, koga je publika, za zahtevnu i fizički napornu ulogu Arlekina, koji se u užičkoj adaptaciji zove Boban, posebno nagradila velikim aplauzom, kaže da je veoma ponosan što je sa svojim ansamblom učestvovao na Bijenalu. Bilo je fascinanstno, jer su glumci uz velike glumačke ali i fizičke napore, uspeli da pobede vrućinu. "U sali je bila prava pozorišna publika, koja je takođe uspela da izdrži visoku tepmeraturu. Publika je odlično reagovala i to se moglo osetiti sve vreme. U publici su bili izuzetni poznavaoci pozorišne umetnosti i neki od njih su mi rekli da sam bio grande "Arlecchino", što priznaćete godi i to je dosad moj najveći uspeh u karijeri", naveo je Ljubićić.

Ansambl užičkog pozorišta istim komadom predstaviće se 22. jula na Mitel festu u gradiću Ćividale del Friuli, na severu Italije.

Italijansko-holandsko-srpska koprodukcija

Ovaj internacionalni projekat realizovan je u koprodukciji Venecijanskog bijenala, beogradskog Bitef teatra, Ofućina teatra (Italija) i Grand teatra (Holandija), a podršku su pružili njujorški Teatar La Mama, Ministarstvo kulture Srbije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i užička opština. Asistent reditelja bio je Nemanja Ranković, umetnički direktor užičkog pozorišta. Adaptaciju potpisuju Jovan Ćirilov, koji je i preveo komad, Andrea Paćoto i Suzan Vinaker (Nemačka), koja je uradila i dramatizaciju, a kompozitor je Anja Đorđević. Kostime je osmislila Snežana Kovačević, scenografiju Mia David Zarić, scenski pokret Ferid Karajica. Kompozitor elektronske muzike i video dizajner je Jan H. Klug, a dizajner svetla je Andre Prong, obojica Holanđani. U predstavi igraju glumci užičkog pozorišta Divna Marić, Slobodan Ljubičić, Vahidin Prelić, Vladimir Kurćubić, Tanja Jovanović, Bojana Zečević, Igor Borojević i Goran Šmakić.
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #7 poslato: 25.07.2007. 12:59:33 »

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=35548

Овације Ужичанима

Изузетан пријем представе ужичког позоришта на Венецијанском бијеналу и Мителфесту. – Слободан Љубичић „гранде Арлекино”

Ужице – Отишли смо са стрепњом, вратили се с поносом. Овако, у најкраћем, своје утиске са наступа на Венецијанском бијеналу и Мителфесту, вративши се у Ужице, сумирају у ужичком позоришту. Глумци и управа презадовољни су начином на који је примљена њихова представа „Слуга двају господара”, настала у сарадњи са Бијеналом, Битеф театром, италијанским Офућина театром и холандским Гранд театром, у режији Италијана Андрее Паћота.

У Венецији су им заиста доживели овације. И публика и критика су само лепим речима говорили о поставци Голдонијевог текста. На Бијеналу су наступили две вечери заредом, 19. и 20. јула, као прво наше позориште коме је припала част да се појави на овој водећој светској културној смотри.

– После великог труда у припреми, па и стрепње како ће бити прихваћен експеримент у мењању стандардне поставке комедије дел арте, појавили смо се на Бијеналу са новим приступом читању Голдонија – сумира за „Политику” гостовање директор ужичког позоришта Зоран Стаматовић. – По општој оцени италијанске критике и позоришне јавности, успешно смо одгонетнули шифру звану Голдони и на савремен начин га представили публици. Глумци су били разиграни, прецизни и свесни изазова, па су после представе испраћени овацијама, аплаузима и повицима „брависимо”. То се десило и на премијери, којој је углавном присуствовала стручна публика –новинари, критичари, колеге из других театара – и на првој репризи у сали пуној љубитеља позоришта. Чак су глумца Слободана Љубичића, носиоца главне улоге у представи, Арлекина, пресретали на улици и честитали му, називајући га „гранде Арлекино”.

Бијенале у Венецији организује се у великом простору некадашњих испражњених хангара италијанске војске, који је преуређен у четири позорнице и неколико атељеа. У време наступа Ужичана била је, како кажу, велика врућина , али су и том изазову одолели. Критике представе објављене у италијанској штампи биле су похвалне, а одмах је стигла понуда за наступ и на фестивалу у Риму, у децембру ове године.

– Поносни смо јер је наша представа у центру светске културе била један од централних догађаја. Било је велико задовољство бити Ужичанин у Венецији. До успеха смо стигли уз велику подршку Министарства културе Србије и Скупштине општине Ужице. Остварили смо оно о чему у малом позоришту, као што је наше, само може да се сања и потврдили да је Ужице град позоришта – истиче Стаматовић.

По речима уметничког директора ужичког театра Немање Ранковића, иначе асистента редитеља Паћота у представи, исплатио се упоран рад и храброст експеримента, шанса је искоришћена. Представу је у Венецији пратила и чувена Елен Стјуарт (Ла Мама), врло похвално се изразивши о њој, уз нарочите хвале глумачкој игри и Паћотовој поставци.

– После Бијенала, „Слугу двају господара” играли смо и на Мителфесту, такође важном европском фестивалу, у месту Ћивидале дел Фриули на северу Италије – додаје Ранковић.– Ту смо такође доживели овације, публика је по извођењу чекала глумце и честитала им. Ни језичка баријера, иако је преведени текст титлован, није представљала проблем за добру комуникацију.

Домаћа премијера представе „Слуга двају господара” планирана је за септембар на Битефу.

Б. Пејовић
[објављено: 25.07.2007.]
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.22 sekundi sa 33 upita. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)