https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Uskoro nova dečja predstava u NP Užice

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 07.02.2007. 12:11:17Naslov: Uskoro nova dečja predstava u NP Užice
Poruka od: Pedja 07.02.2007. 12:11:17
http://www.danas.co.yu/20070206/kultura1.html#1

Uskoro nova dečja predstava u NP Užice

Trtica rajske ptice

U užičkom Narodnom pozorištu pri kraju su pripreme dečje predstave "Trtica rajske ptice", za koju je tekst napisao Branko Dimitrijević Bahus, koji se pre dve godine vratio iz Amerike, a koji je, pored ostalog, autor antologijske beogradske trilogije romana - "Hoćeš li da popiješ nešto", "Oktoberfest" i "Nećemo o politici". Reditelj je Nikola Zavišić iz Beograda, koji potpisuje i scenografiju, ali i izbor muzike u saradnji sa Nikolom Pejovićem. Kostime je osmislila Snežana Kovačević, Ivana Vasić je uradila crteže na folijama, a Marina Veselinović je saradnik na dizajnu predstave. U komadu igraju glumci užičkog pozorišta - Goran Šmakić (kapetan Crna Brada), Igor Borojević (gavran Gavro), Nemanja Jovanović (razmaženi Serž) i Bojana Zečević (Koni Brogonia).
Posle deset godina, ovo je prva dečja predstava u Narodnom pozorištu u Užicu, a uprava ovog teatra pozvala je Nikolu Zavišića, mladog reditelja sa zavidnom domaćom i inostranom reputacijom, da režira ovu dečju komediju. Predstava je namenjena deci uzrasta od pet do dvanaest godina, ali i starijima, koji nisu zaboravili draž igre i svet mašte. Publika će imati priliku da uživa u maštovitoj glumačkoj igri, veseloj muzici, neobičnim kostimima i scenografiji, ali i burlesknoj priči o neobičnom gusarskom kapetanu i avantrurama njegove družine u potrazi za izgubljenim brodom i rajskom pticom.

- Pripremamo komad u kojem ćemo se igrati, kao što to čine klinci - kaže reditelj Zavišić i dodaje da je duhoviti i "vrcavi" teskt Branka Dimitrijevića poslužio kao odlična platforma za pozorišnu igru.

- Zaljubljenik sam dečjeg pozorišta, a pošto je Užicu nedostajala dečja predstava, direktor pozorišta Zoran Stamatović i umetnički direktor Nemanja Ranković pozvali su me da režiram ovaj komad - kaže Zavišić i dodaje da je u pitanju komedija "jednostavne radnje, sa edukativnim pristupom koja pomaže deci da sama donesu jasne zaključke o tome kako treba voleti životinje, voditi računa o higijeni i kako biti koristan u društvu i stalno nešto korisno raditi".

Branko Dimitrijević Bahus, pisac, koji se posle devetnaest godina, kako kaže, izgnanstva u Americi, vratio u Srbiju i bio gost Kotorskog festivala pozorišta za decu, navodi da je na tom festivalu bilo "lepih predstava koje su koristile elemente videa, igrica, rep-muzike i druge, ali je najmlađa publika najviše uživala kad se predstava oslanjala na glumačku igru, zanimljiv tekst ili maštovitu igru lutaka". On smatra da je "pogrešno decu učiti da postoje osobe koje su sto posto dobre i one druge". "Treba pokazati upravo obrnuto, da svi mi imamo slabost, ali je suština u tome da treba činiti napore da bismo postali bolji, pa će nam svima biti lakše. Naravno da i ‘Trtica rajske ptice’ daje pozitivne primere: bolje obratiti malo pažnje na higijenu, nego se stalno češati; bolje je manje lagati, jer se tako manje upada u neprilike; treba držati datu reč... Ali, u osnovi komada je povratak veseloj, neopterećenoj igri, koje je sve manje u našim i svetskim pozorištima", kaže pisac Branko Dimitrijević.

Premijera je u petak 9. februara u 17 sati.

N. Kovačević