https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Uspešna protekla godina u Narodnoj biblioteci Užice

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 31.01.2007. 18:29:39Naslov: Uspešna protekla godina u Narodnoj biblioteci Užice
Poruka od: Pedja 31.01.2007. 18:29:39
Uspešna protekla godina u Narodnoj biblioteci Užice

Vredan jubilej i sve više članova

Užice - Narodna biblioteka u Užicu, koja je prošle godine obeležila vredan jubilej, 150 godina postojanja, tu godinu završila je uspešno. U porastu je i broj članova, a njima će uskoro biti ponuđeni znatno kvalitetnije usluge, jer je najavljeno renoviranje pozajmnog i dečjeg odeljenja. Pored niza književnih večeri i izložbi, biblioteka je u jubilarnoj godini objavila i četiri broja časopisa Međaj, monografiju o 150 godina Užičkog čitališta, a knjižni fond je uvećan za 2.000 naslova i skoro pedeset listova i časopisa.
Prema rečima direktora Zorana Tešića, biblioteka inventariše 194.283 knjige, a poseduje oko 180.000 knjiga, jer se njihov broj tačno ne zna, pošto je revizija u toku. - Imamo više od 4.000 članova, što je znatno više nego prethodne godine, rekao je direktor Tešić i podsetio da je uprava biblioteke odlučila da ne menja cenu članarine u ovoj godini. Članovima je omogućen pristup virtuelnoj biblioteci Srbije, odnosno korišćenje elektronskih informacija o bibliotečkom fondu Srbije u obliku kataloga ili i potpuno digitalizovanih dokumenata.

Anđa Bjelić, bibliotekarka, najavila je da će uskoro biti delimično renovirano dečje odeljenje, što podrazumeva nabavku novih stolova i stolica, ali i izmeštanje dela računara za rad sa decom, i to bi trebalo da se završi tokom narednog meseca.
Nakon toga, u aprilu, počeće kompletno renoviranje pozajmnog odeljenja, koje je izgrađeno pre pedeset godina i više ne može da odgovori zahtevima savremenog bibliotekarstva, a i obaveza je ove ustanove da veći deo knjižnog fonda učini dostupnim čitaocima kojima će biti ponuđeno da ga sami pretražuju. Inače, najčitaniji naslovi domaćih autora u prošloj godini bili su Preljubnici Vide Ognjenović, Komo Srđana Valjarevića, ali i Hajdučica Mirjane Stakić, književnice iz Čajetine. Od inostranih naslova najtraženije su bile knjige Paula Kuelja, Da Vinčijev kod Dena Brauna, Memoari jedne gejše Artura Goldena i Zovem se crveno Orhana Pamuka.

I tokom ove godine najavljen je bogat program, a prvo književno veče zakazano je za 30. januar, kada će biti predstavljena knjiga. Prugom preko Šargana dr Rada Poznanovića. Predstavljanje romana Uspon i pad Parkinsonove bolesti Svetislava Basare, dobitnika NIN-ove nagrade za 2006. godinu, najavljeno je za 8. februar.

N. Kovačević