https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Vajar Branko Tijanić - pripremna nastava u ambijentu stare vodenice potočare

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 01.08.2007. 14:01:45Naslov: Vajar Branko Tijanić - pripremna nastava u ambijentu stare vodenice potočare
Poruka od: Pedja 01.08.2007. 14:01:45
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=16974

31.07.2007, UŽICE

Izvor: PRESS

VODENICA KAO UČIONICA

Vajar Branko Tijanić organizuje pripremnu nastavu za buduće studente u jedinstvenom ambijentu stare vodenice potočare

Akademski vajar Branko Tijanić pretvorio je svoju vodenicu u selu Šljivovica na magistralnom putu Užice - Bajina Bašta u jedinstveni atelje, u kome organizuje pripremnu nastavu za buduće studente arhitekture i umetničkih akademija.

- Kada sam se preselio iz Užica u Šljivovicu, želja mi je bila da nastavim porodičnu tradiciju svog oca, penzionisanog železničara, pa sam preuzeo brigu o vodenici. Ali, ni tada nije prestalo interesovanje za moj pedagoški rad, pa sam odlučio da na ovom mestu organizujem nastavu za buduće brucoše. Naravno, vodenica i dalje ima svoju osnovnu funkciju, jer nije prestala da melje brašno - kaže Branko Tijanić, koji je u proteklih dvadeset godina u svom ateljeu u Užicu za studije uspešno pripremio više od stotinu srednjoškolaca.

U tom prostoru, uz zvuke vodeničkog kamena, Branko Tijanić je izvajao dva i po metra visoku figuru đenerala Draže Mihailovića, koja je postavljena na gradskom trgu u Ivanjici. Posle toga izvajao je i Dražino poprsje i bistu vojvode Momčila Đujića, koje su naručili članovi Društva srpskih četnika "Ravna gora" iz Kanade.

- Sada radim skulpturu Zlatiborca Krste Smiljanića, đenerala iz balkanskih i Prvog svetskog rata. Visoka je dva i po metra i biće postavljena na Zlatiboru. Odmah posle toga počeću da radim tri metra visok spomenik monahu Teodosiju, prvom srpskom štamparu, koji će biti postavljen na platou ispred novosagrađenog obnovljenog manastira Rujno u užičkom selu Vrutci. Tamo je pre skoro pola milenijuma počela sa radom prva štamparija u Srbiji - kaže Tijanić.

Brojne turističke organizacije imaju Tijanićevu vodenicu u svojoj ponudi, a posetioci, pored uživanja u Brankovom majstorstvu vajanja, mogu kupiti i sveže samleveno projno brašno.


Izložba slika mladih umetnika

Početkom jula u Tijanića vodenici, koja služi i kao galerija, otvorena je izložba slika pod nazivom "Zajednički snovi". Izložba će trajati do kraja septembra, a svoje radove iz ciklusa "Materinstvo", "Maske", "Balerine" i "Ptice" izložili su dvoje mladih umetnika Jelena Tijanić-Savić i Bojan Savić, koji žive i stvaraju u Beogradu.

Prošlogodišnju Jeleninu izložbu u Tijanića vodenici "Grčka u Srbiji", posvećenu godišnjici iskrcavanja srpskih snaga na Krf i proboju Solunskog fronta, videlo je blizu pet hiljada posetilaca.

Z. GLIGORIJEVIĆ