https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Kulturni život - XIII Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: XIII Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu  (Pročitano 2791 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 15.10.2008. 15:37:35 »

http://www.blic.co.yu/kultura.php?id=60940

Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

Crni humor kao otpor turobnoj stvarnosti


Užice će od 10. do 17. novembra biti domaćin Trinaestog jugoslovenskog pozorišnog festivala koji će pod sloganom „Festival bez prevoda“, po mišljenju selektora Bojana Munjina, okupiti najbolju ovosezonsku produkciju teatara sa prostora nekadašnje zajedničke države.


Od šezdesetak predstava koje su u širem izboru konkurisale za festivalski repertoar, sedam ih je našlo mesto na užičkoj pozorišnoj smotri. U konkurenciji za nagrade „Ardalion“ su tri srpska teatra - Jugoslovensko dramsko pozorište sa predstavom „Barbelo - o psima i deci“, koju je po tekstu Biljane Srbljanović režirao Dejan Mijač, zatim „Atelje 212“ sa predstavom „Nevinost“, takođe u Mijačevoj režiji (tekst Di Loer) i Narodno pozorište iz Užica koje igra „Došljake“ (Milutin Uskoković / Aleksandar Lukač). Užička publika videće dve predstave iz Hrvatske - „Metastaze“ zagrebačkog Kazališta „Kerempuh“ (Ivo Balenović / Boris Svrtan) i „San Ivanjske noći“ zagrebačkog Kazališta „Gavella“ (Viljem Šekspir / Aco Popovski). Crnogorsko narodno pozorište ovoga puta izvodi „Malograđanski pir“ (Bertold Breht / Eduard Miler), dok će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Narodno pozorište iz Sarajeva predstavom „Samoubica“ (N. Erdman / Eduard Miler). U čast nagrađenih Srpsko narodno pozorište izvešće baletsku predstavu „Jezik zidova“.

Po rečima selektora Bojana Munjina, hrvatskog pozorišnog kritičara, ovogodišnji festival biće okupljalište najboljih evropskih dramskih pisaca u ovom trenutku, odličnih reditelja i predstava modernog estetskog i socijalnog nerva.

- Biljana Srbljanović dobitnik je više nagrada za najboljeg evropskog dramskog pisca, dok je prema izboru nemačkog teatarskog časopisa „Teater Heute“ to isto priznanje u 2007. godini dobio Di Loer za „Nevinost“. Ovo je jedan od razloga što su te predstave pozvane u Užice, drugi je jer je obe režirao Dejan Mijač, jedan od najboljih reditelja ovog regiona, a treći i najbitniji jeste to što one na socijalno bolan a estetski profilisan način govore o današnjem vremenu i gubljenja smisla u svetu u kome živimo. Zato će crni humor predstavljati otpor turobnoj stvarnosti koji će užička publika ove godine osetiti - obrazložio je Munjin.

Iz tog razloga, navodi selektor, dolaze estetski i tematski različite predstave; „San Ivanjske noći“ koja „mašta ljubav“ i „Metastaze“ koja govori o malim ljudima i žrtvama rata. „Neveselom stvarnošću od koje se ne može pobeći“ bave se i „Samoubica“ Nikolaja Erdmana i „Malograđanski pir“ Bertolda Brehta, obe u režiji Eduarda Milera. Tu su i „Došljaci“, predstava koja „stvarnosti udahnjuje malo poetične nostalgije“, kaže Munjin.

V. Lojanica
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 22.10.2008. 13:01:48 »

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Dve-hrvatske-predstave-na-festivalu-u-Uzicu.lt.html

Dve hrvatske predstave na festivalu u Užicu

Dve predstave iz Hrvatske, po jedna iz BiH i Crne Gore i tri iz Srbije odabrane su za 13. jugoslovenski pozorišni festival koji će se, pod sloganom „Bez prevoda”, sa regionalnim konceptom, održati od 10. do 17. novembra u Užicu.

Po predlogu selektora festivala, hrvatskog pozorišnog kritičara Bojana Munjina i direktora užičkog teatra Zorana Stamatovića, listu učesnika predvodi Jugoslovensko dramsko pozorište komadom „Barbelo – o psima i deci”, po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Dejana Mijača. Sledi predstava „Nevinost”Ateljea 212, opet sa Mijačem kao rediteljem. Obe je, ocenjuje Munjin, Dejan Mijač, jedan od najboljih reditelja ovog regiona, postavio na svoj upečatljiv način.

Od dva zagrebačka teatra, Kazalište Kerempuh prikazaće „Metastaze” u postavci Borisa Svrtana, a Kazalište Gavela Šekspirov „San Ivanjske noći” u režiji makedonskog reditelja Aleksandra Popovskog. Selektor ih naziva dvema predstavama potpuno različitog tematskog i estetskog prosedea. Dok se Šekspirovim delom, glumački naglašeno, poručuje da su nam mašta i ljubav jedino preostali u našem vremenu, dotle „Metastaze” govore o malim ljudima i naknadnim posledicama ratnih zbivanja na našim prostorima.

Osim Dejana Mijača, dve režije na predstojećem užičkom festivalu imaće i Eduard Miler. On je postavio Erdmanovog „Samoubicu”, u produkciji Narodnog pozorišta iz Sarajeva, kao i Brehtov „Malograđanski pir” koji će ovde izvesti Crnogorskog narodno pozorište.

U selekciji festivala je i jedna predstava grada domaćina. Užičani će se nadmetati komadom „Došljaci”, po tekstu Milutina Uskokovića, u režiji Aleksandra Lukača. Po oceni selektora Munjina, reč je o predstavi vrlo solidnog domaćeg glumačkog ansambla, koji s jednakim senzibilitetom oseća stvarnost, ali joj želi udahnuti malo poetične nostalgije kako bi naše trajanje u ovom životu ostavilo bilo kakvog značajnijeg traga.

B. Pejović
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 10.11.2008. 16:34:19 »

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Pochinje-pozorishni-festival-u-Uzicu.lt.html

Počinje pozorišni festival u Užicu

U konkurenciji za festivalske Ardalione nalaze se pozorišta iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore


Grad na Đetinji je od večeras, pa u narednih sedam dana, pozorišni centar četiri države regiona. U Užicu se održava 13.jugoslovenski pozorišni festival, na kome učestvuju teatri iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. Po izboru selektora ove smotre Bojana Munjina, u konkurenciji za festivalske Ardalione nalazi se sedam predstava – tri iz Beograda, dve iz Zagreba, jedna sarajevska i jedna iz Podgorice. Bivša Jugoslavija u skraćenom izdanju, ili, kako neko reče, bez Vardara i Triglava.

Čast da otvori festival pripala je Kazalištu Kerempuh iz glavnog grada Hrvatske komadom „Metastaze” u postavci Borisa Svrtana. Slede dve predstave u režiji Dejana Mijača: najpre „Barbelo, o psima i deci” po tekstu Biljane Srbljanović i u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta (teatra sa najviše osvojenih Ardaliona na užičkoj pozorišnoj smotri), pa zatim „Nevinost” Ateljea 212. Četvrte festivalske večeri nastupa Kazalište Gavela iz Zagreba, čiji „San Ivanjske noći” postavlja makedonski reditelj Aleksandar Popovski. Potom se publici predstavlja ansambl domaćeg, užičkog Narodnog pozorišta u predstavi „Došljaci”, koju po tekstu Milutina Uskokovića režira Aleksandar Saša Lukač. Dve završne festivalske večeri u znaku su dve postavke režisera Eduarda Milera: najpre Erdmanov „Samoubica” Narodnog pozorišta iz Sarajeva, pa Brehtova „Malograđanska svadba” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

– Biće ovo, nema sumnje, jedan od zanimljivijih užičkih festivala, sa predstavama koje su u minuloj pozorišnoj sezoni bile najzapaženije u svojim sredinama – najavljuje za „Politiku” direktor ovog festivala Zoran Stamatović i dodaje: – Slogan smotre „Bez prevoda” dovoljno govori o nizu raznolikosti ispričanih sličnim jezikom. Raznovrsnim teatarskim ostvarenjima, kako klasike tako i savremenih tekstova, selektor Bojan Munjin želi da odjek savremenog kulturnog trenutka u regionu predstavi ovdašnjoj publici. A Munjin to čini i festivalskim pod sloganom koji glasi: „Danas imamo slobodu, problem je samo da li smo srećni”.

Organizatori najavljuju da će ovu pozorišnu smotru zvanično otvoriti Nebojša Bradić, ministar za kulturu u Vladi Srbije. Sudeći po prodaji karata, među užičkim ljubiteljima teatra vlada izuzetno interesovanje za festival. Pripremljeni su i mnogi prateći programi, neki i u prostoru nedavno otvorene male pozorišne scene. Predviđene su i prateće aktivnosti, kao što su promocije pet knjiga, izložba fotografija sa minulih festivala Radovana – Baje Vujovića i razgovori o teatru.

A pozorišnoj igri se ove godine, prvi put ovde, priključuje i balet. Kad sve predstave budu viđene i nagrade podeljene, na kraju festivala, u čast nagrađenih, nastupa Balet foruma za novi ples Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada igrom nazvanom „Jezik zidova”.

B. Pejović
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #3 poslato: 13.11.2008. 11:43:29 »

http://www.gradjanski.co.yu/navigacija.php?vest=33002

Prvi aplauzi Zagrepčanima

Na sceni 13. jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, koji je otvorio ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, prvi aplauzi zasluženo su pripali ansamblu Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba za predstavu Metastaze. Predstava je urađena po romanu Metastaze, koji je u poslednje tri godine u Hrvatskoj doživeo nekolika izdanja. Za taj roman kritičari su odali priznanje autoru, zagrebačkom ginekologu Ivu Balenoviću, navodeći da je hrabro i bez zadrške ispisao najautentičnije, najsurovije i najapsurdnije stranice savremene hrvatske književnosti nadahnut "onima koji su preživjeli i onima koji su pali i ostali zaboravljeni".

Boris Svrtan, u ulozi reditelja, scenografa i dramaturga, rekao je preksinoć da Balenovićev roman duboko secira hrvatsko društvo poratnog vremena, a vremenska distanca omogućava da se o toj temi progovori i na humoristički način. Predstava Metastaze prati sudbinu likova slučajno zatečenih 2007. godine u zagrebačkom kvartu gde lokalna priča s apsurdnim i obilnim obrtima postaje univerzalna i prepoznatljiva. "Ona je dijagnosticirana kao metastaza u društvenom tkivu, gdje se ljudi s društvenih rubova, poniženi, zaboravljeni i obespravljeni, ne snalaze u metežu koji se zove tranzicija", rekao je reditelj. "Možemo se samo nadati da je pojava metastaze u našem društvu otkrivena na vrijeme...", kazao je Svrtan, a beleži Tanjug.
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #4 poslato: 13.11.2008. 11:44:33 »

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Ljubav-iznad-bezosecajnosti.lt.html

Ljubav iznad bezosećajnosti

Aplauzi užičke publike predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Barbelo…”

Uvek kad na užičkom pozorišnom festivalu nastupa Jugoslovensko dramsko pozorište, ovenčano sa čak 29 Ardaliona u minulih 12 festivalskih izdanja, posebno je interesovanje i uzbuđenje. Sala prepuna, dodatne stolice se unose, Užičani hrle u teatar.

Tako je ovde bilo i preksinoć kada je na festivalu „Bez prevoda” JDP nastupilo predstavom „Barbelo, o psima i deci”, po tekstu Biljane Srbljanović, u režiji Dejana Mijača. Bio je to pogled na savremene odnose roditelja i dece, preispitivanje života u kome ima bezosećajnosti a nema jednostavnih odgovora, smisao ostvarenja žene kao majke, granice života i smrti. Složena priča o pasjem životu u kome, ipak, ljubav nadvladava. Najneobičnija i najviše intimistička drama Biljane Srbljanović, zahtevna i teška, a vešto ju je, u zapaženu i dobru predstavu, složio reditelj Dejan Mijač, iza koga su već dva osvojena Ardaliona za režiju na užičkoj pozorišnoj smotri.

Uz opšti utisak o odličnoj scenografiji koja je delo Juraja Fabrija, te upečatljivim kostimima Angeline Atlagić, pažnju je privukla sjajna glumačka ekipa predstave. Od najmlađeg Nikole Rakočevića preko mlade a već zrele glumice Jelene Đokić, proverenih Nebojše Glogovca, Nikole Đurička, Gorana Šušljika, pa do iskusne, izuzetne umetnice Mirjane Karanović i drugih – još jednom je potvrđena snaga JDP-a, našeg vodećeg teatra. Rezultat svega bio je dug i snažan aplauz užičke publike po završetku predstave.

– Dejanu Mijaču i meni ovaj Biljanin tekst bio je jako uzbudljiv, odmah kad smo ga pročitali znali smo da je nešto posebno – kazao je u razgovoru posle predstave upravnik JDP Branko Cvejić. A po rečima Nebojše Glogovca, briljantnog u ulozi Lutalice – lika koji nipodaštava materijalno i sasvim se odriče vrednosti koje moderno vreme nemilosrdno nameće – kad bismo se svi odrekli takvih stvari, ako je to moguće, odrekli bismo se i mnogih briga, možda i svih. Festival u Užicu sinoć je nastavljen komadom „Nevinost” Ateljea 212, takođe u režiji Dejana Mijača, a večeras je na programu „San Ivanjske noći” Gradskog dramskog kazališta „Gavela” iz Zagreba.

B. P.
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #5 poslato: 13.11.2008. 16:22:12 »

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/27356/Atelje+212+na+festivalu+u+U%C5%BEicu.html

Atelje 212 na festivalu u Užicu

Treće takmičarske večeri na 13. jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu izvedena je predstava "Nevinost", u režiji Dejana Mijača i produkciji beogradskog Ateljea 212.

Za tekst drame "Nevinost" Nemačka spisateljica Dea Loer dobila je prošle godine, nagradu nemačkog teatarskog časopisa "Pozorište danas".

Istu tu nagradu nešto ranije dobila je i Biljana Srbljanović, čiju je dramu "Barbelo, o psima i deci", takođe u režiji Mijača, pre dve večeri izvelo Jugoslovensko dramsko pozorište.

U odgovoru na pitanje koliko ima sličnosti, ali i razlika u delima ova dva afirmisana pisca, Mijač je naveo da je razlika u tome što je "Biljana krenula iz nerazvijenog u razvijeni svet", očekujući reakcije na zbivanja u njenoj zemlji, dok je Loerova, zbog političkog angažovanja iz tog razvijenog sveta često odlazila u zemlje tranzicije.

Biljana u svojim dramama traži odgovor na pitanje kuda to mi idemo i šta nas to očekuje, dok je za Loerovu glavno pitanje kuda mi to i s kojim pravom vodimo te ljude", rekao je sinoć Mijač u razgovoru sa novinarima i ljubiteljima pozorišne umetnosti posle predstave.

Glumačka ekipa Ateljea 212, u kojoj su bili Goran Jevtić, Nikola Rakočević, Sonja Kolačarić, Dara Džokić, Mladen Andrejević, Nada Šargin, Ljiljana Dragutinović, Aleksandra Janković i drugi, nagrađena je dugotrajnim apalauzom.

Na programu festivala večeras je Šekspirov "San Ivanjske noći", u režiji Aleksandra Popovskog i izvedbi Gradskog dramskog kazališta "Gavela" iz Zagreba. Na maloj sceni užičkog pozorišta u okviru pratećeg programa biće održana promocija Hrvatskog centra ITI.
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #6 poslato: 17.11.2008. 13:39:02 »

http://www.danas.rs/vesti/kultura/bravo_majstori.11.html?news_id=145389

Ansambl Gavele oduševio publiku 13. jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu


Bravo, majstori

Tek što je publika 13. jugoslovenskog pozorišnog festivala pomislila da će i četvrte večeri biti suočena sa tmurnom realnošču naše svakodnevice, dogodilo se pravo teatarsko čudo. Maestralnu igru ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, u Šekspirovom komadu „San ivanjske noći“, u režiji Aleksandra Popovskog, publika je nagradila aplauzom koji se ne pamti na dosadašnjim festivalima. Time su Zagrepčani kandidovani za najvažnije festivalske nagrade.

Gavelin ansambl je savremeno, sa puno energije, poleta, maštovito, ushićeno, duhovito, a videlo se da i glumci uživaju, izveo poznato Šekspirovo delo o ljubavi i snoviđenju, ne napuštajući velikog pisca i njegov stih. Nije čudo što je taj komad proglašen za najbolji za deset godina u tom pozorištu i što je nagrađivan na mnogim festivalima. Upečatljivoj vizuelizaciji, doprinela je i jedinstvena scenografija (Numen) od mnoštva dugih visećih crvenih platnenih traka, koje simbolizuju šumu, a povremeno postaju kostimi, violine, mikrofoni, ležaljke, gnezda u krošnjama, ali i mreža u kojoj glumci izvode akrobatske vratolomije. Zagrebački ansambl je dokazao, ne samo kako se u pozorištu igra, većje otkrio neslućene mogućnosti teatarske umetnosti. Grohotan smeh, povici „Bravo najstori“, „Nemojte čekati naredne 22 godine da ponovo dođete u Užice“, aplauzi i nakon predstave tokom konferemcije za novinare, deo su atmosfere koje su izazvali glumci predvođeni sjajnim osamdesetsedmogodišnjim Perom Kvrgićem, koji je lik Puka rešio, kako je rekao, „u spoju iskustva i bivše mladalačke zaigranosti“.

- Ovo mi je najveća uloga u Šekspirovim komadima. Igram Puka, verovatno najstarijeg u istoriji te uloge - rekao je Kvrgići ponovo izavao opšti smeh i aplauz nakon predstave, zahvaljujući se domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu, svedočeći da je prvi put u Užicu. Velike simpatije publike su osvojili i sjajni Ozren Grabarić, koji je maestralno i na potpno nov način, koristeći moćneverovatne transformacije, osmilio lik Vratila, ali i Nataša Janjiću originalno izgrađenoj ulozi Helene.

Pozorište Gavela osnovano je 1953, a po rečima direktora Darka Stazića, neguje dramu, postavlja klasična dela, kao i savremene domaće i inostrane pisce i sarađuje sa pozorištima u regionu.

Sinoćsu glumci NP Užice igrali „Došljake“, večeras će se predstaviti NP Sarajevo komadom „Samoubica“, a u nedelju, poslednje takmičarske večeri, nastupiće ansambl CNP Podgorica u „Malograđanskoj svadbi“. Nagrade će biti dodeljene u ponedeljak uveče, a nakon toga SNP Novi Sad izvešče balet „Jezik zidova“.

Autor: N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #7 poslato: 17.11.2008. 13:40:28 »

http://www.danas.rs/vesti/kultura/samoubica_i_dosljaci.11.html?news_id=145485

Pozorišta iz Sarajeva i Užica nastupila u završnici Trinaestog jugoslovenskog festivala


„Samoubica“ i „Došljaci“

Komadima „Došljaci“ (NP Užice), po tekstu tvorca urbanog romana i Užičanina Milutina Uskokovića i u režiji Aleksandra Lukača, koji živi i radi u Kanadi, i „Samoubica“ (NP Sarajevo) Nikolaja Erdmana, koju je režirao Eduard Miler, 13. jugoslovenski pozorišni festival u Užicu (Festival bez prevoda) ušao je u završnicu.

Oglasite se na www.danas.rs

„Došljaci“ i „Samoubica“, dopunjuju se kao priče o malim ljudima i njihovom potragom za srećom u svetu koji gubi odlike humanosti. Prvi komad, baziran na fenomenu došljaka, ispričan je putovanjem kroz pozorišne žanrove, kao predstava u predstavi, i prati sudbinu dva različita ljubavna para, s početka 20. veka. Pitajući se da li je moguće bez novca biti čovek, komad podseća da ceo vek od ondašnjeg srbijanskog društva, i dalje tapkamo u mestu. Na sve to potpuno se naslanja sarajevski komad „Samoubica“, čija je radnja smeštena samo par godina posle Oktobarske revolucije, a danas i te kako aktuelan, jer upozorava savremenog čoveka, sklonog komformizmu, da je najodgovorniji za sopstveni položaj, jer se odriče svake duštvene odgovornosti. U središtu te socijalno-političke priče je siromašni ruski građanin, koji osim golog života nema ništa, pa njime trguje sa vekikim idejama koje nude sitne duše i nesposobnjakovići na vlasti.

Podsećajući na velike uspehe užičkog teatra proteklih godina, Zoran Stamatović, direktor NP Užice, rekao je da je „Uskokovićparadigma Užica, koje se trudi da bude mali deo velikog savremenog sveta“, a potom je parafrazirao akademika i Užičanina, Ljubomira Simovića, da je „Užice daleko od Terazija, ali blizu zvezda“.

Gradimir Gojer, direktor sarajevskog pozorišta, srdačno se zahvalio organizatorima festivala na izuzetnom gostoprimstvu, poželeo da se nekadašnja uspešna saradnja dva teatra obnovi, a potom objasnio da uprava tog tetara na repertoaru nudi „dobru meru između savremenih i klasičnih pozorišnih dela“. Međutim, kako je rekao, ovo kantonalno pozorište suočeno je sa nizom problema, istakavši da od skoro pedesetak glumaca pre rata, danas u drami ovog pozorišta ima svega osamnaest.

Ermin Sijamija, glumac i od pre dve godine umetnički direktor, posvedočio je da je godišnji budžet za dramske projekte sarajevskog pozorišta izuzetno mali, a potom ilustrovao to činjenicom da je u pitanju „iznos koji je dovoljan da se u pozorištima u Sloveniji pripremi samo jedna predstava“.

Sinoć, poslednje takmičarske večeri, predstavilo se CNP Podgorica, Brehtovim komadom „Malograđanska svadba“, koju je, kao i sarajevsku predstavu, režirao Eduard Miler. Festival se završava večeras, kada će žiri dodeliti ukupno devet narada, a nakon toga, u čast nagrađenih, SNP iz Novog Sada igraće balet „Jezik zidova“.

Autor: N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #8 poslato: 17.11.2008. 13:46:04 »

http://www.blic.co.yu/kultura.php?id=65499

Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

Zagrepčani prvi favoriti


Još dve predstave u naredna dva dana i biće spuštena zavesa na takmičarski deo 13. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu. Po dva beogradska i zagrebačka ostvarenja, i jedan komad u izvođenju pozorišta domaćina - do sada su istakli svoje kandidature za festivalske nagrade. Ostalo je još da svoje kažu Sarajlije i Podgoričani, pa da žiri proglasi najbolje.

A ako je aplauz festivalske publike merilo jedne predstave, ako se žiri bude vodio njim, a ne delio priznanja po „regionalnom ključu”, najveći broj od ukupno osam „Ardaliona” otići će put Zagreba. Hrvatsku prestonicu na 13. JPF-u predstavljali su Satirično kazalište „Kerempuh”, kome je komadom „Metastaze” pripala čast da otvori ovu pozorišnu smotru, i Gradsko dramsko kazalište „Gavela” čija je predstava „San ivanjske noći” preksinoć takođe izazvala ovacije užičke publike.

„Ovo je divna publika, sve je fantastično. Hvala na toplom i divnom prijemu”, kazao je posle nastupa „Gavele” direktor ovog pozorišta Darko Stazić, podržavajući novoustanovljeni regionalni koncept užičkog festivala, koji se od prošle godine sa Srbije i Crne Gore proširio i na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda, koje se u proteklih dvanaest festivalskih epizoda u Užicu okitilo sa 29 „Ardaliona”, predstavilo se komadom Biljane Srbljanović „Barbelo, o psima i deci”, u režiji Dejana Mijača, a scenografija koju potpisuje Juraj Fabrij verovatno će se naći u najužoj konkurenciji prilikom dodele nagrada. JDP je ostao dosledan tradiciji da se u Užicu nastupa sa poznatim imenima srpskog glumišta - ovoga puta to su bili Nikola Đuričko, Mirjana Karanović, Nebojša Glogovac, Goran Šušljik i Jelena Đokić.

Ništa manje poznatijih lica nije bilo ni u drugom Mijačevom komadu, predstavi „Nevinost” „Ateljea 212”, izvedenu po tekstu nemačke spisateljice Dee Loer. Komad o problematici emigranata u zapadnim zemljama izneli su Goran Jevtić, Dara Džokić, Ljiljana Dragutinović, Srđan Timarov, Gordan Kičić, Mladen Andrejević, Nikola Rakočević, Sonja Kolačarić.

„Biljana Srbljanović i Dea Loer su veoma cenjene u Evropi, obe imaju neku vrstu dragocene ženske fluidne osetljivosti na svet oko nas. Biljana dolazi iz ugroženog sveta, koji u nečemu zaostaje za onim što mi zovemo razvijeni svet i koji bi trebalo da ispuni sve naše nade. S druge strane, Dea Loer odlazi iz Nemačke u svet i susreće se s ljudima u Južnoj Americi, Africi, Avganistanu, Iranu i drugim svetskim žarištima, pokušavajući da razume u čemu je bolest društva”, kaže reditelj Dejan Mijač.

Publika je sinoć imala priliku da gleda „već viđeno”, predstavu Narodnog pozorišta iz Užica „Došljaci”, koju je po tekstu Milutina Uskokovića postavio Aleksandar - Saša Lukač.

Večeras, kao šesta predstava JPF-a, biće izveden „Samoubica” Narodnog pozorišta iz Sarajeva (Nikolaj Erdman - Eduard Miler), dok se zvanični program zatvara u nedelju komadom Crnogorskog narodnog pozorišta „Malograđanski pir”, posle koje će žiri saopštiti dobitnike nagrada. Festival se zvanično završava u ponedeljak baletom „Jezik zidova”, koji u čast nagrađenih igra Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

V. Lojanica
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #9 poslato: 17.11.2008. 13:47:09 »

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Uvek-aktuelna-proshlost.lt.html

Uvek aktuelna prošlost

Završen takmičarski deo užičkog pozorišnog festivala

Pozorišni festival „Bez prevoda” u Užicu, čiji je takmičarski deo sinoć završen, pokazao je u ovogodišnjem izdanju stvaralačku živost i zanimljivost teatarskog života u državama regiona. Serijom kvalitetnih, uzbudljivih predstava kreativno je progovorio o društvenim problemima, omogućivši uvid u stvaralaštvo komšija, pogled i u „tuđe dvorište”. Publici je priuštio užitke – rečju, potvrdio je opravdanost svog postojanja i regionalnog koncepta.

U taj opšti povoljan utisak uklopila se i predstava „Samoubica”, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, u režiji Eudarda Milera, preksinoć prikazana na festivalskoj sceni. Stvorena je po osam decenija staroj drami Nikolaja Erdmana (i dramaturškim zahvatima Žanine Mirčevske), napisanoj u Sovjetskom Savezu, koja je u doba nastanka najpre trpela cenzure od Staljinove vlasti, a onda su i njenog pisca prognali u Sibir.

Uprkos tolikoj vremenskoj distanci, reditelj predstave Miler i njegovi saradnici stvorili su komad i te kako aktuelan. Priču o gubitniku koji, pošto je ostao bez posla, a nema ni nekog talenta, novca ni ideje, u beznađu društva nudi jedino što mu je ostalo – svoj život. Satirom obojenu predstavu o bezličnoj masi, gladnoj tuđe nesreće, i odabranoj meti te mase, građaninu Podsekaljnikovu (igra ga Aleksandar Seksan), koji kroz celu predstavu hoće da se ubije, ali nikako to da uradi, pa na kraju i odustaje.

„I pored toga što je dramska radnja smeštena u socijalizam, nekoliko godina posle Oktobarske revolucije, ovaj se tekst posebno danas reflektuje na vreme korporacijskog kapitalizma pa mu je aktuelnost još veća. U modernom društvu kojem se apriori pripisuju demokratičnost, socijalnost i humanizam, Erdmanov tekst je još aktuelniji i značajniji. Glavni lik Podsekaljnikov nije žrtva. On je čak i najodgovorniji za svoj položaj. Njegova poslednja izjava: „’Drugovi, čitava izgradnja, sva dostignuća, svetski požari, sve tekovine, to zadržite za sebe. Meni, drugovi, dajte miran život i pristojnu platu...’, tipična je za savremenog čoveka koji se, skriven u svom konformizmu, odriče svake društvene odgovornosti”, napisao je o ovoj predstavi reditelj Eduard Miler.

A o tome kako je sarajevski teatar izabrao da radi ovaj komad, direktor drame tog teatra Ermin Sijamija, koji igra u predstavi „Samoubica”, kaže da su razmatrali nekoliko tekstova, ali su sledili mogućnosti svog ansambla od svega 18 glumaca, kao i aktuelnost teksta. Po rečima Aleksandra Seksana, glavnog glumca u predstavi, za glumce je pogodno i korisno raditi sa rediteljem Milerom: bio je to zahtevan i težak, ali ugodan rad.

Užička publika je lepo primila ovaj komad Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Sinoć je ovde izvedena poslednja predstava u takmičarskom delu festivala, „Malograđanska svadba”, opet u režiji Eduarda Milera, a u izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Danas će se oglasiti stručni festivalski žiri odlukom o nagradama.

B. Pejović
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #10 poslato: 17.11.2008. 13:47:47 »

Trijumf Gavele na festivalu u Užicu

Šekspirov "San Ivanjske noći" u režiji Aleksandra Popovskog zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavela najbolja je predstava 13. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu.

Pored festivalske nagrade Ardalion za najbolju predstavu Gavelinoj predstavi pripala je nagrada za najbolju režiju Aleksandru Popovskom i Ardalion za najbolju žensku ulogu Nataši Janjić.

Nagradu za najbolju mušku ulogu na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu ravnopravno dele Vilim Matula za ulogu Krpe u predstavi "Metastaze" Kazališta Kerempuh iz Zagreba i Ozren Grabarić za ulogu Vratila u Gavelinoj predstavi "San Ivanjske noći".

Predstava koja "sanja ljubav" zagrebačke Gavele nagrađena je i Ardalionom za najbolju scenografiju koju je radio NUMEN.

Nagradu za najbolju kostimografiju žiri je dodelio Angelini Atlagić za predastavu "Barbelo, o psima i deci" Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača, Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Nagradu Ardalion za epizodnu ulogu dele Željko Konigsknecht za ulogu Stevo, Ravnatelj Dr Prka u predstavi "Metastaze" kazališta Kerempuh, Jasmina Avramović za ulogu Mile u predstavi "Barbelo, o psima i deci" JDP-a i Bojan Žirović za ulogu mladog lekara u predstavi "Nevinost" Ateljea 212.

Ardalion za najboljeg mladog glumca užičkog festivala i nagradu Politike "Avdo Mujčinović" dobio je Nikola Rakočević za ulogu Zorana (ponekad Marko) u predstavi "Barbelo, o psima i deci" JDP-a.

Specijalna nagrada Ardalion dodeljena je Narodnom pozorištu Užice za produkciju predstave "Došljaci" Milutina Uskokovića u režiji Aleksandra Saše Lukača, jer, kako se navodi u obrazloženju, otima zaboravu delo ovog značajnog užičkog autora i čini ga našim savremenikom.

Stručni žiri većinu odluka doneo je jednoglasno a njega su činili glumica i reditelj Kaća Dorić (predsednik), glumica Varja Đukić, scenograf Igor Vasiljev, reditelj Lari Zapia (Lary Zappia) i književnik i dramski pisac Jelena Marković Lukić.

Odluke žirija o nagradama danas će i zvanično biti potvrđene na konferenciji za štampu u užičkom teatru, a uveče je predviđena svečanost dodele priznanja na Festivalu koji je održan pod sloganom "Bez prevoda" još jednom potvrđujući svoj regionalni koncept.

U čast nagrađenih biće izvedena baletska predstava Foruma za novi ples "Jezik zidova" koncept i koreografija Gaj Vajzman i Roni Haver, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu u konkurenciji za nagrade bilo je sedam predstava po izboru hrvatskog pozorišnog kritičara Bojana Munjina i to iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Beta, B92
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.201 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)