Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
Autor Tema: О čemu treba voditi računa prilikom zaduživanja  (Pročitano 3642 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 20.06.2007. 19:36:57 »

http://www.nbs.yu/export/internet/latinica/63/prospekti/500_o_cemu_treba_da_vodite_racuna_prilikom_zaduzivanja.pdf

ВОДИТЕ РАЧУНА О СВОЈИМ ДУГОВАЊИМА

Узети кредит може изгледати као добро решење многих проблема. Кредит пружа могућност да отпутујете на летовање, да купите нов аутомобил или нову кухињу, а да при том не морате претходно да уштедите потребан износ новца. Купите сада, а отплаћујете у дужем временском периоду. Међутим, то што сада користите средства која немате значи да ћете касније морати да их вратите, и то заједно са трошковима позајмљивања средстава, тј. са каматом. Отплаћивање кредита врло често може бити превелик терет за
ваш кућни буџет и због тога треба добро да размислите пре него што се задужите.

Уколико се ипак одлучите да узмете кредит или да се на неки други начин задужите, имајте у виду да постоји велики број давалаца финансијских услуга и да сви они нуде кредите, кредитне картице и друге финансијске производе под различитим условима.  Потрудите се да пронађете оне са најповољнијим условима.

УКОЛИКО ОДЛУЧИТЕ ДА СЕ ЗАДУЖИТЕ

Поред кредита постоје и многи други финансијски производи чијим коришћењем се задужујете, због чега треба добро да размислите и распитате сешта вам се нуди и шта вама највише одговара.

Инстант кредити – ''кредит за пет минута, без одласка у банку'', ''брзи кредит'', можда на први поглед звучи примамљиво, али треба знати да новац који узимате морате и да вратите, и то заједно са каматом. За праву одлуку је потребно много више времена. Према томе, тражите план отплате, погледајте колико износи камата и размислите добро да ли ћете моћи да отплаћујете рате које буду доспевале и ни у ком случају не потписујте на лицу места.

Кредитне картице - постоји велики број разних врста картица, које пружају разне погодности, али и носе различите  трошкове. Пронађите кредитне картице које се нуде са најнижим каматним стопама и другим трошковима и настојте да на време
плаћате своја дуговања, чак и изнад минималне обавезе, кад год вам то кућни буџет дозвољава.

Минус на текућем рачуну - запамтите, уколико трошите више од онога што имате, тј. од онога чиме располажете на свом текућем рачуну, ви заправо користите средства која нису ваша, због чега сте дужни да платите одговарајућу камату. Задуживање на овај начин, по правилу, представља најскупљу позајмицу, па би га требало користити само у крајњој нужди и у краћем периоду.

Куповина на лизинг – током трајања уговора о финансијском лизингу, ви као прималац лизинга имате пуно овлашћење да предмет лизинга држите и уживате, користите несметано, али уједно сносите и све ризике и трошкове који произлазе из права
власништва, иако формално-правно нисте власник предмета.

ПРЕ НЕГО ШТО СЕ ЗАДУЖИТЕ

Запитајте се да ли је ваш кућни буџет довољан за плаћање обавеза по основу узетог кредита?

Направите тачну рачуницу колико стварно трошите у току месеца и колико је потребно да одвојите како бисте могли да платите доспелу месечну обавезу и покушајте искрено себи да одговорите на питање – да ли ћу заиста моћи да отплаћујем рате које буду
доспевале?

Која врста финансијског производа вам треба?

Уколико одлучите да се задужите, размислите за шта су вам потребна средства, у којој висини и за који период, а затим покушајте у разговору са службеницима да одаберете ону врсту финансијског производа који ће у најмањој могућој мери оптеретити ваш буџет и који највише одговара вашим потребама.

УПОРЕДИТЕ ПОНУДЕ

Уколико вам је неопходно да узмете кредит, у понудама банака упоредите: висину каматне стопе, а нарочито ефективне каматне стопе, рок отплате, висину месечне рате, и средства обезбеђења отплате кредита. Обратите пажњу на временски период током којег ћете отплаћивати кредит, јер кредит са истом каматном стопом и дужим периодом отплате смањује само висину ваше месечне обавезе, а повећава укупну обавезу по основу камате и остале трошкове кредита.

НАРОЧИТО ПРОВЕРИТЕ

Да ли је кредит везан за валутну клаузулу и коју или прати раст цена на мало и како то утиче на вашу обавезу по основу узетог кредита;

Да ли је каматна стопа фиксна или је варијабилна и под којим условима се може променити;

Да ли имате право да кредит отплатите пре рока и под којим условима (ти трошкови могу да буду веома високи);

Да ли финансијска институција задржава право да без ваше сагласности, једнострано, промени уговорене услове кредита и на које услове се та одредба односи (каматна стопа, рок отплате, валутна клаузула и сл.).

САВЕТ

Задужујте се само у случају преке потребе.

Уколико се задужујете, упознајте се са понудама већег броја банака.

Никада не потписујте на лицу места понуђени уговор.

Уколико вам поједине одредбе уговора нису јасне, тражите објашњење.

Када потпишете уговор, ви сте прихватили све услове из уговора и због тога морате знати шта прихватате.

Потрудите се да своје обавезе плаћате на време, јер ћете тако платити мање него да вам се зарачунавају додатни трошкови.

Редовним плаћањем стварате своју кредитну историју редовног платише, што вам касније може олакшати узимање новог кредита.

Настојте да себе не доведете у позицију да не можете да платите своје обавезе – немојте се презадуживати.
Sačuvana

GradjaniN
(pas koji ne ide u raj)
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 336
« Odgovor #1 poslato: 21.06.2007. 05:39:21 »

Ma kakav kredit. Slamarica je zakon!
Sačuvana
DJ_Uro_UE
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Dovarje
Država: State of Serbia
Horoskop: Jarac
Poruke: 3437

Master of disaster


« Odgovor #2 poslato: 21.06.2007. 05:57:36 »


Ma kakav kredit. Slamarica je zakon!


Da da... Pogotovo sa danashnjim platama. Shta mozesh da kupish bez kredita danas Huh?
Sačuvana
GradjaniN
(pas koji ne ide u raj)
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 336
« Odgovor #3 poslato: 21.06.2007. 08:18:27 »

OK priznajem da ne mozhe bash stan da se kupi ili neki besan auto, ali mnoge druge stvari stvari mogu. Treba neshto disipline i chvrste volje, a chesto dok skupish kintu proizvod malo i pojeftini. Npr. chesto se daju krediti za kupovinu kompjutera, a tu dok ushtedish novac ili mu padne cena ili mozhesh da kupish za iste pare neshto jachu konfiguraciju.

Pravi problem sa ovim nastaje onda kada ljudima neshto hitno treba, pa se nema vremena za shtednju. Mnogo bi povoljnije reshenje za stanove ili automobile bila kupovina na rate gde bi se kamata davala na porast inflacije a ne banki na profit.
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.777 sekundi sa 34 upita.