https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Bescarinska zona, toplovod i prihvatilište za pse lutalice

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 21.08.2007. 13:04:06Naslov: Bescarinska zona, toplovod i prihvatilište za pse lutalice
Poruka od: Pedja 21.08.2007. 13:04:06
http://www.danas.co.yu/20070821/vojvodina1.html#4

Odluke Opštinskog veća u Užicu

Bescarinska zona, toplovod i prihvatilište za pse lutalice

Užice - Na poslednjoj sednici Opštinskog veća u Užicu, čiji sastav još uvek nije promenjen iako je u maju izmenjen stranački sastav Privremenog organa, odlučeno je da se za izradu eleborata o ekonomskoj isplativosti slobodne bescarinske zone u Braneškom Polju izdvoji pola miliona dinara. Posle razgovora sa predstavnicima resornog ministarstva i Udruženja srpskih carinskih zona, svi parametri ukazuju na, kako je rečeno, opravdanost buduće bescarinske zone na lokaciji izmedju Užica i Čajetine. Prema oceni Dragana Vranića, člana Opštinskog veća, buduća bescarinska zona trebalo bi da reši jedan od najvećih problema grada, a to je nezaposlenost. Prema ranijim najavama opštinskih čelnika, realizacijom ove investicije moglo bi da se zaposli nekoliko hiljada Užičana.

Na istoj sednici usvojeni su i zaključci o udruživanju sredstava za izgradnju magistralnog toplovoda u mesnoj zajednici Lipa. Tim zaključkom učešće opštinskog JKP Toplota u finansiranju izgradnje ovog toplovoda bilo bi pedeset odsto, a po 25 odsto sume obezbedili bi opština i građani. Kako je objašnjeno, primenom novog modela udruživanja sredstava, građani će imati značajne olakšice, jer će opština i ovo javno preduzeće učestvovati u finansiranju sa tri četvrtine ukupnih troškova.

Takođe je odlučeno da Užice sa još šest opština izgradi prihvatilište za pse lutalice. To prihvatilište bilo bi na teritoriji opštine Požega, a pored Užica i Požege, njegovu izgradnju finanisraće i opštine Arilje, Kosjerić, Lučani, Čajetina i, najverovatnije, Ivanjica. Požega je obezbedila lokaciju i potrebne saglasnosti za takav objekat, a predračunska vrednost objekta i nabavka neophodnog specijalnog vozila iznosi oko sedam miliona dinara. Kako je rečeno, zajednička izgradnja prihvatilišta predstavlja najracionalnije rešenje problema sa psima lutalicama, koje Užice ima u poslednjih nekoliko godina.
Pored toga, Opštinsko veće prihvatilo je informaciju opštinskog JKP Bioktoš o izmeni načina naplate korišćenja pijačnih tezgi na Zelenoj pijaci u Užicu. Novina je da će iznos zakupa biti u zavisnosti od zona na koje će užička pijaca biti podeljena, a ne kao do sada, na osnovu vrednosti robe koja se kupcima nudi.

N. Kovačević