https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Elektrodistribucija i Carinanica ponovo u Uzicu?

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 11.02.2009. 12:58:43Naslov: Elektrodistribucija i Carinanica ponovo u Uzicu?
Poruka od: Pedja 11.02.2009. 12:58:43
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=137619

Ere opet gazduju

Pokrenulo je Gradsko veće Užica na svojoj poslednjoj sednici zvaničnu inicijativu, kojom se traži ponovno uspostavljanje Elektrodistribucije u najvećem gradu zapadne Srbije. U protekloj deceniji Ere su ostale bez ovog važnog regionalnog centra koji je premešten u Kraljevo, iseljen je i Zavod za zaštitu spomenika kulture, „otišla“ je i ispostava carine, „odmarširao“ je u istoriju ovdašnji korpus Vojske. Izvesno je da će se kući prvo vratiti - struja.

- Podaci govore da je izmeštanjem Elektrodistribucije iz Užica, napravljen loš poslovni potez. Previše su izgubile i brojne okolne opštine - zaključak je Gradskog veća.

Užice je posle preseljenja Elektrodistribucije, godišnje gubilo oko 400 miliona dinara, samo od prihoda iz ovdašnjeg dela energetskog sistema. Iznos je, razumljivo - veliki, jer je reč o drugom po veličini javnom sistemu u Srbiji, najvećem posle NIS.

Ovi podaci su nedavno predočeni ministru energetike dr Petru Škundriću, a predlog o vraćanju regionalne centrale EPS, naći će se uskoro pred Vladom Srbije.

Regionalna centrala EPS je iz Užica izmeštena 2006. godine. Ukupno 11 tadašnjih elektrodistribucija iz sastava Elektroprivrede Srbije, transformisano je u pet privrednih društava. Tada je formirana „Elektrosrbija“ u Kraljevu, organizacija u okviru koje danas posluje užička „Elektrodistribucija“.

Ovo izmeštanje i „kresanje“ užičkih nadležnosti, imalo je poguban uticaj na razvoj celog regiona, a grad je „odlukom odozgo “tonuo u provinciju. O ovim događajima se tada oglasila Privredna komora, pesimistički komentar je najbolje oslikavao veliki gubitak:

- Užice više ne postoji kao makroregionalni centar. Tonemo u provinciju, a odatle nam spasa nema - zaključili su privrednici, kada su uprkos dobrim poslovnim rezultatima, njihove firme i armija zaposlenih, ostali „kratkih rukava“.
Danas je izvesno, „struja se vraća kući“ prva, uskoro će ponovo biti formirana i carinarnica. Grad takođe planira da osnuje Zavod za zaštitu spomenika, pa će Užičani uskoro biti u prilici da ponovo odlučuju o svojoj kulturnoj baštini.

FORMIRANJE CARINARNICE

DRŽAVNI sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić obećao je formiranje carinarnice i otvaranje slobodne zone u Užicu. On je u razgovoru sa gradonačelnikom Jovanom Markovićem najavio da će Ministarstvo finansija, preko Uprave carina, zajedno sa lokalnom samoupravom, obezbediti novac za ovaj posao.

- Formiranjem Carinarnice adekvatno će se odgovoriti potrebama privrede užičkog regiona, koja ostvaruje godišnju spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti većoj od milijardu dolara - naglasio je Đidić.

N. JANKOVIĆ


Naslov: Odg: Elektrodistribucija i Carinanica ponovo u Uzicu?
Poruka od: DJ_Uro_UE 11.02.2009. 17:14:15
Pa da.. Oteto od nas, pokradeno, unishteno i sad ce da nam vrate.. E moj rodjache....


Naslov: Odg: Elektrodistribucija i Carinanica ponovo u Uzicu?
Poruka od: wolf 12.02.2009. 10:27:34
E sad mi je lakse... Kad se vrate "lopovi na struju" privreda ce nam ponovo procvetati, standard porasti a mi i dalje necemo morati nista da radimo. Mozda necu morati ni struju da placam... pa nasi smo, majku mu..

 :pretop:


Naslov: Odg: Elektrodistribucija i Carinanica ponovo u Uzicu?
Poruka od: Pedja 12.02.2009. 19:59:16
Nije to bas tako crno-belo. Elektrodistribucija je, dok je bila u Uzicu imala izuzetno veliku udeo u ukupnom prometu u regionu, a promet kao takav je bitan pokretac svih ekonomskih desavanja. Zbog toa je vazno da se opet vrati u Uzice, da bi se pare okretale ovde ne da idu u Kraljevo.

Na slican nacin je Uzice svedeno na ekonomskurupu kada je unistena Gradina. Ona je bila centar svih trgovinskih zbivanja u zapadnoj Srbiji i dok je ona radila, ogroman novac se vrteo u Uzicu. Kad je ona pukla, svi sada robu nabavljaju u Cacku tako da se sada sav taj ogroman novac sliva u Cacak. To je direktno siromasenje Uzickog kraja.Naslov: Odg: Elektrodistribucija i Carinanica ponovo u Uzicu?
Poruka od: novembar 1 12.02.2009. 23:30:58
To nije ni malo crno-belo. Ne radi se samo o Elektrodistribuciji, već i drugim JP sa većinskim državnim vlasništvom. Ni jedno više nema račun u Užicu. Sve pare idu dalje. Ali i sve nabavke se vrše van ove teritoritije, posao za te kompanije dobijaju ljudi van ove teritorije, doprinosi iz zarada idu na drugu teritoriju, čak i oni koji rade preko omladinske zadruge moraju da budu članovi beogradskih zadruga...Ali, kasno je za promenu, ne verujem da će da uspe.


Naslov: Odg: Elektrodistribucija i Carinanica ponovo u Uzicu?
Poruka od: milorad 02.06.2009. 15:21:44
 Uhapšeni carinici
Pritvorena tri carinska nadzornika zbog primanja mita
Užička policija saopštila je danas da je pritvorila tri carinska nadzornika Carinarnice Kraljevo, koji su bili zaposleni u Carinskoj ispostavi Kotroman, na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje da su primali mito.

http://www.rtvpink.com/vesti/vest.php?id=23529

Ovo nam bas nije trebalo kad se borimo za grad Užice.