https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Lokalna samouprava - Географско-информациони систем општинскe управe - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Географско-информациони систем општинскe управe  (Pročitano 559 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 25.01.2007. 16:26:11 »

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=17891

Ужичка општинска управа се модернизује

Катастарске књиге на екрану

Захваљујући систему „бејби ГИС” добија се потпуни електронски увид у све непокретности, легалну и нелегалну градњу, целокупну инфраструктуру, техничке карактеристике

УЖИЦЕ – Ужичка општинска управа се све више модернизује, информатика и дигитални подаци замењују некадашње дуге и споре процедуре. Донатори из света – амерички USAID и швајцарски MSP – последњих година и те како улажу у ову модернизацију тако да Ужице у неким подухватима предњачи у односу на друге наше градове.

Један од таквих пројеката, како каже начелник овдашње Општинске управе Петар Вујадиновић, јесте такозвани „бејби ГИС”, делимични географско-информациони систем, који је и другде започет, а једино овде је, практично, већ остварен.

Током идућег месеца, захваљујући овом систему, грађани ужичког насеља званог Доварје, које је овим „бејби ГИС”-ом обухваћено, добиће потпун електронски увид у све оно што се на том подручју налази. Од свих непокретности, објеката, легалне и нелегалне градње, целокупне инфраструктуре, до свих техничких карактеристика, парцела, авионских снимака тог подручја и свега другог што постоји у овом делу града. У разним бојама направљено, зарад јасноће и прегледности, уз дванаесточасовну ажурност код било каквих промена.

– Све то радимо да бисмо грађанима омогућили да лакше дођу до информације о простору који желе да користе, граде на њему или за какву другу намеру – објашњава Вујадиновић. – То ће бити у фебруару постављено на сајту општине, већ је стигао софтвер од водеће америчке компаније за географско-информационе системе, само га још треба инсталирати на сервер. Тиме се тај „бејби ГИС” завршава, а у наредних неколико година комплетан ужички ГИС покриће цео град, на око 2.000 хектара. То смо успели богатством података стеченим у некадашњем поступку легализације, као и информатичком модернизацијом општинске управе којом се приближавамо европским стандардима. Страна искуства говоре да се тамо где је ГИС заживео број грађана који долазе по разним потребама у одељења за урбанизам смањио за 85 одсто.

Овај географско-информациони систем није једина новина у дигитализацији важних општинских података. Ту је и пројекат увођења GPS технологије у рад јавних предузећа, као и повезивање зграде општине са овим предузећима оптичким каблом. Уводе се, дакле, савремене информационе технологије, процедуре у праћењу докумената, електронске базе, све са крајњим циљем да се у ову општинску управу, где има око 1.100 разних захтева који грађани могу да јој упуте, уведу захтевни ISO стандарди.
Зато се, по речима председника општине Тихомира Петковића, општинска управа прилагођава тим потребама, запошљава нове високостручне кадрове и, ради приближавања корисницима, отвара нова одељења: једно за информатику и друго за локални економски развој. Поред ових послова, посебна пажња последњих месеци овде се поклања решавању питања недостатка потребног канцеларијског простора, па је новац од игара на срећу добијен конкурсом од Републике, у износу од 3,6 милиона динара, искоришћен за преуређење дотрајале тзв. шарене сале у центру града, чиме се, уз додатна улагања, добија 650 смештајних квадрата.

Б. Пејовић
[објављено: 24.01.2007.]
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.173 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.005s, 2q)