https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Lokalna samouprava - Hoce li biti privremenih mera u uzickoj Opstini? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Hoce li biti privremenih mera u uzickoj Opstini?  (Pročitano 1916 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« poslato: 28.09.2006. 11:02:19 »

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/09/27/srpski/RG06092602.shtml

Užički odbornici ne zasedaju već tri meseca, očekuje se raspuštanje parlamenta

Zbog sukoba, privremene mere

UŽICE - Skupština opštine Užice nije zasedala tri meseca, čime je juče ispunjen jedan od formalnih uslova da Vlada Srbije, po slovu Zakona o lokalnoj samoupravi, uskoro raspusti opštinski parlament i uvede privremene mere u toj opštini.

Užičani još ne znaju da li će se vlada odlučiti za takvu, nepopularnu meru ili će dati još jednu šansu političarima, pre svega u Demokratskoj stranci (DS) i Demokratskoj stranci Srbije (DSS), da u novim političkim okolnostima izglade nesporazume i na lokalnom nivou, prisećajući se da je užički parlament godinama bio uzor demokratije i tolerancije među odbornicima.

Odlagane su dve zakazane sednice Skupštine opštine zbog nedostatka kvoruma i pat-pozicije dva suprotstavljena bloka odbornika, prvog na čelu sa DS, u kojem su još i odbornici GSS, SPO, SDP i PSS, koji su dolazili na sednice, ali nisu imali neophodnu većinu, i, sa druge strane, odbornika DSS, G17 plus i Lige za Užice, čijem bojkotu sednice su se pridružili odbornici SRS i SPS.

Desetogodišnja koalicija DS i DSS, uz nekoliko ostalih partija, funkcionisala je uspešno u Užicu do početka ove godine i referenduma o opozivu predsednika opštine Miroslava Martića (DS), da bi sukob kulminirao posle vanrednih izbora za predsednika opštine, na kojima je, voljom birača, za gradonačelnika izabran Tihomir Petković (DSS), kada je u DS odlučeno da raskinu koaliciju sa DSS i G17 plus, uprkos pozivima Petkovića da se ne rastura stari savez.

Mnogi tvrde da referendumska i predsednička kampanja nije bila "naročito čista", upotrebljeno je mnogo teških reči i "rata" plakatima i saopštenjima.

U Užicu priželjkuju da do privremenih mera ne dođe i da se spor reši..
« Poslednja izmena: 11.10.2006. 12:25:20 Pedja » Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #1 poslato: 30.09.2006. 19:48:08 »

http://www.danas.co.yu/20060930/hronika1.html#5

Da li će Užice izbeći prinudnu upravu

Poziv bojkotašima na dogovor

Užice - Predstavnici DS, SPO i GSS pozvali su predsednika užičke opštine Tihomira Petkovića (DSS) i stranke koje ga podržavaju na dogovor o održavanju sednice opštinskog parlamenta kako bi grad izbegao uvođenje prinudne uprave. Inače, prema zakonu sednica skupštine mora da se održi bar jedanput u tri meseca, a kako je rok za to istekao 26. septembra Vlada Srbije bi mogla da uvede privremene mere.

Već dva puta otkazivane su sednice, zbog bojkota odbornika DSS, G17 Plus, Lige za Užice, koji podržavaju Petkovića, ali i odbornika SPS i SRS. Oba puta sednicama su se odazvali odbornici DS, SPO, GSS, SDP, LDP i deo odbornika PSS, ali to nije bilo dovoljno za kvorum. Najveća parlamentarna kriza u novijoj istoriji Užica posledica je opoziva starog i izbora novog predsednika opštine koji već tri meseca ne može da formira skupštinsku većinu.

Milomir Sredojević, predsednik užičkog odbora DS, saopštio je da se predsednik opštine "sav predao protokolu i putuje po svetu", da je "u toku predizborne kampanje mnogo obećao, ali za sada ništa nije uradio". "Za 9. oktobar, Dan Užica, zakazao je svečanu sednicu SO i kako to da može da se angažuje kada su u pitanju ceremonije, a ne može kada je u pitanju važna sednica", pitao se Sredojević. On je istakao da je i pored Petkovićevog obećanja da će sedište carine biti u Užicu, Vlada nedavno odlučila da to sedište bude u Kraljevu.

N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #2 poslato: 04.10.2006. 18:22:35 »

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG06100302.shtml

Predsednik opštine Užice poručio sugrađanima

Ne plašite se prinudne uprave

UŽICE - Predsednik opštine Užice Tihomir Petković izjavio je juče da se još ne zna hoće li u ovoj opštini biti uvedene privremene mere pošto je 26. septembra istekao tromesečni rok za održavanje sednice Skupštine opštine. On je sugrađanima poručio da ne bi trebalo da se plaše privremenih mera jer su i one bolje nego trenutno stanje blokade i nemogućnosti da se u Skupštini opštine ustanovi koalicija koja bi imala skupštinsku većinu.

- Meni nije cilj prinudna uprava u opštini i još jednom pozivam obe koalicije u SO da pokušaju da postignu dogovor o stvaranju skupštinske većine, i, iskreno, više bih voleo dogovor nego prinudnu upravu - rekao je Petković.

Predsednik opštine Užice kaže da je naišao na čvrst stav DS da ne želi proširenu koaliciju preko koalicije DS sa SPO-om, GSS-om i PSS-om.

- Želeo sam da ta koalicija i koalicija koja je mene podržala na izborima, a koju su činili DSS, G17 plus, Nova Srbija i Liga za Užice naprave veliku, stabilnu koaliciju, da zajedno realizujemo poslove koji su pred nama, ali nisam naišao na razumevanje u DS-u. Kad sam predložio rebalans budžeta opštine, na sednici odborničke grupe koju vodi DS došlo je do drastičnih izmena, i kao posledica tako rigidnog stava desilo se da sednica SO nije ni održana - rekao je juče Petković.

Zoran Šaponjić (Sina)
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #3 poslato: 04.10.2006. 18:24:19 »

http://www.danas.co.yu/20061004/hronika1.html#4

Tihomir Petković, predsednik opštine Užice, o krizi lokalne vlasti

Prinudna uprava bolja od blokade

Užice - Bolje da se uvedu privremene mere nego sadašnje stanje status kvoa. Ipak, ja se ne zalažem, niti je moj cilj uvođenje privremenih mera u gradu, saopštio je Tihomir Petković, predsednik užičke opštine, a povodom mogućnosti da Vlada Srbije uvede prinudnu upravu u Užicu jer se lokalna skupštine nije sastala duže od tri meseca. On je dodao da " još uvek ne zna da li će Vlada Srbije uvesti privremene mere", poručujući Užičanima da tih mera "ne bi trebalo da se plaše jer su i one bolje od sadašnje blokade i nemogućnosti formiranja skupštinske većine".

Kriza vlasti u Užicu izazvana je opozivom dotadašnjeg predsednika opštine Miroslava Martića (DS) i izborom Tihomira Petkovića (DSS). Do tih izbora, vladajući koaliciju činili su DS, DSS, SPO, GSS, SDP i G17 Plus, ali su DSS i G17 Plus iz nje istupile i formirale novu s Novom Srbijom (koja nema odbornike u SO Užice) i za predsednika, uz podršku Vlade Srbije, kandidovale Petkovića. Novi predsednik duže od tri meseca nije u stanju da formira novu skupštinsku većinu, jer to odbija koalicija DS, SPO, GSS, LDP i PSS. Rok do kojeg je prema zakonu trebalo da se održi sednica skupštine bio je 26. septembar.

- Još jednom pozivam obe koalicije da pokušaju da postignu dogovor oko stvaranja skupštinske većine i, iskreno, više bih voleo dogovor nego prinudnu upravu, rekao je Petković.

N. K.
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #4 poslato: 11.10.2006. 12:26:06 »

http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/srbija.htm#1

Tri opštinska parlamenta u blokadi

Prinudna uprava za nekoliko nedelja

UŽICE, VALJEVO, SMEDEREVO - U Užicu, Valjevu i Smederevu stekli su se svi uslovi za uvođenje privremenih mera. Lokalni parlamenti su u blokadi zbog nemogućnosti postizanja političkog dogovora među strankama i ne zasedaju duže od tri meseca štoje zakonski rok posle kojeg se u opštinu uvodi prinudna uprava.



U Užicu je referendum na kojem je opozvan gradonačelnik Miroslav Martić (DS), a potom i pobeda Tihomira Petković (DSS) na vanrednim izborima, inicirao otkopavanje ratnih sekira između stranaka „demokratskog bloka“. Uslovi za sprovođenje prinudnih mera stekli su se 26. septembra, kada je prošlo tri meseca od poslednjeg zasedanja opštinskog parlamenta.

Dva pokušaja da se sednica SO održi propala su pošto je koalicija DSS - G17 plus - Liga za Užice, zajedno sa SRS i SPS bojkotovala zasedanje. S druge strane, koalicija DS-SPO-SDP-GSS-PSS-LDP, koja je tvrdila da ima skupštinsku većinu, nije uspela da skrpi kvorum jer su im u zao čas leđa okrenula trojica odbornika PSS-a.

Šef odborničkog kluba DS-a Toni Stanković optužio je Petkovića da je nezakonito, mimo opštinske odluke, odobrio 12 miliona dinara za izgradnju nove robne pijace i nazvao ga okupatorom.

Političku krizu u gradu predsednik opštine Tihomir Petković do sada je tumačio kao produkt međustrančkih nesuglasica.

Stvari se u Valjevu oko uvođenja prinudne uprave razvlače jer ovdašnje stranke, pre svih premijerov DSS, ne mogu da odrede svoje predstavnike u Privremenom veću. Za sada je u planu petočlana koalicija - DSS, NS, SPS, G17 plus i SPO (ili SDPO).

Za ovakav ishod, prema izvorima „Blica“, najzaslužniji su Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, koji „neće da čuje“ za predstavnika SPO, ali i DSS, čiji su zvaničnici pristali na to da i socijalista (SPS) bude u Privremenom veću.

Muka DSS su i višemesečna trvenja dve frakcije u Opštinskom odboru te stranke u Valjevu.

Dok se oni nadgornjavaju bar 50 odluka od vitalnog interesa za grad čeka da bude doneto. Među njima i ona šta će biti sa novom grejnom sezonom.

I Skupštini opštine Smederevo preti raspuštanje jer sednica nije održana u zakonskom roku, saznaje „Blic“. Odbornici lokalnog parlamenta poslednji put seli su u klupe pre više od tri meseca. Ovo je, inače, drugi put da vlast, koju čine DSS i SPS, kao i 15 odbornika grupe građana, krši zakon jer ni budžet nije donet u roku.

Predsednik Skupštine opštine Radmilo Grujić (SPS) samo pre nekoliko dana tvrdio je da vladajuća koalicija ima većinu, ali ga prvi čovek njegove stranke demantuje.

- Rad Skupštine je ozbiljno ugrožen. Opšta rašomonijada među odbornicima dovela je u pitanje kvorum za sednicu, a novac koji je grad dobio rebalansom republičkog budžeta blokiran - rekao je Branče Stojanović, predsednik smederevskog odbora SPS-a.

Dopisnici „Blica“
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #5 poslato: 31.10.2006. 09:33:01 »

Da li će izbor novog rukovodstva užičkih demokrata rezultirati deblokadom vlasti u Užicu

Dogovor ili prinudna uprava

Užice - Zbog nemogućnosti dogovora o formiranju skupštinske većine između dva stranačka bloka, jednog koji predvodi DS i drugog na čelu sa DSS, Užicu preti uvođenje prinudne uprave. Sednica lokalne skupštine nijedanput nije održana u zakonskom roku od tri meseca, a kako je rok za zasedanje istekao 26.septembra, Vlada Srbije trebalo bi uskoro da donese odluku o eventulanom uvođenju privremenih mera.

To je donedavno bila jedina opcija za rešenje najveće parlamentarne krize u novijoj istorji grada, kojoj su se, bar javno, protivila oba stranačka tabora. Međutim, izborom novog rukovodstva OO DS, otvorila se, izgleda, i nova mogućnost za dogovor, kojim bi se izbeglo ukidanje parlamentarnog života u gradu.

Politička kriza u Užicu izazvana je proletos, uoči opoziva bivšeg predsednika opštine Miroslava Martića (DS), kada je i prekomponovana stranačka scena u gradu. Do tada vladajuću koaliciju činili su DS, DSS, SPO, GSS i SDP i G17 Plus, ali su DSS i G17 Plus iz nje istupili i sa NS, koja nema odbornike u ovdašnjoj skupštini, formirale novu koaliciju, i uz podršku Vlade Srbije, za predsednika opštine kandidovala Tihomira Petkovića (DSS), koga su kasnije podržali Liga za Užice i SPS. Petković je na julskim izborima pobedio Milomira Sredojevića, u to vreme predsdnika OO DS i zamenika predsednika opštine, koga je kandidivao ostatak kolicije DS, SPO, SDP i GSS, a kojoj su se kasnije pridružile LDP i PSS. Ipak, Petković, kao novi predsednik opštine i šef ovdašnejg odbora DSS, ni do danas nije uspeo da formira skupštinsku većinu, jer DS i stranke oko nje nisu želele u novu koaliciju, poručujući da će u skupštini biti konstruktivni i glasati samo za predloge koji su u interesu Užičana.

Opreznu, ali optimističnu najavu o mogućnosti dogovora uputio je Jovan Marković, novoizabrani predsednik OO DS i to samo dan nakon svoje izborne pobede. Na tim prvim i neposrednim izborima za 16 godina od osnivanja DS u Užicu, izabran je i novi Opštisnki odbor od 25 članova. Za predsednika Odbora nije se kandidovao dosadašnji predsednik Milomir Sredojević, koju je tu dužnost obavljao u prethodna dva mandata, već je Markovićeva protivkadidatkinja bila Stanika Žunić.

Na pitanje Danasa da li će izborom novog rukovodstva DS, ova stranka promeniti stav o nepristajanju na novu koaliciju, koju nudi predsednik opštine Petković, Jovan Marković je ponudio optimističan stav.

- Važno je da se definiše ko zaista želi, a ko ne želi da razgovara. Što se mene tiče i novog OO DS učinićemo sve da razgovori o formiranju budućih koalicija uspeju. Mislim da ćemo pokušati da napravimo kompromis koji će biti funkcionalan i u interesu građana Užica, a za nekoliko dana pokazaćemo da to zaista želimo - rekao je Danasu Marković, ne želeći da komentariše tok dosadašnjih pregovora, jer, kako je rekao, nije upoznat sa detaljima.

- Uvođenje privremenih mera je izuzetno loše rešenje i njime niko neće biti na dobitku. Zadatak svih nas je da učinimo sve da se formira skupštinska većina, koja će omogućiti pre svega usvajanje rebalansa budžeta, a potom i budžeta za narednu godinu - istakao je Marković. On je dodao da još uvek nije dobio poziv za razgovor, očekujući da "budući pregovori budu ozbiljni i da će u njima obe strane učiniti kompromis", a potom je spekulacijama nazvao tvrdnje da su čelnici ovdašnje DSS iščekivali izbore u DS kako bi nove pregovore započeli sa novim ljudima u toj stranci.

S druge strane, tvrdeći da je "od izbora za predsednika opštine u julu, činio sve da najjače stranke u gradu uspostave saradnju", predsednik opštine Tihomir Petković navodi da "za saradnju pre svega nije bila spremna DS".

- Pojedinci iz te stranke nisu mogli da prihvate politički poraz na izborima za predsednika opštine, a sada je na DS da pokaže da li je njihovo novo rukovodstvo prihvatilo realnost i da li je spremno za saradnju. Ja sam bio za saradnju i nadam se da će oni krenuti sa konkretnim potezima i da će se obratiti DSS i koaliciji koja stoji iza mog izbora" poručio je Petković.

- Ne radi se o tome da nam neki ljudi iz DS odgovaraju, a neki ne. U pitanju je politika te stranke. Da je postojala spremnost DS, dogovor bismo davno postigli, zaključio je Petković.

NOVI ODBORNICI

Smirivanju parlamentarne krize doprineo je OO PSS, isključujući iz stranke troje odbornika (Sava Golubovića, Branku Dikić i Jovana Krčmara), jesr se nisu odazivali sednicama skupštine, a zbog čega koalicija DS, SPO, GSS, SDP, LDP i PSS, nije mogla da obezbedi skupštinski kvorum. Njihovi mandati, kako je saopštio OO PSS, dodeljeni su Saši Miloševiću, Zuhri Daničić i Aleksandru Joviću. Pored toga, zbog privatnih obaveza Nataše Gagović, novi odbornik biće Vladan Cuparić. Predstavnici OO PSS su saopštili da odsustvovanje troje odbornika sa dosadašnjih skupštinskih sednica "nije bilo odraz politike ovog pokreta, već ličnih stavova zamenjenih odbornika".

KONTROLA BUDŽETA

Na pitanje ko kontroliše način na koji se troši opštinski budžet, jer skupština ne zaseda skoro četiri meseca, Petković je rekao da "sve funkcioniše normalno i po zakonu". - Postoji budžet koji je usvojila skupština i on se troši po tim odlukama i većina stvari normalno funkcioniše, odgovorio je Petković.

Rešenje za dvadesetak dana

- Obavestili smo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samouoravu o situaciji u gradu, a Vlada Srbije trebalo bi da odluči da li će ili neće uvesti privremene mere. Jedno ili drugo rešenje realno je očekivati tokom narednih dvadesetak dana, ocenio je Tihomir Petković.

Nenad Kovačević
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #6 poslato: 09.11.2006. 12:37:29 »

http://www.danas.co.yu/20061109/hronika3.html#3

Novo rukovodstvo užičkih demokrata o blokadi užičke vlasti

Bolje dogovor nego prinudna uprava

Užice - Jovan Marković, novoizabrani predsednik užičkog odbora DS, saopštio je da će uputiti poziv predsedniku opštine Tihomiru Petkoviću (DSS) za razgovore o formiranju skupštinske većine kako bi se deblokirao rad lokalnog parlamenta i sprečilo uvođenje privremenih mera. - Uvođenje privremenih mera je loše za Užice i za to Užičani nisu glasali, a mi smo spremni na iskrene i korektne razgovore - kaže Marković.

Kriza vlasti u Užicu isprovocirana je opozivom bivšeg predsednika Miroslava Martića (DS) i izborom novog Tihomira Petkovića (DSS). Kako su se dojučerašnji koalicioni partneri tada našli na suprotnim stranama, a novom predsedniku nije uspelo da okupi odborničku većinu, sednice SO su dva puta otkazivane, a kako skupština nijednom nije zasedala za tri meseca, posle 26. septembra stekli su se zakonski uslovi za uvođenje prinudne uprave. Oba puta sednice su bojkotovali odbornici koalicije koja podržava Petkovića (DSS, G17 Plus i Lige za Užice), ali i SPS i SRS, dok druga strana DS, SPO, GSS, SDP, LDP i PSS nije uspevala da obezbedi kvorum zbog odsustvovanja troje odbornika PSS koji su kasnije isključeni iz ovog pokreta.

Marković je saopštio da je od Petkovića očekivao pozive posle unutarstranačkih izbora u užičkom ogranku DS ali, kako je rekao, Petković je taj poziv "uputio preko medija i krivicu za dosad neuspešne pregovore prebacio na DS".

- To nije korektno i to je nastavak ranijeg načina rada koji je pokazao loše rezultate - poručio je Marković, a potom dodao da je Odbor užičkih demokrata i pored toga spreman za pregovore. - Kadrovska rešenja jesu važna, ali u ovom trenutku moraju da budu u drugom planu - ocenio je Marković.

Osnov za razgovor, kako je objasnio, trebalo bi da budu Strategija razvoja grada koju je SO usvojila u januaru ove godine, usvajanje rebalansa budžeta za ovu i budžeta za narednu godinu, ali i svi projekti koji su u interesu grada i za koje postoji neophodna dokumentacija.

Izbori

Na prvim neposrednim unutarstranačkim izborima za šesnaest godina od kada u Užicu postoji DS izabran je novi OO, za koji je rečeno da predstavlja "spoj iskustva i mladosti", a za predsednika odbora izabran je Jovan Marković, aktuelni direktor Dečjeg vrtića. Za potpredsednike su izabrani Stanika Žunić, ekonomista i Vladimir Gordić, lekar. Dosadašnji predsednik Milomir Sredojević, koji je bio i kandidat za predsednika opštine, izabran je za predsednika Okružnog odbora DS.


Stranačke knjižice

Na pitanje da li je tačno da su dva člana DS istovremeno bili i članovi PSS i SPO, Marković je rekao da o tome postoje indicije i da će to uskoro biti provereno.

N. Kovačević
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #7 poslato: 10.11.2006. 12:23:47 »

http://www.danas.co.yu/20061110/hronika5.html#0

Tihomir Petković, predsednik užičke opštine, o ponudi novog rukovodstva užičkih demokrata

Uvek sam spreman za saradnju

Užice - Pošto je novo rukovodstvo užičkih demokrata najavilo da će pozvati predsednika opštine i OO DSS Tihomira Petkovića na razgovore o formiranju odborničke većine u ovdašnjoj skupštini, on je saopštio da su "on, DSS i koalicija koja ga podržava (G17 Plus, Liga za Užice i NS) i ranije bili spremni za saradnju".

Ocenjujući da je "osnovni razlog za neuspeh ranijih pregovora bio u DS i njenom čvrstom stavu da neće u novu koaliciju", Petković je rekao da je to "ovim pozivom dokazano, jer promenom rukovodstva u OO DS stižu novi signali".

- I SPO je formirao svoj pregovarački tim i to ukazuje da su uvideli da gube tako čvrstim stavom - dodao je Petković, a potom istakao da "građani znaju je on sve vreme bio spreman na saradnju".

Ocenjujući da "bivše rukovodstvo DS još uvek ima čvrste pozicije u toj stranci", on je poručio da je "spreman na razgovore ukoliko je odbor užičkih demokrata promenio ranije stavove" i najavio da bi oni mogli da počnu u narednih desetak dana.

Odbacujući ocenu demokrata da je u gradu loša situacija, on je naveo da u ovom trenutku u Užicu "postoji dvadesetak gradilišta, da mašine rade, što je dokaz", kako je istakao, da on "ispunjava predizborna obećanja".

- Ima problema, jer grad nije čist, ali to ćemo rešiti sa privremenim merama ili bez njih, sa skupštinskom većinom ili bez nje - rekao je Petković. - Najbolje bi bilo da se formira skupštinska većina, ali i ako se formira Privremeno veće ni to za mene nije loše. Ne plašim se ni jednog ni drugog, a ukoliko odluka o tome ne bude donesena u narednih desetak dana radiću kao što sam radio i ništa se tragično po Užice neće dogoditi - kaže on.

N. Kovačević
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963



WWW
« Odgovor #8 poslato: 13.11.2006. 15:11:12 »

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/11/11/srpski/RG06111002.shtml

Užička SO i dalje u blokadi, čekaju se pregovori ili prinudna uprava

Demokrate nude ruku pomirenja

Jedina novina u svojevrsnoj pat poziciji u gradu koja traje gotovo mesec i po dana, jeste najava novog rukovodstva užičkih demokrata da će pozvati predsednika opštine Tihomira Petkovića (DSS) na razgovore o formiranju odborničke većine

UŽICE - Iako je još krajem septembra istekao tromesečni rok za održavanje sednice Skupštine opštine Užice, ovaj organ i dalje je blokiran, još nema ni naznake dogovora između suprotstavljenih strana, a nema ni odluke Vlade Srbije o uvođenju privremenih mera u ovu opštinu. Sam premijer Koštunica, pre dvadesetak dana, kada je sednica Vlade Srbije održana u Užicu, izjavio je da će nadležno ministarstvo sagledati sve detalje i tek onda doneti odluku.

Jedina novina u svojevrsnoj pat poziciji u gradu koja traje gotovo mesec i po dana, u kojoj nijedna grupacija za sada ne uspeva da obezbedi skupštinsku većinu, jeste najava novog rukovodstva užičkih demokrata da će pozvati predsednika opštine Tihomira Petkovića (DSS) na razgovore o formiranju odborničke većine.

Jovan Marković, novi predsednik užičkog odbora DS-a, izjavio je dan ranije da će uputiti poziv predsedniku opštine Tihomiru Petkoviću za razgovore o formiranju skupštinske većine kako bi se deblokirao rad lokalnog parlamenta i sprečilo uvođenje privremenih mera.

- Uvođenje privremenih mera je loše za Užice i Užičani za to nisu glasali, a mi smo spremni na iskrene i korektne razgovore - rekao je Marković.

U prvom reagovanju na ovaj poziv, užički gradonačelnik izjavio je da su "on, DSS i koalicija koja ga podržava " G 17plus, Liga za Užice i Nova Srbija i ranije bili spremni za saradnju".

Petković je dodao da je osnovni razlog za neuspeh ranijih pregovora bio "u DS-u i njenom čvrstom stavu da neće u novu koaliciju" i da je to "ovim pozivom i dokazano jer promenom rukovodstva u OO DS stižu novi signali". Iako, po njemu, "bivše rukovodstvo DS-a u Užicu još uvek ima čvrste pozicije u toj stranci", Petković je poručio da je "spreman na razgovore ukoliko je odbor DS-a u Užicu promenio ranije stavove" i najavio da bi ti razgovori mogli da počnu za desetak dana.

Petković je, reagujući na ocenu iz DS-a da je u gradu loša situacija, rekao da u gradu "postoji dvadesetak gradilišta, da mašine rade i da je to dokaz da predsednik opštine ispunjava predizborna obećanja".

- Problem je što grad nije čist, ali to ćemo rešiti s privremenim merama ili bez njih, sa skupštinskom većinom ili bez nje - rekao je Petković, uz zaključak da se ne boji ni formiranja nove skupštinske većine ni privremenih mera i da će on nastaviti da radi kao što je i do sada radio, i da se ništa tragično po Užice neće dogoditi ako odluka ne bude doneta ni u narednih desetak dana.

Zoran Šaponjić (Sina)
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.18 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)