https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Hoce li poskupeti grejanje?

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 05.09.2008. 11:02:52Naslov: Hoce li poskupeti grejanje?
Poruka od: Pedja 05.09.2008. 11:02:52
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/srbija/glas-javnosti-05-09-2008/preskup-mazut-hladi-toplane

Predstavnici toplana Srbije o problemima na pragu grejne sezone

Preskup mazut hladi toplane

Kilogram mazuta od prošle do ove godine poskupeo je za 100 odsto, dok država na osnovu Uredbe o povećanju cena javnih usluga dozvoljava da grejanje poskupi za samo 6,5 odstoAko se hitno ne reši pitanje dispariteta između cena energenata i cene grejanja, toplane u Srbiji imaće ove sezone ozbiljnih problema da obezbede kvalitetno grejanje. Kilogram mazuta od prošle godine do ove poskupeo je za 100 odsto, dok država na osnovu Uredbe o povećanju cena javnih usluga dozvoljava da grejanje poskupi za samo 6,5 odsto. Cena grejanja u Užicu recimo, trenutno je 47 dinara po kvadratu, a da bi toplane u Srbiji pokrile samo troškove nabavke energenata, cena grejanja trebalo bi da bude između 60 i 70 dinara po kvadratu.

Ovo je juče rečeno na sastanku Poslovnog udruženja toplana Srbije koji je održan u Užicu, uz procenu predstavnika ovog sektora da toplane jednostavno ne mogu dugo izdržati takav disparitet cena.

- Ako se uskoro problem sa disparitetom cena ne reši, toplane će raditi, ali sa gubicima i u jednom trenutku verovatno ćemo morati da stanemo, jer ćemo ostati bez sredstava za kupovinu mazuta čija je cena trenutno 42 dinara po kilogramu - tvrde predstavnici toplana.

U Srbiji je trenutno, po podacima ovog Udruženja, grejanje najskuplje u Somboru, gde za domaćinstva košta 56,62 dinara po kvadratu, u Beogradu je 40,56, u Kragujevcu 44,61, u Nišu 38,78 a u Leskovcu 31,42 dinara po kvadratu.

Prema rečima Nikole Petrovića, zamenika predsednika Skupštine ovog Udruženja, toplane u Srbiji biće do početka grejne sezone tehnički spremne za početak rada. Do 10. septembra sa „Jugopetrolom“ biće potpisani protokoli, a od 15. septembra trebalo bi da počnu isporuke mazuta.

Po rečima Vladana Karamarkovića, pomoćnika ministra rudarstva i energetike, sem dispariteta cena, veliki problem toplana jeste i nedostatak gasa u zimskom periodu, ali i velika razlika u ceni između gasa i tečnih goriva, jer je većina toplana prisiljena da kada nestane gasa pređe na tečne energente.

Autor: Zoran Šaponjić


Naslov: Odg: Hoce li poskupeti grejanje?
Poruka od: zeve 26.09.2008. 19:57:20
Ajde u redu sto se tice poskupljenja nego kadali ce poceti kod nas grejna sezona .Danas pocinje u N.Sadu a prvog oktobra u Beogradu