Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Prinudna uprava u Užicu - kadrovska seča  (Pročitano 1676 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 08.02.2007. 20:12:26 »

http://www.danas.co.yu/20070208/hronika5.html#2

Prinudna uprava u Užicu

Za petak najavljena kadrovska seča

Užice - Privremeni organ Užica će u petak smeniti predsednike i članove upravnih i nadzornih odbora opštinskih javnih preduzeća, ustanova, komisija i drugih tela i na njihova mesta imenovati nove kadrove iz narodnjačke koalicije. Kadrovi koji će biti smenjeni predstavnici su bivše opštinske vladajuće koalicije (DS, DSS, SPO, GSS, SDP, G-17 Plus i PSS), koju su tokom inicijative za opoziv bivšeg predsednika opštine Miroslava Martića (DS), napustile DSS i G-17 Plus i sa NS napravile novu koaliciju, a potom uz podršku Vlade Srbije i ovdašnje Lige za Užice, za predsednika opštine kandidovale Tihomira Petkovića (DSS), koji je prošlog leta pobedio na izborima. Zbog stranačkog taborskog rascepa, novom predsedniku opštine nije uspelo da formira novu skupštinsku većinu.

Sednice SO su dva puta odgađane, jer nijedan stranački blok nije uspeo da obezbedi kvorum, a sednice su bojkotovali odbornici DSS, G-17 Plus i Lige za Užice, koji podržavaju Petkovića, ali odbornici SPS i SRS, pa je Vlada Srbije uvela privremenu upravu, raspustila skupštinu i polovinom novembra imenovala Prinudni organ, koji je preuzeo sve nadležnosti lokalne skupštine.

U dosad nezabeleženoj kadrovskoj seči, narodnjačka koalicija ponudiće svoje predstavnike, a među njima, kao i prilikom nedavnog imenovanja direktora u opštinskom javnom sektoru, predloženi su i bivši socijalisti.
Sednica Privremenog organa u petak biće posvećena isključivo kadrovskim smenama i imenovanjima, a prema materijalu dostavljenom novinarima, za smenu je predloženo 89 predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora u opštinskom javnom sektoru. Pored njih biće razrešeno, a potom imenovano skoro trista članova školskih odbora u svim užičkim srednjim i osnovnim školama, jer im je, kako je obrazoženo, istekao mandat.

Smene predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora najavljene su u javnim preduzećima Vodovod, Toplota, Direkcija za izgradnju, Bioktoš, Niskogradnja, Stan , Vesti, ali i u ustanovama Gradska galerija, Dečji vrtić, Veliki park, Dečjem odmaralištu Zlatibor, Narodnom muzeju, Narodnom pozorištu, Narodnoj biblioteci, Turističkoj organizaciji, a potom u Fondu za stambenu solidranu izgradnju, Fondu za ekologiju i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Na spisku za smene su i predsednik i članovi opštinske Komisije za planove, a na dnevnom redu sa deset tačaka biće imenovani predsednici i članovi ukupno pet komisija Privremenog organa. Novi članovi biće uglavnom iz "kadrovske bašte" privremene uprave, pa će tako Dragan Katić, član Privremenog organa, biti i predsednik Administrativno-mandatne komisije. Njegove kolege iz "beogradskog namesništva" Miladin Kaljević viđen je za predsednika Komisije za budžet i finansije, a Saša Dodić za predsednika Komisije za poljoprivredu. Predsednik Privremenog organa Nedeljko Milosavljević biće istovremeno i predsednik Komisije za saradnju sa gradovima. Pošto krnji Privremeni organ, već izvesno vreme zaseda bez petog člana, odnosno predstavnika SPO koji je u znak protesta napustio taj organ, za predsednika pete "prinudne" Komisije za stambena pitanja biće imenovana Zlata Otašević.

Nenad Kovačević
« Poslednja izmena: 12.02.2007. 21:17:06 Pedja » Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 12.02.2007. 21:16:44 »

Prinudna uprava smenila 126 članova upravnih i nadzornih odbora u užičkom javnom sektoru

Kadrovska promaja narodnjačke koalicije

Užice - Prinudni organ Užica, na jučerašnoij sednici, za nepun jedan čas, smenio je 126 predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća, ustanova i fondova u gradu. Na njihova mesta imenovani su kadrovi narodnjačke koalicije DSS, NS i Lige za Užice, koja podržava predsednika opštine Tihomira Petkovića (DSS). S obzirom na to da do uvođenja prinudne uprave u gradu nisu imali predstavnike u opštinskoj vlasti, nakon ove i prethodnih kadrovskih seča, najviše je profitirala stranka Velimira Ilića (NS).
Na jučerašnjoj sednici trebalo je da bude razrešeno i oko trista članova školskih i nadzornih odbora u užičkim osnovnim i srednjim školama, jer im je istekao mandat, ali je to skinuto sa dnevnog reda, pošto, kako je obrazloženo, škole nisu dostavile svoje predloge za nove članove.

Predsednik opštine Petković, kao razloge za smene naveo je "želju za boljim funkcionisanjem javnih preduzeća i ustanova", ali i probleme u odnosima između vršilaca dužnosti direktora u pojedinim javnim preduzećima, koje je nedavno imenovao Privremeni organ, i upravnih odbora, koje su činili predstavnici stranaka iz bivše koalicije (DS, SPO, GSS, PSS i SDP).

Skoro brzinom svetlosti jednoglasno su smenjeni predsednici i članovi upravnih i nadzornih odbora u sedam javnih preduzeća (Vodovod, Toplota, Direkcija za izgradnju, Bioktoš, Niskogradnja, Stan i Vesti), osam javnih ustanova (Dečji vrtić, Veliki park, Dečje odmaralište Zlatibor, Narodni muzej, Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Turistička organizacija Užice i Gradska galerija), dva fonda (za stambenu solidarnu izgradnju i ekologiju) i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. Pored toga smenjen je dosadašnji predsednik komisije za planove, a za novog je izabran Ivan Petronijević, koji je nedavno imenovan i za v.d. direktora Direkcije za izgradnju. Obrazovane su i komisije Privremenog organa za budžet i finansije, administrativno-mandatna pitanja, saradnju sa gradovima, poljoprivredu i stambena pitanja. Odlučeno je da se umanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta investitorima poslovnih objekata u delu Sevojna, kako bi se podstaklo preduzetništvo.


CVETKOVIĆ: "Na sceni je kadrovska čistka"

Pometnju među članovima prinudne uprave izazvalo je iznenadno pojavljivanje Milomira Cvetkovića, koji je u Privremeni organ imenovan kao predstavnik SPO, a koji u znak protesta zbog načina rada ovog organa i odbijanja njegovih predloga, dva puta nije prisustvovao sednicama. On se na sednici pojavio sa jednim satom zakašnjenja, tvrdeći da je obavešten da je ona bila zakazana u 10,00 a ne u 09,00 časova, na šta je predsednik ovog organa Nedeljko Milosavljević uzvratio da je na vreme obavestio sve članove o izmenama i dopunama predloženih odluka, a time i o novoj satnici za sednicu. Cvetković je optužio da je takav način rada "ujdurma predsednika Privremenog organa i predsednika opštine", da je na sceni "kadrovska čistka" i saopštio da se članovi vladajućih stranaka u gradu zapošljavaju u javnim preduzećima. On je tvrdio da je bio izložen ucenama, jer je "u javnosti govorio o stvarima koje sadašnoj opštinskoj vlasti ne idu u prilog", a potom dodao da o pretnjama "koje su mu upućivali predstavnici NS može da posvedoči jedan monah iz obližnejg manastira".

Predsednik opštine Petković uzvratio je da je Cvetković na sednicu "došao ipak pripremljen", demantujući da se u opštinskom javnom sektoru zaposlilo petnaestak ljudi, tvrdeći da je samo četvoro primljeno u stalni radni odnos u dva nova odeljenja opštinske uprave. Potom je otkrio da je Cvetković zatražio od Privremenog organa da ga kao člana primi u stalni radni odnos, što je ovaj kasnije potvrdio zbog, kako je rekao "problema koje ima na svom radnom mestu vozača direktora Vodovoda, jer je angažovan u radu Privremenog organa. Protiveći se načinu obrazovanja komisija Privremenog organa, u jednom trenutku Cvetković je predložio sebe, smatrajući da i njemu kao članu ovog organa i predstavniku SPO, pripada jedno predsedničko mesto u pomenutim komisijama.

Nenad Kovačević
Sačuvana

fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #2 poslato: 13.02.2007. 18:00:14 »

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=19623


Стотина смењених у једном дану

Нове управне и надзорне одборе у ужичким јавним предузећима и установама именовао Привремени општински орган  
 
 
Ужице – Привременом општинском органу у Ужицу требало је, крајем минуле седмице, само два сата заседања да сви управни и надзорни одбори у ужичким јавним предузећима и установама добију сасвим ново чланство. Безмало сто људи из тих одбора замењено је новим. Управљање је одузето кадровима овде некад владајућих ДС, СПО, ГСС, ПСС и дато представницима коалиције која управо влада градом: ДСС, НС и Лига за Ужице.
То је исход последње седнице овог привременог органа, који је у новембру прошле године поставила влада Србије после распуштања ужичке локалне скупштине. Разрешени су, дакле, стари и именовани нови чланови управних и надзорних одбора у овдашњим предузећима и установама: „Водоводу”, „Топлоти”, Дирекцији за изградњу, „Биоктошу”, „Нискоградњи”, „Стану”, „Народном музеју”, новинској кући „Вести”, Народној библиотеци, Градској галерији, Туристичкој организацији, а образована је и нова општинска комисија за сарадњу са градовима. Мноштво имена, богатство кадрова. Мада најављено, овом приликом се ипак није догодило постављање нових школских одбора у свих 17 ужичких основних и средњих школа(у сваком по девет чланова) тако да ће та 153 имена сачекати ново заседање.

Подсећамо, на једној од ранијих седница орган који Ужицем привремено руководи сменио је шест директора у јавним предузећима и поставио нове, тако да је генерално распремање фирми под општинском надлежношћу, ево, настављено. Који су разлози за овакве корените кадровске промене, питали смо по завршетку седнице председника ужичке општине Тихомира Петковића (ДСС):– После постављања нових директора функционисање појединих јавних предузећа и установа је дошло под знак питања због несагласја у раду тих новопостављених руководилаца и старих чланова управних одбора. Такође, тамо где су стари директори остали, запослени су тражили да се заменом управних одбора дође до јасних и детаљних информација о раду тих директора и стручних служби. Напослетку, жеља је коалиције (ДСС, НС, Лига за Ужице) која влада општином, да преузме потпуну одговорност за функционисање јавних предузећа и установа, што није могуће кад су у управним и надзорним одборима кадрови странака које су изгубиле власт – објашњава Петковић, додајући да су му и грађани који су на изборима гласали да он буде председник замерали зашто није извршена смена у овим органима руковођења.

Седница на којој је толико људи изгубило или добило место у руководећим органима трајала би и краће од два сата да се на њој није појавио члан Привременог органа Миломир Ито Цветковић (СПО) који некад учествује, а некад не учествује у раду (сви остали у том органу су чланови ДСС и Нове Србије) али увек критикује донете одлуке. Овог пута, како је објаснио, на пола седнице је дошао будући да је обавештен да заседање почиње у десет, а не у девет сати. Тиме је, каже, спречен да за дневни ред предложи неке битне тачке, попут разматрања функционисања јавног превоза у граду, набавке по два компјутера за сваку школу којој недостају... – Указао сам на неправилности и приликом ових кадровских разрешења и именовања, али прегласан сам – казао је Цветковић, који је, уз остало, себе на овој седници предложио за председника општинске комисије за сарадњу са градовима, али није наишао на разумевање колега у Привременом органу.


Б. Пејовић
[објављено: 13.02.2007.]  
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #3 poslato: 14.02.2007. 21:59:38 »

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=19623

Стотина смењених у једном дану

Нове управне и надзорне одборе у ужичким јавним предузећима и установама именовао Привремени општински орган

Ужице – Привременом општинском органу у Ужицу требало је, крајем минуле седмице, само два сата заседања да сви управни и надзорни одбори у ужичким јавним предузећима и установама добију сасвим ново чланство. Безмало сто људи из тих одбора замењено је новим. Управљање је одузето кадровима овде некад владајућих ДС, СПО, ГСС, ПСС и дато представницима коалиције која управо влада градом: ДСС, НС и Лига за Ужице.
То је исход последње седнице овог привременог органа, који је у новембру прошле године поставила влада Србије после распуштања ужичке локалне скупштине. Разрешени су, дакле, стари и именовани нови чланови управних и надзорних одбора у овдашњим предузећима и установама: „Водоводу”, „Топлоти”, Дирекцији за изградњу, „Биоктошу”, „Нискоградњи”, „Стану”, „Народном музеју”, новинској кући „Вести”, Народној библиотеци, Градској галерији, Туристичкој организацији, а образована је и нова општинска комисија за сарадњу са градовима. Мноштво имена, богатство кадрова. Мада најављено, овом приликом се ипак није догодило постављање нових школских одбора у свих 17 ужичких основних и средњих школа(у сваком по девет чланова) тако да ће та 153 имена сачекати ново заседање.

Подсећамо, на једној од ранијих седница орган који Ужицем привремено руководи сменио је шест директора у јавним предузећима и поставио нове, тако да је генерално распремање фирми под општинском надлежношћу, ево, настављено. Који су разлози за овакве корените кадровске промене, питали смо по завршетку седнице председника ужичке општине Тихомира Петковића (ДСС):– После постављања нових директора функционисање појединих јавних предузећа и установа је дошло под знак питања због несагласја у раду тих новопостављених руководилаца и старих чланова управних одбора. Такође, тамо где су стари директори остали, запослени су тражили да се заменом управних одбора дође до јасних и детаљних информација о раду тих директора и стручних служби. Напослетку, жеља је коалиције (ДСС, НС, Лига за Ужице) која влада општином, да преузме потпуну одговорност за функционисање јавних предузећа и установа, што није могуће кад су у управним и надзорним одборима кадрови странака које су изгубиле власт – објашњава Петковић, додајући да су му и грађани који су на изборима гласали да он буде председник замерали зашто није извршена смена у овим органима руковођења.

Седница на којој је толико људи изгубило или добило место у руководећим органима трајала би и краће од два сата да се на њој није појавио члан Привременог органа Миломир Ито Цветковић (СПО) који некад учествује, а некад не учествује у раду (сви остали у том органу су чланови ДСС и Нове Србије) али увек критикује донете одлуке. Овог пута, како је објаснио, на пола седнице је дошао будући да је обавештен да заседање почиње у десет, а не у девет сати. Тиме је, каже, спречен да за дневни ред предложи неке битне тачке, попут разматрања функционисања јавног превоза у граду, набавке по два компјутера за сваку школу којој недостају... – Указао сам на неправилности и приликом ових кадровских разрешења и именовања, али прегласан сам – казао је Цветковић, који је, уз остало, себе на овој седници предложио за председника општинске комисије за сарадњу са градовима, али није наишао на разумевање колега у Привременом органу.

Б. Пејовић
[објављено: 13.02.2007.]
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #4 poslato: 15.02.2007. 06:40:56 »

tih likova koji su po politickoj liniji dosli na pozicije nije mi ih uopste zao, pa i ovi novi koji dodju ce da lete za dve tri godine, i onako im non stop izmisljaju nek zanimanja samo da bi izvrsili stranacki uticaj...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #5 poslato: 15.02.2007. 14:57:41 »

Ni meni ne smeta "seca" kao seca, ali mi je uvek smetalo to psotavljanje direktora javnih i komunalnih preduzeca po politickim umesto po strucnim kriterijuma. Ispada da oni dodju na funkciju samo da bi zadovoljili licne i stranacke potrebe, a realno se mnogo ne bakcu tim poslom.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #6 poslato: 21.02.2007. 19:20:07 »

http://www.danas.co.yu/20070217/vojvodina1.html#3

"Kadrovska promaja" u užičkom javnom sektoru

Štete i koristi prinudne uprave

Užice - Kada je prinudna uprava nedavno samo u jednom danu smenila 126 predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora, a pre toga i većinu direktora užičkih javnih preduzeća i ustanova, usledile su oštre reakcije užičkih demokrata, a s druge strane predsednik opštine Tihomir Petković (DSS) ponudio je argumentaciju da će se ovom "kadrovskom promajom" obezbediti efikasnije funkcionisanje opštinskog javnog sektora.

Prinudni organ je, poslednjeg dana prošle godine, smenio direktore u većini opštinskih javnih preduzeća i ustanova, a potom i predsednike i članove upravnih i nadzornih odbora koji su bili predstavnici prethodne vladajuće koalicije (DS, SPO, GSS, SDP i PSS). Na njihovo mesto imenovani su kadrovi narodnjačke koalicije (DSS, NS i Liga za Užice), okupljene oko predsednika opštine.

Jovan Marković, predsednik užičkog Odbora DS koji je uz direktora Niskogradnje, takođe člana DS, ostao na svojoj funkciji direktora Dečjeg vrtića, istakao je da je "DS mnogo uradila na depolitizaciji javnog sektora", a potom ocenio da je prinudna uprava "smene obavila bez prethodnog vrednovanja rada smenjenih kadrova", i ukazao na "štetnost postojanja prinudne uprave" i njene "kadrovske gvozdene metle".

- To su nemoralni i nelogični potezi prinudne uprave i nisu u interesu građana. Time su zatvorena i vrata za bilo kakvu saradnju - poručio je Marković, dodavši da će posle tih smena "biti onemogućeni javnost rada i kontrola poslovanja u javnim preduzećima i ustanovama", zaključujući da su smenjeni kadrovi "profesionalno i odgovorno obavljali svoje dužnosti". On je najavio da će od buduće Vlade Srbije zatražiti da što pre raspiše lokalne izbore u gradu.

Njegov stranački kolega Radojko Pavić, koji je od 1996. godine bio član UO Toplote, naveo je da je zahvaljujući angažovanju članova Upravnog odbora, poslovodstva i zaposlenih ovo javno preduzeće od Evropske agencije za rekonstrukciju dobilo donaciju od 3,8 miliona evra za modernizaciju kotlarnica i toplovodne mreže u gradu. Borko Pavlović, član DS i potpredsednik UO Bioktoša, zatražio je od Prinudnog organa da ponudi obrazloženja za pomenute smene, a ukoliko one budu izostale rekao je da će se to smatrati "političkim čistkama".

S druge strane, predsednik opštine Tihomir Petković je naveo da posle smena većine direktora "nisu bile u planu smene predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora, ali da je to "bilo neizbežno pošto su oni opstruisali rad novih direktora" koje je imenovao Privremeni organ.

- Ja lično i koalicija koja me podržava preuzeli smo potpunu vlast u gradu, a kada je tako onda treba biti pošten i iskren i ići do kraja, odnosno preuzeti i odgovornost. Od mog izbora za predsednika opštine DS je upućivala jasne signale da ne želi saradnju, pokušavali su da me predstave kao nesposobnog, a da se posle toga na vlast vrate oni koji su je izgubili. Preko upravnih odbora takođe su pokušavali da ometaju moj rad i rad novih direktora, pa smo se odlučili da smenimo i upravne odbore - rekao je Petković.

Ilustrujući primere za opstrukciju on je rekao da je "predsednik smenjenog Upravnog odbora Dečjeg odmarališta Zlatibor osporavao legitimitet novom direktoru i izjavio da s njim ne želi da sarađuje", a potom naveo i drugi primer: - Smenjeni Upravni odbor JP Stan doneo je odluku da lokal na glavnoj ulici, bivši Getaldus, izda u zakup po početnoj ceni od 180 evra mesečno. Na moj pismeni zahtev da mi se objasni zašto je cena zakupa tako niska, odgovorili su mi da je ona utvrđena na osnovu računice da zakup po kvadratnom metru košta četiri evra. Očigledno je da su se dogovorili s onima koji su konkurisali za taj lokal i izdali ga po toj ceni, ali ja ne stojim iza toga, kao što se pronose priče po gradu.

Petković je dodao da je "očekivao takve i slične afere zbog nesuglasica između upravnih odbora i novih direktora" i da je to bio razlog što je predložio smenu predsednika i članova upravnih i nadzornih odbora. On je za optužbe užičkih demokrata rekao da predstavljaju "paniku i pokušaj da se političkim žrtvama predstave oni koji znaju da će uskoro doći na udar javnosti".

Opstrukcija

- Nije tačno da su upravni odbori opstruisali rad novoimenovanih direktora. Upravni odbor Bioktoša s novim direktorom održao je dve sednice, ali u pripremama za usvajanje programa rada preduzeća nisu učestvovali članovi DS jer nisu bili pozvani, uzvratio je Borko Pavićević, smenjeni potpredsednik UO Bioktoša na optužbe predsednika opštine.

Zarade

Na pitanje novinara kolike su naknade za rad u upravnim odborima u javnom sektoru, Petković je saopštio da predsednik prima 1.500 dinara, a članovi upravnih odbora javnih preduzeća po 1.000 dinara za jednu sednicu, ali da se te naknade ne isplaćuju u upravnim odborima opštinskih javnih ustanova. On je obećao da će ubuduće sve odluke ovih odbora biti javno saopštavane.

Nenad Kovačević
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.968 sekundi sa 35 upita.