https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Lokalna samouprava - Kako se investira u Uzicu? - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Kako se investira u Uzicu?  (Pročitano 1127 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 08.06.2005. 09:37:02 »

Danas, http://www.danas.co.yu/20050530/hronika2.html#5

Dokle se stiglo sa kapitalnim investicijama u Užicu

Optimizam u nedostatku novca

Užice - Ukoliko bude novca, a kako čelnici opštinske vlasti ističu, optimizma ne nedostaje, Užice će uskoro dobiti prve priključke na gasovod, novu Medicinsku školu, regionalnu deponiju za odlaganje komunalnog otpada, ali i novi poslovno-stambeni kompleks Pariz u centru grada. Međutim, osećaj pesimizma je dominantan, a novac još problematičniji, kada je reč o gradnji deonice auto-puta ka Crnoj Gori, pa će, kako bar za sada stvari stoje, ova važna državna džada mimoići Užice.
Primarna mreža gasovoda je završena, tako da se rade projekti o sekundarnoj gasifikaciji. Prema rečima Miroslava Martića, predsednika opštine, do jeseni bi trebalo da se na gas priključi Impol Seval, Valjaonica bakra, a potom i kotlarnica opšinskog JP Toplota i deo domaćinstava u Sevojnu. Problem je međutim što ne postoji idejni projekat, što je obaveza Energogasa, pa se ne mogu dobiti građevinske dozvole, tako da će se njegova izrada ubrzati.

- To je optimistična prognoza, ali nije nerealna. Uzećemo kredit za nastavak radova, ali ćemo građanima omogućiti da priključke plate na rate. Pored toga, građani neće plaćati taksu, a sam priključak koštaće od 1.200 do 2.000 evra - kazao je Martić i dodao da će iz tekuće budžetske rezerve ovdašnjim preduzećima Jedinstvo i Putevi biti isplaćeno po četiri miliona dinara za poslove koje su već obavili na gasovodu.

Pregovori o početku gradnje regionalne deponije u Dubokom, u okviru koje se planira i izgradnja reciklažnog centra, su u toku, a predugovor o načinu finansiranja i korišćenja potpisan je sa većinom zainteresovanih opština iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Kako je Martić podsetio, sedam susednih opština iskazale su interes da zajednički finansiraju i koriste ovu deponiju, ali jedino je Požega još uvek rezervisana prema ovom zajedničkom projektu. S druge strane, interes su iskazale opštine Ljubovija i Čačak, sa kojima bi trebalo utanačiti njihovo učešće u ovoj investiciji. Nakon toga zainteresovane opštine bi potpisale ugovor na osnovu kojeg bi zatražile finansijsku pomoć Vlade Srbije ili konkurisale za donacije kod međunarodnih finansijskih institucija.

Kada je reč o završetku adaptacije zgrade nekadašnje osnovne škole u koju bi trebalo da se preseli Medicinska škola, radovi su u zastoju, jer kako predsednik opštine navodi, Ministarstvo za prosvetu i sport još uvek nije isplatilo 40 miliona dinara užičikom preduzeću Putevi za radove koje je ovo preduzeće obavilo.

- Pre desatak dana razgovarao sam sa ministrom Slobodanom Vuksanovićem i obećao je da će krajem maja ili u junu doći u Užice, kako bismo rešili taj problem. Preduzeće Putevi traži da se plati taj dug, kako bi nastavilo gradnju, uz obavezu da se sačini protokol o dinamici isplate za radove koji budu obavljeni - pojasnio je Martić. Inače, ova škola trebalo je da učenike primi još prošlog septembra, ali zbog manjka novca u republičkom budžetu, radovi su usporeni.

Na pitanje Danasa, kakav je trenutni status zgrade u kojoj je donedavno bila komanda Užičkog korpusa, za koju je opština veoma zainteresovana, kako bi rešila neke od problema ovdašnjih škola, Martić je rekao da je ona ipak vlasništvo užičke opštine i da je na zahtev opštinskog pravobranioca, sud odlučio da zaustavi prodaju ovog objekta. I za zgradu Kluba VSCG u centru grada, koja će za dve sedmice ići na prodaju, užička opština je veoma zaintersovana. - Tu zgradu Vosjci SCG moramo da platimo ili izgradimo stanove za vojne starešine, a da li će oni to prihvatiti i da li će opština pronaći novac, ostaje da se vidi tokom razgovora sa predstavnicima vojske - rekao je Martić i dodao da je prema nezvaničnim informacijama procenejna vrednost ove zgrade oko sto miliona dinara.

S druge strane, Užice ima velikih problema sa nedostatkom školskog prostora, a kako je u toku reorganizacija vojske, ovi objekti mogli bi da posluže za rešavanje tog problema.

Primera radi, užička Gimnazija i Ekonomska škola koriste jednu zgradu, dok je problem Umetničke škole još izraženiji jer kao podstanar koristi prostor u Domu za decu bez roditeljskog staranja "Petar Radovanović".

- Dobili smo informaciju da postoji opasnost da Ministartvo za prosvetu premesti Umetničku školu iz Užica, ukoliko za nju do jeseni ne obezbedimo adekvatan prostor. S obzirom da smo uz velike napore osnovali tu školu, grad ne sme dopustiti da je izgubi i treba sve da uradimo da za nju, i to veoma brzo, obezbedimo prostor - objasnio je Martić i dodao da bi jedno od rešenja bilo da se nakon useljenja Medicinske škole u novu zgradu, Umetnička škola useli u prostor koji je ova škola koristila na Trgu svetog Save. Ukoliko se to ne dogodi u planiranom roku, opština ima još nekoliko varijanti za rešavanje pitanje nedostatka prostora za Umetničku školu, a koju bi, kako je Martić zaključio, grad trebalo da zadrži po svaku cenu.

Autoput mimoilazi Užice?

Iako postoji mala verovatnoća da će trasa budućeg autoputa do Crne Gore ići do Užica, narodni poslanici iz užičkog regiona ne odustaju od te namere i napravili su studiju opravdanosti po kojoj su svi argumenti, osim novca, na strani Užičana. Miroslav Martić ističe da je u razgovorima sa Velimirom Ilićem, ministrom za kapitalne investicije, saznao da će trasa autoputa ipak ići od Požege preko Arilja do Sjenice. - Ilić je rekao da je ta varijanta mnogo jaftinija, ali mi ne odustajemo od naše namere. Nadležnim ministarstvima predaćemo studiju izvodljivosti, koju smo uradili, i pokušati da se argumentima o boroju stanovnika, veličini teritorije, privrednim i turističkim potencijalima užičkog kraja, izborimo za trasu koja bi od Požege išla do Užica, Čajetine, Nove Varoši, Prijepolja i Priboja. Međutim, ne mogu da kažem da sam optimista, s obziram na razgovor koji sam obavio sa Velimirom Ilićem - rekao je Matić.

N. Kovačević
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.195 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.004s, 2q)