https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Lokalni izbori, april 2007.

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 01.04.2008. 17:58:02Naslov: Lokalni izbori, april 2007.
Poruka od: Pedja 01.04.2008. 17:58:02
http://www.danas.co.yu/20080401/vojvodina1.html#10

Pripreme za lokalne izbore u Užicu

Taktiziranje sa rednim brojevima

Koalicija DS, G17 plus i SPO jedina je koja je do sada podnela odborničku listu kandidata za loklane izbore zakazane za 11. maj. Iako je većina drugih odborničkih lista gotova, ovdašnje stranke i koalicije čekaju sa njihovim podnošenjem, kako bi na glasačkom listiću zauzele redni broj koji te stranke i koalicije imaju na glasačkom listiću za parlamentarne izbore.

Tako primera radi, ovdašnja kolicija DSS i NS, podržana od Lige za Užice i Partije ujedinjenih penzionera Srbije, još nije podnela odborničku listu, iako je ona gotova, jer čeka da to uradi LDP, kako bi zauzela treće mesto na glasačkom listiću.

Nosilac liste koalicije DS, G17 plus i SPO je Jovan Marković, predsednik OO DS i opštinske ustanove Dečji vrtić, a time je on i kandidat za gradonačelnika ove koalicije. Na listi od 67 odbornika, koliko broji užička skupština, a na osnovu koalicionog sporazuma, DS je kandidovala 46, G17 plus 16, a SPO šest kandidata.

Pored Markovića, izvesno je da će kandidat koalicije DSS - NS biti aktuelni predsednik opštine Tihomir Petković, inače predsednik OO DSS.

Inače, u Užicu je 16. novembra 2006. godine raspuštena lokalna skupština, pošto nijednom nije zasedala u zakonskom roku od tri meseca. Uvedene su privremene mere, čije je zakonsko trajanje odavno isteklo, a privremeni organ je preuzeo nadležnosti raspuštenog parlamenta. U tom organu, većinu je najpre imala koalicija DSS - NS, koju je podržavala Liga za Užice, a jedan član bio je iz SPO. Nakon poslednjih parlamentarnih izbora taj organ je rekonstruisan, pa ga sada čine po dva predstavnika DS i koalicije DSS - NS, kao i jedan iz G17 plus. Takav stranački sastav oslikavao je koaliciju na republičkom nivou.

Pošto je Užice, poput još nekoliko opština u Srbiji, krajem prošle godine dobilo status grada, posle lokalnih izbora, umesto ranije skupštine opštine, biće konstituisana Skupština grada, koja bi trebalo da izabere gradonačelnika, njegovog zamenika i gradsko veće, ali i da izglasa statut grada.

N. Kovačević