https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Mazut podigao cenu grejanja u Užicu

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 04.12.2005. 18:59:26Naslov: Mazut podigao cenu grejanja u Užicu
Poruka od: Pedja 04.12.2005. 18:59:26
http://www.naslovi.net/search.php?q=u%C5%BEice&start=11

Mazut podigao cenu grejanja u Užicu

Užice - U oktobru, pre najnovijeg poskupljenja komunalnih usluga, građani i privreda Užica dugovali su više od 260 miliona dinara, odnosno u proseku tri mesečna računa, što je gotovo trećina užičkog opštinskog budžeta, iz kojeg se delom finansiraju i opštinska komunalna preduzeća.

Prema novom cenovniku za grejanje, koje gradu obezbeđuje JKP Toplota domaćinstva plaćaju 41 dinar, povlašćeni korisnici 82, vlasnici kancelarijskog prostora 102,5, a vlasnici poslovnog prostora 123 dinara po kvadratnom metru. Objašnjavajući nove cene, direktor Toplote, Milan Sekulić kaže da je poskupljenje bilo neminovno zbog poskupljenja mazuta, te da će nova cena uspeti da pokrije samo troškove nabavke energenata. On je obelodanio i da Ministarstvo za energetiku i Poslovno udruženje toplana Srbije smatraju da cena grejanja za domaćinstva ne može da bude niža od 40 dinara, bez obzira na energente koje koriste kotlarnice.

Na primedbu da je ipak, grejanje u Užicu među najskupljima u Srbiji, on je uzvratio: "I treba da bude, jer je Užice u nepovoljnom položaju, zbog toga što 93 odsto kotlarnica u gradu koristi mazut, a ne gas, a i jedan je od najhladnijih gradova u Srbiji".

Primera radi, za stan od 60 kvadrata, mesečni račun za grejanje je 2.450 dinara, bez PDV. Treba podsetiti da je to iznos koji Užičani plaćaju tokom svih dnanaest meseci.

Pored cene grejanja, korigovana je i cena usluge iznošenja smeća. Javno komunalno preduzeće Bioktoš ovu uslugu domaćinstvima naplaćuje 1,8 po kvadratnom metru, što je povećanje za 4,65 odsto.

Korigovana je i cena vode, pa je sada domaćinstva plaćaju 13,48, privreda 44,85, a školske i dečje ustanove 6,69 dinara po kubnom metru. Uprkos tome, u ovom preduzeću tvrde da Užičani koriste najjeftiniju vodu u Srbiji. Pre desetak dana komunalna preduzeća Vodovod i Bioktoš zatražila su novo poskupljenje svojih usluga, ali je to Opštinsko veće odbilo. Inače, Vodovod je tokom ove godine već dva puta podizao cenu vode i to za 21,9 odsto, a da je odobreno treće poskupljenje, cena vode u Užicu, kumulativno bi skočila za čak 32,83 odsto.

Bioktoš je zahtevao poskupljenje usluga parkiranja u javnoj garaži sa sadašnjih 3.000 na 3.400 dinara mesečno, ali i uklanjanja nepropisno parkiranih vozila u gradu.

Opštinska vlada nedavno je preispitivala i svoju odluku o poskupljenju grejanja od 15. septembra ove godine, ali samo za korisnike poslovnog prostora, smatrajući da je visoka, s obzirom na to da u cenu ove usluge nije uračunat PDV. Direktor Toplote tada je uzvratio da se cene komunalnih usluga uvek utvrđuju bez ovog poreza, te da je od usvajanja novog cenovnika, mazut ponovo poskupeo, što ovo preduzeće opterećuje sa novih 60 para po kilogramu mazuta ili sa oko tri miliona dinara za celu grejnu sezonu.

N. Kovačević