https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Najlakše do posla po političkoj liniji

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 25.06.2009. 17:05:27Naslov: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 25.06.2009. 17:05:27
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Najlakshe-do-posla-po-politichkoj-liniji.lt.html


Najlakše do posla po političkoj liniji

Dok je u užičkoj privredi umetnost doći do dobrog posla, zapošljavanje u gradskoj upravi i javnim preduzećima cvetalo u minule tri godine


Pred Užičanima, imenom i prezimenom, ovih dana je svako ko se u minule tri godine zaposlio u gradskoj upravi ili ovdašnjem javnom preduzeću. Struka, radno mesto, datum prijema – sve je precizno navedeno i odbornicima pred sednicu gradskog parlamenta dostavljeno. Takvih srećnika je prošla vlast (koju je predvodila koalicija DSS-NS) od jula 2006. do avgusta 2008. godine u radni odnos primila ukupno 218. Sadašnja vlast(predvodi je DS) od avgusta prošle do maja ove godine uhlebila je 80 osoba. A zna se da kod ovakvih prijema partijsko-politički razlozi uglavnom nadvladavaju sve ostale.

Utisak se ne da sakriti: dok se u ovdašnjoj privredi do dobrog i sigurnog posla i te kako teško dolazilo, zapošljavanje u gradskoj upravi i javnim preduzećima – tamo gde plate ne kasne, a radna disciplina ni izbliza nije kao kod privatnika – cvetalo je u minule tri godine. I to uprkos stalnim pričama lokalnih čelnika u javnosti da nikoga ne zapošljavaju, da nema slobodnih radnih mesta, niti para u budžetu za plate novih radnika.

Svetlost na tu tajnovitu zonu počela je da se probija posle inicijative odborničke grupe DSS-PUPS da se na sednici parlamenta razmatra analiza zapošljavanja u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama u proteklih godinu dana, od dolaska aktuelnog DS rukovodstva na vlast u gradu. Prihvatila je to sadašnja vlast, ali sve proširila na duži period, i na prethodne dve godine kad je DSS vladala. Ispostavilo se da je stranka koja je pokretač inicijative više primala nego politički protivnik kojeg je htela da prozove, s tim što je, naravno, DS još na vlasti, pa lako može da „popravi” učinak.

U gradskoj upravi DSS je zaposlila 20 ljudi(DS za sada samo četvoro), a u komunalnom preduzeću „Bioktoš” 27 (sadašnja vlast devetoro). U „Vodovodu” je posao od 2006. do 2008. godine dobilo 12 radnika, a u minuloj godini nijedan. Ustanova „Dečji vrtić” u doba vladavine DSS primila je za dve godine devetoro, a u ovo vreme DS za godinu dana takođe devetoro. Rečju, među novozaposlenima u užičkoj upravi i javnim preduzećima ima osoba razne stručne spreme, a objavljivanje njihovih imena u pregledu za odbornike prilika je da se utvrdi ko je u kojoj stranci i kojim putem je do posla došao.

Branko Pejović

--------------------------------------------------

Širokogrudost Apotekarske ustanove

Prema obelodanjenim podacima, šampion prijema je Apotekarska ustanova Užice, gde su se od sredine 2006. do avgusta 2008. godine zaposlila 103 nova radnika. Primani su u tu ustanovu u vreme vladavine DSS farmaceuti, ali i metalostrugari, saobraćajni tehničari, konfekcionari, metaloglodači, geometri. Trend prijema nije obustavljen ni sa novom vlašću, 32 nova radnika su došla do posla u Apotekarskoj ustanovi u minuloj godini.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 22.07.2009. 03:02:34
Juče sam, otišla u grad po nekoliko sitnica, rano pre podne, pre vrućine. Jutro prelepo, nosi me nešto i radujem se ovom danu. Novčanik utanjen, ništa novo, a horoskop koji po nekada pročitam, kaže mi da kupim neku srećku danas. Pomislih, mogla bih da probam, ko zna, možda nešto "uleti".
Svratim u državnu lutriju, ono red. Jedan stariji gospodin traži sistem tiket za loto. Gospođa mu daje obični tiket, a on negoduje, traži za sistem. Ona će osorljivo:"Pa, što ne kažeš šta 'oćeš!" Čovek uze tiket i ode. Sledeći stari gospodin nosi papir sa brojevima i lepo zamoli: "Gospođo, hoćete biti ljubazni da mi ovo prepišete, nisam poneo naočare". Kao da je neko ošamari, "gospođa" zaurla:"Šta ti misliš, ne služim ja ovde da tebi prepisaujem, za šta služe tiketi, kupi pa pounjavaj, ...svašta..." Čovek uze tiket i ode. Ja provrela. Mislim se, ma neću ovde da kupim tu moju "horoskopsku" srećku, idem na trafiku da je kupim, ova "gospođa" je sita hleba, sigurno ima debelu platu kada je ovako nekulturna, bezobrazna, neprofesionalna...idem da kupim na trafici gde onaj radnik radi za 10-12 hiljada, tamo se posao valjda bolje poštuje.
Na prvoj trafici na Trgu gospođa srednjih godina, prenaglašeno našminkana, ali odaje utisak negovanosti. Taman da joj se obratim, iza leđa "ulete" čovek sa kovertom koju  pruži zaposlenoj. Bez izvinjenja i bilo kakvog obraćanja meni koja stoji i čeka, razbuca kovertu, razlista papire, jedne ostavi desno od sebe, ostale zgužva u istu kovertu i otvori vrata, povika za onim čovekom da se vrati, jer nisu svi papiri njeni. I dalje mi se ne obraća ni jednom reči. Čovek se vrati, uze kovertu i ode. Ona gleda one papire što je spustila, i ne primećuje me. A, ja došla da kupim srećku baš kod nje, sve bežeći od neprijatne "gospođe" iz državne kutrije. Taman da se obratim, opet onaj čovek: "A gde su one pare, ako papiri nisu tvoji?" Ona ponovo uze papire da ih razlistava. "Koje pare? Ništa nisam uzela". Onda pogleda malo bolje i nađe neki novac. Dade ga onom čoveku i on ode. Bez reči izvinjenja, bez osmeha, bez žurbe, hladno me pogleda, a meni se smuči, samo rekoh "Hvala, gospođo, sada mi ne treba više ništa". Ne kupih moju srećku.
Onda odoh u apoteku, da kupim "dovicin", treba mi još 5 kapsula. Apotekarica mlada, lepa, doterana. Tražim lek, a ona će: "Ima samo doksicilin". Pitam:"Da li se on pije u istoj dozi kao dovicin?". A, ona, mlada i lepa i doterana kaže: "Rekla sam da ima doksicilin, to je lek drugog proizvođača, hoćete, ili nećete!?" Pogledah oko sebe, njih tri iza tezge se muva, ovamo ja sama. Lepo jutro, čini mi se mogla bih da letim od te lepote, jeste mi novčanik po tanak, ali vidim da je jutro lepo. Šta li je videla jutros ona "gospođa" u državnoj lutriji, šta li je videla prenaglašeno našminkana trafikantkinja, a šta li je tek videla tog jutra lepa i mlada apotekarka? Puče i moje jutro: " Dajte mi taj doksiciklin, lepa gospođice, idem sada na pijac, pa ću pitati neku seljanku da mi odgovori na ovo pitanje kako se pije taj lek, jer nisam ponela naočare da sama pročitam, a Vi kao apotekar sigurno imate neka preča posla, a ne da mene uputite kako se pije antibiotik drugog proizvođača!" Skruši se malo lepa apotekarka, ili mi se samo čini. Započe da kaže "Uzimajte..." Prekidoh je: "Ne treba mi Vaša pomoć, propustili ste priliku da odradite Vaš posao, Vi niste trgovac, Vi ste apotekar!". Ne kupih ni moj lek.
Elem, kako su zaposleni, ne znam konkretno! Ali, kako rade ne bi me čudilo da su došli sve sa dobrom zaleđinom, da za posao ne brinu dok je partija, kumova, ljubitelja koverti, sponzora... A kako do posla da dođu oni koji sve ovo nemaju, a zgražavaju se na ovakvo ponašanje, a pametni su i debelo školovani?!


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: nada 02.08.2009. 23:55:24
Dobro si i prosla.Ne daj Boze da si morala da svratis jos u Opstinu,Dom zdravlja, pa u MUP,Socijalno ili Penziono.....Cega bi se sve naslusala i nagledala.Tog divnog jutra bi ti pao mrak na oci.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 26.12.2009. 20:13:46
Ni na ovoj temi nema ništa novo, verovatno zato što je i dalje "Najlakše do posla po političkoj liniji". Zašto bi onda nešto postovali, valjda čekamo da se nešto promeni ?!? Da li će....skoro....?! :crybaby: :smile01:


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 27.12.2009. 20:06:49
Dobro je znati da sam sada kada sam ostala bez posla bar informisana kako do posla najlakse doci.
1.Uclaniti se u DS ili neku drugu stranku koja je na vlasti.
2.Platiti koju hiljadu eura kao "cast" onome ko bi te zaposlio.
3. Preko rodjackih veza i sl
Kako stvari stoje ja cu dugo traziti posao.
U nekim trenutcima jedino sto zelim je da odem iz ove drzave.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 27.12.2009. 23:33:04
Interesantno je da sa jedne strane ima dosta ljudi koji ne mogu da nadu posao a sa druge strane ima dosta poslodavaca koji ne mogu da nadju odgovarajuce ljude.

Uvek mozete, da, ako ne mozete da nadjete posao, da ga sebi stvorite.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 28.12.2009. 19:56:07
Hajde me molim te pouci kako da sebi stvorim posao.Bas bih volela da znam kako mogu sama sebe da uposlim.
Ovo nije ironicno vec onako iskreno pitanje..
Ne bih uopste toliko ni dramila sto sam ostala bez posla,nisam jedina,istu sudbinu ceka jos 3000 radnika ministarstva odbrane...Nisam neka placip..ali iskreno ne znam sta i kako dalje..
Kako se posle posla od 7:30 do 15:30 sa slobodnim vikendima,navici na neko "robovlasnicko radno vreme" ?
Hajde ..navikla bih se i na to ,od cvrstog sam ja materijala,a sta ako naletim na nekog poslodavca koji mi nece ni dati platu??!!
A sad ako ti nije tesko i problem volela bih da po prvi put ne ostanes nedorecen u svom postu,vec ako moze malo pojasnis svoju ideju o samozaposljavanju.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 29.12.2009. 00:21:02
Starla, iskreno, i ja bih silno volela znati odgovor na tvoje pitanje.
Uvek mogu sebi da "stvorim posao" tipa presipanja iz šupljeg u prazno, ali pitam kako naći posao za koji će ti neko dati zaradu i to zaradu od koje ćeš moći da (pre)živiš ? Naravno, podrazumeva se da te pare krajnje pošteno zaradim.
Za tri uslova za zaposlenje koja si navela je jasno, odavno poznato, bojim se da jedina razlika što su se ta tri uslova pretvorila u kumulativ. :(


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 29.12.2009. 16:51:56
Kad sam mislio da sebi stvorite posao nisam mislio da se zaposlite negde nego da pokrenete sopstveni posao. Sednete, presaberete se sta umete da radite, sta volite da radite, sta moze da ima prodju i dodjete do toga sta mozete da radite u sopstvenoj organizaciji.

Ne kazem da je to bolje nego da se negde zaposlite, cak naprotiv, uveren sam da je bolje raditi u nekoj firmi gde drugi misli o svemu, a vi samo radite svoj posao. Kada pokrenete sopstveni posao to vas angazuje 24 sata dnevno - prvo na sta mozete da zaboravite to je radno vreme, a racunajte na to da morate da mislite o svemu, pa i onome sto sada i ne znate da cete morati da radite.

Medjutim, sosptveni posao ima i svoje prednosti - pre svega, budete sami svoj gazda i imate slobodu da radite sta god zelite i volite, da glerdate kako se posao razvija, kako napredujete i sirite svoj mogucnosti.

Ja vam ne mogu reci konkretno sta mozete da radite jer vas ne poznajem i ne znam ni sta umete da radite ni kakve su vam sklonosti.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 29.12.2009. 20:02:47
Razumela sam ja tebe odlicno,ali sam mislila da nam ako mozes pojasnis kako do samozaposljavanja.Da bi neko pokrenuo svoj biznis mora da ima neki pocetni kapital,ako se ne varam.Da imam pocetni kapital,ja bih vec imala svoj biznis tako da ta opcija otpada.
Porodice su nam prosecne tako da "pomoc rodbine" otpada.
Sto se kvalifikacija tice i tu sam prosecna ,nista posebno,sve zapocela nista zavrsila.Sluzim se francuskim ,engleskim i jos jednim nebitnim.
Sta umem?
Pa izgleda da ne umem nista posebno.
Secam se kada sam pocela da radim na ovom projektu,i kada mi je slucajno nestalo sa strane ono pages na Adobee-u sto prikazuje dokumenta.Morala sam da pitam nekoga da mi objasni kako da je vratim :P
Sto se tice onog novca koji uzmes sa zavoda za zaposljevanje to ne mogu da uradim i da hocu jer primam produzeno osiguranje.
Znaci..zanima me konkretno ,koje su tvoje ideje za samozaposljavanje.

Citat
Ja vam ne mogu reci konkretno sta mozete da radite jer vas ne poznajem i ne znam ni sta umete da radite ni kakve su vam sklonosti.

Rekla sam sta umem.Sklonosti su mi normalne,prosla sam sve moguce provere VBA,tako da ne vidim zasto ti to ne bi bilo dovoljno.
Stvarno ocekujem neki dobronameran predlog.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 30.12.2009. 17:32:13
U stvari troskovi ne moraju da budu veliki, narocito ako pocnes neki posao davanja usluga, gde je najveci trosak u stvari tvoje vreme. Ne moras cak ni da imas poslovni prostor.

Rekla si da ne znas da radis nista posebno, ali sigurno imas neke sklonosti ili makar zelje sta bi volela da radis. Mozda imas neki hobi koji se lako moze pretvriti u posao? Kad se odlucis onda se pozabavis time da o tom poslu naucis sto vise.

Ne mogu ti dati neku konkretnu ideju jer te jednostavno ne poznajem i ne znam sta mzoe da ti lezi. Ipak siguran sam da posla ima. Samo ne treba biti probirljiv i treba biti preduzmljiv.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 30.12.2009. 18:22:42
A da..posla ima..ali ja ga stvarno ne vidim.Doduse mogu da se prikljucim onim fizickim radnicima sto svako jutro na raskrsnici u Zarkovu cekaju koji ce ih preduzimac pokupiti,ili kod Vuka..valjda bi to znacilo da nisam probirljiva.
Znas kako..nije bas da nista ne znam,ali smatram da ono sto ja znam zna i masa drugih ljudi da radi,znaci nista posebno.
Znas kako,mozda ce ti zvucati smesno,ali sve vise imam zelju da se bavim stocarstvom i poljoprivredom.
Lepo se spakujem i odem u tri lepe u neko selo gde nema ljudi.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vlad Dracul 31.12.2009. 02:39:31
Stocarstvo i poljoprivreda u Srbiji gde su placevi manji od okucnice je vise od komicnog, a teze od fizickih poslova na gradjevini. U eventualnoj varijanti velike parcele zemlje koju kod nas uglavnom prodaju kao da je zlatna nekada i suprotno cak i crnom ciganinu kako blizak rod ne bi slucajno nogom krocio na njegovo/njeno imanje da ne idem u pogresnom smeru dalje mislim da svi znamo kako to izgleda dolazi se do nedostatka mehanizacije, opreme i strucnosti za rad. Nase Poljoprivredne skole postoje iz kojih uglavnom izlaze problemi, a ne strucnjaci za neke oblasti.. dakle rad na zemlji u mikroparcela varijanti neisplativ i naporan. Na velikoj parceli previse skup, a samim tim i slabo isplativ gleda se mnogo u nebo. Stocarstvo na mikroparceli neostvariv u dovoljnom obimu na nesto vecem prostoru ljudi placaju zlatom da neko cuva ovce u Sremu ali niko se ne javlja na posao jer cuvati par hiljada ovaca od zore do mraka i odgovarati ako se kojoj nesto desi nije bas za svakoga.

Moj pesimisticki stav prema poljoprivredi i stocarstvu u ovoj drzavi je iskljucivo moj i sve se nesto nadam da nije bas tako...

Ovo oko samozaposljavanja takodje ima dosta muke kao sto Pedja vec rece tesko je kada ne postoji radno vreme, neko ko se brine o tome da vam je placen porez na zaradu, doprinosi za PIO, doprinosi zdravstveno, PPDV obrazac popunjen, sredjeno knjigovodstvo itd. nije voditi bilo kakav posao nekakva sala ili pak decja igra. Naravno ima prednosti radite ono sto znate/volite sami odredjujete ritam rada itd. I takodje se slazem sa Pedjom da osnovni (pocetni) kapital nije neophodno visok.
Rad stvara vrednost. Pod radom se podrazumeva kako umni tako i fizicki rad i naravno uglavnom je kombinacija to dvoje ali je ovo prvo daleko bolje placeno. Ja ne znam da operisem ljude znati takvo nesto vredi dosta onom ko zavrsi na operacionom stolu i verujem da bi dao sve sto ima da sa istog ustane zdrav. Prvi primer koji mi je pao na pamet. Neki malo blazi je programiranje. Ja se u to ne razumem ali mi treba program koji ce za mene automatizovati neke knjigovdstvene procese - da ne prepisujem neke stvari po sto puta iz ove knjige u onu. Tu ja lepo pozovem Pedju (programera) i za njegovo znanje u programiranju platim mu. I tako u krug. Kako bi otac mog dobrog prijatelja cesto umeo da kaze ja radim ono sto najbolje znam da bih mogao da platim strucnjake koji ce mi zavrsiti sve ostalo ;)

Znaci ako znas nesto sto ja i drugi ne znamo toliko dobro da radimo okreni se tome uci jos i kad u tom svom poslu (hirurgija, programiranje, graficki dizajn, cvecarstvo...) postanes bolja od vecine videces reuzltate.

Da se blize vratimo osnovoj temi imam primer u svojoj pordici da politika nije bas tako svemocna kao sto se prica na pocetku. Supruga mi se skoro zaposlila kao pripravnik u sudu. Naime primljen je momak sa veoma niskom prosecnom ocenom na studijama kao i ogromnom vremenskom roku da iste zavrsi. Bilo je prica kako je uticajni otac uspeo da zaposli sina. Posle zalbe na takvo resenje u ovom haoticnom vremenu za pravosudje u Srbiji moja supruga je dobila to radno mesto koje je i zelela na prvom mestu. Bez pomoci mame, tate, strica, muza.. politike - nije bas nemoguce pronaci posao zavisi samo sta od posla trazite!


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 31.12.2009. 11:49:16
Za svaki posao koji sam zapocnes najbitniji je plasman tj trziste.Nosili smo se mislju par nas da osnujemo agenciju za digitalizaciju,ali se odmah javljaju problemi tipa oprema,trziste, i sl.Znam coveka koju je istu otvorio i zatvorio brzinom svetlosti...
Poljoprivreda je nasa buducnost,narocito uzgoj organske hrane.Sve opcije valja razmotriti,pa i tu.
Naravno postoji i opcija da nas vrate na posao ,ali to je minimalna nada jer prvi Sutke treba da se smiluje i shvati vaznost projekta (sto je po meni nemoguca misija)
Drago mi je sto se tvoja zena Vlad zaposlila bez ikakvih vezica..lepo je to cuti.
Ja moram priznati da je mene zaposlio suprug  i to uz pomoc "uzickog lobija".Nije politicki,ali je lokal patriotski sto mu dodje na isto.
Za svaki posao ti treba preporuka,sve ostalo sto dobijes je macka u dzaku.Tako da mi ova tvoja tvrdnja o zaposlenju "bez veze" deluje kao SF.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 31.12.2009. 18:26:23
Ako si sa znanjem "nekonkurentna", to možeš da promenis, nauči više, ili nauči nešto drugačije, ali pre svega, osmisli kako da svoje znanje prodas na drugaciji nacin nego sto to drugi rade.

Poljoprivreda uopšte nije loš izbor ali ne verujem da ti se isplati da se baviš klasičnom poljoprivredom jer to em traži znanje i iskustvo, em traži ulaganje. Zato možeš da se baviš nečim što je vezano za poljoprivredu a ne iziskuje mnogo početnog kapitala. Kao i u svakom drugom poslu, obično je za početak dobar neki oblik trgovine - ne moraš da imaš velika ulaganja, a relativno brzo možeš da akumuliraš profit i tako proširiš postojeći ili pređeš na posao koji zahteva veće ulaganje.

Kada je trgovina i poljoprivreda u pitanju, meni se uvek činilo da je dobar posao trgovina specijalitetima: kajmakom, sirom, turšijama, džemovima i sličnim. Oganizuju se seljaci da to prave, pa se prodaje. To može u poočetku da ide na malo, po komšiluku, ali zašto ne i da se zađe po zgradama i nudi direktno. U velikim gradovima to može lepo da prođe.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 31.12.2009. 19:58:12

... To može u poočetku da ide na malo, po komšiluku, ali zašto ne i da se zađe po zgradama i nudi direktno. U velikim gradovima to može lepo da prođe.


A ako Ti se desi da zakucaš na vrata finansijskog policajca...daj mu teglu džema umesto fiskalnog računa :slap:...upaliće sigurno


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 01.01.2010. 14:45:46
Citat
A ako Ti se desi da zakucaš na vrata finansijskog policajca...daj mu teglu džema umesto fiskalnog računa slap...upaliće sigurno

Hahaha :D..Dobro zapazanje ;)
Tegla dzema nece pomoci,al ako mu tutnes 100 e u rukicu,ima odmah da dobije amneziju.
U svakom slucaju cu sve solucije dobro preispitati.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 02.01.2010. 04:31:04
Eto ideje - vas dve bi mogle da budete finansijski policajci.
PS: Prekjuce sam kupio gomilu stvari na pijaci i nijedan fiskalni racun nisam dobio  :slap:
PPS: Srecna NG


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 02.01.2010. 12:05:01
Imate pogrešan pristup, premalo je optimizma.

Fiskalni račun za prodaju tegle domaćeg džema vam sigurno ne treba.

Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 02.01.2010. 19:37:25
Citat
Eto ideje - vas dve bi mogle da budete finansijski policajci.

E bas sam blesava,kako sam to mogla da izbacim iz mogucnosti...ccc..ili bih prosto mogla da budem predsednik drzave ili premjer :S
Citat
Imate pogrešan pristup, premalo je optimizma.

Fiskalni račun za prodaju tegle domaćeg džema vam sigurno ne treba.

Mislis da ce optimizam pomoci?Pa ajd' da se naoruzam onda optimizmom i da krenem u potragu ;)
Javicu koji su rezultati posle prvog februara.
I da..za sve ti treba fiskalni racun,ili dozvola da se bavis istim.Sertifikat o ispravnosti i sastojcima robe...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 02.01.2010. 23:56:59

Citat
Eto ideje - vas dve bi mogle da budete finansijski policajci.

E bas sam blesava,kako sam to mogla da izbacim iz mogucnosti...ccc..ili bih prosto mogla da budem predsednik drzave ili premjer :S

... ili spec. ops. nindza ...
Al za pocetak bi mogla da pogledas oglase za posao (http://poslovi.infostud.com/posao/Vlada_Republike_Srbije-drzavna_revizorska_institucija/Ovlasceni_drzavni_revizor_Drzavni_revizor_Strucni_poslovi_u_reviziji_Analiticki_poslovi_revizije_Administrativno-tehnicki_poslovi_Ovlasceni_drzavni_revizor_Drzavni_revizor_Strucni_poslovi_u_reviziji_Analiticki_poslovi_revizije.../o41877) ,a ja cu da ti dam po jedan poen za svaki izgovor za ne konkurisanje koji izmislis.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 03.01.2010. 09:04:27
Citat
... ili spec. ops. nindza ...

Ne bih tebi da otimam 'leb iz usta ,ipak cu to preskociti ;)
Hvala na linku za infostud...da nije tebe bilo ne bih znala da taj site( ili bestjobs),postoji :smajlikojikolutaocima:
Ja ne znam nikoga ko je konkurisao preko infostuda a da je dobio posao.Moja drugarica ,doktor po profesiji ubila se od slanja CV i nikad nista.Zaposlila se na kraju ,naravno preko veze ,na VMA.Mogu da navedem jos takvih primera ali eto iapasce da trazim opravdanje a ne bih zelela da dobijem POEN OD TEBE!!! :slap:
Cuj ti njega.."izgovor koji smislim".. :idiot2:


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 03.01.2010. 10:14:42
U pravu je covek, ja sma od ljudi koji "traze" posao čuo uglavnom izgovore zašto posao ne mogu da nađu, a retko kad ideje kako da se zaposle.

Eto na primer, ti tražiš posao ali kad te čovek pta šta umeš da radiš, ti ne umeš da objasniš. Kako izgleda tvoj CV? Ako hoćeš, pošalji mi ga u privatnoj poruci, možda mogu da ti dam koji savet kakod a ga unaprediš, a valja i da ga ima kod sebe ako mi zatreba neko ili ako nekome koga ja znam zatreba neko.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 03.01.2010. 14:05:58
Da "isposluje drzavnu sluzbu" (Nusic: Gospodja Ministarka), moze samo neko sa debelim vezama.Tebi Starla, koliko vidim, odgovara jedino takvo "namestenje": 6h dnevno (uz pauzu za rucak i bar 3 kafice), presipanje iz supljeg u prazno, za pristojnu i redovnu platu, a bez ikakvih posebnih sposobnosti ili kvalifikacija. Jedino takve pozicije nije moguce pribliznije definisati, sem koriscenjem generickih pojmova posao, posten rad i sl. Obzirom da ti nemas politickih veza, sasvim je razumljivo da si frustrirana. Za dobro svih nas, iskreno se nadam da ce takvih "namestenja" biti sve manje.
Starla: 3 poena


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 03.01.2010. 14:31:16
Buahahahaha...eto kako si me procitao ...E svaka ti cast!!!
Maler-100 poena!!!
Vidis kako ti lepo citas izmedju redova..
Da to je ono sto ja hocu,i sto sam imala (bar u nekom obliku).Posao od pola osam do pola cetiri.Ujutru pijes kafu do osam ,pauza od 10 do 11 pa opet pauza od jedan..
Hahahaa... Bistar si momak ,dopadas mi se :D
Vidis,ne mogu da se ubedjujem...mrzi me ,a i frustrirana sam!
Da nisam neradnik to znaju ljudi koji me poznaju..tako da iskreno me bas zabole sta ce neko sa predrasudama da misli o meni.
I kako odmah tri poena?Zar se ne dobija poen po poen?:P
E da...i zaboravih da se zahvalim Pedji na zelji da mi pomogne :)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 03.01.2010. 15:07:24

I kako odmah tri poena?Zar se ne dobija poen po poen?:P

1 - hipoteticka situacija sa poreskim inspektorom (samo ovo vredi 3 poena :D)
2 - "Ja ne znam nikoga ko je konkurisao preko infostuda a da je dobio posao"
3 - primer sa drugaricom koja se zaposlila preko veze
Ne poznajem te i smatram da nemam predrasude u tvom pogledu. Misljenje sam formirao ekstrapolacijom, iskljucivo na osnovu tvojih postova iz ove teme.
Ukoliko imas sklonosti/mogucnosti da pokrenes neki posao iz sektora usluga nece ti trebati fiskalna kasa niti nekakvi sertifikati (eto jos jednog poena koji mi je promakao). Cak mozes da registrujes firmu u jednom danu i za jednim salterom. Bilo je dosta pozitivnih promena u tom sektoru (konacno su sluzbenici u APR-u poceli efikasno da rade). 
Pedja ima puno iskustva u tom pogledu, a i ja sam ponesto naucio i rado bih svoja iskustva preneo zainteresovanima...
Medjutim, ukoliko je tvoj cilj da postanes jos jedan ćata koji ce ziveti na trosku poreskih obveznika - nadam se da ces ostati frustrirana jos duuuugo  :evil1:


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 03.01.2010. 15:25:30
Dobro..priznajem da sam malo pesimisticna :P
Pazljivo cu slusati,tj citati vase savete i iskustva kako pokrenuti sopstveni biznis.
Priznajem da mi je rodjak nudio (ima firmu koja se bavi uvozom alarma,video nadzor,kompjuteri i sve vezano za to) da mu pomognem da posao prosiri na Srbiju.Ali iskreno ja se u to podrucje ne razumem,a da ucim...hmmm..a i toga ima koliko hoces na trzistu.
Razmisljala sam stvarno o proizvodnji i plasmanu organske hrane i radicu na tome (svidja mi se ta ideja)..
Ali ja se iskreno nadam da cu se vratiti na posao :smajlikojise perverznosmeska:
I da..ja jesam radila u drzavnoj instituciji,ali nisam bila na trosku poreskih obveznika.Bila sam placena preko ugovora o autorskom delu.Tako da si promasio :P
Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 03.01.2010. 16:08:02
?!?
Ako ti neces da radis sa rodjakom, daj meni kontakt, mozda sklopimo posao...
Ocigledno nemas predstavu koliko se ljudi bore za svoje parce hleba. Pogledaj samo ovo: SafeDriver (http://www.safedriver.rs/), Siguran cuvar (http://www.sigurancuvar.rs/).
Sta bih ja uradio da sam na tvom mestu? Izvozio zdravu hranu & uvozio IT opremu (preko rodjaka).

I da..ja jesam radila u drzavnoj instituciji,ali nisam bila na trosku poreskih obveznika.Bila sam placena preko ugovora o autorskom delu.Tako da si promasio :P

Kakve veze ima tip ugovora? Sta mislis odakle je drzavna ustanova uzimala novac za tvoju platu?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 03.01.2010. 20:18:19
Ne znam sta se iscudjujes?Lepo sam rekla da se ne razumem bas u IT opremu.
Pogledala sam ove tvoje primere kako se ljudi bore za parce hleba..Za ovo sam vec cula,reklamirano je na sve strane,ali ne znam koliko je sve to isplativo.
Meni nije cilj da radim bilo sta i po svaku cenu.
Zelela bih za promenu da to bude posao koji ce imati buducnost,i koji ce imati lepu zaradu.
Citat
Kakve veze ima tip ugovora? Sta mislis odakle je drzavna ustanova uzimala novac za tvoju platu?

Ne mislim,vec sa sigurnoscu tvrdim da sam placana od stranih donacija prvenstveno Norveske vlade,tako da tvoja konstatacija da sam placana novcem poreskih obveznika nije tacna.Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 03.01.2010. 21:14:21
5 poena u jednom postu! Neverovatno! :D
To nas dovodi do ukupnog skora od ... 11!
To sto ti trazis nije posao, vec namestenje.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 03.01.2010. 21:57:27
Kako bre 5+3=11?????
:)
Ne znam cemu takav stav prema ljudima koji su na budzetu?Pa moraju i oni da zive..
Znas li koga oni otpustaju po tim ministarstvima?Svakako ne one realne viskove..stradaju portiri,kuriri,i ostala sitna raja..Tu i tamo " zaluta" neki cinovnik kao kolateralna steta.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 04.01.2010. 03:55:33
4 - za sve treba fiskalni racun/sertifikat
5 - ne razumem se i necu da ucim
6 - Lepo sam rekla da se ne razumem bas u IT opremu.
7 - toga ima puno na trzistu
8 - ne znam koliko je sve to isplativo
9 - Meni nije cilj da radim bilo sta i po svaku cenu.
10 - Zelela bih za promenu da to bude posao koji ce imati buducnost
11 - i koji ce imati lepu zaradu.

Ako mogu da rezimiram, tebi u stvari i ne treba posao. Tebi je samo potrebno da budes na nekom platnom spisku. Sto masnijem , to bolje - naravno.
Mozda nisi primetila, ali iznosenje frustracija usled nemogucnosti da nadjes namestenje moze da bude uvredljivo za barem 2 kategorije posetilaca foruma:
a) one koji zaista pokusavaju da nadju pravi posao i ne uspevaju u tome
b) one koji imaju posao i zaradjuju za zivot svojim radom
Izvini, ali stvarno mi nije zao zbog tvoje nemogucnosti da se "uvalis" negde.
Jos jedna zivotna cinjenica: ljudi zavrsavaju fakultete i decenijama rade na svom usavrsavanju, samo da bi imali vece sanse da nadju dobar posao - bez ikakvih garancija.
Uzevsi u obzir navedenih 11 tacaka, jedino sto mogu da ti preporucim je da iskesiras tih par hiljada evra, dok jos moze tako...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 04.01.2010. 08:07:17
10 i 11 idu zajedno.Ili ti je bas stalo da me prikazes kao nekog ko samo pronalazi opravdanja za necinjenje?
Ok ..ti si zakljucio da meni ne treba posao i da zelim da budem na "sto masnijem platnom spisku",i da jos pri tom vredjam forumase..:S
Niko te ne tera da me sazaljevas.Nisam ni jednom zatrazila to,koliko se secam.Samo sam htela konstruktivne predloge kako do posla doci danas,a da to bude pristojan posao gde te poslodavac nece zeznuti za platu.Ja cu se izvuci i zaposliti se,ili se vratiti na posao,ali je sigurno da necu odustati.
Samo zelim da kazem,iako nisam sklona da se branim kada me neko takvom zestinom napada i unapred osudjuje,sledece:
1.Radila sam i u butiku,parfimeriji,auto-skoli.Ovo sto sam ja radila godinu i vise NIJE drzavna sluzba ni namestenje.Nisam bila placena iz budzeta,a posao sam zavolela iz nekih razloga.To sto sam udisala prasinu iz dokumenata starih preko 100 godina mi nije bilo toliko bitno..Bilo mi je bitno to sto radim do pola cetiri o sto imam slobodan vikend,da bih se posvetila porodici.To je za mene neprocenjivo.Vise mi znaci nego da mi plata bude ogromna,i to sto neke vredne stvari,istorijske sacuvljavamo za buduca pokolenja.
Ne ocekujem da shvatis,niti mi je zelja da se pravdam bilo kome.
2.Veoma je ruzno to sto mi prisivas to da ja nisam zaradjivala svojim radom.Naravno da je to teska nebuloza.Nikad,ali NIKAD se nisam libila rada u bilo kom obliku i to znaju ljudi koji me poznaju.
3.Ne zelim i ne mogu da iskesiram nekoliko hiljada za "namestenje".Ja sam po prirodi legalista,a ti me navodis na zlo :P
To sto su nama radeci na jednom lepom projektu koji znaci narodu i naciji,dali laznu nadu u obliku internog konkursa za prijem u stalni radni odnos ,sam u stvari dozivela kao samar od ljudi koji su se istim tim radom klincili pred svim tim stranim delegacijama.
Frustrirana sam bila jer je pola njih penzionera koji imaju penziju i plus primaju platu,i imaju stanove koji su dobili od drzave.Imam pravo na to da budem ljuta i besna.
Po tebi ,ja sam u stvari neko ko bi da se "uvali" jer sam eto pozelela normalan posao.
Ma treba me spaliti na lomacu odmah.
A ti ocigledno imas predrasude prema ljudima koji primaju platu iz budzeta,i neki problem sa njima.Razmisli malo o svom negativnom stavu i zapitaj se cemu toliko gorcine.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Borica 04.01.2010. 21:21:11
http://www.dskrusevac.org.rs/lokal22.godine.php jeste politički sajt
Ali je ideja dobra, Ne treba uvek gledati na ideje odakle dolaze ,več kakve su.
U Užicu Nemanjina ulica od Rakijske pijace do MZ Carina je super lokacija za stare zanate.
Kada bi se napravio projekat,interesantan,privlačan,posebno za mlade.
Tešnjar je stari deo grada Valjeva
http://sr.wiki pedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%88%D1%9A%D0%B0%D1%80
Ideje su već negde realizovane,treba ih sebi prilagoditi.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 05.01.2010. 00:35:51
Eto..ja poslala CV na tri konkursa.Na jedan sam slucajno nabasala i licno otisla na razgovor.Pisacu o tome kad budem raspolozenija..Neverovatno sta sve covek dozivi ne tim intervjuima.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 05.01.2010. 04:00:47
Citat: Starla
10 i 11 idu zajedno.

Sigurnost posla i visina plate su razlicite kategorije.
Citat: Starla
Samo sam htela konstruktivne predloge kako do posla doci danas,a da to bude pristojan posao gde te poslodavac nece zeznuti za platu.

I dobila si par konstruktivnih predloga, izmedju ostalog i to da sama sebi budes poslodavac.
Citat: Starla
2.Veoma je ruzno to sto mi prisivas to da ja nisam zaradjivala svojim radom.Naravno da je to teska nebuloza.Nikad,ali NIKAD se nisam libila rada u bilo kom obliku i to znaju ljudi koji me poznaju.

Da ponovim: ja te ne poznajem (niti znam nekoga ko te poznaje) i ne znam sta si radila u zivotu, pa to nisam ni komentarisao. Ono sto jesam rekao je da ti ne zelis (sada i u buducnosti) da zaradjujes svojim radom, a to je evidentno iz tvojih postova.
Citat: Starla
Po tebi ,ja sam u stvari neko ko bi da se "uvali" jer sam eto pozelela normalan posao.

Ono sto je tebi normalan posao, po meni je namestenje.
Citat: Starla
A ti ocigledno imas predrasude prema ljudima koji primaju platu iz budzeta,i neki problem sa njima.Razmisli malo o svom negativnom stavu i zapitaj se cemu toliko gorcine.

Moj negativan stav je proistekao iz mog razmisljanja  (kao i licnog iskustva).


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 05.01.2010. 05:05:26
A kako si se zaposlila u Ministarstvu odbrane?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 05.01.2010. 07:50:18
Citat
Sigurnost posla i visina plate su razlicite kategorije.

Pbicno idu zajedno,ali ako ti kazes da nije tako,onda mora biti da si u pravu.
Kazes,ne osudjujes i nemas predrasude,a sam sebe demantujes.
1.Vec sam sa deverom poljoprivrednim ing. pocela da pravim planove kako pokrenuti nesto sto ima veze sa poslovima vezanim za vocarstvo i organsku hranu.Tako da tvoja konstatacija da ne zelim da se samozaposlim krajnja je nebuloza.
Valjalo je zbog drugih ljudi razraditi malo temu,primecujem da je citana,kako u Srbiji danas ljudi mogu da opstanu kada nema posla.
Citat
Da ponovim: ja te ne poznajem (niti znam nekoga ko te poznaje) i ne znam sta si radila u zivotu, pa to nisam ni komentarisao. Ono sto jesam rekao je da ti ne zelis (sada i u buducnosti) da zaradjujes svojim radom, a to je evidentno iz tvojih postova.

Ma sta mi naprica???Znaci samim tim sto me ne znas daje ti za pravo da me analiziras i da iz postova zakljucujes da ja ne zelim da radim i zaradjujem svojim radom.
A sta sam do sada radila?
Platu sam dobijala za nerad? :slap:
Svasta..
Citat
Ono sto je tebi normalan posao, po meni je namestenje.

To je opet tvoje subjektivno misljenje.Kada bi citao ono sto pisem shvatio bi da moj posao nije bio "namestenje" a opet je bio hajde da kazem ,normalan ,sa normalnim radnim vremenom i platom.
Citat
A kako si se zaposlila u Ministarstvu odbrane?

Radili smo za njih,ne kod njih.Posle je trebalo da nas prime ,ali zbog sistematizacije je sve stopirano,a nas su poslali kuci.
Kako sam se zaposlila?
Lepo..uz preporuku,a ne preko rodjackih veza,ni politickih.
Ne bih se uclanila ni u jednu stranku nikad.Ne zelim.
Sve dok se zaposljavaju ljudi po partijskom sistemu,zivecemo u ovakvom drustvu.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 05.01.2010. 13:11:28
Starla, obrati pažnju: mi te ne poznajemo. Sve što o tebi znamo je ono što možemo da vidimo i zaključimo iz tvojih poruka. Zato komentare ljudi uvek gledaj iz tog ugla. Ono što nisi rekla, mi ovde ne možemo da znamo.

Ta ideja sa poljoprivrednom je ok, ali sam ja skeptičan, jer to traži da dobro poznaješ taj posao, ali i da imaš dosta para za početna ulaganja. Čak i da poseduješ zemlju, velika ulaganja su u pripremu zemljišta, sadnice, i sve sotalo što sledi do odgoja, a najgore u celoj priči je što je skupo dobiti sertifikate i na kraju prodati robu.

Kod organske hrane vrlo često proizvođači postaju žrtve raznih lobija koji se bukvalno bave ucenjivanjem, jer kada jednom uđeš u to kolo sa ulaganjem, ne možeš tek tako daizađeš i onda oni to koriste da ti nameću uslove. Teško je to raditi samostalno jer lobije prosto ne možeš da zaobiđeš - sva ključna mesta u tom poslu su oni već zauzeli i ako im ne upadneš u šake na mostu, na ćupriji ćeš sigurno (seti se rata oko malina koji se odvija svake sezone, a to još i nije organska hrana, nego se proizvodi masovno). Dobro se raspitaj kako stoje stvari sa svim tim.Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 05.01.2010. 19:52:13
Pa i ja ne poznajem vas ,pa opet ,ne dovodim u pitanje to sto VI pisete.
A sta god ja napisala ovde,znam da ce odmah uslediti to "mi te ne poznajemo trala,la,la.."
Ocigledno je da ja ustvari ne znam sta je svrha foruma..
Zamisli ja sam zivela u ubedjenju da na forumu svako moze i sme da izrazi svoje misljenje.
Citat
Ta ideja sa poljoprivrednom je ok, ali sam ja skeptičan, jer to traži da dobro poznaješ taj posao, ali i da imaš dosta para za početna ulaganja. Čak i da poseduješ zemlju, velika ulaganja su u pripremu zemljišta, sadnice, i sve sotalo što sledi do odgoja, a najgore u celoj priči je što je skupo dobiti sertifikate i na kraju prodati robu.

Ne poznajem poljoprivredu ,kao granu,ali sam voljna da ucim.Zemljista,svako od nas ,negde ima.Ministarstvo poljoprivrede daje kratkorocne i dugorocne kredite kao stimulans onima koji bi da se bave tom granom,sa veoma niskim kamatama.
Znam koliko sve to otprilike kosta,od sadnica,preparata i obrade mehanizacijom,a i u svim svojim zeljama i planovima sam sama bez podrske supruga...tako da je sve to jos u fazi razmatranja.
Ovo za organsku hranu,vec nisam znala..
U svakom slucaju zahvaljujem na informacijama koje mi dajes.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 05.01.2010. 22:14:20
Pa nadji opet preporuku pa se zaposli negde drugde. To ti je onda najbolji recept, vidis da je jedared upalio.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 07.01.2010. 22:48:52
Zaposlenje ''preko veze'' malo je, da kažem, i relativna stvar. To uvek poistovećujemo sa radom u državnoj službi ili javnom sektoru gde neko ''upadne'' zbog političkih ili nekih drugih veza. Ali, ako pogledate privatni sektor, gde poslodavac, vlasnik neke firme, samostalno odlučuje o prijemu nekog radnika, sa ili (većinom) bez konkursa, onda i to se može tumačiti kao zapošljavanje ''preko veze''. Jer obično, poslodavac zaposli radnika na preporuku nekog već zaposlenog ili pak, dešava se jednostavno preko konkursa. A, dešava se i da raspišu konkurs, a već se zna ko će biti primljen. Dakle, toga nije pošteđen ni privatni sektor. E, sada, to što privatnici mogu da odlučuju samostalno koga će da zaposle, nema odjek u javnosti, kao što ima kada se to desi u javnoj službi jer su te institucije obavezne da raspišu konkurs.

Ja, lično, kada čujem da je neko kvalifikovan, ponavljam kvalifikovan, za to neko radno mesto u javnoj službi i tu ''upao preko veze'' jer, na kraju krajeva, ima kvalifikacije za to, mogu i da nađem opravdanje za tako nešto. Nije da odobravam to, u smislu da ipak treba svima (kandidatima) dati šansu da se iskažu, ali kažem, kada čujem da se neko negde zaposlio, a ima kvalifikacije, smatram to jednostavno sposobnošću tog kandidata.
Ali...kada čujem da se neko zaposlio na neko radno mesto, a da nema veze s vezom sa tim poslom (tipa: završio/la tekstilnu ili neki zanat, a radi kao šalterski službenik i slično), e, na to se ježim. Jer, to je tolika nepravda prema kvalifikovanim ljudima, da je to strašno. Time toliko se nipodaštavaju kvalifikacije tih drugih ljudi, odnosno kandidata da je to nemoguće. I onda se pitamo što pojedinci ne mogu da nađu posao... I, dok se to kod nas ne izmeni, takav pristup vrednosti, neće se ništa promeniti.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 07.01.2010. 23:59:46
Privatnik ima svako pravo da bira koga ce da zaposljava, mada mislim da i tu zakon uvodi neka pravila. Sa drzavnom sluzbom je drugacije. Plate drzavnih sluzbenika idu iz budzeta, to jest placamo ih svi, te je neophodan uslov da se prilikom zaposljavanja ispostuju svi zainteresovani a koji odgovaraju po kvalifikacijama.

Ako se neko zaposli u drzavnu sluzbu preko veze, to znaci da je neko drugi uskracen za pravo da konkurise za to radno mesto, ili da je radno mesto dobila osoba koja nema najbolje kvalifikacije, cak i ako jeste kvalifikovana, odnosno da je radno mesto dobila po osnovui kriterijuma koji ne spadaju u kriterijume relevantne za to radno mesto (rodjacka, politicka ili neka drugi linija).


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 09.01.2010. 01:56:06
Najpre treba da raščistimo da se porez plaća i na usluge, a ne samo promet dobara. Od 01.03.2010. to važi i za one delatnosti koje su bile izuzete: zdravstvo, advokati i sl. Dakle, nije to paranoja, već istina. Mi, kao građani opredeljeni za evropske vrednosti, moramo takvu stvar usvojiti u svojoj svesti, a ne pričati priču za šta nam treba fiskalni, a za šta ne. Treba nam za sve! I to nije paranoja, to je problem ne funkcionisanja institucija i ne poštovanja zakona koje smo već davno doneli.  :)
Inače, vrlo bih rado bila finansijski policajac, kvalifikovana sam za to, samo nisam član G17+, a bez toga se tamo ne može pristupiti, a ja za tu člansku kartu nemam želudac. :sad1:
Drugo, privatnik bira sam zaposlenog, ali i on mora poštovati Zakon o radu i druge zakone koji kažu da zaposleni prima zaradu, da se za njega plaćaju doprinosi, da bude prijavljen po sistemazizovanom radnom mestu, a ne po lažnoj sistematizaciji, da prima celu zaradu na tekući račun, a ne keš na ruke....Ali, ni to ne funkcioniše, jer ne funkcionišu institucije sistema i ne poštiju se doneti zakoni... :embarrased:
Treće, ne znam odakle ovolika povika na državne službenike, pa to su: lekari, profesori, sudije, policija, vojska, ... ako možemo bez njih, hajde da ih ukinemo. Da li mogu da budu bolji? Naravno, ali da bi bili bolji neophodno je da kod zapošljavanja postoji pozitivna selekcija, a ne partijska, kumovska, rođačka...da dolaze i zadržavaju se u službi najbolji, a da bi tako bilo, moraju biti i adekvatno plaćeni...jednom rečju moraju da funkcionišu SVE institucije u državi, počev od "glave" pa redom. :(
Na kraju, Starla, sigurna sam da ćeš uspeti koji god put da odabereš, jer sam shvatila da ti želiš da radiš i zaradiš, naravno ! :)Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 09.01.2010. 03:00:08

Najpre treba da raščistimo da se porez plaća i na usluge, a ne samo promet dobara. Od 01.03.2010. to važi i za one delatnosti koje su bile izuzete: zdravstvo, advokati i sl. Dakle, nije to paranoja, već istina. Mi, kao građani opredeljeni za evropske vrednosti, moramo takvu stvar usvojiti u svojoj svesti, a ne pričati priču za šta nam treba fiskalni, a za šta ne. Treba nam za sve! I to nije paranoja, to je problem ne funkcionisanja institucija i ne poštovanja zakona koje smo već davno doneli.  :)


Na sve delatnosti se placa porez. Ja sam pricao o obavezi koriscenja fiskalne kase. Do skora, advokati i zubari nisu bili obavezni da koriste fiskalnu kasu. Porez su uglavnom placali pausalno. Sada moraju da se fiskalizuju i to moze da bude otezavajuca okolnost za Starlu u slucaju da je dipl. pravnik sa polozenim advokatskim ispitom ili stomatolog.
Mogao bih da se slozim sa tvojom ocenom o nepostovanju zakona, ali bih predlozio da "rasciscavanje" prepustis onima koji se bolje razumeju u problematiku ili pazljivije prate ovu temu.


Treće, ne znam odakle ovolika povika na državne službenike, pa to su: lekari, profesori, sudije, policija, vojska, ... ako možemo bez njih, hajde da ih ukinemo. Da li mogu da budu bolji? Naravno, ali da bi bili bolji neophodno je da kod zapošljavanja postoji pozitivna selekcija, a ne partijska, kumovska, rođačka...da dolaze i zadržavaju se u službi najbolji, a da bi tako bilo, moraju biti i adekvatno plaćeni...jednom rečju moraju da funkcionišu SVE institucije u državi, počev od "glave" pa redom. :(


Opet si promasila temu. Ja sam izneo negativan stav prema ljudima koji se preko veze zaposljavaju u drzavnoj sluzbi samo da bi resili svoje egzistencijalne probleme, a pri tom nemaju nikakve kvalifikacije niti zelju da vredno rade. Kako smo od toga dosli do hajke na sve drzavne sluzbenike to samo ti i Starla znate.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 09.01.2010. 12:39:56
Fiskalna kasa ulaz u pricu tek ako se posluje sa fizičkim licima. Ako se posluje iskljucivo sa firmama, onda se fiskalna kasa ne koristi.

Ako se posluje sa fizickim licima opet ne psotoji obaveza koriscenja fiskalnih kasa u svim delatnostima. Prodaja poljoprivrednih proizvoda na tezgama i slicno ne potpada pod fiskalizaciju.

Svako ko zapošljava mora da poštuje Zakon. To se naravno odnosi i na privatnike. Međutim, sam postupak zapošljavanja je različit kod privatnika i u državnim firmama, već sam obrazložio zbog čega. Privatnik može da zapošljava po svom ćefu, sve dok to radi po Zakonu, a zakon mu ne zabranjuje da zapošljava rodbinu, prijatelje, nečije dete, ili zbog nekih drugih subjektivnih razloga. U Državnoj firmi to ne može - svima koji su kvalifikovani za radno mesto mora biti pruđena podjednaka šansa da konkurišu za posao, a da ga dobiej najbolji kandidat, bez ikakvih subjektivnih uticaja.

Pri tom niko nije napadao državne službenike kao kategoriju te nema to potezati u diskusiji.Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: nada 09.01.2010. 14:17:46
Mislim da ste usli u besmislenu raspravu.Onii koji imaju posao ili zanimanje koje mogu samostalno obavljati(frizeri,stomatolozi,programeri..) ne mogu da razumeju sta znaci danas traziti posao.Do pre tri godine i ja sam imala posao i mislila sam da svako ko zaista hoce da radi moze naci posao.A onda sam i ja ostala bez posla.Bila sam povredjena,ali sam bila sto posto sigurna da imam dovoljno kvaliteta,iskustva i obrazovanja i da cu brzo doci do posla.Tek tada pocinju moje muke i razocaranje za razocaranjem.Konkursi,intervjui,ponizenja.Ko to nije prosao ne moze da razume.Pedja,to sto ti pises da u drzavnoj sluzbi prednost imaju oni kvalifikovaniji ,tacno je ali samo fiktivno i po zakonu.To u praksi za tri godine nisam dozivela.Oni uglavnom ni ne raspisuju konkurse, vec po politickoj podobnosti prime nekog na razne druge nacine(Volonteri,na odredjeno...)pa posle nekoliko meseci regulisu njegov status.Veruj mi da ima mnogo rukovodilaca i direktora u Uzicu koji imaju samo srednju skolu,a na Zavodu sedi mnogo fakultetski obrazovanih,sposobnih i mladih ljudi.O pokretanju privatnog posla u siromasnom  Uzicu je glupost i razmisljati.Mozes samo da se jos vise uvuces u dugove (pokusala).Hvala sto imas dobru nameru da pomognes, ali zaista ne mozes da posmatras sve ovo iz pravog ugla.A resenja nema kad ti Bog nije dao da se rodis u Lunovom selu i kad nisi razmisljao,pa se na vreme nisi uclanio tamo gde treba.Jedina prava istina je da ne mozes biti gladan jer su gradjevinski radnici uvek trazeni,a i ciscenje apartmana po Zlatiboru je dobro placeno.Diplomu i ponos okacis na zid , metlu u ruke i krenes.Pedja, hvala na dobim namerama.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 09.01.2010. 18:28:07

...Diplomu i ponos okacis na zid , metlu u ruke i krenes....

E, ovo je istina. Svaka Ti je na mestu. To je Žena Lavica i svaka Ti čast.
Sve ostalo je pametovanje, pa bilo da ga prosipaš iz pozicije državnog činovnika, ili privatnika koji se dobro pozicionirao u ovom mrtvom i siromašnom gradu, nebitno.
Još jednom, svaka Ti čast. :happy15:


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 10.01.2010. 20:04:17
Nekako je to kod nas normalno da cim neko dodje na vlast odmah zaposli sve svoje,a kada njih resi ,pocne da zaposljava "svoje po partijskoj knjizici"
E pa NECU!Iz principa se nikad necu uclaniti ni u jednu politicku partiju.Dosta mi je bre nadobudnih seljaka koji se okoriscavaju na narodnoj muci.
Dosta mi je politickih "reprezenata zlatiborskog okruga" koji ne znaju prostoprosirenu da sastave.(ali im zato cerku recimo telohranitelji vozili u skolu :S )
Kod nas ti sve dodje po sistemu "Sjase Kurta da uzjase Murta" .
Svi su isti-samo su nijanse u pitanju.
Optuzi me maler da hocu da se "uvalim"..
A gospodin pojma nema,da- da sam ostala u Uzicu vec bih radila,da me ta ista drzava nije poslala u Beograd.Gospodin pojma nema da sam pre par godina radila kod jednog privatnika u Uzicu,i da sam zbog losih uslova u toj njegovoj radnji, dobila upalu bubrega.Doktor prepisao par dana mirovanja i inekcije a ja dobila otkaz jer sam se razbolela!
Onako klosarski,ne dizuci pogled rekao mi je da eto njima treba neko ko nije bolesljiv..:S
Na bolovanje -zaboravite.Na odmor...pa i to je diskutabilno..
E da ..posao u auto- skoli sam morala da napustim,zbog toga sto mi je drzava tako rekla.
Dosuse ,placa mi za to nekih 4000 mesecno :P
Cirkus...ali onaj pravi ..
Naci cu nesto,bilo sta ,jer moram i nisam u situaciji da biram.Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 11.01.2010. 13:38:56

Mislim da ste usli u besmislenu raspravu.Onii koji imaju posao ili zanimanje koje mogu samostalno obavljati(frizeri,stomatolozi,programeri..) ne mogu da razumeju sta znaci danas traziti posao.


Hm, pa ni ja ne radim posao za koji sam skolovan. Kada sam video sam sta me interesuje i st abih voleo da radim, ja sam se pobrinuo da naucim da to i radim.

Da ne govorimo o tome d apostoji gomila poslova koji ne zahtevaju odredjeno obrazovanje - moze svako da ih radi.

Citat

to sto ti pises da u drzavnoj sluzbi prednost imaju oni kvalifikovaniji ,tacno je ali samo fiktivno i po zakonu.


Nisam ni rekao da je tako, nego da treba da bude tako.


Citat

O pokretanju privatnog posla u siromasnom  Uzicu je glupost i razmisljati.


To je stvar ugla gledanja. Ja, na primer imam nekih ideja za koje sam siguran da mogu da naprave sasvim dobru zaradu, samo ne mogu da im se posvetim, a prilican problem je naci ljude koji bi hteli da rade.

Citat

Jedina prava istina je da ne mozes biti gladan jer su gradjevinski radnici uvek trazeni,a i ciscenje apartmana po Zlatiboru je dobro placeno.Diplomu i ponos okacis na zid , metlu u ruke i krenes.


A zasto da ne? Ko nije spreman da uzme metlu u ruke, taj nije spreman da radi. Ne mora to na kraju biti metla, ali odatle se pocinje. Eto, i ja sam pocinjao upravo od metle, krpe, krampa i lopate.

Ali bih ja pricu ipak vratio na ono s pocetka: promenite gledanje, nemojte da trazite posao, nego ga stvarajte, makar i metlom. Niko ne drzi poslove sakrivene, sakriveni ste vi, i treba da radite na sebi, da vas primete i da posao pronadje vas.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 11.01.2010. 17:21:04
Citat
Ja, na primer imam nekih ideja za koje sam siguran da mogu da naprave sasvim dobru zaradu, samo ne mogu da im se posvetim, a prilican problem je naci ljude koji bi hteli da rade.
CitatEvo zaposli mene ;D
Ja hocu da radim,pa bi bilo bas fino da nam napises koji je to posao i sta se ocekuje od zaposlenih..Ako je ideja dobra,dosta njih ce zeleti da saradjuje sa tobom.
Pa da cujemo...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 11.01.2010. 19:01:56
Starla, već sam ti ranije predložio da mi pošalješ CV, da bih mogao da procenim da li mogu da te angažujem na nekom poslu.

Što se tiče ideja, one su naslonjene na ono što ja radim i vama kao iejenisu upotrebljive, a opet, dovoljno su dobre da ih ne bih rado poklanjao nikome.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 11.01.2010. 21:31:21

Ali bih ja pricu ipak vratio na ono s pocetka: promenite gledanje, nemojte da trazite posao, nego ga stvarajte, makar i metlom. Niko ne drzi poslove sakrivene, sakriveni ste vi, i treba da radite na sebi, da vas primete i da posao pronadje vas.

To je OK razmišljanje za ljude koji žele da otpočnu nešto sami, koji imaju sposobnost i talenat za takvu stvar. Ne kažem da je za to potrebno neko posebno obrazovanje, već prirodna predodređenost i predispozicija.  Svaka čast onima koji su imali ideju i išli za njom i uspeli. Kapa dole !
Ali, nisu svi ljudi sposobni, niti svi ljudu žele da budu preduzetnici, niti je to potrebno, niti to negde ima, niti to može da funkcioniše. Treba neko i da radi za te preduzetnike i poslodavce. U raznim zanimanjima i raznim delatnostima. Nije li tako ?
I o tome pričamo. Logično je da ovih drugih ima više. O toj vrsti uređenosti upošljavanja pričamo, bilo ko da je poslodavac i o toj vrsti odnosa prema uposlenom. U toj sveri vlada potpuni haos: od uvođenja u posao...do otkaza.
Ne bih ja baš rekla da u sveri u kojoj je država poslodavac vlada blagostanje. Da li ste čuli koliko je ljudi u toj sveri izloženo mobingu, najstrašnijem, da bi napravili mesto za svog kandidata ...a čovek nema kud. Mislite da on ne bi otišao kod privatnog poslodavca, glavom bez obzira, ali gde?
Mnogo je to složeno pitanje za ovaj vid priče i zaista je teško većini ljudi...strah, neizvesnost, mutljavine, nepravda...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 12.01.2010. 09:42:37
Baš naprotiv, ovo što si citirala je upravo važno za svakoga bez obzira kakvu vrstu posla planira. Svejedno je da li neko želi da bude samostalan ili da radi za drugogoga: posao se ne nalazi - posao nalazi vas.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 12.01.2010. 15:43:26
Poenta svih poenti ove price je da jeste najlakse doci do posla ako si drug/drugarica clan partije..Ali i to je mac sa dve ostrice,jer kada ovi sto su te zaposlili odu ,obicno povedu i ove sto su zaposlili sa sobom.
Politicki revansizam je omiljen hobi u zemlji Srbiji.
Ovi koji "zajasu" moraju zaposliti svoje ,pa se mesta mora napraviti ne? :)
Ne zelim da budem nicija marioneta,ni clan bilo koje partije sve da me ceka radno mesto iz snova.
Sto se mog CV tice vec sam u gornjim nekim postovima navela sta znam.Ne verujem Pedja da bih ti bila od koristi ,a da me i ti "odbijes" stvarno bi mi bilo previse :P
Sto se "metlanja" tice ..i za tu postoje uslovi koje treba osoba da ispuni.
Jedna koleginica u panici, konkurisala je za mesto higijenicarke,ali su je odbili jer je prekfalifikovana.Kazu "ne mozes sa srednjom da setas dzoger,za to ti treba osnovna skola" :P
Druga je konkurisala za mesto poslovne sekretarice a njoj su rekli da traze nekoga do 30 godina starosti,a ona ima 37!
Ne zaboravi da te na svakom intervjuu za posao obavezno pitaju imas li dece ,(ako imas vec nisi podobna,jer se deca eto razboljevaju,a i ne mozes da se posvetis poslu 100%),a ako nemas pitaju  da li planiras da ih imas (da te ne bi ni slucajno zaposlili,jer sledi porodiljsko i razna druga odsustva)
I tako..sve u krug..sve dok posao ne nadje mene :D


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 12.01.2010. 18:28:51
Ja pak Starla mislim da bi ti bila super politicarka jer na svaciji komentar imas ko iz topa spreman odgovor/objasnjenje i pojasnjenje. Steta da takav talenat ne koristis negde gde bi imala direktan benefit.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 13.01.2010. 00:10:25

Ja pak Starla mislim da bi ti bila super politicarka jer na svaciji komentar imas ko iz topa spreman odgovor/objasnjenje i pojasnjenje. Steta da takav talenat ne koristis negde gde bi imala direktan benefit.

Jesi videla ;D?
Da znas da mi je jezik najjace oruzje :P


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vlad Dracul 13.01.2010. 00:21:45
Ovo sa trudnicama mi je zaista preko glave.. ja smatram opravdanim da deca mogu da predstavljaju problem naravno iskljucivo kada je za konkretno radno mesto veoma bitno vreme tj. prisustvo na poslu. Stavite se u kozu poslodavca kome treba strucan radnik od koga zavisi proizvodnja ma cega to bilo od sapuna do elektronike ako je taj covek (zena ili muskarac) vise zauzet oko cuvanja dece to predstavlja problem i ukoliko ima drugog kandidata odabrace ovog drugog svakako!

Kako sam od skoro otac ali sam svoj poslodavac znam da je veoma komplikovano koncetrisati se na posao kada morate cuvati dete. Srecom supruga radi iskljucivo prvu smenu, a ja mogu naveci deo posla obaviti iz kuce i raditi drugu smenu preklapamo se ali dajem manje od 60% poslu jer nemam ni snage ni vremena za vise! Da imam slicnog zaposlenog na visem polozaju iskreno trazio bih drugog. Prosta radna snaga je nesto drugacija prica ali npr. ne sivdja mi se kada ne mogu da isporucim robu ili uzmem repro-materijal jer je magacionerka odsutna zbog deteta naravno da joj niko ne zamera ali obicno se desi da je uzasna guzva u magacinu bas tada..

Jesi videla ;D?
Da znas da mi je jezik najjace oruzje :P

Pa eto ti prilike odma u PR tamo ti treba iskljucivo jezik po mogucstvu veoma brz i britak :)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 13.01.2010. 21:11:15

Baš naprotiv, ovo što si citirala je upravo važno za svakoga bez obzira kakvu vrstu posla planira. Svejedno je da li neko želi da bude samostalan ili da radi za drugogoga: posao se ne nalazi - posao nalazi vas.

Jednog dana biće tako, kada bude više posla nego zainteresovanih za taj posao i kada bude moguće i sasvim normalno reći poslodavcu "Hvala lepo, doviđenja", jer na svakom ćošku ima posla, kada se za posao i za kvazi posao ne bude strepelo, kada poslodavci budu zaista to, a ne kvazi...da ne kažem nešto ružno. 
Danas je ta priča suva teorija po pricipu "šta bi bilo kad' bi bilo" koju sam čula na raznoraznim obukama, kursevima i radionicama...
Danas posao nepogrešivo nalazi samo partijske drugove, kumove, familiju i slično...To je gola istina, ostalo su samo lepe priče, neprimenjive u ovom gradu. U ovom gradu, smela bih da tvrdim, nema čak ni izuzetaka od ovog pravila koji su dobili nešto što nije kvazizaposlenje (kod nekog privatnika koji te plaća kešom tek toliko da ne umreš od gladi, koliko god da si sposoban i koliko god da znaš)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 13.01.2010. 21:46:32

Jednog dana biće tako, kada bude više posla nego zainteresovanih za taj posao i kada bude moguće i sasvim normalno reći poslodavcu "Hvala lepo, doviđenja", jer na svakom ćošku ima posla, kada se za posao i za kvazi posao ne bude strepelo, ...

Ti to ozbiljno?


U ovom gradu, smela bih da tvrdim, nema čak ni izuzetaka od ovog pravila koji su dobili nešto što nije kvazizaposlenje (kod nekog privatnika koji te plaća kešom tek toliko da ne umreš od gladi, koliko god da si sposoban i koliko god da znaš)

 ???


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 13.01.2010. 23:15:13
novembar 1, meni se cini da ti nisi cak ni procitala ono sto sam napisao. Upravo je stvar takva da ima mnogo vise zainteresovanih za posao nego sto iam posla i da svako ko zeli da radi mora dobro da zapne da bi do posla dosao. Upravo zato sam i rekao da se posao ne trazi nego posao trazi ljude - dobija ga onaj ko ostavi najbolji utisak.

Uopste nije tacno da u Uzicu nema privatnih firmi u kojima su zaposleni posteno placeni i nisu izrabljivani. Nazalost, takvih firmi nema mnogo ali ih ima.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 15.01.2010. 14:35:42
Pomalo brinem..nema malera da mi da kaznene poene  :icon56:
Cekacu do kraja meseca da vidim sta ce biti,a onda cu raditi nesto..videcu sta cu naci.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 15.01.2010. 19:24:11

...Uopste nije tacno da u Uzicu nema privatnih firmi u kojima su zaposleni posteno placeni i nisu izrabljivani. Nazalost, takvih firmi nema mnogo ali ih ima.


Složićemo se oko ovoga, ako merimo u promilima !
Što se utiska tiče, opet ćemo se složiti , ali PRVO treba imati šansu da ostaviš utisak.
Sasvim na kraju, jer dalje nema smisla,  Vi živite u nekom vrlo lepom okruženju i ja Vas zbog toga ne krivim, zavidim Vam u pozitivnom smislu. Sva Vaša iskustva su pozitivna, moja i ljudi u mom okruženju, nažalost nisu takva, a volela bih da delim taj Vaš optimizam i samouverenost i da stvarnost bojim duginim bojama! :)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: nada 16.01.2010. 11:01:03
Apsolutno se slazem sa tobom. Pedji zavidim.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 16.01.2010. 11:10:13

Pomalo brinem..nema malera da mi da kaznene poene  :icon56:

Za to postoje dva razloga:
1. neki od nas moraju da rade ,kako ti kazes, robovlasnicko radno vreme, jer ne mogu sebi da priuste da parazitiraju dok cekaju priliku da se negde uvale
2. resio sam da se od sada pridrzavam one narodne: "Dont feed the troll!"
(http://newsrealblog.files.wordpress.com/2009/09/dont-feed-the-troll.jpg)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 16.01.2010. 12:55:55
O kako vi zivite u nekom ruzicastom svetu :)..Divim vam se stvarno!
"Robovlasnicko radno vreme" sam i ja radila,ali mi se uzima za zlo sto sam se eto usudila da ceznem za "normalnim radnim vremenom"
Stvarno smesno..
Volela bih da si bar jedan dan zena ,pa da vidis kako zene prolaze na intervjuima za posao i na poslu.Nemojte mi te price da su zene i muskarci ravnopravni..to su bajke za malu decu!
Kada sam radila na ovom zadnjem projektu susrela sam se sa toliko etiketiranja ,da mi je muka pripalo.
Ako imas srednju skolu,ne smes biti pametniji od onoga sa fakultetom.Ne libe se toga da ti onako otvoreno blenu u dekolte,da ocenjuju koliko mozes a da to nisu proverili,da bolje poslove rade neki nestrucni ljudi samo zato sto imaju vezu..
E svasta sam ja videla,veruj mi..
Ima i primera "snalazljivih zena" kao jedna koja je sad otisla u penziju,a koja je cak i stan dobila jer je godinama "opsluzivala" jednog generala.
Neka od nas prosto nemaju stomak za sve to,a i postuju i cene sebe.
'Fala preskocicu..
Zasto bi onda radila u takvim ustanovama i zasto toliko kukam za tim?
Jer mi slobodna popodneva i slobodne vikende ni jedni novci ne mogu nadoknaditi.
Svako ko ima porodicu i decu,zna o cemu pricam.
Ostali- ne ocekujem da razumete.
Ovo za trola necu ni da komentarisem..Zbog takvih gluposti je i ovaj forum mrtav :S
Na momenat sam pomislila da bi mogao biti zanimljiv sagovornik,ali sam se ocigledno prevarila.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 16.01.2010. 13:52:15
Eh, kad bi samo placali trolovanje po forumima... svi tvoji problemi bi bili reseni. Sa druge strane,
Citat: Starla
Jer mi slobodna popodneva i slobodne vikende ni jedni novci ne mogu nadoknaditi

sada imas sve to, plus slobodna prepodneva. To ti nikakvi novci ne mogu nadoknaditi. Samo mi nije jasno zasto kukas? Ah, da... Ipak bi htela pare... Pa pogledaj ovo (https://www.mturk.com/mturk/welcome), mozda nadjes nesto sto ti odgovara.
I: Zivece ovaj forum, dok god je trolova!


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 16.01.2010. 15:13:22
Citat
Eh, kad bi samo placali trolovanje po forumima... svi tvoji problemi bi bili reseni. Sa druge strane,

Pa .kad razmislim,mogli bi da me plate za ovo pisanije na ovom forumu :P
A ti bi mogao tvoje tvrdnje o "trolovanju" da potkrepis,primerima!A ne kada ostanes bez argumenata da pribegavas sistemu napad je najbolja odbrana.
Citat
sada imas sve to, plus slobodna prepodneva. To ti nikakvi novci ne mogu nadoknaditi. Samo mi nije jasno zasto kukas? Ah, da... Ipak bi htela pare... Pa pogledaj ovo, mozda nadjes nesto sto ti odgovara./quote]

A ti radis za dzbe???
E pa lepo od tebe ,ali ja to sebi ipak ne mogu da priustim..Ja bih,zamisli koliko sam bezobrazna,da me plate za to sto radim.
Da li ti primecujes koliko ljudi strajkuje gladju jer ne primaju platu??Zivis li ti uopste u Srbiji???
Doduse Beograd i jeste drzava u drzavi..znam jer i ja zivim tu.
Sam grad na pr trudnicama koji su na porodiljskom iz svog budzete uplacuje razliku do pune plate,a zenama koje su se porodile u 2009 godine 40000 dinara.
Radi li to grad Uzice za svoje sugradjanke?
Pogledaj malo oglase...pa mi javi sta su zanimljivo i pristojno video.nesto sto bi na pr preporucio sestri,zeni,mami kao posao..
Trol ..hahaha :),nasmeja me covek!


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 16.01.2010. 17:31:36

A ti bi mogao tvoje tvrdnje o "trolovanju" da potkrepis,primerima!


Naravno. Recimo... bilo koji tvoj post u ovoj temi, sem prvog.

Citat: Starla
A ti radis za dzbe???


Naravno da ne, ali tu je razlika izmedju mene i tebe: moje vreme kosta, a tvoje vreme je neprocenjivo.

Citat: Starla
E pa lepo od tebe ,ali ja to sebi ipak ne mogu da priustim..Ja bih,zamisli koliko sam bezobrazna,da me plate za to sto radim.


Ti nesto radis? :D
Salu na stranu, nijedan poslodavac ne moze da priusti radnika cije je vreme neprocenjivo. Da trazis 100, 200 din na sat - mozda, uz napomenu da za svakih 100 dinara koje ti isplati, poslodavac mora da zaradi (iskljucivo na osnovu tvog rada) barem 200, inace je na gubitku.

Citat: Starla

Da li ti primecujes koliko ljudi strajkuje gladju jer ne primaju platu??Zivis li ti uopste u Srbiji???


Ne, ja sam sa Marsa. Ovde sam samo u prolazu.

Citat: Starla

Doduse Beograd i jeste drzava u drzavi..znam jer i ja zivim tu.
Sam grad na pr trudnicama koji su na porodiljskom iz svog budzete uplacuje razliku do pune plate,a zenama koje su se porodile u 2009 godine 40000 dinara.
Radi li to grad Uzice za svoje sugradjanke?


Trol je ogladneo?

Citat: Starla

Pogledaj malo oglase...pa mi javi sta su zanimljivo i pristojno video.nesto sto bi na pr preporucio sestri,zeni,mami kao posao..


Izvini, a sa koje si ti planete?
Mora da na tvojoj planeti zive telepati, jer jedino tako si mogla da pogodis da zapravo ceznem da provodim vreme pregledajuci oglase za posao u nadi da cu naci nesto sto se tebi svidja.
Al vezbe radi (a i zato sto iz ove diskusije izvlacim perverzno zadovoljstvo: mozda se i ja pretvaram u trola?), da rezimiramo koje uslove treba da ispuni posao kojim bi ti bila zadovoljna:
1. max 6h rada dnevno
2. slobodni vikendi
3. plata=broj radnih sati x neprocenjivo
4. sigurno radno mesto (podrazumeva se uplata staza, zdravstvenog, itd.)
5. redovna plata (a ne kao jadnici koji rade po 6 meseci bez plate, pa onda strajkuju, blokiraju puteve, rezu prste)
6. za obavljanje posla mora biti dovoljna srednja skola
7. ne sme zahtevati nikakva posebna znanja i vestine
8. mora imati liberalan odnos prema bolovanjima zaposlenih, kao i odsustvima zbog porodicnih/roditeljskih obaveza
9. godisnji odmor zadovoljavajuce duzine (koliko dana?)
10. saradnici moraju biti kulturni i pristojni
11. ne sme ukljucivati "opsluzivanje" generala - uzgred, sta ti imas protiv vojnih lica?:D:D

Ako sam nesto propustio, slobodno dodaj.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 16.01.2010. 18:16:08
Maler, olabavi malo, preterujes :) Ovakva tema trazi konstruktivnost.


Apsolutno se slazem sa tobom. Pedji zavidim.


Izgleda da ste stekli utisak da ja zvim ko bubreg u loju. Tesko da mi neko moze zavideti na tome sto NEMAM slobodno vreme, stalno 24 casa MORAM DA MISLIM O POSLU, sto prakticno RADIM TRI POSLA PARALELNO, i sto, povrh toga, kad sve saberem, imam ZARADU koja je VRLO MALO iznad proseka.

Ne gledam uopste stvari ruzicasto kao sto se vama cini. Ja sam sve to o cemu govorim prosao - pocev od poslova sa krpom, metlom i lopatom u sakama, a mnogo sam ulozio u svoje znanje, tako da sebe dovedem u poziciju da mene posao trazi, a ne ja njega.

I ja, kao i vi, sanjam o poslu sa 7 sati radnog vremena, bez mnogo radnih obaveza, placen tako da pokriva normalne potrebe, sa slobodnim vikendima, spajanjem praznika i slicnim pogodnostima.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 16.01.2010. 18:40:03
1.Otkada je rasprava u vezi teme-trolovanje?
Da li sve na ovom forumu treba da bude u onom delu koji se tebi dopada ,i da se svi slazemo sa onim sto neko kopira iz nekih novina?
2.Ironija ti nije na mestu..ili nisi shvatio moj gornji post.
Citaj polako i sa razumevanjem...mozda i shvatis.
Nista nerealno ne trazim,ni nenomalno,to sto ti to shvatas kao takvo tvoj je problem.
Citat
Ti nesto radis? /quote]
Ovo je vec bezobrazluk.
Citat
Ne, ja sam sa Marsa. Ovde sam samo u prolazu./quote]
Da se primetiti.
Citat
Trol je ogladneo?/quote]
Dirnula me tvoja briga,ali stvarno nema potrebe :P
Ja cu se snaci vec nekako..nadam se,a ovo je opsta diskusija o zaposljavanju,na koju imam pravo da iznesem svoja zapazanja.
Citat
Izvini, a sa koje si ti planete? /quote]
Ja sam cvrsto nogama,na zemlji,sto se za tebe ne moze reci.Ja sam samo iznela cinjenice o tome kako stvari stoje oko zaposljavanja i posla uopste ,a ti pricas bajke za laku noc.
I opet si izvrnuo sve sto sam rekla.nisam rekla da treba meni da nadjes posao,vec da nadjes neki oglas koji bi preporucio nekom svom,procitaj sta pise  u postu iznad-imam osecaj da ne citas,ili ne razumes sta je napisano.
I za kraj ..lista ti je budjava..
1.Radila sam 8h ,a moze i 1o nije problem
2.Ne treba mi socijalno ,ni staz,vec mi uplacuju (sad svisni od muke ..)
5.Da bi shvatio zasto ljudi rezu prste morao bi da malo manje mislis na sebe i budes manje samoziv.Ti ljudi hrane porodice!Ovo je stvarno bezobrazno ..
6.Ma sta mi naprica?Za svaki posao(pristojan) je potreban fakultet??E svasta ..
Ovi sto imaju srednju,znaci odmah da odustanu?
7.A sta su to posebna znanja za tebe?I vestine?
Rekla sam da znam tri strana jezika i rad ne racunaru..to nije posebno..Treba li da stepujem ili jodlujem?
8.Ovo je bezobrazno.
Znaci ti smatras da treba bolestan da radis ,jer gazda ne dozvoljava bolovanje?To govori dosta o tebi..
Ja sam za onaj sistem ,koji je bio kod nas-ne dodjes ,ne plati ti se taj dan-posteno.
A sta ako neko bolestan dodje na posao pa zarazi sve ostale?Ko tu snosi odgovornost?
9.Koliko god..nije mi bitno..Ali mesec dana godisnje bi bilo sasvim odgovarajuce :D
10.To se valjda podrazumeva.Ne znam sta ti tu bode oci?To je normalna stvar za normalne ljude.
11.Ne znam odakle si izvukao ovaj zakljucak.A i da imam ,verovatno bi to bio produkt licnog iskustva.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 16.01.2010. 18:47:28
I Pedja,ne diraj malera..On je  bas zanimljiv,ima izuzetan smisao za humor!


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 16.01.2010. 20:03:31

Maler, olabavi malo, preterujes :) Ovakva tema trazi konstruktivnost.


Probali smo konstruktivno - ne pali. Pomislih, mozda malo shok terapije? Izgleda da ni to ne pali. Samo zalopojke, defetizam i kritizerstvo.
Za one koji nisu primetili - kapitalizam je stigao. Broj administrativnih radnika ce biti drasticno skresan, a oni koji rade u privatnom sektoru moraju da zarade svoju platu (tacnije, 2 svoje plate). Kome se to ne svidja, moze slobodno da se vrati u socijalizam (ili da se preseli na Kubu).
Ne kazem ja da se meni svidja nasa perspektiva, ali situacija je takva kakva je i nema svrhe ziveti u iluzijama.
Kad smo kod konstruktivnosti, da li je iko primetio link ka Mechanical Turk servisu koji sam postovao ranije? Ima li ko iskustva sa njim?
Ne mogu da izdrzim:

Citat: Starla

Ja sam za onaj sistem ,koji je bio kod nas-ne dodjes ,ne plati ti se taj dan-posteno.


Pa ti , koliko sam razumeo, uopste ne ides na posao, a tece ti staz i imas neke prihode: meni to zvuci i vise nego posteno.
 


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 16.01.2010. 22:35:36
Citat
Pa ti , koliko sam razumeo, uopste ne ides na posao, a tece ti staz i imas neke prihode: meni to zvuci i vise nego posteno


Dobro si razumeo.Trenutno ne radim nigde ,a ide mi staz i imam neke prihode.Kada sam radila radila sam po ugovoru o autorskom delu,i nije mi uplacivan staz.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: nada 17.01.2010. 13:47:59
Dragi Pedja,nemam utisak da zivis ko bubreg u loju i ne zavidim ti na poslu,vec ti zavidim na tome sto si pored svega sto se desava oko tebe ostao optimista. Nisam imala nameru da pisem svoju srceparajucu pricu,ali posto si rekao kako si ulagao u sebe ispricacu ti sta se meni izdesavalo i iako sam bila optimista posle svega to vise nisam.Bila sam djak generacije i u osnovnoj i u srednjoj.Upisala fakultet 1989.g. i to ne onaj koji sam htela vec koji sam morala da bi dobila stipendiju.Sledece godine pocela uz redovne studije da radim jer nije imao ko da me izdrzava,vec sam ja izdrzavala majku.(bile su devedesete)Iz trece smene isla na ispite i nikad nijedan nisam pala,ali prosek nisam uspela da dignem u neke visine.Diplomirala 1993.g.Posla u struci nije bilo.Pocela da radim kod privatnika posao trgovca da bi dosla do direktora posle 1.g..Udala se i nazalost dosla u Uzice.Sa mojim fakultetom ovde mogu samo u kviz ,pa sam opet radila 8 g.kod privatnika.Nikad nisam imala radno vreme,bolovanje ,godisnji ponekad.Davala sam sve od sebe i bila odlican radnik(to mi je on rekao).I onda je on iz samo njemu znanih razloga dosao jednog dana i rekao mi da mu ovakav profil radnika ne treba(a firma je njegova i on moze da radi sta hoce).I po prvi put ja dospevam na Zavod za zaposljavanje(nisam ni sanjala da ce mi se to ikad desiti u zivotu).I tako 3,5 g.Retko idem na razgovore jer konkursa nema,a gde god pogledam neki ljudi pocinju da rade.Ja nisam odavde, politikom ne umem da se bavim i eto sedim kuci i polako gubim zivce.A kad odes na razgovor i testiranje,tretiraju te kao nekog nize vrednosti,a ti znas da pola istih tih koji te testiraju nisu ti ni do kolena(a testovi su ponizavajuci).Ali moze im se jer su se preko rodjaka i politike uvalili tu gde jesu.Ja sam Pedja ceo svoj zivot ulagala u sebe,ali u ovakvim uslovima neravnopravne borbe ja ne mogu da ostanem optimista.Mislim da nam je drzava odlicna s obzirom na to kakvi ljudi se nalaze na rukovodecim mestima i na lokalnom i na drzavnom nivou.Da bi zivela moja porodica i ja se bavim nekim poslovima krpa,metla.Ali ovde je tema kako naci posao od kog ces nekad docekati penziju i imati zdravstveno osiguranje.(jer godine idu i nemamo vise dvadeset).da li bi ti pored svega ostao optimista?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 17.01.2010. 18:17:17
Meni bas nije jasno ako si se bavila trgovinom i to tako dobro da si postala i direktor firme, kako onda ne mozes da se snadjes?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: nada 18.01.2010. 10:56:06
Nazalost, ovaj grad umire i sa trgovinom je gotovo.To pogotovo vazi za one koje pocinju da se time bave.Da li si primetio koliko praznih lokala ima na glavnoj ulici?Znam da imas dobru nameru,ali ne ocekujem od tebe pomoc,vec samo hocu da ti kazem da u ovom gradu ima mnogo ovakvih kao ja koji su u zivotu radili sve ono sto se od njih trazi i davali maksimum od sebe, ali im je falilo malo srece i mnogo politickih i rodjackih veza.Pedja, nikog ne zanima sta znas da radis.Za sve ove godine nudila sam se i da volontiram.Niko nije hteo da mi pruzi sansu ni to.Tek kad dodjes u ovakvu situaciju shvatis koliko si sam,pocinjes da mislis da ne vredis nista,a onda tek kola krecu nizbrdo.Tek onda vidis koliko ovde vladaju neka trula pravila i koliko se ne cene kvalitet i znanje ljudi.Ne zelim ti da ikada dodjes u ovakvu situaciju, ali tek kad se u njoj nadjes pocnes da uvidjas neke stvari.Zato sam u jednom postu i rekla da je tema besmislena, pogotovo kad o njoj pricaju ljudi koji se nalaze u razlicitim situacijama.(Narod kaze: Sit gladnom ne veruje.).Necu vas vise daviti  ovim problemom.Pozdrav


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 18.01.2010. 13:16:56
Po zvanicnim statistikama ,kazu ,da posla nikad manje nije bilo,a nezaposlenih nikad vise.
Mozda tema i jeste besmislena ,kako Nada kaze,ali ja ipak verujem da sve ima svoju svrhu,cilj,i da nista nije besmisleno.Ponekad i sam razgovor o problemu moze pomoci ljudima.
Ne znam koliko ste informisani o onim subvencijama o samozaposljevanju koje daje nacionalna sluzba za zaposljavanje?Na njihovom sajtu ,oni koji zele da sami budu svoj gazda ,a znaju i umeju,mogu da se informisu.
Takodje nije lose da svako ko ima neke dedovine,ocevine pogleda i sajt ministarstva poljoprivrede,gde postoje kratkorocni i dugorocni (veoma povoljni ) krediti,za one koji bi da ako nista posade maline,ili nesto drugo sto bi mogli i zeleli.
I uvek ostaje ona solucija na koju se ne bih odlucila rado,(ali ako se nesto mora)..a to su omladinske zadruge.
Ponekad zapadnem u ocajanje,ali uvek bodrim sebe da ce nas vratiti na posao.
Jedno je sigurno..Najgori covekov neprijatelj je dosada!


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 18.01.2010. 21:13:14
Budi vrlo oprezna sa tim subvencijama. U ugovorima se krijemnogo toga sto na prvi pogled nije ocigledno. To sluzi pre svega samo za namenu da te skinu sa evidencije, to jest da te nagovore da se skines. Od monmenta kada te skinu vise ih ne interesujes, osim da vratis pare.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 18.01.2010. 23:15:23

... Od monmenta kada te skinu vise ih ne interesujes, ...

Ne interesuješ ih ni dok si na evidenciji. Služiš samo za to da te broje. I ništa više.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 18.01.2010. 23:41:04
U svari, kad si u evidenciji, onda si smetnja i statisticki problem.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 18.01.2010. 23:54:48
zanimljiva situacija se desila sa vec pomenutom bakom ,bivsom generalicom..Elem,kada je njen khm.."dragi" otisao sa funkcije ,ubrzo je postala visak na radnom mestu.Kako je imala dobre veze uzela je dobru otpremninu i jos sto sta sto se dalo naplatiti od armije.
Falilo joj godinu i po do penzije,i umesto da uplati tu razliku ona je lovu potrosila i dosla da radi kod nas zahvaljujuci vezama koje je stekla jel' te :P
Povrh svega primala je sa zavoda neku otpremninu,i to ne malu.
Kada je donesen zakon da se i ugovor o autorskom delu moze upisati u staz ona je pozurila da to upise i stekne penziju.
Kad ne lezi vraze..tamo vide da je ona istovremeno primala lovu sa zavoda i ovamo platu :D
Sada novce mora da vrati drzavi.Oko 200000 dinara .Ispali su fer pa su joj dali da vraca na rate.
Ponekad mi ,tako neki primer,ulije nadu da u ovoj drzavi ima neke pravde i zakona ..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 21.01.2010. 09:45:32
To je, nazalost, sam jedan slucaj u moru onih koji se provuku.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Borica 24.01.2010. 20:10:59
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=168854&title_add=Budi%20sam%20svoj%20gazda&kword_add=pokretanje%20malih%20firmi%2C%20pokretanje%20biznisa
Budi sam svoj gazda....
Ali to je baš teško.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 29.01.2010. 03:08:57
Citat
Ponekad mi ,tako neki primer,ulije nadu da u ovoj drzavi ima neke pravde i zakona ..


Eh, Starla, iz tvojih usta u Božije uši...ali...

Na žalost, ja smatram da takvi slučajevi (kao što je Starla opisala) se dešavaju u promilima. Zakona ima, koji se ne poštuju. I ovaj slučaj verovatno bi bio ''gurnut pod tepih'' da već nije izbio ''na videlo'', pa je moralo tako da bude. I ja se nadam da će kod nas konačno početi da se primenjuju zakoni ''do slovce onako kako piše u njima'', ali nešto sam počeo da sumnjam. Godine 2000. sam mislio da nastupa vreme koje će dijametralno biti suprotno od predašnjeg, ali u nekim segmentima (pronalaženje posla uz ravnopravne uslove za sve) ispade da je sada gore.

Jedan od brojnih primera je moja školska drugarica koju izuzetno cenim i poštujem. Završila fakultet, prijavila se na zavod gde su joj rekli ''kako sama mora da nalazi posao, a oni su logistika''. No, to nije ništa neočekivano, čovek i treba da se bori za sebe. Onda, da bi našla kakav-takav posao, prijavi se na onaj pripravnički  i krene da radi u jednu agenciju za knjigovodstvo. Tu je više bila đak na praksi, nego radnik, ali dobro. Naravno, po isteku dobija ''šut-kartu'' i sada ide od konkursa do konkursa... A, ti konkursi...na žalost, retko gde nije već sređeno, sama su maska. Kako ona kaže, dešavalo se da sazna da tu neko već radi, ali ona ode na razgovor... I, šta je onda to? Po meni, jedno žešće pravljenje budalama ostalih kandidata. I onda ne treba da se čudimo kako ljudi izgube volju, postanu pesimisti i sve gledaju crno...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 29.01.2010. 10:11:36
Onda je ona nešto pogrešila. Knjigovođe su uvek tražene, doduše, traži se da znaju da rade posao.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 30.01.2010. 02:19:23
Citat
Onda je ona nešto pogrešila.


Ne budi tako isključiv.  :D   U principu, nije ni bitno da li je pogrešila ili nije, u kontekstu teme.

Moram priznati da ja ne znam da li je ta struka tražena ili nije, suština je u teškoćama (objektivnim ili subjektivnim) u pronalaženju posla na ravnopravnoj bazi za sve (pri tome mislim na ljude koji traže posao, a ne misle ili ne mogu da započnu svoj biznis).


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vlad Dracul 30.01.2010. 02:56:49
Kao sto rece Pedja samo cu dopuniti svuda se trazi da se zna posao na zalost to nije moguce sa skolom u 90% slucajeva!!! Nisam video do sada radnika u knjigovodstvu koji je dosao iz skole i nesto znao... zato postoji pripravnicki koji je deo ljudi shvatio ozbiljno i seo i naucio potrebno neki od njih jos rade u firmi, a ima i onih koji misle zato sto su doneli diplomu da treba da sednu na mesto glavnog racunovodje onog momenta kada kroce nogom u firmu (iskljucivo zaradom i titulom ne znanjem i radom). To su primeri koje sam licno video.

Evo navescu jos jedan primer iz NSZa (Nacionlne Sluzbe za Zaposljavanje) pre par godina jedna firma zatrazi odredjeni broj vozaca kamiona. Moj tast koji radi u NSZu pozove pedesetak momaka koji imaju u svojim kartonima da poseduju vozacku dozvolu C i E kategorije pozove ih na razgovor i uputi ako su zainteresovani na probnu voznju koju organizuje firma koja trazi tih par vozaca. Posle prvog dana javlja se poslodavac i trazi da predstavnik NSZa bude prisutan drugom danu jer prvih koliko god to bilo kandidata nije odgovaralo. Drugi dan ista prica prvo poligon kao na polaganju vozackog solo kamion ima ih koji ga voze kako treba. Kad su nakacili prikolicu tad nastaje opsti haos naravno niko nije prosao test neki su cak toliko usukali prikolice na novim novcatim kamionima na kojima hidraulika odradjuje 150% poslova koje je nekada vozac kamiona morao da odradjuje improvizujuci i svojom snagom da je zaposlenim vozacima koji imaju godine iskustva trebalo vremena da isprave tako usukan kamion i prikolicu.. i niko nije prosao :/ onaj deo iz ove teme gde se kaze posao ne moze da ceka da covek nauci nesto da radi jer poslu i poslodavcu treba radnik koji zna posao zavrsiti ne njegova diploma - tu su potrebne skole, obavezan pripravnicki (strucna praksa) kako u skoli tako i posle nje da bi ste diplomu dobili, a ne puki papiri.

Imam jos jedan primer iz NSZa koji sam ovde negde vec pominjao. Jedna taksi firma se otvara u Uzicu i covek trazi zaposlene. Sluzbenik NSZa pozove odredjeni broj kandidata i niko nece da prihvati posao - "ih, ne mogu je da sedim u kolima ceo dan," "nije to za mene, zamisli da me vidi neko.." itd.

Aktivno trazenje posla nije mit! To je ozbiljna stvar ali posao se ne trazi samo tako sto se ide od konkursa do konkursa vec tako sto se radi na sebi! Pored diplome potrebna su odredjena "znanja" i "vestine" kako se to knjiski kaze ali i celicni zivci kad su poslodavci u pitanju.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 30.01.2010. 21:34:50
Alexg, kad je u pitanju posao knjigovodje, zaista to je zanimanje na ceni. Samo treba znati posao.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 02.02.2010. 01:24:37
(at)Vlad

Da me ne shvatiš pogrešno, ja se u potpunosti slažem sa svim onim što si napisao. Međutim, izgleda da se ne razumemo u suštinu. I ja se slažem da je jedno imati kvalifikaciju, a drugo je biti sposoban za neki posao. Međutim, ne slažem se sa tvojom ocenom da svako očekuje da ako ima papir odmah mora da sedne u direktorsku fotelju, jer svaki početnik (koji shvata realnost) već zna da i sa diplomom u radnom odnosu kreće od ''nule'' i tek izgrađuje svoj neki status u firmi u kojoj radi. Ali, isto tako, svi znamo, da postoje i firme i radna mesta gde je neko došao preko neke veze, a nema niti obrazovanje niti iskustvo za taj posao, a onaj koji to ima...sedi kod kuće. Ja na to ciljam, kada kažem da pojedinci nemaju ravnopravan status u borbi za posao. I normalno je da se ljudi osećaju razočarano.

Eto, taj primer koji si naveo...sa vozačima. Niko nije prošao probno testiranje jer imaju kategoriju, a nemaju ''rutinu''. A, gde su mogli da je steknu? Sa druge strane, poslodavci imaju zahteve koji su u sukobu sa logikom (hoće mlad kadar, 20-30 godina, na primer, ali toliko sposoban kao neko ko već deset godina radi taj posao). A, ako uzmemo u obzir statistiku, koja kaže da u proseku prvi posao čovek u Srbiji nađe sa nekih 25-30 godina, postavlja se logičko pitanje: kako da i imaju radno iskustvo? Sposobnost jeste individualna, znam za ljude koji nemaju više od srednje, ali imaju  sposbnost kao neki diplomirani ekonomisti. Ali, i ''papir otvara vrata''. Po meni, pravi poslodavac ako želi dobar kadar, već je spreman na to da zaposli novajliju (sa diplomom) i od njega izgradi sposobnog radnika. Sa druge strane, može da zaposli nekoga od 50 i kusur godina sa decenijama radnog iskustva. To je već stvar njegove poslovne ''svesti''.

Tačno, traženje posla nije mit i trebaju čelični živci. Ali, dosta ljudi ima i čelične živce, i radi na sebi i ide od konkursa do konkursa, ali često nema ono najbitnije (čast izuzecima).......vezu.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vlad Dracul 02.02.2010. 14:08:58
Sad ti mene nisi dobro shvatio da se ne citiram ali rekao sam ima i onih ne svi. Dobijaju se pripravnicka mesta cak i Drzava pomaze u tome placajuci taj pripravnicki staz postavlja se pitanje koliko ljudi je dobilo mesto zahvaljujuci nekoj vezi. Zaliti se stalno na to zaista je deprimirajuce i meni lici na trazenje izgovora. Ja sam takodje uzasno ljut sto u drzavnim sluzbama na visoke pozicije dolaze ljudi zbog pripadnosti strankama! Bilo je veoma sposobnih i strucnih ljudi u nekom javnim preduzecima u Pozegi i odjednom se menjaju ne zbog svojih rezultata vec partijske knjizice. Ali svestan sam cinjenice da za ta radna mesta treba veza i necu sebe zamarati time. Privatne firme ne poznaju rec veza - prijatelj, prijatelj prijatelja, rodbina itd. uglavnom se ispostavi da su takvi zaposleni daleko od dobrih cast izuzecima no u privatnom sektoru znanje ali pre svega zelja da se nauci i radi dobija posao. Cuo sam i ljude koji dodju i kazu "dok se ne snadjem" - ta nije nijedna firma zeleznicka stanica da se ljudi tu snalaze. Kosta obuka radnika koji planira da ode mnogo vise od onog koji ostaje..

Da skratim kriza drma sve najvise privatni sektor jer drzava trazi svoje po cenu zatvaranja firmi, a oni su najveci duznik istoj toj privredi. Da bi se prezivelo smanjuje se broj zaposlenih, cak se dogadja i seljenje kapitala (prelazak iz jedne grane poslovanja u drugu) ali uglavnom firme prestaju sa radom jer nisu likvidne. Sta ce biti sa privredom u ovoj drzavi samo gospod bog zna, a sad ne izgleda dobro. Kod nas ocito uspeva iskljucivo trgovina, a proizvodnja pa dobro uvozicemo :) doduse nisam siguran kako to stvara vrednost..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 03.02.2010. 19:04:34
Da ne ulazimo u neku raspravu, ali volim argumente, zato i odgovaram kontra-argumentima.  :seljak-smile:

Kažeš da ''država pomaže pripravnički staž''. Tačno, ali samo u meri dnevne propagande. Ne smatram ja nekim velikim uspehom potez države time što ugovori sa poslodavcima pripravnički staž sa kadrovima koji ranije nisu imali posao, a bar 60% (a ja mislim da je i više) to poslodavci koriste da bi dobili ''besplatnu'' radnu snagu. Ne bavim se pitanjima HR, ali kada bismo imali uvid u statistiku koliko je tih pripravnika ostalo duže da radi od onog što je obaveza poslodavca, ne verujem da bismo imali neke naročite podatke. Doduše, jako bih voleo da grešim! Država bi ''pomoigla'' suštinskim i strukturalnim pristupom nezaposlenosti. Počevši od toga da u našim školama se i dan danas školuju deca za zanimanja koja već prestaju da postoje u savremenim sistematizacijama radnih mesta kod većine firmi. Dakle, ispada školujemo kadar koji kasnije neće imati gde da nađe posao. No, tu su napravljeni neki pomaci. Drugo, prava zaposlenih. Sadašnjim propisima, poslodavcima je dato sve, a zaposlenima skoro ništa. Da se razumemo, nisam ja pobornik radnog vremena od sedam do tri uz deset ispijenih kafa (kamo sreće da sam ja tako mogao, samo to mogu da kažem), ali nisam ni pobornik ''izrabljivanja'', nisam pobornik da žene ne smeju da zatrudne jer se boje da će dobiti otkaz, itd, itd, a sve to danas je poslovna klima u Srbiji. Delim tvoje mišljenje da kod privatnika ne postoji reč ''veza'', ali to je relativno. Privatnik će možda i da zaposli nekog preko preporuke nekog, već tu prisutnog, radnika, ali isto tako će da ''najuri'' tog novodošlog ako ne zna posao. Na neki način i kod privatnika može da se desi pojam zaposlenja ''preko veze'', samo što, kao što sam to već napisao u ranijim postovima, to nema takav odjek u javnosti kao kad je reč o državnim službama (koje svi plaćamo). Takođe, kažeš da ima ljudi koji kažu ''dok se ne snađem''. Jedino loše u tome jeste što je narod, da bi preživeo, nateran da radi svakojake poslove, ali ja podržavam taj stav (ako ja radim kod poslodavca i rintam od jutra do sutra, normalno je da ću se truditi da nađem nešto bolje, bez obzira na to što sam kod njega počeo ili se obučio). Mislim da ćemo se složiti u jednome: u današnje vreme, mesta za emocije oko posla nema, samo suv interes.

Citat
sto u drzavnim sluzbama na visoke pozicije dolaze ljudi zbog pripadnosti strankama


Ja sam još ljući kada na ''obične'' položaje dolaze stranački ljudi (tipa posao referenta, ali nema veze što je tekstilac, bitno je da ima člansku karticu). O ovim ''visokim'' pozicijama...nekako mi dođe i logično da se postavljaju ljudi iz vladajuće strukture.

Na kraju, slažem se ja sa tobom da je kriza uzdrmala čitav ekonomski poredak zemlje, ali zaposlenje preko ''veze'' je bilo mnogo, mnogo pre krize, drugo je to što ona sada uzima ''danak''. Proćiće i kriza...ali opet sve nekako ostaje po starom...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 03.02.2010. 20:55:18

...Ja sam još ljući kada na ''obične'' položaje dolaze stranački ljudi (tipa posao referenta, ali nema veze što je tekstilac, bitno je da ima člansku karticu). O ovim ''visokim'' pozicijama...nekako mi dođe i logično da se postavljaju ljudi iz vladajuće strukture...


Da ?! Dođe mi logično ?!? Pa taman bez dana tog isto tako dragocenog iskustva u delatnosti, dovedeš (postaviš/posadiš) novopečenog "industrijskog menadžera" za šefa u PTT-u, pa tehnologa vode za šefa u EPS-u, pa "Janjićija i Danice Karić" ekonomistu za šefa u Telekomu....Sve na brzu ruku sklepane diplome, bez dana iskustva u delatnosti, bez dana iskustva i mrve sposobnosti u rukovođenju, ALI, sa odgovarajućih lista vladajućih i kooalicionih listi i odgovarajućih kumovsko-rođačkih veza. 
Znači li to da takve stvari  treba da nam budu normalne ?
A ja mislila to su dečije bolesti demokratije ?! Baš sam naivna!
Opasnije mi je to što takve stvari počinju da nam budu normalne i još i logične, nego što se sprovode po uputstvima do detalja prepisanim iz vremena devedesetih, samo još bahatije i bezobzirnije i bezobraznije.
Čovek je zaista kvarljiva roba! :icon2:


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 05.02.2010. 16:35:23
Citat
Opasnije mi je to što takve stvari počinju da nam budu normalne i još i logične, nego što se sprovode po uputstvima do detalja prepisanim iz vremena devedesetih, samo još bahatije i bezobzirnije i bezobraznije.


Ne, možda se nisam izrazio dobro, ali sam u svakom slučaju pogrešno shvaćen. Pod ''visokim'' pozicijama ja nisam smatrao (u kontekstu mog posta i citata predhodnog) pozicije šefa pogona u EPS-u ili šefa neke pošte u nekoj zabiti. Nego na menadžment te neke firme. A, složićemo se tu je od kad je kapitalizam (pa i dok je bio socijalizam) imenovanje išlo uvek po ''političkoj liniji''. Pogledajmo upravne odbore raznoraznih firmi, direktore nekih firmi, itd, itd... Ali kada govorimo o ''sitnijim'' poslovima (referenti, šalterski službenici, asistenti i razni pomoćnici asistenata, itd) i tu vidimo da je situacija ista, onda ne može čovek reći sebi: ''Lepo je to što idu bolja i za sve pravednija vremena...''. Slažem se ja da je opasno što nam to postaje ''normalno'', ali šta drugo očekivati kada smo odrastali u takvom okruženju. I, po meni, vreme devedesetih još traje, samo u mnogo finijem pakovanju...

Da, čovek jeste kvarljiva roba, ali kako je svet postao jedno veliko mesto gde se (skoro sve) samo kupuje i/ili prodaje, onda i ne čudi što je to postao...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 05.02.2010. 23:34:51
Znaci ,kada se kaze:"smanjicemo broj zaposlenih u ministarstvima"-normalno je da se stranacki drugovi zadrze iako su realni visak i rade poslove koji su smesni,a da se otkazi podele i onako losestojecim i na ivici egistencije obicnoj radnickoj klasi?
Pa upravo zbog toga nam je tako kako jeste..
I mrzite me koliko god hocete,ali ,to sam i javno rekla na poslu,narod ima vlast kakvu i zasluzuje!
I sve dok budemo smatrali da je "normalno" da se zaposlis jer si njihov i imas clansku kartu,i ne zasluzujemo bolje!
Da ne govorim koliko je tih "akademskih gradjana" do diplome doslo tako sto je istu kupio.Da nije zalosno ,bilo bi smesno..
I sutra treba da te leci neki doktor koji je kupio diplomu...
:S


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 06.02.2010. 05:28:00
http://www.dedabor.com/biznis/menadzment/menadzment-u-srpskoj-praksi/


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 06.02.2010. 10:42:58
Samo da se osvrnem na onu situaciju od juce kada su napali Velju Ilica..
Nije da ga branim,ali lako je nalupati ga sad kad je opozicija.Sto ga nisu tukli kada je bio u vlasti?
Isti taj Velja sa svim svojim nedostatcima,je ucinio za svoj grad mnogo.(i za sebe maravno)
Bilo je i iz Uzica nekih na visokim polozajima ,pa nisu nista,ama bas nista ucinili za svoj grad,a bili su skoro jednako bahati kao doticni Velja..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 07.02.2010. 19:16:37
Starla, ako moze onaj covek pred penzijom, zasto ne bi mogla i ti? Ako nemas posla, upisi fakultet, brze ce ti proci vreme, a i mozda se lakse zaposlis kasnije ako pogodise neku struku gde mozes da se istaknes po necemu pa te neko opet negde posalje po preporuci.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 08.02.2010. 23:33:44

Znaci ,kada se kaze:"smanjicemo broj zaposlenih u ministarstvima"-normalno je da se stranacki drugovi zadrze iako su realni visak i rade poslove koji su smesni,a da se otkazi podele i onako losestojecim i na ivici egistencije obicnoj radnickoj klasi?
Pa upravo zbog toga nam je tako kako jeste..
I mrzite me koliko god hocete,ali ,to sam i javno rekla na poslu,narod ima vlast kakvu i zasluzuje!
I sve dok budemo smatrali da je "normalno" da se zaposlis jer si njihov i imas clansku kartu,i ne zasluzujemo bolje!
Da ne govorim koliko je tih "akademskih gradjana" do diplome doslo tako sto je istu kupio.Da nije zalosno ,bilo bi smesno..
I sutra treba da te leci neki doktor koji je kupio diplomu...
:S


Da, baš tako! Potpisujem svaku reč.
Možete da me mrzite, što reče Starla, ali to je sve istina i to moram ponoviti. Sve nenormalno nam je postalo normalno, sve bez logike logično, zato smo postali pokvareni i zato biramo takve kakve imamo.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 09.02.2010. 04:47:29
Ovo prerasta u takmičenje ko će više napljuvati sopstveni narod.
Ja hoću samo da izuzmem sebe iz navedenih ocena: ponavlja se na više mesta da smo MI postali pokvareni, nenormalni, ovakvi, onakvi... E pa ja nisam. I ogradjujem se od toga da kada neko od pljuvača pomene NAS, pri tom ne misli na MENE, već na SEBE.
I pozivam sve koji učestvuju u diskusiji, a ne osećaju se pokvarenim i nenormalnim, da se , takođe, izuzmu iz pomenutih paušalnih ocena.
I dok pljuvači, troše svoju energiju na posipanje peplom i, jelte, pljuvanje, MI, ostali, možemo da prodiskutujemo o načinima da se trenutna situacija promeni nabolje.
Jedna stvar mi je pala na pamet: veliki deo populacije se kloni politike koliko god je moguće. Tu ubrajam i sebe, kao i većinu ljudi koje poznajem. Moji poznanici koji su se upustili u političke vode, učinili su to iz nužde i nisu "zagazili duboko". Pa, ukoliko se "normalni" ljudi klone politike, koga onda puštamo da upravlja državom?
Da li zaista imamo pravo da kukamo, ako nismo spremni ništa da preduzmemo povodom toga?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 09.02.2010. 11:13:32
I pored moje zelje da se ne oglasavam na ovu temu vise.jer sve sto se imalo reci,otprilike je receno,osecam se prozvano od strane korisnika maler,koji je kao i obicno pogresno protumacio moj post i preveo ga onako kako se njemu dopada.
Citat
Ovo prerasta u takmičenje ko će više napljuvati sopstveni narod.
Ja hoću samo da izuzmem sebe iz navedenih ocena: ponavlja se na više mesta da smo MI postali pokvareni, nenormalni, ovakvi, onakvi... E pa ja nisam. I ogradjujem se od toga da kada neko od pljuvača pomene NAS, pri tom ne misli na MENE, već na SEBE.


Gde sam ja to popljuvala svoj narod?Navela sam cinjenice koje su nasa realnost.Svuda ima i losih i dobrih ljudi,pa tako i kod nas.Zasto se pronalazis i trpas u grupe?Ja sam uvek bila i bicu protivnik generalizacije,medjutim ako govorimo o stanju u drzavi ,nezaposlenima-sve to ima direktne veze sa vladarima sad,pa i u proslosti,a te ljude (iako nismo neki za njih glasali,ili nismo glasali uopste) smo birali mi tj nas narod.
Ako ovo nemozes da shvatis procitaj polako i sa razumevanjem..Ne znam kako drugacije da ti pomognem.
Nisam ogorcena.Ne pokusavaj da radis to sto radis od pocetka teme i konstantno me prozivas da sam dzabolebaros,provokacija ti nece uspeti..Ja dobro znam sta jesam a sta nisam,a tvoja pausalna ocena mi je bitna u zivotu isto koliko i Grand Parada.
Pogledaj malo kakav je socijalni program kod nas za nezaposlene a kakav u sredjenim zemljama u EU,USA..mozda i shvatis o cemu pricamo.
Citat
 dok pljuvači, troše svoju energiju na posipanje peplom i, jelte, pljuvanje, MI, ostali, možemo da prodiskutujemo o načinima da se trenutna situacija promeni nabolje.  

A mi nismo diskutovali o tome?
Postajes i bezobrazan cak...
Citat
Jedna stvar mi je pala na pamet: veliki deo populacije se kloni politike koliko god je moguće. Tu ubrajam i sebe, kao i većinu ljudi koje poznajem. Moji poznanici koji su se upustili u političke vode, učinili su to iz nužde i nisu "zagazili duboko". Pa, ukoliko se "normalni" ljudi klone politike, koga onda puštamo da upravlja državom?

A o cemu ti to?
Da li si svestan sta ti pricas?Otkud tebi pravo da delis ljude na normalne i nenormalne po tome da li su politicki angazovani?Ja nisam politicki angazovana,ali znam ljude koji jesu i nikad se nisam usudila da in nazivam "nenormalnima"
Stvarno si drzak.
To sto ja opisem neku situaciju kako ljudi koriste politiku radi licne i materijalne dobiti,je iskljucivo moje pravo,jedino ako ne mislis da mi zabranis to?
:smajlikojikolutaocima:
Sve dok je takvih kao ti ,koji misle da je putovanje bez pasosa najbitnija stvar za ovu drzavu,a pri tom u dzepu nema ni eura,necemo daleko no odmaci od ovog gliba u koji smo zaglavili.
Napomena za malera :Da bi bolje razumeo moj post ,na nekim mestima sam koristila ironiju,poredjenja,metafore :P


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 09.02.2010. 14:20:42
A mogla bi i ti da procitas njegov, da bi ga bolje razumela pre nego sto odgovoris :)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 10.02.2010. 01:27:45

na nekim mestima sam koristila ironiju,poredjenja,metafore :P


Jel? Gde to?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 10.02.2010. 10:50:10
 :smile40:
 :idiot2:
Definitivno ti fali na ovom forumu Pedja smajli koji povraca..Ne znam kako covek moze bukvalnom coveku da odgovori ako ne slikom,posto mu citanje teksta ocigledno ne ide od ruke ..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 10.02.2010. 10:59:01
Ah nasla sam nesto prigodno
(http://images.zaazu.com/img/vomit-boy02-vomit-puke-sick-smiley-emoticon-000653-large.gif)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 10.02.2010. 14:09:54
Starla, letimičnim pregledom tvojih postova zaključio sam da su potpuno operisani od upotrebe stilskih izraza, pa sam samo hteo da proverim da mi nije nešto promaklo. Očigledno ti grafičko izražavanje bolje leži.
Inače, upotreba stilskih izraza u svakodnevnoj komunikaciji je karakteristika ljudi koji su načitani i kojima je blizak književni govor.
Napominjanje da se obrati pažnja na stilske figure u tekstu koji je potpuno lišen istih je... tužno. To samo demonstrira dubinu tvoje praznine.
(Čik pogodi koja stilska figura je upotrebljena u prethodnoj rečenici?)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 10.02.2010. 14:55:33
Bukvo bukvalna ,ta napomena i jeste bila fora na nemogucnost tvoju da ista razumes!Sama ta recenica ima u sebi toliko ironije da tvoja tupavost to nikada nece moci da shvati.Tuzno je to koliko covek pokusava da sroza osobu koju cak i ne poznaje a sve zarad toga sto mu se ne dopadaju stavovi te osobe.
Sto se mene tice,mozes da nastavis ..zabavlja me ovo tvoje pros..vanje :)
Jedinu reakciju koju tvoji postovi mogu da izazovu kod mene sam vec slikovito prikazala u postu iznad ;)Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 10.02.2010. 15:09:14

Bukvo bukvalna


Metafora?!?
Ne mogu da verujem!
Omaklo ti se, priznaj?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 10.02.2010. 15:12:17
Stvarno je strašno kako neki ljudi ne umeju da diskutuju konstruktuvno nego sve svode na svađu.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 10.02.2010. 15:14:30

Stvarno je strašno kako neki ljudi ne umeju da diskutuju konstruktuvno nego sve svode na svađu.

Mislis na mene ili na malera?
Bilo bi lepo da kazes otvoreno na koga to mislis..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 10.02.2010. 15:16:43
Citat
Metafora?!?
Ne mogu da verujem!
Omaklo ti se, priznaj?

Posto je ovo forum,uskracena sam razgovora sa tobom uzivo,a volela bih :)
Ubedjena sam da bih cula beeee ,beeee (onomatopeja..ovo mi se nije omaklo)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 10.02.2010. 15:22:14


Stvarno je strašno kako neki ljudi ne umeju da diskutuju konstruktuvno nego sve svode na svađu.

Mislis na mene ili na malera?
Bilo bi lepo da kazes otvoreno na koga to mislis..


Mislim uopšteno. Nekad su se ljudi takmičili u umeću diskusije idijaloga, a sada je izgleda najvažnije što više opljuvati sagovornika.

Eto. ova tema je na početku baš obećavala a u šta se pretvori.
Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 10.02.2010. 15:36:33
Zavisi sta je za tebe pljuvanje.
Ja sam krajnje konstruktivno i lepo vodila diskusiju na ovu temu.U pocetku mi je maler bio zanimljiv svojim doskocicama i pokusajima da me vredja..Nisam mu zamerala a i sad mu ne zameram.Mora da nista zanimljivije nema za njega nego da me "casti" raznim epitetima po forumu.
Kada je postao dosadan morala sam da mu odgovorim adekvatno.
To nije valjda problem?
Sto se zaposljevanja tice,rekli smo dosta toga sto moze ljudima pomoci u trazenju posla.Verujem da ima jos toga sto moze da se kaze i da ljudima da nadu da mogu naci pristojan posao u ovoj drzavi.
Pitanje je koliko je maler bio konstruktivan predlozima ovde na temi?
Osim iscudjavanja,podj**avanja ja ne procitah nista konstruktivno od njega..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 11.02.2010. 01:30:05

Posto je ovo forum,uskracena sam razgovora sa tobom uzivo,a volela bih :)
Ubedjena sam da bih cula beeee ,beeee (onomatopeja..ovo mi se nije omaklo)

Ne bih imao ništa protiv. Čak sam radoznao da proverim tačnost teorije do koje sam došao. Naime, uveren sam da si osoba izrazito prijatne spoljašnjosti, možda i prava lepotica...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 11.02.2010. 01:35:27
Citat
Ne bih imao ništa protiv. Čak sam radoznao da proverim tačnost teorije do koje sam došao. Naime, uveren sam da si osoba izrazito prijatne spoljašnjosti, možda i prava lepotica...  

I to si ovo pisao pola sata?!?
Bas me zivo zanima kako si na osnovu onoga sto napisem zakljucio kakva je moja spoljasnost? :zdg_evil3:


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Borica 11.02.2010. 09:05:37
Da nisu inicijali Starle D.S.Mnogo me podseća na tu osobu.
Pozdrav.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 12.02.2010. 00:59:08
Nisu :)
A po cemu te podsecam na tu osobu?
Kad smo kod podsecanja ,i mene maler podseca na nekoga.Samo ne mogu da se setim na koga..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 12.02.2010. 23:17:18

...Jedna stvar mi je pala na pamet: veliki deo populacije se kloni politike koliko god je moguće. Tu ubrajam i sebe, kao i većinu ljudi koje poznajem. Moji poznanici koji su se upustili u političke vode, učinili su to iz nužde i nisu "zagazili duboko". Pa, ukoliko se "normalni" ljudi klone politike, koga onda puštamo da upravlja državom?
Da li zaista imamo pravo da kukamo, ako nismo spremni ništa da preduzmemo povodom toga?

Dobro je ovo Tvoje zapažanje i pitanje. Pravo. U njemu si dao i odgovor. Hajmo redom:
Dakle, većina nas se kloni politike. I Ti. U politiku većina ulazi iz nužde. Većina ne zagazi duboko. To si rekao. Ja se slažem.
Ali, zašto se klonimo politike, ako je to jedini način da nešto promenimo?
Zašto se u politiku ulazi iz nužde?
Ako smo normalan narod i ako smo takve izabrali, niti je normalno da se klonimo politike, niti je normalno da postoji nužna potreba da neko u nju ulazi.
Slažeš se ?
Ja ne ulazim u politiku jer ne želim da se prljam. To je moj lični osećaj.
Svesna sam da neke vrlo važne probleme zbog toga ne mogu da rešim. Mučim se, ali ne mogu da se umažem. To je moje pravo na izbor. Slažeš se ?
Ali, to ne znači da mi je zabranjeno da kažem da je moje mišljenje da takvo stanje nije dobro, nije normalno i nije lepo živeti u takvom okruženju. Ne mogu da budem srećna ako je najveća vrlina i vrednost jedne individue da jeste u politici i ako je to danas jedan od tri načina da dođeš do pristojnog posla (drugi je novac, treći je nepotizam). Četvrti nema, jer u čarobni štapić ne verujem.
Možda mi Ti ne veriješ, ali oni koji su u problemu, kao i oni koji su na jedan od ova tri načina došli do posla, znaju o čemu pričam i znaju da je to (ružna) ISTINA.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 13.02.2010. 03:10:29

Ali, zašto se klonimo politike, ako je to jedini način da nešto promenimo?
Zašto se u politiku ulazi iz nužde?


Zato što je stvorena percepcija da je politika prljava i vulgarna delatnost u koju ljudi ulaze samo da ostvarili svoje uskogrude interese, obogatili se i sl. Možda i jeste tako? Niz stvari ukazuje na to. Da li je to znači da treba da prihvatimo takvo stanje kao zacrtano, nepromenjivo? Da li je prihvatljivo da čovek počinje da se bavi politikom samo radi bogaćenja/zaposlenja, umesto da time doprinese boljitku zajednice u kojoj živi?


Ja ne ulazim u politiku jer ne želim da se prljam. To je moj lični osećaj.

To je osećaj koji preovlađuje. Ja mislim da je vreme da prestanemo da gledamo sa strane kako drugi upravljaju našim životima i da malo i sami uprljamo ruke.


Svesna sam da neke vrlo važne probleme zbog toga ne mogu da rešim. Mučim se, ali ne mogu da se umažem.


To je upravo stav koji treba promeniti: ako je jedini cilj uključivanja u politički život lična korist, to ne može biti dobro za zajednicu.


Ali, to ne znači da mi je zabranjeno da kažem da je moje mišljenje da takvo stanje nije dobro, nije normalno i nije lepo živeti u takvom okruženju. Ne mogu da budem srećna ako je najveća vrlina i vrednost jedne individue da jeste u politici i ako je to danas jedan od tri načina da dođeš do pristojnog posla (drugi je novac, treći je nepotizam). Četvrti nema, jer u čarobni štapić ne verujem.
Možda mi Ti ne veriješ, ali oni koji su u problemu, kao i oni koji su na jedan od ova tri načina došli do posla, znaju o čemu pričam i znaju da je to (ružna) ISTINA.


Šta planiraš da uradiš po tom pitanju?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 13.02.2010. 03:13:35
(at)Pedja
Koliko ja mogu da zaključim, i rasprave u Skupštini se odvijaju sličnim tokom:
-A sada da nastavimo sa raspravom o budžetu...
-Nastavićemo kad vratiš pare što si ukro, lopovčino jedna!
-Ko ukro pare?
-Ti, lopužo belosvetska!
-A ti što si sestrića zaposlio u Poreskoj upravi?
...
I tako dok se ne ugase kamere, a onda neko vikne:
-Aj sad svi u skupštinski restoran, na po 5-6 kratkih, dok plebs misli da se vatamo za guše.
Poslednji pasus je, naravno, moja slobodna aproksimacija :D.
No, da se vratim na temu.

Citat: Vlad Dracul

Imam jos jedan primer iz NSZa koji sam ovde negde vec pominjao. Jedna taksi firma se otvara u Uzicu i covek trazi zaposlene. Sluzbenik NSZa pozove odredjeni broj kandidata i niko nece da prihvati posao - "ih, ne mogu je da sedim u kolima ceo dan," "nije to za mene, zamisli da me vidi neko.." itd.


Stekao sam utisak da je ovo vrlo česta situacija. Jako puno mladih ljudi provodi dane u kafićima i kladionicama, čekajući da pravi posao nađe njih. Konstantno u nekim get rich fast šemama, koje obično ne odmaknu dalje od kafanskog stola. Kada se neko od njih i odvaži da pokrene posao, obično je u pitanju delatnost koja mu je i najpoznatija: otvara kafić, kladionicu, eventualno parfimeriju. Ti biznisi potraju nekih godinu dana, dok se novina ne "izgustira", onda se ugase i lokal ponovo čeka novog perspektivnog biznismena da promeni enterijer i stavi tablu sa novim imenom.

(at) AlexG, Vlad Dracul
Iskustvo je kvaka 22: kao što rekoste, dobar poslodavac treba da uloži vreme i sredstva i obuči novog radnika kako bi on postao produktivan. Sa druge strane, poslodavac će početi da traži novog radnika tek kada obim posla prevaziđe mogućnosti postojećeg osoblja (a možda ni tada). Dolazimo do situacije u kojoj već prenapregnuti članovi osoblja moraju da izdvoje vreme za obučavanje pripravnika, ispravljanje njegovih brljotina i sl. Eto još jednog razloga da se insistira na iskustvu pri zapošljavanju kadrova i istovremeno, još jedna prepreka za nezaposlene da steknu iskustvo.
U tom kontekstu, čini mi se da je tekuća akcija sa plaćanjem pripravničkog staža od strane države prava stvar. Još bolje bi bilo kada bi naš školski sistem bolje pripremao ljude za rad u realnom okruženju.

Što se tiče zapošljavanja preko veze u privatnim firmama, ja, lično, bih radije zaposlio nekog po preporuci nego potpunog stranca koji se javio na konkurs. Zar to vama ne zvuči logično?Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Borica 13.02.2010. 08:38:42
http://www.uzice.g17plus.org.yu/vest.php?vesti_id=222
Konkurs za zapošljavanje mladih putem "Prve šanse"
27.01.2010.

Mlađan Dinkić je na konferenciji za novinare napomenuo da će konkurs biti otvoren do 31. marta, odnosno do popunjavanja kvote i najavio da će na adrese velikih kompanija i banaka u Srbiji lično poslati pisma u kojima će ih pozvati da iskoriste program "Prva šansa".

Tokom prošle godine putem tog programa šansu da se zaposli dobilo je 11 000. pripravnika i za to je iz budžeta bilo izdvojeno 1,3 milijarde dinara, dok su ove godine sredstva povećana za 500 miliona dinara, precizirao je on.

Novina u ovogodišnjem programu je što će zapošljavanju pripravnika na godinu predhoditi tromesečna volonterska praksa uz mesečnu nadoknadu od 10 000 dinara, a oni koji prime pripravnike imaće obavezu da ih posle toga zadrže još godinu dana, rekao je Dinkić.

On je podsetio da za program zapošljavanja mogu da konkurišu svi koji su završili srednju školu, višu školu ili fakultet, imaju manje od 30 godina i nemaju radno iskustvo u struci, kao i da to važi isključivo za zapošljavanje u privatnom sektoru.

Pripravnici sa fakultetom će tokom pripravničkog staža imati platu 20 000, sa višom školom 18 000, a sa srednjom 16 000 dinara, pri čemu će država iz budžeta plaćati doprinose i platu, a poslodavac samo porez na platu, odnosno oko osam odsto ukupnih troškova, objasnio je Dinkić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno oko 517 000 ljudi aktivno traže posao, a od toga je oko 90 000 mladih između 25 i 30 godina.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić izjavio je da će prednost imati zahtevi preduzeća koja se obavežu da će posle volonterske prakse zaposliti veći broj pripravnika.

Ilić je naveo da će poslodavci koji imaju do 10 zaposlenih imati pravo na dva volontera, a ostali do 20 odsto ukupnog broja zaposlenih, kao i da tokom trajanja programa poslodavci ne smeju da smanjuju broj zaposlenih.

On je naveo da je tokom prošle godine uz finansisku pomoć iz budžeta zaposleno oko 70 000 ljudi, i to putem "Prve šanse", 16 000 kroz obuke i dodatno obrazovanje 24 000 ljudi, kroz javne radove 11 000, kroz sajmove zapošljavanja 9 200 putem subvencija za otvaranje radnih mesta oko 7 000 i subvencija za samozapošljavanje 3 000.

Ove godine za aktivne mere zapošljavanja opredeljeno je 3,7 milijardi dinara i očekujemo da zaposlimo najmanje isti broj ljudi kao prošle godine, rekao je Ilić. 
 
   
Ankete:
Koji projekat smatrate prioritetnim za Užice?
 Auto put (24%)
 Zatvoren bazen (11%)
 Aerodrom (3%)
 Mlečna pijaca (4%)
 Dom za stare (8%)
 Sportska hala (8%)
 Dom za mlade (3%)
 Gasifikacija (10%)
 Vrtic na Pori (25%)
 
 
Unesite komentar 
ime


komentar


 
Komentari posetilaca 
 
Vidi sve komentare
 
developed byBlueWavesMedia
 
 
 


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 13.02.2010. 21:48:29
Zalosno je da u ovoj drzavi postoje gradjani drugogo reda kada je u pitanju zaposljavanje a kriterijum su godine i to bas granica od 30 godina koju je Dinkic pomenuo.

Ljudi stariji od 30 godina ionako teze nalaze posao, cak i ako imaju radno iskustvo, a drzava se jos trudi da im sto vise oteza. Ne samo na ovaj nacin kako to Dinkic radi, nego i na druge nacine. Na primer tako sto iinace postoje poreske olaksice za zaposlene mladje od 30 godina.

Dinkica bi trebalo da bude sramota sto je uopste tako nesto pomislio a ne sto jos i sprovodi.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 13.02.2010. 22:13:50

...Šta planiraš da uradiš po tom pitanju?

Ništa.
Ne zato što neću, nego zato što ne mogu ništa da promenim.
Moj izbor je da ne želim NI MALKO da uprljam ruke, jer ne želim da mi bude gore nego što jeste. Jer tu ne mogu da se uprljaju ruke malko i mnogo. To je ono poznato poređenje: Il' si trudna, il' nisi ?!
A danas u ovoj zemlji ne znam NIKOGA od mnogo ljudi koje znam, da su ušli u politiku za OPŠTE dobro, već isključivo za SVOJ lični interes. Ako misliš da mnogo zadovoljenih ličnih interesa znači i zadovoljan narod, e nije tako. Jer to je anarhično zadovoljenje interesa, bez reda i kriterijuma, bez i jednog pogleda na opšte.
Uticajne kumove i prijatelje nemam.
Novac za kupovinu posla nemam.
Imam (samo ?!?) fakultetski obrazovano troje sjajnih, karakternih, vaspitanih i vrednih mladih ljudi koja rade "sve i svašta" da bi zaradili koji dinar. I ne žele da se prljaju, ni po koju cenu.U ovim uslovima to je sve što se bez prljavih ruku, novca i veza može dobiti.    
I imam gorak ukus u ustima. I ne vredi tu demagogisati o opštim interesima. Sve nade u ime opštih interesa su izneverene i sve šanse prokockane. Mnogo ljudi se pokvarilo gledajući u one koji nas vode i ugledajući se na njih.  :icon2: :embarrased: :(


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 13.02.2010. 23:19:16
Kakva diskriminacija od strane ovog nadobudnog Dinkica..uzas :S
Znaci li to da ljudi koji imaju preko 30 a imaju zelju da rade,nemaju pravo na ovakve programe?
Pitam se posle ovih silnih objasnjavanja a i otvorenog priznavanja nekih ucesnika na temi koji su se izjasnili da bi:
-pre zaposlili muskarca ,od zene
-pre bi zaposlili nekoga ko nema decu
-pre bi zaposlili nekoga koga licno znaju ili po preporuci,od nekog ko je mozda strucniji,ali eto nema srece da ih licno zna
O cemu mi onda ovde pricamo?
Neko rece da diplome imaju ljudi koji nemaju znanje..
I za to je iskljucivo kriva drzava koja ima los obrazovni sistem koji je pride i korumpiran.
Ima primera da ljudi ulaze u politiku jer veruju da nesto mogu da promene,ali kada vide u kakav su mulj usli,ako su casni beze glavom bez obzira,a ako ne znaju sta je cast ostaju da plivaju zajedno sa ostalim sebi slicnim primercima.
Vecina njih od izbora do izbora samo "promeni dresove: i gura dalje.


" jednoj staroj knjizi citao sam cudnu pricu, a vrag bi ga znao
otkud meni ta knjiga iz nekog smesnog vremena, u kome je bilo mnogo
slobodoumnih zakona, a nimalo slobode, drzali se govori i pisale
knjige o privredi, a niko nista nije sejao, cela zemlja pretrpana
moralnim poukama, a morala nije bilo, u svakoj kuci pun tavan logika,
a pameti nije bilo, na svakom koraku gororilo se o stednji i blago-
stanju zemlje, a rasipalo se na sve strane, i svaki zelenas i
nitkov mogao je sebi kupiti za nekoliko grosa titulu "veliki narodni
rodoljub".
- Kazu da u toj zemlji ima dosta svinja.
    - Zar je samo zbog svinja cuvena ta zemlja? - upitam zacudjeno.
    - Pa ima i budalastina mnogo, al' to mene slabo zanima! - rece onaj
hladnokrvno, i uze opet krpiti mreze.
    Bese mi nejasan taj odgovor, te ga nanovo zapitam:
    - Kakve budalastine?
    - Svakojake - odgovori ovaj s nekom dosadom, i zenu ravnodusno.
    - Dakle, svinje i budalastine?! Ni o cemu drugom nisi slusao?...
    - Sem svinja, vele da imaju mnogo ministara, koje u penziji, koje
na raspolozenju, ali njih ne izvoze na stranu. Izvoze samo svinje."

Eto ...to bi bilo to..sve je rekao jos davno R.Domanovic.Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 14.02.2010. 01:46:36


...Šta planiraš da uradiš po tom pitanju?

Ništa.
Ne zato što neću, nego zato što ne mogu ništa da promenim.
Moj izbor je da ne želim NI MALKO da uprljam ruke, jer ne želim da mi bude gore nego što jeste. Jer tu ne mogu da se uprljaju ruke malko i mnogo. To je ono poznato poređenje: Il' si trudna, il' nisi ?!


Zanima me da li razumeš značenje izraza "uprljati ruke"?
Sinonimi bi bili "zasukati rukave" ili "latiti se posla".


A danas u ovoj zemlji ne znam NIKOGA od mnogo ljudi koje znam, da su ušli u politiku za OPŠTE dobro, već isključivo za SVOJ lični interes. Ako misliš da mnogo zadovoljenih ličnih interesa znači i zadovoljan narod, e nije tako. Jer to je anarhično zadovoljenje interesa, bez reda i kriterijuma, bez i jednog pogleda na opšte.
Uticajne kumove i prijatelje nemam.
Novac za kupovinu posla nemam.
Imam (samo ?!?) fakultetski obrazovano troje sjajnih, karakternih, vaspitanih i vrednih mladih ljudi koja rade "sve i svašta" da bi zaradili koji dinar. I ne žele da se prljaju, ni po koju cenu.U ovim uslovima to je sve što se bez prljavih ruku, novca i veza može dobiti.   
I imam gorak ukus u ustima. I ne vredi tu demagogisati o opštim interesima. Sve nade u ime opštih interesa su izneverene i sve šanse prokockane. Mnogo ljudi se pokvarilo gledajući u one koji nas vode i ugledajući se na njih.  :icon2: :embarrased: :(


Očigledno nisi dobro razumela moj post, a vrlo verovatno da to nisi ni pokušala.
Za gorak ukus u ustima preporučujem Eclipse žvake.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Borica 14.02.2010. 08:39:52
Ovde se i ne zna šta je tačno najavio Dinkić.
.........najavio da će na adrese velikih kompanija i banaka u Srbiji lično poslati pisma u kojima će ih pozvati da iskoriste program "Prva šansa".........
........kao i da to važi isključivo za zapošljavanje u privatnom sektoru.......


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 14.02.2010. 13:16:30
Bas bih rekla suprotno.
Upravo je njegova najava vrlo jasna.Napisace pisma u kojima ce preporuciti da se iskoristi program za zaposljavanje mladih (ovi preko 30 su matori),a tim firmama ce biti ponudjene olaksice.
Da li ce i kako se realizovati ovaj program-videcemo.
Mnogo sto sta je on najavljivao ,pa je to propadalo.
Cinjenica je da u Srbiji u proseku 14000 ljudi ostane bez posla.
Stanje u Spaniji,a i recimo Hrvatskoj ,gde su morali raspustiti svoju vojsku zbog nemogucnosti da ih isplate,govori nam da je kriza i u drugim drzavama Evrope.
Sve sam vise ubedjena da je najbolje da se baziramo na poljoprivredu..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 14.02.2010. 13:21:11

Ovde se i ne zna šta je tačno najavio Dinkić.
.........najavio da će na adrese velikih kompanija i banaka u Srbiji lično poslati pisma u kojima će ih pozvati da iskoriste program "Prva šansa".........
........kao i da to važi isključivo za zapošljavanje u privatnom sektoru.......


Pa nije logično da država stimuliše zapošljavanje/praksu u državnim firmama (koje i tako imaju višak zaposlenih). Akcija je usmerena na privatni sektor, i tamo ima velikih kompanija (Delta, US Steel, itd.).
Ja sam razumeo da je akcija osmišljena sa ciljem da se prevaziđe problem nedostatka iskustva kod nezaposlenih mladih ljudi (ranije pomenuta kvaka22).


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 14.02.2010. 13:24:54
Citat
Pa nije logično da država stimuliše zapošljavanje/praksu u državnim firmama (koje i tako imaju višak zaposlenih). Akcija je usmerena na privatni sektor, i tamo ima velikih kompanija (Delta, US Steel, itd.).  

Ma sta mi naprica ?:P
A upravo iz tog razloga zamisli nelogicnosti,jedino se belezi porast zaposljavanja ,upravo u drustvenim firmama i ministarstvima koje satro otpustaju zbog viskova..
Gde ti je tu logika?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 14.02.2010. 14:16:47

Zanima me da li razumeš značenje izraza "uprljati ruke"?
Sinonimi bi bili "zasukati rukave" ili "latiti se posla".
Očigledno nisi dobro razumela moj post, a vrlo verovatno da to nisi ni pokušala.
Za gorak ukus u ustima preporučujem Eclipse žvake.


Uprljati ruke u politici, a o tome je bila reč, znači imati nečistu savest, za one koji imaju šta od savesti da uprljaju. I ne može u tom kontekstu da znači zasukati rukave.
Izgleda da Ti imaš problem sa razumevanjem samog sebe, jer malo, malo, Tebe neko ne razume.
Što se žvaka tiče, Ti si to kao, duhovit ?!? Na ovoj temi, to je baš neukusno i ni malo duhovito.   :zdg_flag_blah:
Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 14.02.2010. 16:47:49

Ma sta mi naprica ?:P
A upravo iz tog razloga zamisli nelogicnosti,jedino se belezi porast zaposljavanja ,upravo u drustvenim firmama i ministarstvima koje satro otpustaju zbog viskova..
Gde ti je tu logika?


Zar tebe ne otpustiše skoro iz nekog ministarstva? Mora da si bila žešći škart (u kadrovskom smislu).Uprljati ruke u politici, a o tome je bila reč, znači imati nečistu savest, za one koji imaju šta od savesti da uprljaju. I ne može u tom kontekstu da znači zasukati rukave.
Izgleda da Ti imaš problem sa razumevanjem samog sebe, jer malo, malo, Tebe neko ne razume.
Što se žvaka tiče, Ti si to kao, duhovit ?!? Na ovoj temi, to je baš neukusno i ni malo duhovito.   :zdg_flag_blah:


Da, biće da sam ja sam sebe doveo u zabunu.
Zaboravila si da pomeneš kako se ti mučiš i patiš, ali nećeš ništa da preduzmeš po tom pitanju jer ne želiš da "prljaš ruke".


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vlad Dracul 14.02.2010. 17:11:00
Ja moram primetiti da je "Prva sansa" koja je realizovana prosle godine razgrabljena i da je do poslednjeg dinara iskoriscena cime se cini uspesnom - ona kako maler kaze "kvaka 22" treba da bude delom otklonjena jer su ljudi iskljucivo primani kao pripravnici - pripravnik je svrseni srednjoskolac/student/magistar koji nije imao priliku da stekne iskustvo u praksi!

Problem je nastao u koriscenju radne snage kod velikih preduzeca. U nasem kraju npr. East Point i Seval iz Sevojna su do maksimuma iskoristili mogucnost koriscenja radne snage koju za punih godinu dana nemaju potrebe da plate bilo sta - dobro de placaju ali im se svaki placeni dinar refundira u nekom razumeo sam razumnom roku. U proslogodisnjoj sansi nije bilo obaveze da se primljeni pripravnik zadrzi na radnom mestu ali je bilo u vidu preporuke - prva sansa koja se najavljuje za tekucu godinu ima niz izmena medju kojima je upravo taj deo o obavezi zapoljavanja pripravnika po zavrsenom pripravnickom stazu!!!

Cinjenica je da u Srbiji u proseku 14000 ljudi ostane bez posla.

Cinjenica je takodje da je kriza tako dobro drmala ceo svet proteklih godinu dana i da se veliki polako vracaju na noge ali kod nas ce ona jos potrajati.. ta kriza uslovila je secenje troskova na svakom onom mestu gde je bilo moguce samim tim i na radnoj snazi zbog raznih faktora od smanjenja proizvodnje do smanjenja kupovne moci stanovnistva.
Pokusaj drzave da pomogne u vreme krize tako sto ce obezbediti mladim kadrovima da nesto nauce i steknu prakticna znanja radeci je vise od pozitivnog pristupa. Kukanje na drzavni aparat je daleko od pozitivnog - dati bolje resenje od ponudjenog u ovakvim uslovima je ono sto je potrebno ne kukanje.
Zelje pa i potreba da se placanje PDVa pomeri pa umesto da se placa na izdatu fakturu plati onda kad stigne na naplatu nije realna jer drzava gubi glavni izvor prihoda cime se ugrozava rad celog sistema.
Smanjenje troskova u javnom sektoru i drzavnoj upravi je IMPERATIV!!!! Tu ima mesta i za kritiku i za popravljanje no to nasa drzava nekako nerado radi i to je ono o cemu bi ova tema trebalo da diskutuje - zaposljavanje u javnom sektoru i drzavnoj upravi koji prevazilazi mogucnosti finansiranja dovodi do raznih problema jedan od pokazatelja da ne funkcionise kako treba je inflacija koja utice na stabilnost domace valute - tako povecanjem plata u EPSu npr. mi ostali imamo problem jer je taj dinar i taj procenat povecanja uticao na vrednost dinara cime stvari vise ne vrede isto i to povecanje zapravo i nije realno samo je privid.. sad malo pobegoh ali zaposljavanjem po politicno/rodbinskim kriterijumima u javnom sektoru i drzavnoj upravi, a ne biranjem strucnih i kompetentnih ljudi za posao nastaju dodatni troskovi - ako hirurga stavite da kopa krompir, a poljoprivrednika da operise ljude vidite koliko ce hirurg krompira iskopati za jedan radni dan, a koliko ce poljoprivrednik zavrsiti operacija sa uspehom!


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 14.02.2010. 19:24:49
Citat
Zar tebe ne otpustiše skoro iz nekog ministarstva? Mora da si bila žešći škart (u kadrovskom smislu).
  

Ma jesam :),sasvim si u pravu.Skart prve klase.
Posto je tebi nemoguce objasniti,jer prosto nisi u stanju da bilo sta napisano razumes ,pokusacu da zbog drugih ljudi objasnim kakve nebuloze ti pises.
Nisam bila zaposlena u ministarstvu.Radila sam posao ZA ministarstvo preko agencije koja je taj posao preuzela na sebe.
Nama je obecano,jer smo vec tri godine radili tu,da ce nas primiti u stalni radni odnos.Cak nam je receno da ako nas neko pita  kazemo da radimo u ministarstvu.
Negde u septembru receno nam je da je nas prijem izvesan,ministarstvo odobrilo formaciju,samo da predamo dokumenta i to je to...
Malo sam bila skepticna prema tome jer znam da para nema u budzetu ,i da ako ih ima pre ce se potrositi na nesto drugo.
Uglavnom,predali smo dokumenta i receno nam je da je to samo formalnost.Negde u decembru, su nam rekli da je naprasno sve stoprirano zbog sistematizacije u ministarstvu i da para nema.
Mozes ti da mislis sta god hoces,ali ja sam svoj posao vredno obavljala,i volela ga.Prva sam dolazila na posao,kuvala svima kafu,a da zamisli ,to nisam morala,pomagala onima koji nesto ne znaju,razgovarala sa visokim delegacijama (stranim),i mnogo drugih stvari.
I da..lepo je bilo raditi 8 sati sa slobodnim vikendom.Mozes da me mrzis zbog toga kolko hoces,bas me briga.
I jos nisam digla ruke od toga,jer postoje nagovestaji da ce se to sve nastaviti
Za to vreme ja cu da uzivam  ;D
P.S Usput ,cisto da znas..realizujem svoj projekat vezan za poljoprivredu.Tj. ja im dajem moralnu podrsku i ideje,a kad zatreba i pomoc.Na kraju cu imati i koristi od ovog "razgovora" na forumu :P


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 14.02.2010. 19:36:09
Bilo bi krajnje lepo,kada vec druge nazivas skartom,vredjas ostale ucesnike,kazes nama obisnim smrtnicima- u cemu si ti o mocni maleru,uspesan.
Prosto da znamo kojoj velicini da se divimo :P
Osecam da nisi cak ni punoletan :S


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 14.02.2010. 21:26:34

P.S Usput ,cisto da znas..realizujem svoj projekat vezan za poljoprivredu.Tj. ja im dajem moralnu podrsku i ideje,a kad zatreba i pomoc.Na kraju cu imati i koristi od ovog "razgovora" na forumu :P


Drago mi je, ali ipak zvuči malo "labavo": Ako samo pružaš moralnu podršku i ideje, po čemu je to tvoj projekat? Više zvuči kao savetodavna uloga.


Bilo bi krajnje lepo,kada vec druge nazivas skartom,vredjas ostale ucesnike,kazes nama obisnim smrtnicima- u cemu si ti o mocni maleru,uspesan.


U svemu po malo.


Osecam da nisi cak ni punoletan :S


Javlja ti se, a?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 14.02.2010. 23:51:18
Citat
Drago mi je, ali ipak zvuči malo "labavo": Ako samo pružaš moralnu podršku i ideje, po čemu je to tvoj projekat? Više zvuči kao savetodavna uloga.

Ma bas me briga kako tebi zvuci.Meni je bitno da sam dala ideju,ideja prihvacena,krenulo se u realizaciju,a sredstva ce doci na pravu adresu tj kod mene  ;D
Citat
U svemu po malo.  

Buahahaha... :slap:
Daj i nama malo toga na cemu si ti.Nije fer da samo ti budes u tripu :P
Citat
Javlja ti se, a?  

Aha.Javilo mi se..
I usput...ako ti nekog savetujes,i motivises-jadan je taj :(Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 15.02.2010. 22:54:41

Da, biće da sam ja sam sebe doveo u zabunu.
Zaboravila si da pomeneš kako se ti mučiš i patiš, ali nećeš ništa da preduzmeš po tom pitanju jer ne želiš da "prljaš ruke".

Kako Tebi treba da se ponovi, ponoviću: Da, mučim se, zasukanih rukava, ali čistih ruku. Nadam se da si ovako razloženo razumeo.
A sada jedno pitanje za Tebe: Da li Tebi sva ta "rešenja" naviru dok sediš na Voždovcu, ili na Kamenom Koritu? :yell:


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 15.02.2010. 23:48:32

Kako Tebi treba da se ponovi, ponoviću: Da, mučim se, zasukanih rukava, ali čistih ruku. Nadam se da si ovako razloženo razumeo.


Čemu zasukani rukavi kad ništa ne radiš i nemaš nameru da radiš?!?
A da je lična higijena važna, to ne sporim...


A sada jedno pitanje za Tebe: Da li Tebi sva ta "rešenja" naviru dok sediš na Voždovcu, ili na Kamenom Koritu? :yell:


Što? Da ne želiš i ti ličnu audijenciju? Imaš nešto da mi objasniš u 4 oka?Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 16.02.2010. 02:51:11

Citat
Drago mi je, ali ipak zvuči malo "labavo": Ako samo pružaš moralnu podršku i ideje, po čemu je to tvoj projekat? Više zvuči kao savetodavna uloga.

Ma bas me briga kako tebi zvuci.Meni je bitno da sam dala ideju,ideja prihvacena,krenulo se u realizaciju,a sredstva ce doci na pravu adresu tj kod mene  ;D


Dakle, nisi školovana za bavljenje poljoprivredom, nemaš nikakvo iskustvo u toj oblasti, ne nameravaš da radiš i prljaš ruke (Novembar 1, obrati pažnju na ovaj deo), prvenstveno ćeš biti zadužena za moralnu podršku i ideje, dok će sav novac završiti kod tebe, a ne kod poljoprivrednika.
Projekat je osmišljen, finansijska konstrukcija zatvorena i krenulo se u realizaciju za manje od mesec dana?
Ti sebe i dalje predstavljaš kao žrtvu okolnosti i sposobnu ženu koja ne može da se "probije" jer nema jaku političku zaleđinu?  :slap:
I našla si za shodno da se ovim "uspehom" pohvališ upravo na temi koju čita masa ljudi koji pokušavaju da nađu pošten posao?
Priznajem da sam impresioniran: ova kombinacija zvuči bolje od nekog masnog nameštenja. Čestitam.
Očekujem da ćeš se na ovom projektu angažovati nešto manje nego na prethodnom radnom mestu (a videli smo koliko je ono bilo zahtevno), jer je to ipak samo projekat, a ne posao... i da, tvoje vreme je neprocenjivo i prvenstveno želiš da ga provedeš sa svojom porodicom...
Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 16.02.2010. 13:18:58
Citat
Dakle, nisi školovana za bavljenje poljoprivredom, nemaš nikakvo iskustvo u toj oblasti, ne nameravaš da radiš i prljaš ruke (Novembar 1, obrati pažnju na ovaj deo), prvenstveno ćeš biti zadužena za moralnu podršku i ideje, dok će sav novac završiti kod tebe, a ne kod poljoprivrednika.
Projekat je osmišljen, finansijska konstrukcija zatvorena i krenulo se u realizaciju za manje od mesec dana?    

Neposedovanje diplome ,ne znaci da ,automatski imas zabranu da se bavis datom delatnosti,niti da nesto ne mozes da naucis.Sam si to rekao par puta..nemoj da se demantujes ..
Nikad nisam rekla da nisam spremna da zaprljam ruke.Veoma je ruzno sto ljudima "krpis" da su rekli nesto sto nisu,kao sto  recimo  cinis sa novembar 1.Dobro znas da je mislila na "prljanje ruku politikom" ali ti i dalje insistiras i teras po svome.
Sto se projekta tice ,nije osmisljen pre mesec dana.Tim razmisljanjima sam se bavila jos od pre i pokusavala da ubedim ostale da me podrze i prikljuce se u realizaciji.
Kao sto verovatno znas ,uzicki kraj veoma je pogodan za vocarstvo,i ovaj nas kraj jedan je od retkih koji je u ovoj drzavi uspesan po tom pitanju(pogotovu se odnosi na jagodicasto voce).Elem,jos pre par godina krenuli smo sa probom i malom kolicinom voca i videli da je to sasvim isplativ i zanimljiv posao.
Naravno da sam ucestvovala koliko sam mogla ,i svidelo mi se.Cak je moj predlog da se sve to prosiri,prihvacen,sto dovoljno govori onome koji zeli da shvati i razume.
Sto se tice strucnosti ,imamo podrsku i znanje poljoprivrednog inzinjera u porodici,tako da ne moras da brines da cemo omanuti ;)
Citat
Ti sebe i dalje predstavljaš kao žrtvu okolnosti i sposobnu ženu koja ne može da se "probije" jer nema jaku političku zaleđinu

Bas me zanima kako donosis zakljucke?Verovatno je to sistem-to mi se svidja da mislim i tako je.
Poznajem dosta njih koji su u politici ,ali nikad ne bih trazila da mi nadju posao ili me negde "uvale".Neki od nas ,znas,nisu takvi.Da sam htela tako vec bih bila clan neke partije.
Citat
I našla si za shodno da se ovim "uspehom" pohvališ upravo na temi koju čita masa ljudi koji pokušavaju da nađu pošten posao?

A sta nije posteno u mom savetu da ljudi koji imaju parce zemlje krenu sa nekom proizvodnjom? :slap:
Citat
Očekujem da ćeš se na ovom projektu angažovati nešto manje nego na prethodnom radnom mestu (a videli smo koliko je ono bilo zahtevno), jer je to ipak samo projekat, a ne posao  

Ti stvarno ne razumes ...moracu ponovo da crtam..Projekat jeste projekat i sta tu ima sporno?I otkud ti znas koliko je to bilo zahtevno?Da nisi vidovit mozda?
Citat
i da, tvoje vreme je neprocenjivo i prvenstveno želiš da ga provedeš sa svojom porodicom...  

Tako je.I to je moja stvar i moj izbor.

A mogla bih da napomenem i jos par stvari koje sam uocila.Jedno od najtrazenijih zanimanja su programer,farmaceut,elektotehnicki inzinjer,profesor engleskog.Najvise i najnepotrebniji su -gimnazijalci.NSZ nudi prekvalifikaciju,i osobe sa nizom strucnom spremom je i prihvate..ali sta recimo raditi sa nekim ko je istoricar umetnosti?Kako njega prekvalifikovati?
Od velikih firmi trenutno EPS trazi kadrove.I to:inzinjere rudarskog,elektrotehnickog,masinskog,ekonomskog i pravnog smera.Pa eto..ko moze i ispunjava uslove,moze da proba.

Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 16.02.2010. 13:46:51
Maleru, vreme je da pocnes da diskutujes konstruktivo. Ovo vise nema smisla. Smeta ti sto nece da rade, smeta ti sto ipak nesto pokusavaju da rade...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 16.02.2010. 14:07:56

Maleru, vreme je da pocnes da diskutujes konstruktivo. Ovo vise nema smisla. Smeta ti sto nece da rade, smeta ti sto ipak nesto pokusavaju da rade...


Ključna stvar je šta rade ili pokušavaju da rade. Možda nisam informisan kako valja, ali uzimati novac od države za pružanje moralne podrške i davanje ideja, a da je pri tom glavna kvalifikacija osobe u datoj oblasti to što ima poljoprivrednog inženjera u porodici... ne znam kako da završim rečenicu, izhleda da to u današnjoj Srbiji nije ni neobično.
Čujem da EPS prima inženjere. Moj dobar drug je završio RGF, pa to onda znači da sam i ja kvalifikovan da konkurišem?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 16.02.2010. 16:06:04
Biti kvalifikovan ne znaci po svaku cenu i imati odgovarajuce strucno obrazovanje ili zvanje. A jos i mnogi poslovi ne zahtevaju stucno obrazovanje. I na kraju, svaki posao zahteva ucesce ljudi raznih kvalifikacija.

Sve u svemu, premalo znas da bi mogao da das ocenu da li je neko kvalifikovan i da li je uopste potrebno da bude kvalifikovan i kakav je posao uopste u pitanju.

I odakle ti uopste inforamcija da drzava tu nesto placa?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 16.02.2010. 16:46:51
Čitajući predhodne postove moram da postavim dva pitanja:

(at)maler:

Da li ti se ikada desilo da si konkurisao na neko radno mesto, dakle prijavio se, poslao dokumenta i prijavu, a u međuvremenu čuješ ili saznaš da na tom radnom mestu već neko radi, a da je konkurs ''pro forma''? Ili, još gore, da saznaš pouzdano (ne da čuješ iz glasina) da je to tako. Ako ti se to desilo, onda moraš da razumeš što su pojedini ljudi razočarani i pesimisti. Dakle, nije to vređanje nas ''OSTALIH'' ili nešto slično, jer ako ja dobro shvatam, a ispravi me ako sam shvatio krivo, po tebi nezaposleni su NAJVIŠE ''krivi'' što nemaju optimizma u dovoljnoj meri, pa zbog toga ne mogu da se snađu!? Razumemo se mi u tezi da ''svako se bori za sebe, onako kako najbolje zna i ume'', ali isto tako, moraš da priznaš da ima stvari, a vezano za ovu temu, gde jednostavno ne možeš da utičeš.

(at)starla

Takođe, ako sam dobro shvatio, ostala si bez posla. Ja potpuno razumem razočarenje i pesimizam zbog toga, jer to nije svejedno. No, obzirom da ne znam od kada si bez posla, da li si od tada, pa do danas išta preduzela povodom toga (konkurs, prijava, žalba na predhodni otkaz, itd, itd...). Dakle, ne govorim sada o ''pravdi'' nego o čistom delanju...

Na kraju, ja ne prihvatam tezu da su nezaposleni ''krivi'' što ne mogu da se snađu. O tome bi roman mogao da se napiše. Prihvatam mišljenje da ''sedeti kući i čekati da nešto padne s neba'' nije prihvatljivo, jer je to lenjost, ali imam razumevanje za nekoga ko se svojski trudi da nađe posao, a to ne uspeva (nebitno šta je razlog: sređen konkurs, godine, iskustvo...). I pričamo o prekvalifikacijama....ma hajte molim vas....metafoično rečeno: šta sada, završio sam jedan fakultet, nemam posla, sad treba da završim i drugi (jel, a s čime?!) da bih dobio posao. Nije to sad pljesnuti rukama i eto nove diplome. Onda se postavlja pitanje, a što sam učio ono što sam učio do tada (prekvalifikacije).  Dokle god u ovoj državi se ne uvede red na relaciji poslodavac-radnik, ovako će nam i biti. U normalnim zemljama, decenijama se rade statistike (sa službama za zapošljavanje, koje zanimanje se traži, a koje ne i s tim se usklađuje obrazovni sistem), a kod nas je: upisuj, uzmi pare....a posle šta bude, bude... I takođe, u ''sređenim'' državama, poslodavac zahteva 100% od radnika, ali i radnik ostvaruje sva prava i ima neku motivaciju, a ovde... I, dalje da ne nabrajam...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 16.02.2010. 16:52:05
(at) Peđa


Citat
Drago mi je, ali ipak zvuči malo "labavo": Ako samo pružaš moralnu podršku i ideje, po čemu je to tvoj projekat? Više zvuči kao savetodavna uloga.

Ma bas me briga kako tebi zvuci.Meni je bitno da sam dala ideju,ideja prihvacena,krenulo se u realizaciju,a sredstva ce doci na pravu adresu tj kod mene  ;D


U pravu si. Možda pare ne stižu od države već neke druge, nevladine (terorističke  :icon6:) organizacije.
Obrati pažnju da je osoba rezervisala za sebe savetodavno-ideološku funkciju, uz pružanje moralne podrške. A za vršenje te funkcije je kvalifikovana, jer, eto, ima poljoprivrednog inženjera u familiji.
Nekako bi mi bilo logično da je taj inženjer konkurisao za dobijnje projekta, ali šta ja znam...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 16.02.2010. 17:06:47

Čitajući predhodne postove moram da postavim dva pitanja:

(at)maler:

Da li ti se ikada desilo da si konkurisao na neko radno mesto, dakle prijavio se, poslao dokumenta i prijavu, a u međuvremenu čuješ ili saznaš da na tom radnom mestu već neko radi, a da je konkurs ''pro forma''? Ili, još gore, da saznaš pouzdano (ne da čuješ iz glasina) da je to tako. Ako ti se to desilo, onda moraš da razumeš što su pojedini ljudi razočarani i pesimisti.


Meni lično - ne. Meni veoma bliskim osobama - da, nebrojano puta. Zato sam i aktivan na ovoj temi. Pogotovu mi je teško da gledam koliko se pomenute osobe trude i zalažu, bore za svaku referencu u CV-ju (prakse, volontiranje, kursevi jezika, akademska dostignuća), dok ovde vlada defetizam.
I ne samo da je bio niz nameštenih konkursa, već se desio i sledeći komentar osobe koja je vodila intervju, nakon što je, implicitno, saopštila da je konkurs namešten, a držeći u ruci CV: "Meni stvarno nije jasno kako se vi do sada niste zaposlili".


(at)starla

Takođe, ako sam dobro shvatio, ostala si bez posla...

Ne paziš na času, snašla se ona.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 16.02.2010. 17:13:15
(at) alexg
Naravno da sam razocarana,ali prvenstveno zbog laznih nada koje su nam plasirane od strane odgovornih ljudi.Radeci na tom projektu (maleru jeste projekat :P )pokazali smo se tako dobro da smo sluzili kao primer pa su nas svima sa ponosom predstavljali..Kao rezultat toga raspisuje se interni konkurs ,koji bi trebalo ,kako nam je receno da bude cista formalnost ,jer je sve odobreno.
Papiri predati,provera se radi,i odjednom kao grom iz vedrog neba kazu da od toga nema nista.
Kome da se zalim,i na sta?
Konkurs nije objavljen u sluzbenom glasniku.Sve je tacno tako napravljeno da budes nemocan da bilo sta ucinis.
Naravno da ne sedim skrstenih ruku,ali zbog nekih specificnih uslova ne mogu da prihvatim ni bilo koji posao.Prvenstveno mislim na nemogucnost da se oslonim na slobodno vreme supruga koji zbog prirode svog posla cesto ne zna koje mu je radno vreme.
(at) maler
Ponovo cu pokusati,iako znam da je to jalov trud da objasnim kako silno gresis.
Novac za "projekat" iskljucivo je nas.Znaci sami finansiramo.
To sto je moja ideja ,ne znaci da ti treba sada da konstruises neke nebuloze koje veze sa vezom nemaju.
Iskustvo poljoprivrednog inzinjera u celom poslu je veoma bitno jer je prilika da svoje znanje i primeni.Ja cu naravno,rekla sam 1000 puta,raditi sve sto budem mogla i bila u prilici da radim.Nikakvog konkursa tu nije bilo,utuvi u tu tvoju glavu!
Jedino sto mozes dobiti od drzave je ,ako imas registrovano poljoprivredno dobro ,neka novcana pomoc ,simbolicne visine.
Ako imas zelju ,mogu da te zaposlim kad bude vreme da se ubiru plodovi rada,naravno uz odgovarajucu dnevnicu :P


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 16.02.2010. 17:27:05
Citat
Ne paziš na času, snašla se ona.  

Naravno da cu da se borim za sebe.Ne znam sta si ocekivao?Da cu da placem i kukam nad sudbinom?
Ovamo kazes vlada defetizam,a sa druge strane krivo ti je kada se neko bori za sebe.Kontradiktoran si,a i neozbiljan.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 16.02.2010. 20:37:24

(at) maler
Novac za "projekat" iskljucivo je nas.Znaci sami finansiramo.
To sto je moja ideja ,ne znaci da ti treba sada da konstruises neke nebuloze koje veze sa vezom nemaju.
Iskustvo poljoprivrednog inzinjera u celom poslu je veoma bitno jer je prilika da svoje znanje i primeni.Ja cu naravno,rekla sam 1000 puta,raditi sve sto budem mogla i bila u prilici da radim.Nikakvog konkursa tu nije bilo,utuvi u tu tvoju glavu!
Jedino sto mozes dobiti od drzave je ,ako imas registrovano poljoprivredno dobro ,neka novcana pomoc ,simbolicne visine.
Ako imas zelju ,mogu da te zaposlim kad bude vreme da se ubiru plodovi rada,naravno uz odgovarajucu dnevnicu :P


Pa tako kaži. Treba čovek klještima da ti izvlači reči iz usta (obično to nije neophodno). Porodica će da finansira, inženjer da obezbedi ekspertizu, ti da pružiš moralnu podršku...
Oće li neko da šljaka? Da zasuče rukave? Da uprlja ruke? Ili ste za tu ulogu planirali samo mene?

PS: Neverovatno mi je da ovde izraz isprljati ruke ima negativnu konotaciju. Ja znam za isprljati obraz, okrvaviti ruke, imati lepljive prste, ali isprljati ruke? Stvarno?Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 17.02.2010. 00:02:56

PS: Neverovatno mi je da ovde izraz isprljati ruke ima negativnu konotaciju. Ja znam za isprljati obraz, okrvaviti ruke, imati lepljive prste, ali isprljati ruke? Stvarno?

Na pravom si putu...da shvatiš koliko još moraš da naučiš...Kao prvo da imaš sposobnost da držiš kontinuitet u izlaganju svakog pojedinačnog učesnika, a ne da komentarišeš svaki post ispočetka... Iz tog razloga ja se ispisujem, jer dalja priča zaista nema smisla  :)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 17.02.2010. 01:42:24


PS: Neverovatno mi je da ovde izraz isprljati ruke ima negativnu konotaciju. Ja znam za isprljati obraz, okrvaviti ruke, imati lepljive prste, ali isprljati ruke? Stvarno?

Na pravom si putu...da shvatiš koliko još moraš da naučiš...Kao prvo da imaš sposobnost da držiš kontinuitet u izlaganju svakog pojedinačnog učesnika, a ne da komentarišeš svaki post ispočetka... Iz tog razloga ja se ispisujem, jer dalja priča zaista nema smisla  :)


Vidiš, i ti si na pravom putu: u učenju je ključ. Ostalo nisam razumeo, možda bi mogla da reformulišeš?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 17.02.2010. 06:27:23

Jedno od najtrazenijih zanimanja su programer,farmaceut,elektotehnicki inzinjer,profesor engleskog.
Od velikih firmi trenutno EPS trazi kadrove.I to:inzinjere rudarskog,elektrotehnickog,masinskog,ekonomskog i pravnog smera.Pa eto..ko moze i ispunjava uslove,moze da proba.


Ponavljam još jednom, upiši neki faks (ili bar višu) dok nemaš posao i kad završiš imaćeš više šanse garant. Šteta da toliku energiju trošiš na raspravljanje na ovom forumu kad sigurno možeš bolje da je usmeriš.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 17.02.2010. 22:53:57
Uopste nije losa ideja.To bi bilo nesto kao "povratak otpisanih" :P


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 22.02.2010. 13:47:20
Citat
...Šteta da toliku energiju trošiš na raspravljanje na ovom forumu kad sigurno možeš bolje da je usmeriš.


Ne bih se složio. Prvo, učestvovanje na forumu nije ''rasipanje energije'', jer po meni, ovde čovek može da pročita dobre ideje i savete, a to svakako nije beskorisno.

Hm...kažeš da upiše neki fakultet ili višu i onda će imati više šansi. Svakako da jeste tako, s većim obrazovanjem, ima se više šansi. Ali, opet se ponavljam: zašto? Zašto čovek mora da upisuje studije (u vreme kada bi uveliko trebao da stiče radni staž) da bi pronašao posao? Postavlja se pitanje zašto se onda školovao za to neko zanimanje, ako će morati da u 30, 40, 50-oj (nebitno, parafraziram) da upusuje nove studije!? U redu je da čovek upiše neki kurs ili obuku za nešto konkretno, ali završiti nov fakultet!? Prvo, nije isto učiti sa 20 ili sa 30 ili više godina, drugo, taj fakultet se plaća, pa od čega da se plati? Na kraju krajeva, fakultet ili viša su minimum tri-četiri godine učenja, zar to nije gubljenje vremena (pod pretpostavkom da sam već završio jedan fax)? Nije to sve tako zlatno jer da jeste, onda bi možda i moja baba upisala fakultet jer ''eto žena želi da bude fakultetski obrazovana''. Nije ovo ironija, jer ovde pojedinci predstavljaju to kao nešto što se rešava za mesec-dva (prekvalifikuj se...šta je to četiri godine učenja!).

Citat
Kao rezultat toga raspisuje se interni konkurs ,koji bi trebalo ,kako nam je receno da bude cista formalnost ,jer je sve odobreno.
Papiri predati,provera se radi,i odjednom kao grom iz vedrog neba kazu da od toga nema nista.
Kome da se zalim,i na sta?
Konkurs nije objavljen u sluzbenom glasniku.Sve je tacno tako napravljeno da budes nemocan da bilo sta ucinis.


Da, interni konkursi se često ne objavljuju u Službenom glasniku, ali ne verujem da nisi imala pravo da se žališ. Mislim, morala si dobiti neko rešenje, odgovor, vraćenu dokumentaciju... Jer i na interni konkurs se primenjuje ZUP, stoga, možda si mogla nešto da reaguješ. Kažeš ''rečeno nam je''... verujem da si već tada i znala da postoji mogućnost da od toga ne bude ništa. Tačnije, bez papira, crno na belo, ne važi ni ''rečeno'', a ni ''obećano''.Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 22.02.2010. 15:14:37
Naravno da je gubljenje vremena ako imaš već jedan završen fax. Al koliko sam ukapirala Starla ima samo srednju skolu... Ispravite me ako grešim. Ne znam ni koju. Ako ima gimnaziju kapiram što joj je teško da nađe posao.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 23.02.2010. 00:19:38
Ok..da rezimiramo.
Ovo NIJE tema o meni.Trebalo je da pricamo generalno o problemu zaposljavanja.
Da je doci do diplome u zemlji Sbiji ,najlaksa stvar ,govori i ova prica od pre par dana:
http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/174409/Dve-nastavnice-sa-laznim-diplomama
...Pored ovih profesorki, krivične prijave za falsifikovanje diplome podnesene su i protiv dva policajca iz Medveđe, zatim, protiv pet opštinskih službenika sa srednjom školom, protiv sekretara Tehničke škole sa pravnim fakultetom i protiv jedne vaspitačice u predškoslkoj ustanovi „Mladost“, za koju se sumnja da je falsifikovala i srednjoškolsku i diplomu više škole. Falsifikat je otkriven i kod jednog radnika u tamošnjem Zavodu za obračun i plaćanje, ali i kod dva policajca, koji su zbog toga dobila otkaze. .."
Zanimljivo je da neki nemaju kao sto vidite ni tu srednju skolu,pa ipak rade kao da su zavrsile fakultet.
Takodje je zanimljivo da smo zemlja gde se najlakse postaje doktor nauka.
Mislite i o tome.
Da ja imam SAMO srednju skolu,jer sam studije napustila.To je svakako najveca glupost koju sam napravila u zivotu,ali sta je tu je.
Mozda skupim lovu pa kupim sebi diplomu hahaha :P


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 24.02.2010. 16:21:37
E pa ako razmišljaš to takvim stvarima... Postati doktor nauka u Srbiji je lako samo na tim privatnim fakultetima i takva diploma tim ljudima služi samo za vizit kartu jer sa tim te neće zaposliti u ozbiljnim institucijama.
Ja sam samo pobornik da čim neko ima slobodnog vremena (a biti nezaposlen svakako spada u kategoriju) je odličan povod za neko usavršavanje.
Džabe ti da kukaš i širiš defetizam kako je crno da crnje ne može biti. Može nego šta jos gore itekako. Ako ne veruješ pogledaj ovu listu prosečne godišnje zarade
Klikni ovde (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html?countryName=Serbia&countryCode=ri®ionCode=eu&rank=102#ri)

Videćeš da smo 102. od 228 svetske zemlje. Nije bajno, al čim ti kuckaš po tom kompjuteru i blejiš po internetu spadaš u bogatiju svetsku populaciju. Ne moraš da mi veruješ.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 24.02.2010. 22:41:45
Moram da primetim da ili nisi procitala moj post,ili da isti -nisi razumela.
Ne znam kako drugacije da protumacim ovaj tvoj post u kojem me prozivas za "defetizam,blejanje,kukanje...itd"
I posle Pedja tvrdi da sam ja drska i da ne znam da polemisem  :rofl:
1.Valjalo bi da znate i pravo znacenje reci defetizam, koju toliko koristite u ovoj temi.Rec je francuskog porekla i oznacava predaju.Ja se predala nisam,niti sam nekome savetovala da to uradi.
Naprotiv!
Cak sam u jednom postu napisala i kako mozete da se samozaposlite,a i napisala sam koje sam korake JA preduzela.Ocigledno da su moji saveti,razmena misljenja,od vase strane shvaceni kao defetizam i kukanje..bice da imate problema sa razumevanjem napisanog,ili neki drugi problem za koji ja nisam nadlezna.
2.Uzasno me nerviraju osobe koje cak i ne zive u Srbiji ,a znaju kako je ovde bolje od nas koji tu zivimo.Ponekad kad slusam koliko kukaju ti strendzeri,dodje mi da im udelim koji dinar  :srb-cheesy:.
Moj post iznad ,koji se niko nije ni potrudio da procita ,govori o tome da cak i policajci ,koji treba da suzbijaju kriminal ,i sami kupuju diplome da su zavrsili srednju skolu (to je za nepoverovati ,ali je realnost! ),a da i nastavni kadar koji nam edukuje decu ima fake diplome..
Ne znam gde je tu moja kuknjava? To ti je realnost..a ako ti se ne svidja ti se pravi da ne vidis,i mirna Backa!
Citat
  Postati doktor nauka u Srbiji je lako samo na tim privatnim fakultetima i takva diploma tim ljudima služi samo za vizit kartu jer sa tim te neće zaposliti u ozbiljnim institucijama.  

Ako nisi znala ,na zavodu za zaposljavanje ima i doktora nauka koji su zavrsili regularne ,drzavne fakultete.A Ljubisa Buha Cume,kriminalac ,vlasnik je cak 3 fakulteta.Eto koliko vredi skola i postenje u nasoj zemlji. :slap:
Citat
Ja sam samo pobornik da čim neko ima slobodnog vremena (a biti nezaposlen svakako spada u kategoriju) je odličan povod za neko usavršavanje.

Lepo od tebe.Tvoj predlog,rekla sam i ranije je ok,a opaska da ako ne radis -obavezno imas visak vremena nije na mestu,jer svaka zena sa porodicom nema bas nekog ogromnog vremena za lencarenja i "blejanje"
Citat
Nije bajno, al čim ti kuckaš po tom kompjuteru i blejiš po internetu spadaš u bogatiju svetsku populaciju. Ne moraš da mi veruješ.  

Nigde nisam ni navela da sam socijalno ugrozena.Samo sam opisala sta je mene snaslo u vezi mog posla.Trudicu se da ne primecujem ove ljude sto kopaju po kontejnerima,verovatno su besni od silnog blejanja :S.Oni statistiku nisu ni videli ,sram ih bilo,ccc...
Kuckanje i blejanje po internetu nije rezervisano samo za odabrane..ili jeste ,a ja nisam obavestena?! :P


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 25.02.2010. 01:36:17
Šta stvarno reći?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 25.02.2010. 02:31:12

Šta stvarno reći?


Pa lepo je izvela argument: nekoliko ljudi je kupilo diplomu, iz toga sledi da nijedna diploma ne vredi ničemu.
Ukoliko je vrednost diplome 0, to znači da je Starla jednako kvalifikovana za vršenje bilo kog posla  kao i svaki kandidat sa diplomom (ili više od toga, jer za nju definitivno znamo da nije kupila diplomu... još - vidi citat ispod).


Mozda skupim lovu pa kupim sebi diplomu hahaha :P


Drugim rečima, ona je nepravedno diskriminisana jer se pri zapošljavanju akademsko obrazovanje smatra za komparativnu prednost.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 25.02.2010. 13:21:30
Citat
Pa lepo je izvela argument: nekoliko ljudi je kupilo diplomu, iz toga sledi da nijedna diploma ne vredi ničemu.
Ukoliko je vrednost diplome 0, to znači da je Starla jednako kvalifikovana za vršenje bilo kog posla  kao i svaki kandidat sa diplomom (ili više od toga, jer za nju definitivno znamo da nije kupila diplomu...  

Nekoliko ljudi?  :D
Ja znam masu njih u Uzicu koji su kupili diplome,ali nije u tome poenta..a da ti ja crtam stvarno nemam snage,a i iskreno da ti kazem ne zelim.
To sto ti tumacis moje reci onako kako se tebi cefne,tvoj je problem,i ja nemam nameru da se trudim da ti objasnjavam vise bilo sta,jer mi je do tvog misljenja stalo kao do lanjskog snega otprilike ( a mozda i manje ;) )
Za one normalne cu ponoviti da NIGDE nisam rekla da je onaj sa srednjom skolom jednak i ravnopravan sa onim koji ima diplomu nekog fakulteta.
Sa mojim kvalifikacijama su dobro upoznati moji bivsi poslodavci koji su bili zadovoljni prikazanim,i bas iz tog razloga se ne plasim za sebe i mogu da biram sta cu da radim.
Citat
Drugim rečima, ona je nepravedno diskriminisana jer se pri zapošljavanju akademsko obrazovanje smatra za komparativnu prednost.  

I opet sam izmisljas nesto sto nisam nigde napisala.Da nije smesno,bilo bi zalosno.
I da se odjavim sa ove teme,jer sam rekla otprilike sve sto sam imala,a da sa nekima "mlatim praznu slamu" ne mogu i necu,preporucicu vam svima da u trenutcima kada pocnete da gledate oko sebe crno otvorite Vukin link sa sajta CIA i vidite da je kod nas mnoooogo bolje nego sto vi znate da jeste :)
I zamalo da zaboravim :
Citat
Mozda skupim lovu pa kupim sebi diplomu hahaha  

Ovo je bila ironija i sarkazam ,za bolje razumevanje metnula sam cak i smajli ;).Ali oci vide ono sto zele da vide..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 25.02.2010. 16:46:03
Apsolutno ne prihvatam poređenja životnog standarda kod nas i negde drugo. Iz kog razloga: iz tog što me BAŠ BRIGA što se živi super u Norveškoj i bolje nego ovde ili što je u Čadu tolika glad, da im je kompjuter misaona imenica. Naravno, ljudska saosećajnost postoji, ali od poređenja nema vajde. Tačno je, ima bolje od nas, a ima i gore. Ali, svi mi koji živimo u zemlji Srbiji, živimo po standardu koji je takav kakav je i ništa nam ne vredi to što svi znamo da ima i gore i bolje. Kao što ni čoveku koji pretura po kantama za otpatke ništa ne znači statistika koja kaže da i od Srbije ima gorih, svejedno, on je gladan te gladan....

Kupovina diploma...stara tema s aktuelnim ''happening''-ima. Uvek se otkrije ponegde takav slučaj. Samo još više nipodaštavanje ljudi koji su svoje diplome stekli znanjem. Jer, pojedinci, kupe diplomu, upadnu negde da rade s tom diplomom i to je to. Znam za nekoliko slučajeva da su ljudi sa po 30 godina radnog staža morali da overavaju originale diploma jer je u toj firmi nađemo dva-tri slučaja falš diplomi i onda poslodavac kao ''da uvede red'' natera sve zaposlene da dokazuju svoje obrazovanje. Smejurija! Mislim se, ako bih uspeo trideset godina da radim sa lažnom diplomom, e vala ne verujem da bi mi dali otkaz  :slap:

Sve u svemu, kada ljudi ''vide'' da od poštenog snalaženja nema ništa...ni ne čudi jedan opšti pesimizam koji vlada u društvu. Hteli mi to da priznamo ili ne...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 25.02.2010. 19:24:06
Mislim da u Srbiji nemaju svi ni kompjuter a kamoli Internet ...

Defitnitvno vlada pesimizam, to je usađeno svakom u genetski kod verujem. Imao para -nemao, imao ili nemao posao. Svako ima neki razlog da bude nesrećan.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: maler 25.02.2010. 20:01:21

Ja znam masu njih u Uzicu koji su kupili diplome,ali nije u tome poenta..

Imena, Starla, imena...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 26.04.2010. 22:21:06
Kad budes pokazao legitimaciju koja ti daje pravo da me saslusavas,mozda ti i kazem.Ovako ne vidim razlog zasto bih neke ljude u maloj sredini kakva je Uzice imenovala .Malogradjanstina..radoznalost,to je nesto protiv cega se treba boriti ;)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 28.04.2010. 12:18:01
Citat
.Malogradjanstina..radoznalost,to je nesto protiv cega se treba boriti


Ne, Strala, od tebe se očekuje verovatno i da pokreneš istragu protiv te pojave. :-)
A, realno, svi znamo da se to dešava i često...prećutno i odobrava.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 28.04.2010. 22:27:34
Haha  ;D
Obavili su to vec nadlezni organi ,nema potrebe da ga ja saslusavam :P.Jadan covek..tipican primer iz onog perioda kada se promenila vlast 2000 te ,ako se secas i krenula akcija provere diploma po firmama.Covek imao 15 godina staza i osnovnu skolu..diplomu srednje je kupio.Naravno,kada su proverom provalili da je diploma fake,podignute su optuznice,i izgubio je radno mesto.
Najzanimljivije je to da je covek radio 15 godina ,veoma dobro ,posao, bez skole.:) .I tako..tresla se gora,rodio se mis.Seti se afere indeks :)
I pita me covek ko kupuje diplome...a ono u Kragujevcu svako mogao da plati ispit ,a on satro za to nije cuo :S.Nije valjda da ima amneziju?! :P
Mnogi su je izgleda dobili..


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Starla 16.08.2010. 14:20:11
E da :).Radim -da se pohvalim..
Morala sam da ispricam sta mi se sve oko zaposljavanja desavalo.Smesne situacije,ali nekome ce mozda biti korisne..
Posto godinama radim prevode,honoranrno i gratis ,resila sam da to unovcim pa sam rekla da me preporuce za prevode ako nekom treba.Posle izvesnog vremena uradila sam neke prevode i bili su zadovoljni,placanje skromno ,ali ok i posteno.
Posle izvesnog vremena zove mene neko i pita me za  prevodjenje i objasni uslove ..Sve ok,ja pristanem.Covek kaze treba mu samo prevod sudskih dokumenata,nista ne pominje da treba da lektorisem ista,ili bilo sta osim toga da mu je hitno.
Ja sednem i za par sati prevedem sve to posaljem na mail,a on mi posle pola sata pise da je dokumenat pun gresaka i da je bukvalno preveden.
Lepo- ja pomislim da se verovatno sali,jer otkud u sudskim dokumetima "pesnicka sloboda " :S
Trazim da mi prosledi greske da ispravim ,ali on mi nije poslao "greske" niti izrazio nameru da plati prevod.
Napisem mu lepo mail u kome ga obavestavam da cu prepisku proslediti nadleznim organima.On me zove i kaze da je "pretece pismo" primio i da ce uplatiti novac. Zgrozena mu se zahvalim i kazem da nema potrebe,i da te 3000-4000 popije lepo u kafani,jer sam ispala naivcina. Ja castim.
Eto kakvim se sve prevarama ljudi sluze...zalosno..
Zao mi samo sto sam posumnjala u sebe..Cak sam pomislila da ne znam ni jezik koji od rodjenja govorim haha..eto :)
Inace onaj biznis poljoprivredni se pokazao kao veoma lep ,a zarada je bila oko 4000 e .
Znam samo da je onaj ko je rekao da "rad oslobadja " bio nevidjen idiot.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 17.08.2010. 20:46:56

....,ali on mi nije poslao "greske" niti izrazio nameru da plati prevod.....Eto kakvim se sve prevarama ljudi sluze...zalosno...

Da, to je već provaljen štos. Kao i onaj kada kao traže prevodioce, pa vam pošalju tekst da prevedete, pa onda vas obaveste da ste prošli prvi krug selekcije, pa vam pošalju drugi teksta, pa kažu, ok, prošli ste i ovaj krug, pa opet, do besvesti....dok ne provalite da radite za njega za dž. Prevaranti pokvareni ! :embarrased:


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Pedja 18.08.2010. 08:52:29
Starla, ne rece sta radis.

Fino je da je poduhvat sa poljoprivrednom uspeo. To samo dokazuje da kad se hoce, uvek se nesto moze uraditi.Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 18.08.2010. 21:31:52
SRBIJA | 18.08.2010
SŠta je bolje: diploma ili partijska knjižica? (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5919269,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss)
Percepcija mladih o šansama za dobijanje posla dodatno opterećena ekonomskom krizom
Opšti utisak koji postoji u Srbiji ukazuje na to da je za mlade u potrazi za poslom najvažnije da pametno odaberu, ali ne školu, odnosno fakultet, već ... političku stranku. Da li je tako?
 
Put do posla preko političkih stranaka je, čini se, najkraći put za mlade ljude, i na to skreću pažnju čak i lideri političkih stranaka. Činjenica da se o tome ipak više govori u redovima opozicije donekle se može posmatrati i kao deo političke borbe. Teško je stoga ustanoviti koliko je to realan fenomen, a koliko deo političkog folklora.
 
Državna služba- uglavnom preko stranaka
 
U odnosu na ranija istraživanja, percepcija mladih o njihovim šansama za dobijanje posla je svakako dodatno opterećena i uticajem ekonomske krize, kaže za Dojče vele Đorđe Vuković iz CeSID-a. Kada se realni efekti krize spoje sa utiskom da iza svega stoji politika, onda situacija izgleda dosta loše. Međutim, Vuković upozorava da se na osnovu toga ne mogu izvlačiti jednostavni zaključci.
 
„Nije sama sigurnost ulaska u neku stranku i sigurnost dobijanja posla. Malo su tu stvari pojednostavljene, i one se ne odigravaju tako u praksi. Ali, za to što jesu takozvani državni poslovi, stvari verovatno tako funkcionišu. Jer, to jeste boljka negde svih tranzicionih društava, koja polako iz tog nekog totalitarnog sistema prelaze u partokratiju, da bi tek kasnije došla do demokratije“, kaže Vuković.
 
Dosadilo im čekanje na bolje
 
Mladi s druge strane i dalje imaju jak utisak da je politika preplavila sve sfere života, i da nema profesionalnog napretka bez članstva u političkim strankama. Upravo zbog toga oni nemaju baš previše optimizma što se tiče nalaženja posla nakon završetka školovanja:
 
„Ne znam, ako se poboljša stanje u zemlji, onda svakako ima nade za nas mlade. A ako se to ne desi, onda svakako inostranstvo.“
 
„Realno gledano slabo, a ne vidim šta će se promeniti za nekih pet ili 10 godina, u pozitivnom smislu. Znači, imate samo politiku, koja i ne ide u pravom smeru, i uopšte imate haos u državi na svim nivoima. Tako da ne možete da očekujete i da kažete: evo, nadam se - biće bolje. Mogli smo da pričamo pre nekog vremena ’nadamo se - biće bolje’, ali to na žalost nikako da dođe.“
 
„U principu gledam da završim ove osnovne studije, pa onda master, a onda ću tražiti posao. Nešto čak razmišljam da otvorim neku svoju privatnu firmu, jer nisam zadovoljan svojim statusom u državi. Ili možda čak razmišljam da odem na master u inostranstvo, pa da nakon toga tamo i ostanem i nađem posao.“
 
Kada bi bili stavljeni pred dilemu: članstvo u stranci i posao, ili odlazak u inostranstvu, mladi u Beogradu čini se da nemaju dileme:
 
„Jednostavno ne želim da budem član bilo koje stranke. Ni sa jednom nisam istomišljenik, tako da je u svakom slučaju bolje inostranstvo nego da ostanem ovde, i da mi neko upravlja šta ću ja da razmišljam, i šta bi trebalo da radim.“
 
„Znate šta, ne bih da idem odavde zato što sam nešto besan, nego iz prostog razloga što je to za mene nešto novo. Znači, da jednostavno sebi i svojoj porodici sutra obezbedim nešto bolje.“
Studenti beogradskih fakulteta misle da će im fakultetska diploma ipak obezbediti posao. Po njihovom mišljenju, za karijeru preko političkih stranaka se uglavnom odlučuju ljudi nešto nižeg obrazovanja, i tako pokušavaju da kompenzuju nedostatak visokog obrazovanja. Đorđe Vuković iz CeSID-a smatra da u tom zapažanju ima istine.
 
„Sposobni i obrazovani mladi ljudi, pre ili kasnije nađu nekakav tip zaposlenja, koji njima omogućava da zadovolje svoje životne ambicije. Ono što jeste problem su upravo kadrovi koji nemaju tako vrhunske kvalifikacije, ili nemaju to što se zove poželjne kvalifikacije. U takvoj situaciji vi jednostavno tražite sebi uhlebljenje, i to je nešto što je za mene normalno. Samo što mi onda u društvu imamo negativne efekte u smislu da, pre ili kasnije, oni postaju ključni politički odlučioci, a nemaju kvalifikacije ni da budu članovi stranaka, a kamoli da igraju ključne političke uloge“, kaže Vuković.
 
Problem političkog uticaja na ekonomiju će postojati sve dok se ne izmeni sama struktura privrede u Srbiji, ističe Đorđe Vuković. Mi i dalje imamo jako veliki deo države u privredi i javnim preduzećima, i partijska podobnost pri zapošljavanju će postojati sve dok se taj upliv države znatno ne smanji, ocenjuje Vuković.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vlad Dracul 18.08.2010. 23:21:52

„Sposobni i obrazovani mladi ljudi, pre ili kasnije nađu nekakav tip zaposlenja, koji njima omogućava da zadovolje svoje životne ambicije...."


Mnogo mi se dopao citirani deo. I mislim da je upravo akcenat na ovoj prvoj kvalifikaciji. Naime obrazovanje u smislu skolske (fakultetske) diplome nista posebno ne znaci - video dosta primera u praksi.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 19.08.2010. 14:00:29
Citat
Naime obrazovanje u smislu skolske (fakultetske) diplome nista posebno ne znaci - video dosta primera u praksi.


Pa, upravo to dobrim delom i omogućava zapošljavanje preko veze. Jer, kada bi svi poslodavci poštovali da se u određenoj struci zapošljavaju ljudi iz te struke, ne bi se dešavalo ono što se sada (i ranije) dešava da se stečene kvalifikacije ''obezvređuju''. Pitanje nečije sposobnosti je pitanje svake individue i ja ne osporavam da ljudi mogu kvalitetno raditi poslove i za koje nemaju školu. Ali, ako ćemo svi raditi ko šta stigne (ili ko ima jaču vezu gde da se zaposli - bez obzira na kvalifikacije koje to radno mesto zahteva), postavlja se logično pitanje: što se onda školujemo za neko zanimanje?!

Citat
A ako se to ne desi, onda svakako inostranstvo.


Naravno! Svako ko ima mogućnosti i treba da ode. Jer, deset godina je prošlo od trenutka kada smo ''čekali bolje''...mislim da je dalje čekati gubljenje vremena...


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vlad Dracul 20.08.2010. 02:07:57
...postavlja se logično pitanje: što se onda školujemo za neko zanimanje?!...

Znanje je nesto sto vam niko ne moze oduzeti! Uciti nesto zarad nekog drugog cilja - zadovoljenja roditelja, boljeg zaposlenja itd. obicno proizvodi lose efekte - ako se ucenje shvati kao nesto sto se mora onda to i nije ucenje.. (licni stav) svaki dan je ucenje u sirem smislu reci citanjem dnevnih novina, gledanjem vesti na TV-u i sl., a ako se izdvoji nesto vremena i nauci nesto sto se u zivotu moze primeniti da se zaradi i pomogne sebi i/ili drugima onda bi to trebalo da ispuni coveka (opet licni stav)


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 01.09.2010. 14:37:12
Apsolutno se slažem sa svim što si napisao. Čovek se uči dok je živ.

No, ja sam mislio na formalno obrazovanje kojim stičemo neko zanimanje, u kojem težimo sutra da radimo. Isto tako, svakog čoveka ispunjava činjenica da se iškolovao za zanimanje koje voli i da radi u struci za koju se školovao. I kasnije, čovek mora da se usavršava i to je sasvim normalno. Ali, kod nas nije takav slučaj. Koliko primera imamo da ljudi, putem veze, rade na radnim mestima, a da nemaju kvalifikaciju za to. Dok, oni koji imaju kvalifikaciju sede kući. O tome se radi.

Pogledajmo jedan prosečan konkurs za neko radno mesto i dosta često možemo da vidimo uslov stručne spreme: IV/VI/VII stepen ekonomske ili tehničke struke. Pa, od kada su tehnička i ekonomska struka srodne???

Takođe se slažem da je znanje najveće blago koje čovek može da ima...ali ako to znanje ne koristi da bi zaradio platu, slaba je vajda od posedovanja znanja. Kad sam pročitao u jučerašnjim novinama podatak da na evidenciji NSZ ima upisanih 1800 lekara, zapitao sam se kako ti ljudi mogu da budu optimisti kada su se školovali šest godina (plus stažiranje i specijalizacija - to je još više) i sad su na zavodu... I šta sad...oni bi trebali da se prekvalifikuju?! Što je paradoksalno, to je paradoksalno.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 01.09.2010. 22:59:44
Slažem se Alexg. Ukazao si na činjenice, na stvarnost, na paradoks, na put kojim smo krenili nekuda, ali bojim se da pravac nije dobar. Rezultati se vide: Najbolji, najsposobniji odlaze u broju kao nikada, a drugi jedva čekaju vreme i priliku da odu. Treba li bolji dokaz? Ne odlaze oni samo zato što nemaju posao, ili nemaju adekvatan posao, već dobrim delom i zato što treba da rade za, ili sa onim kojima je svejedno da li ste IV, VI ili VII stepen, ekonomske ili tehničke struke, svejedno im je da li ste nepismeni, polupismeni, ili extra obrazovani i samoobrazovani... To pametni i spospobni ne mogu i ne žele da trpe u ovoj sredini u kojoj ne postoje kriterijumi, ne postoje merila, ne postoje zdrave motivacije...Ne može se očekivati da svaki čovek bude na ivici teške osobenosti na način da sedi u nekom svom autizmu i obrazuje se i samoobrazuje se i akumulira neko znanje koje mu ni za šta ne služi i koje niko ne (ume)  vredniuje. Sa kojim motivom ulagati napor godinama? I ljubav ima granice, a da ne govorim da je sasvim normalno očekivati da napor i znanje treba da obezbede i status, ili klasu. Motivisati čoveka je osnov uspeha!
Ali, ovde je toliko sve razbucano da nije moguće posmatrati ništa na parče, jer problemi iz jedne svere ulaze u drugu, treću, ...zapliću se, a rasplitanjem se niko ne bavi jer nije nikome cilj. U mutnom se lovi. Dokle?


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: alexg 03.09.2010. 23:52:53
Citat
Motivisati čoveka je osnov uspeha!

Suština.

Ja sam večiti optimista, ali ovo što ću napisati deluje pesimistično (pogotovu što je iz ličnog iskustva). U mojoj bivšoj firmi gde sam radio, svojevremeno po početku radnog odnosa, vodio sam dijalog sa jednim od šefova sektora (isti je tu postavljen voljom gazde i dugogodišnjim poznanstvom sa njim). Taj gospodin (opšta kultura mi ne dozvoljava da ga nazovem drugačije jer mi nijedan deminutiv trenutno ne pada na pamet) mi je pričao kako ''šta vredi što ja imam fakultet kad je on ŠEF, a ja RADNIK, kao i to da ne vredi što ja govorim ''stranjskim'' (njegovim rečnikom) jezikom jer to danas može svako (!?). I, iako se ja uopšte nisam trudio da mu kontraargumentujem suprotno (obzirom na intekeltualne i druge razlike) posle godinu i nešto rada sam mu se jedne prilike, prvi put, obratio sa ''Šefe'' i to više u šali nego odistinski i kad sam video to ''ozareno'' lice jer sam ga oslovio sa ''titulom'' sam shvatio da:

Citat
na put kojim smo krenili nekuda, ali bojim se da pravac nije dobar

Na svu sreću, ipak duboko verujem da vreme koje dolazi...donosi i promene i po tom pitanju.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: Vukosava 19.09.2010. 07:04:38
NA LESTVICI ZNANJA SRBIJA JE PRIKOVANA ZA EVROPSKO DNO (http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/207820/Samo-65-odsto-ima--fakultetsku-diplomu)
Samo 6,5 odsto ima fakultetsku diplomu

Do 2020. godine sve zemlje EU moraće da imaju najmanje 40 odsto visokoobrazovanog stanovništva. Srbija sa svojih 6,5 odsto fakultetski obrazovanih građana nije samo najgora u Evropi, već je zbog loše obrazovne politike i propuštenih šansi za reforme u ovom trenutku „milenijumima“ daleko od ispunjenja evropskog standarda.

Više od 90 odsto ljudi koji su na Birou rada nemaju fakultet
Srbija nije samo na evropskom dnu, već i na regionalnom. Dok u Sloveniji, s kojom se doduše u reformama teško možemo takmičiti, ima više od 22 odsto visokoobrazovanih, u Hrvatskoj ih je najmanje 15 odsto, u Makedoniji 7,3, podaci za BiH nisu precizni, ali stručnjaci napominju da se i oni nalaze na evropskom dnu.

Malo ko se ne bi postideo nad činjenicom da u Evropi nema zemlje s nižim procentom visokoobrazovanog stanovništva. Na listi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) iz 2007, na kojoj se Srbija ne nalazi, gorih od nas nema. Najlošije se kotira Turska sa 10,8 procenata, a najbolje je u skandinavskim i zemljama Beneluksa, gde se prosek kreće od 30 do 36,4 odsto. U Srbiji doduše, prema popisu iz 2002, postoji i još oko 4,5 odsto građana koji su završili dvogodišnje više škole ili prvu godinu fakulteta. Oni se u našoj zemlji smatraju visokoobrazovanima, ali po evropskim standardima ne mogu spadati u tu grupu.

Čak i s njima u ukupnoj statistici, za nas je u ovom trenutku i evropski prosek nedostižan san. Podaci OECD-a beleže da je prosečan procenat fakultetskih obrazovanih u EU 2007. iznosio oko 25 odsto, a smatra se da normalno razvijena zemlja treba da ima najmanje 20 odsto visokoobrazovanih.

U isto vreme čak 85 odsto visokoobrazovanih stanovnika EU koji su ispod 40 godina starosti je zaposleno, a stopa ide i do 91 odsto u Rumuniji, Sloveniji, Litvaniji, Holandiji, Norveškoj…

Uz to, stopa nezaposlenosti je po pravilu drastično manja u grupi visokoobrazovanih nego u drugim grupama.
 

Aleksandar Baucal
– Upravo je u tome suština problema. Zbog niskih profila obrazovanja veliki broj naših ljudi nema uslove za zaposlenje. Nema dovoljno poslova na tržištu rada za ogroman broj ljudi sa srednjim obrazovanjem, a mi ne možemo da odgovorimo tražnji za visokim. U evropskim zemljama sada teško može da se razvija ekonomija zasnovana na nižim veštinama i manufakturi – kaže Aleksandar Baucal, docent na katedri za psihologiju Filozofskog fakulteta.

On objašnjava da je prosečan srpski radnik nekonkurentan na tržištu, kako našem, tako i evropskom ili svetskom. Niže obrazovani kadrovi iz Azije po znanju nisu iza naših, ali su daleko pristupačniji po ceni rada, pa se investitori i poslodavci okreću jeftinijim tržištima i jeftinijoj radnoj snazi.

U prilog tome govore i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. U Srbiji u ovom trenutku ima oko 700.000 nezaposlenih, a taj broj je od početka krize u stalnom porastu. Bez posla najviše ostaju radnici s nižom stručnom spremom, a njih je i najteže ponovo zaposliti, pa od ukupnog broja ljudi koji su na Birou rada, oko 90 odsto ima prvi do petog stepena obrazovanja.

Srđan Stanković:  Obrazovna politika mora da se menja. Srbija nema jasnu Strategiju o visokom obrazovanju i neophodno je što pre je doneti. S ovakvim tempom teško ćemo do 2020. stići do procenta visokoobrazovanih koji je zacrtala EU – kaže prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, i dodaje da Srbija zbog loše obrazovanog kadra, između ostalog, nema ni kvalitetnu industriju koja bi napredak i razvoj zemlje mogla da pomeri sa mrtve tačke.

A suština evropske politike u obrazovanju sadržana je upravo u inovacijama, razvoju nauke i osposobljavanju visokoobrazovanih kadrova da budu vinovnici tog napretka.

– U Evropi sve počiva na ekonomiji znanja, za čiji su razvoj visokoobrazovani kadrovi skloni inovativnosti. Ti kadrovi su odlično plaćeni, a industrija znanja je sama po sebi profitabilna, pa iz nje proističu i veliki porezi za državu. Time se, dakle, i sama zemlja bogati i omogućava joj se da izdvaja veća sredstva za razvoj nauke i obrazovanja i stvaranje novih inovativnih kadrova. Tako se razmišlja na duge staze, što kod nas nije slučaj. Mi i sada nastavljamo da mislimo i živimo u prethodnom sistemu. Vreme je da prestanemo da o obrazovanju razmišljamo oportuno i da sve odluke donosimo u skladu s političkim kriterijuma, već da shvatimo da te odluke utiču na našu dalekosežnu budućnost – kaže Baucal.
 
Finci prednjače
Finska   36,4
Norveška   34,2
Danska i Irska   32,2
Nemačka   24,3
Grčka   22,7
Slovenija   22
Poljska   18,7
Hrvatska   15
Italija   13,6
Turska   10,8
Makedonija   7,3
Srbija   6,5
*Podaci OECD za 2007.
 
Dugo putovanje u Evropu
Tinde Kovač-Cerović, državni sekretar Ministarstva prosvete, kaže da će novi statistički podaci pokazati da se procenat diplomiranih u poslednjim godinama povećao.
– Stopa diplomiranih je porasla u odnosu na onu pre 10 godina kada ih je bilo 11 odsto. U poslednje vreme imamo od 30 do 35 diplomaca po godini. Na osnovu toga se nadamo da će se i ukupan broj visokoobrazovanih povećati. Trebaće nam dosta godina da postignemo evropski standard, ali tome i težimo. Takođe će tome doprineti i Strategija o visokom obrazovanju – kaže Tinde Kovač-Cerović.
Ministar prosvete Žarko Obradović je pre izvesnog vremena za „Blic“ izjavio da će Strategija o visokom obrazovanju biti doneta do kraja mandata ove vlade kao deo strategije razvoja Srbije.


Naslov: Odg: Najlakše do posla po političkoj liniji
Poruka od: novembar 1 19.09.2010. 18:46:02
– Stopa diplomiranih je porasla u odnosu na onu pre 10 godina kada ih je bilo 11 odsto. U poslednje vreme imamo od 30 do 35 diplomaca po godini. Na osnovu toga se nadamo da će se i ukupan broj visokoobrazovanih povećati. Trebaće nam dosta godina da postignemo evropski standard, ali tome i težimo. Takođe će tome doprineti i Strategija o visokom obrazovanju – kaže Tinde Kovač-Cerović.
Ministar prosvete Žarko Obradović je pre izvesnog vremena za „Blic“ izjavio da će Strategija o visokom obrazovanju biti doneta do kraja mandata ove vlade kao deo strategije razvoja Srbije.


A onda ćemo shvatiti da smo, kao i sve, uprskali, jer ćemo među visokoobrazovani imati takozvane i stvarne. Ovih takozvanih biće više verujte mi, jer se tzv. diplome dobijaju linijom manjeg otpora, za pare u tzv. visokoobrazovanim ustanovama koje niču kao pečurke posle kiše, u kojima ima SAMO jedan kriterujum za dobijanje dilome, PARE. Tako će oni drčni koji će već tokom "obrazovanja" shvatiti da SVE može da se kupi, postati još drčniji i zavladati ostatkom koji će biti sve manji i u sve manjem broju ostajati u Srbiji...to je naša perspektiva na koju žmuri i i Tinde Kovač-Cerović i Žarko Obradović. Ili mi se samo čini, oni  ne žmure, oni zapravo trasiraju put u tom smeru. Tako će nam statistika biti sjajna, a suština prazna i jadna.