https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Nova promena opštinskog statuta

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 04.12.2005. 19:00:54Naslov: Nova promena opštinskog statuta
Poruka od: Pedja 04.12.2005. 19:00:54
Nastavak sednice užičke skupštine

Nova promena opštinskog statuta

Užice - U nastavku sednice opštinske skupštine, započete u sredu, odbornička većina je usvojila odluku o pristupanju promeni opštinskog statuta, objedinjenoj naplati komunalnih usluga, kao i niz odluka o kadrovskim imenovanjima.

Sednica je kasnila, jer se po obrazloženju predstavnika opozicije, čekao dolazak odbornika vladajuće koalicije, čije bi prisustvo omogućilo usvajanje odluke o promeni opštinskog statuta. Ova odluka podrazumeva promenu Statuta tako da će biti uvedeno još jedno mesto zamenika predsednika SO Užice čime bi trebalo da se udovolji koalicionom dogovoru s G17 Plus po kome bi jedan njihov član trebalo da bude imenovan na tu dužnost.

Opozicioni odbornici SRS, SPS i Lige za Užice protivili su se predlogu o formiranju komisije koja bi trebalo da pripremi tu odluku. Oni su smatrali da predsednik te komisije ne može da bude Malina Đokić, advokat i odbornik DS, koja je bila na čelu opštinske komisije koja je, pre nekoliko meseci predložila Skupštini promenu opštinskog statuta kako bi bila uvedena funkcija pomoćnika predsednika opštine, iako to zakonom nije predviđeno. Skupštinska većina je takvu odluku donela, ali je kasnije na inicijativu SPS, Ustavni sud poništio. Malina Đokić je uzvratila da se ne oseća odgovornom, jer je u pitanju samo drugačije tumačenje zakona, a što u pravnoj praksi nije neuobičajeno. Ipak, opštinska komisija je izabrana, ali su predstavnici SPS i SRS odbili da budu u njoj, pa su zamenjeni novim članovima.

Veliku polemiku izazvao je i predlog da se za novog predsednika Upravnog odbora Narodnog pozorišta, a na predlog G17 Plus, imenuje novinar Dragan Stojmenov, kome su opozicioni odbornici zamerali na lošem poslovanju opštinskog JP "Vesti", u vreme dok je bio predsednik Upravnog odbora ove medijske kuće. I ova kadrovska promena posledica je nedavnog dogovora vladajućih stranaka (DS, SPO, DSS, GSS i SDP) o ulasku G17 Plus u užičku opštinsku vlast.

Podsećanja radi, u prvom delu sednice, održanom prošle sedmice, skupštinska većina nije uspela da smeni jednog člana Opštinskog veća, kako bi umesto njega imenovala predstavnika G17 Plus, što je takođe deo koalicionog aranžmana o učešću ove stranke u opštinskoj vlasti.
Prema usvojenoj odluci o objedinjenoj naplati komunalnih i drugih usluga, kako je obrazloženo, javna preduzeća uštedeće godišnje 3.7 miliona dinara, i to samo na štampanju i dostavi računa.

Skupštinska većina je za glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "Vesti" imenovala Zorana Jeremića, koji je dosad bio vršilac dužnosti te funkcije. Za vršioca dužnosti direktora novoosnovanog Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju imenovan je Zoran Filipović.

N.Kovačević