https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Nove cene komunalnih usluga u Užicu

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 02.04.2009. 12:09:11Naslov: Nove cene komunalnih usluga u Užicu
Poruka od: Pedja 02.04.2009. 12:09:11
http://www.danas.rs/vesti/srbija/hronika/poskupljenja_umesto_racionalizacije_javnog_sektora.73.html?news_id=157444

Nove cene komunalnih usluga u Užicu


Poskupljenja umesto racionalizacije javnog sektora


Cene komunalnih usluga u Užicu i dalje rastu. Nakon poskupljenja grejanja u decembru, vode za osam i održavanja zajedničkih prostora u stambenim zgradama za šest odsto u janauru, Gradsko veće je predložilo i korekciju cene za iznošenje smeća za osam odsto, ali i još nekih komunalnih usluga.

Time je vlast u Užicu nastavila po starom, bez obzira na posledice ekonomske krize. Umesto da osmisli i javnosti ponudi mere za snižavanje troškova poslovanja javnih preduzeća, koja uživaju u monopolskoj poziciji i tranzicijskoj hladovini, kako bi krizu solidarno podelila sa građanima, nova lokalna vlast drži se starog obrasca o finansijskom opterećivanju Užičana.

Prema predloženom cenovniku, usluga iznošenja smeća koju nudi gradsko Javno-komunalno preduzeće Bioktoš građani će, ukoliko to lokalna skupština usvoji, umesto 2,42 dinara plaćati 2,61 dinar po kvadratnom metru stambenog prostora. Pored toga, Gradsko veće je zatražilo i veće cene pogrebnih usluga tog preduzeća u proseku za deset odsto, pijačnih usluga od četiri do osam i zakupa tezgi na zelenoj pijaci za četiri odsto.

Posle žalbi vlasnika tezgi na robnoj pijaci Međaj koji kažu da su ugroženi sve brojnijim prodavcima po užičkim ulicama i na Zelenoj pijaci, Gradsko veće je naložilo Bioktošu da u saradnji sa inspekcijom i policijom uvede red na Zelenoj pijaci, a gradskim inspektorima da uklone prodavce koji robu prodaju na mestima koja za to nisu predviđena.


Autor: N. Kovačević