https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Počela predizborna prepucavanja u Užicu

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 27.02.2008. 11:34:04Naslov: Počela predizborna prepucavanja u Užicu
Poruka od: Pedja 27.02.2008. 11:34:04
http://www.politika.co.yu/rubrike/Srbija/Politichka-prashina-oko-aerodroma.lt.html

Politička prašina oko aerodroma

Počela predizborna prepucavanja u Užicu, povodom dva važna razvojna projekta, a glavni akteri su DSS i DS

Sevaju političke varnice poslednjih sedmica u gradu na Đetinji, povodom odluke da se iz Nacionalnog investicionog plana u ovoj godini ne podrži aerodrom Ponikve i industrijska zona Braneško Polje. Prepucavaju se tim povodom i javno prozivaju predstavnici ovde vladajuće koalicije DSS – NS na jednoj i predstavnici DS-a (u čijim rukama je NIP), na drugoj strani.

Prvi traže da se nastavi državna podrška pripremi korišćenja vojnog aerodroma i za civilne svrhe, u šta je minulih godina država već uložila 1,5 miliona evra, kao i da zaživi nova industrijska zona, gde bi, smatraju, bilo posla za mnogo radnika. Drugi, pak, ističu procene da je ekonomski neisplativo ulagati u Ponikve i da za industrijsku zonu postoji problem, budući da nisu rešeni imovinski odnosi između opština Užice i Čajetina, na prostoru Braneškog Polja. Svako tvrdo istrajava na svojim pozicijama, uoči lokalnih izbora.

Priča ovih dana poprima regionalni karakter. Ni drugim ovdašnjim opštinama nije pravo što država zapostavlja važnost aerodroma Ponikve, jer u njemu vide razvojnu šansu. Najveću korist od vazdušne luke imali bi turizam i privreda. Zato je nedavno u glavni grad, na adresu nadležnih za sprovođenje investicionog plana, otišlo jedno pismo, upravo ovim povodom.

– U dogovoru sa predstavnicima opština užičkog regiona, mi iz opštine Užice uputilo smo pismo ministru za NIP, u kome protestujemo što aerodrom i zona nisu u planu za finansiranje – objašnjava za „Politiku” predsednik užičke opštine Tihomir Petković (DSS). – Potom, bili smo i kod pomoćnika ministra i dobili odgovor da je za 2008. već kasno, a da od nadležnih iz ministarstava za infrastrukturu i ekonomiju treba da dobijemo saglasnost da se za narednu godinu planiraju sredstva u NIP-u za te projekte. Takvim odgovorom nisam zadovoljan, jer u njemu osećam prebacivanje odgovornosti s jednog ministarstva na drugo. Nećemo odustati od ovih projekata, čak po cenu dizanja veće političke prašine.

Petković nas obaveštava da se za ulaganja u jedan takav „ekonomski neisplativ” poduhvat, aerodrom Ponikve, sada interesuju i Amerikanci. Predsednik opštine Užice je o tome razgovarao sa čelnicima projekta Mega u američkom Ju-es-ejdu:

– Nedvosmisleno su mi potvrdili da planiraju da ove godine 600.000 dolara ulože u projekat konverzije aerodroma Ponikve za civilni saobraćaj. To bi bila donacija opštini Užice, ukoliko mi odradimo svoj deo posla zajedno sa nadležnima u vladi – kaže Tihomir Petković, dodajući da su opštine ovog kraja spremne ispočetka da snose i eventualne gubitke aerodroma, koji dugoročno treba da donese značajnu dobit celom regionu.

I razvijena Evropa podržava projekat razvoja regionalnih aerodroma, pa je Ponikve svrstala u jedan iz sedam država, u okviru programa RAIRDev. Upravo se na temu „Uticaj regionalnih aerodroma na regionalni razvoj”, sastanak međunarodnog karaktera (dolaze Grci, Italijani, Nemci) održava u petak u Užicu. Stranci će predstaviti iskustva o svojim regionalnim aerodromima. Valjda bi posle toga moglo da bude jasnije kakva će biti sudbina aerodroma Ponikve i koliko ulaganja imaju smisla. Pa i ko će ovde politički profitirati u sporu oko tog pitanja.

Branko Pejović
[objavljeno: 27.02.2008]