https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Predstavnici DS i G17 Plus o blokadi Privremenog organa

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 17.09.2007. 17:21:24Naslov: Predstavnici DS i G17 Plus o blokadi Privremenog organa
Poruka od: Pedja 17.09.2007. 17:21:24
http://www.danas.co.yu/20070915/vojvodina1.html#10

Predstavnici DS i G17 Plus o blokadi Privremenog organa

U Užicu ukinuta demokratija

Užice - Trojica predstavnika DS i G17 Plus u Privremenom organu Užica optužili su predsednika tog organa Nedeljka Milosavljevića (DSS), njegovog stranačkog kolegu predsednika opštine Tihomira Petkovića (DSS) i koaliciju koja ih podržava (DSS - NS) da su blokirali rad tog organa i time, kako su poručili "ukinuli demokratiju u ovom gradu".

Užice je od polovine novembra prošle godine pod prinudnom upravom, nakon što je tadašnja Vlada Srbije raspustila lokalnu skupštinu i imenovala petočlani Privremeni organ, sa trojicom predstavnika koalicije DSS - NS, jednim iz SPO i jednom nestranačkom ličnošću. Nakon poslednjih parlamentarnih izbora, ovaj organ je rekonstruisan, pa su u njegov sastav, pored dvojice članova koalicije DSS - NS, ušla dvojica predstavika DS i jedan iz G17 Plus. Međutim, već tri meseca politička i parlamentarna kriza u Užicu ne jenjava, već se dodatno razbuktala, jer predstavnici stranaka koje učestvuju u prinudnoj upravi ne mogu da postignu koalicioni dogovor, a sednica Privremenog organa koja je prekinuta pre mesec dana, još uvek nije zakazana.

Slobodan Pajović, predstavnik DS, podsetio je da Milosavljević još uvek nije zakazao nastavak sednice Privremenog organa, a potom saopštio da je zbog toga Vladi Srbije upućen zahtev za njegovu smenu, ali da ona još uvek nije reagovala. On je dodao da su dvojica predstavnika DS i jedan iz G17 Plus, pored dvojice predstavnika koalicije DSS - NS u Privremenom organu, nemoćni da Milosavljevića privole da zakaže nastavak ove sednice, na kojoj bi, pored ostalog, trebalo da se predloži novi stranački sastav Opštinskog veća.

Njegov stranački kolega Vladimir Gordić saopštio je da od svih opština u Srbiji, jedino u Užicu ne funkcioniše privremena uprava, te da predsednik Privremenog organa nije zakazao sednicu, iako je obećao da će to učiniti do 20. avgusta.

Radomir Smiljanić, predstavnik G17 Plus ocenio je da zbog blokade rada tog organa, nisu moguće kontrole trošenja novca iz opštinskog budžeta, rada javnih preduzeća i ustanova, te da je upravljanje opštinom i javnim sektorom prepušteno uskom krugu ljudi iz DSS, NS i Lige za Užice.

Povodom spekulacija o eventualnom nastavku pregovora o novoj lokalnoj koaliciji između DSS - NS, DS i G17 Plus, koje je najavio predsednik opštine, njih trojica su rekli da ti pregovori nemaju nikakve veze sa radom Privremenog organa.

N. Kovačević