Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 24.07.2007. 19:31:55Naslov: Prekinuta prva sednica rekonstruisanog Privremenog organa Užica
Poruka od: Pedja 24.07.2007. 19:31:55
http://www.danas.co.yu/20070724/hronika4.html#0

Prekinuta prva sednica rekonstruisanog Privremenog organa Užica

Predsednik napustio zasedanje

Užice - Prva sednica Privremenog organa, rekonstruisanog odlukom Vlade Srbije 7. juna ove godine, prekinuta je juče posle 45 minuta pošto je predsednik tog organa Nedeljko Milosavljević (DSS - NS) napustio zasedanje. Time su nastavljene hronične zađevice između koalicije DSS i NS i stranaka DS i G17 Plus i pored "saveta" iz nove vlade Srbije, koja je odredila novi stranački ključ u užičkoj prinudnoj upravi, shodno sopstvenom stranačkom sastavu, da se prevaziđu netrpeljivosti i uspostavi saradnja.

Iako je ovaj organ rekonstruisan 7. juna odlukom nove Vlade Srbije, tako što su u njegov sastav, pored dva ranija predstavnika koalicije DSS i NS (Nedeljko Milosavljević, predsednik i Saša Dodić, član) ušla dva predstavnika DS (Slobodan Pajović i Vladimir Gordić) i jedan iz G17 Plus (Radomir Smiljanić), umesto razrešenih predstavnika SPO, DSS i jednog nezavisnog kandidata, prva sednica je održana tek juče.

Nju su inicirali predstavnici DS i G17 Plus posle, kako su svedočili, njihovih nekoliko pokušaja i urgencija u Vladi Srbije da se ona zakaže.

Sednica je, između ostalog, trebalo da bude posvećena razrešenjima i imenovanjima članova Opštinskog veća, a pošto predsednik opštine Tihomir Petković (DSS) nije ponudio predloge za ta mesta, iako je to u njegovoj nadležnosti, njegov stranački kolega i predsednik tog organa Nedeljko Milosavljević predložio je da se sednica odgodi, što su odbili predstavnici DS i G17 Plus.

Slobodan Pajović je predložio da se razreše članovi starog Opštinskog veća, ali Milosavljević je izbegao da to stavi na glasanje, verovatno procenjujući da bi to bilo usvojeno, budući da DS i G17 Plus imaju tri od ukupno pet predstavnika u tom organu, pa je odlučio da sednicu napusti i time je prekine. Prema Statutu, bez njegovog prisustva kao predsednika sednica Privremenog organa ne može da se nastavi.

Predsednik opštine, Tihomir Petković, koji je i predsednik odbora DSS, objašnjavajući zbog čega nije ponudio predloge za imenovanje novih članova Opštinskog veća rekao je da o tome još uvek nije postignut dogovor stranaka koje čine novi sastav Privremenog organa. On je dodao da se razgovaralo o kvotama za učešće u novoj podeli vlasti koje su kasnije izmenjene, odbijajući da kaže oko čega nije postignut stranački sporazum, smatrajući da bi bilo dobro da se o predlozima raspravlja na nekoj od narednih sednica.

Podsećajući da predlozi o članovima Opštinskog veća ne zavise od stranačkih dogovora, ali da bi bilo dobro da je on postignut, Slobodan Pajović je istakao da Privremeni organ i Opštinsko veće ipak moraju da funkcionišu.

- Od formiranja novog Privremenog organa predsednik opštine kao jedini predlagač nema predloge za nove članove Opštinskog veća, iako je to njegova obaveza - rekao je Pajović, podsećajući Petkovića da je on predlagač i dnevnog reda za jučerašnju sednicu na kojoj je trebalo da se obave upravo navedena razrešenja i imenovanja. On je napuštanje sednice predsednika Privremenog organa Nedeljka Milosavljevića označio kao opstrukciju, čiji je cilj dobijanje na vremenu i odlaganje kontrole opštinske vlasti. Pajović je objasnio da ukoliko predsednik opštine ni drugi put ne iskoristi svoje pravo i ne ponudi predloge o razrešenju i imenovanju članova Opštinskog veća, to će prema automatizmu učiniti Privremeni organ.    

Čekaju se izveštaji

Članovi ovog organa jednoglasno su usvojili Pajovićev predlog da se ovom telu dostave izveštaji o realizaciji opštinskog budžeta od uvođenja privremenih mera, kao i o zapošljavanju u opštinskom javnom sektoru u vreme mandata starog sastava Privremenog organa čiju je većinu činila koalicija DSS i NS.

Nenad Kovačević


Naslov: Odg: Prekinuta prva sednica rekonstruisanog Privremenog organa Užica
Poruka od: alexey 24.07.2007. 19:58:37
Bitno je da su svi oni uredno primili svoje plate


Naslov: Odg: Prekinuta prva sednica rekonstruisanog Privremenog organa Užica
Poruka od: Pedja 30.07.2007. 19:55:44
http://www.danas.co.yu/20070730/vojvodina1.html#10

Stari problemi nove prinudne uprave u Užicu

Demokrate i G17 Plus traže smenu predsednika privremenog organa

Užice - Predstavnici užičkog Odbora DS kritikovali su predsednika Privremenog organa Nedeljka Milosavljevića, koji je u ponedeljak napustio sednicu tog tela i time je prekinuo, jer, kako je objasnio, "nije želeo da bude preglasan".
Predsednik Odbora DS Jovan Marković saopštio je da će predstavnici te stranke i G17 Plus od Vlade Srbije zatražiti Milosavljevićevu smenu, jer skoro mesec i po nije zakazivao sednice tog organa.

U petočlani Privremeni organ, koji je 7. juna ove godine rekonstriuisala Vlada Srbije, pored dva ranija predstavnika koalicije DSS i NS Nedeljka Milosavljevića i Saše Dodića, ušla su i dvojica predstavnika DS, Slobodan Pajović i Vladimir Gordić i jedan iz G17 Plus Radomir Smiljanić. U starom sazivu, osim trojice predstavnika koalicije DSS-NS, bili su jedan predstavnik Srpskog pokreta obnove i jedna nestranačka ličnost. Prethodni Privremeni organ polovinom novembra prošle godine, imenovala je bivša Vlada Srbije, a nova ga je rekonstruisala, tako da njegov sadašnji sastav odgovara trenutnom stranačkom sastavu vlade.

Međutim, na prvoj sednici, prekinutoj u prošli ponedeljak, predsednik opštine Tihomir Petković (DSS) nije ponudio predloge za razrešenja i imenovanja članova Opštinskog veća, jer, kako je objasnio, nije postignut dogovor stranaka koje čine novi Privremeni organ, a predsednik tog organa odbio je da stavi na glasanje predloge o tome koje su bili spremni da ponude DS i G17 Plus, pa je bilo očigledno da su novi-stari koalicioni partneri opterećeni starim stranačkim svađama.

Marković je istakao da je DS u tim pregovorima, pored funkcionisanja Privremenog organa, insistirala da se izmeni i stranački sastav Opštinskog veća, i to po kvoti koju je preporučila Vlada Srbije (DS- pet, DSS-NS tri i G17 Plus - dva člana), a da se kasnije razgovara o kadrovskim rešenjima u opštinskom javnom sektoru, i to nakon analize rada direktora u javnim preduzećima i ustanovama.

- Međutim, mi smo bili preglasani u razgovorima oko kvota i na to pristajali, jer smo želeli da se postigne koalicioni dogovor, ali i da se sva rešenja oroče, pošto je naš utisak da DSS i NS žele da odlažu sednicu Privremenog organa - rekao je Marković i istakao da je nedopustivo da predstavnici DSS i NS imaju apsolutnu vlast u gradu, a potom pozvao predsednika opštine da zakaže nastavak razgovora.

Vladimir Gordić, predstavnik DS u Privremenom organu istakao je da predsednik tog organa i predsednik opštine opstruišu rad tog tela kako bi se odložila rasprava o trošenju budžeta, radu javnih preduzeća i ustanova, zapošljavanjima u tom sektoru, ali i zbog želje da zadrže sadašnje stanje do lokalnih izbnora.

Stanika Žunić, potpredsednica OO DS kazala je da se u platformi ove stranke za pregovore sa DSS i NS ističe želja DS da sarađuje sa tim strankama, potreba javnosti u radu Privremenog organa, ali i da se proveri ko se i po kom osnovu zaposlio u opštinskim javnim preduzećima od uvođenja prinudne uprave.

"Sporna" preduzeća

- Najveći spor bio je oko javnih preduzeća Direkcija za izgradnju, Toplota i Apoteka Užice, iako DS nije tražila nijedno od direktorskih mesta u njima, ali smo od druge strane zahtevali da se dogovori ko će od njihovih predstavnika biti na tim položajima. Nedopustivo je da koalicioni dogovor ne može da se postigne, zato što neke stranke ne mogu da se dogovore koje će preduzeće i ustanova da im pripadnu - rekao je Marković.


N. Kovačević