Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: PRIPREME ZA NOĆ MUZEJA UZDRMALE UŽIČKU VLAST  (Pročitano 2256 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 07.05.2009. 19:27:38 »

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/drustvo/glas-javnosti-07-05-2009/svadja-zbog-tita-i-pionira

Svađa zbog Tita i pionira

PRIPREME ZA NOĆ MUZEJA UZDRMALE UŽIČKU VLAST


UŽICE - Zbog namere užičkog Narodnog muzeja, da 16. maja, u „Noći muzeja“ organizuje performans u kome će 30 užičkih osnovaca simbolično položiti pionirsku zakletvu pred bronzanom bistom Josipa Broza u Užicu, odbor SPO u ovom gradu juče je zapretio da će, ako se program izvede, istupiti iz lokalne vlasti.

Niko od funkcionera ove stranke nije juče želeo zvanično da komentariše ovu nameru, ali, „vukovci“ u Užicu ne
kriju kako smatraju da takva manifestacija „otvoreno veliča lik i delo Josipa Broza“.

Nezvanično, odbor SPO ovih dana uputio je pismo Gradskom veću, sa zahtevom da se spreči izvođenje jedne takve manifestacije uz poruku da će, u suprotnom, SPO napustiti vlast u gradu koju deli sa DS, G17 plus, SPS i LDP. Vladajuća većina u Užicu ima inače 37 od ukupno 67 odbornika. Bez tri odbornika SPO koalicija bi i dalje imala većinu, ali, veoma tesnu, sa samo jednim glasom više nego opozicija.

Prema onome što se do sada zna, u okviru performansa „Snaga mladosti i moć autoriteta“ koji je planiran za „Noć muzeja“, 30 užičkih osnovaca sa crvenim maramama i titovkama na glavama „položiće pionirsku zakletvu Brozu“, a zatim će čitati pesmice i sastave posvećene Brozu, dok će se na video-bimovima okolo prikazivati snimci čuvenih Titovih rođendanskih sletova, scene sa radnih akcija...

U Narodnom muzeju u Užicu juče su nam rekli da prvi put čuju za takvu inicijativu SPO, i da neće menjati program pripremljen za 16. maj.

- Ne ide nam u glavu da još postoje ljudi, neuki stručnjaci koji bi tako, komesarski, da kreiraju politiku muzeja. Program koji spremamo uopšte ne veliča Tita, već govori o izgradnji fabrika, ulica, vodovoda... Program „Snaga mladosti, moć autoriteta“ odobren je na sednici Upravnog odbora Muzeja i tada nije bilo zamerki - rečeno nam je juče u ovoj ustanovi.

Autor: Zoran Šaponjić
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 07.05.2009. 19:29:39 »

http://www.blic.rs/srbija.php?id=91351

Sukob u vladajućoj koaliciji Užica

Proslava posvećena Titu podelila vlast

UŽICE - Jedna muzejska manifestacija ugrozila je stabilnost vladajuće koalicije u Užicu. Užički odbor SPO-a, koji je deo gradske vlasti, zapretio je da će napustiti vladajuću koaliciju ako za „Noć muzeja” bude izveden predviđeni performans polaganja pionirske zakletve pred spomenikom Josipu Brozu Titu, saznaje „Blic”. U ovoj stranci revoltirani su jer priredba koju je osmislio Narodni muzeja Užica „veliča lik i delo Josipa Broza”. Ako SPO uskrati podršku, vladajuća koalicija ostaće samo sa jednim odbornikom više od opozicije.

Program „Snaga mladosti i moć autoriteta”, kojom će užički muzej 16. maja doprineti nacionalnoj manifestaciji „Noć muzeja”, predvideo je da se u sklopu priredbe najpre izvede performans u sklopu koga će tridesetak osnovaca, okićeni crvenim pionirskim maramama i sa kapama i petokrakama na glavi, simbolično položiti zakletvu pred Titovim spomenikom. Dok se mališani budu zavetovali na „časnu pionirsku reč” i čitali pesmice i sastave posvećene drugu Titu, na video-bimovima oko njih vrteće se snimci čuvenih sletova kojima je obeležavan Dan mladosti. Program se kasnije seli u jednu od muzejskih sala gde je izloženo 35 štafeta mladosti, mnoštvo slika, dokumenata, rukopisa, koji svedoče o vremenu kada je Užice bilo Titovo, ali i o učešću Užičana na omladinskim radnim akcijama, u izgradnji fabrika, razvoju grada...

Kako „Blic” nezvanično saznaje, užički SPO je uputio pismo Gradskom veću, zahtevajući da spreči muzej u održavanju manifestacije. U istom zahtevu se navodi da će u suprotnom SPO okrenuti leđa koalicionim partnerima sa kojima je na vlasti u gradu - DS, G17 plus, SPS i LDP. Ova saznanja „Blica” lokalni funkcioneri SPO-a juče nisu hteli da potvrde, ali ni da demantuju.

Od 67 mesta u lokalnom parlamentu, vladajuća koalicija trenutno ima 37 odbornika. U slučaju da SPO sa trojicom svojih predstavnika istupi iz koalicije, krnja lista „Za evropsko Užice” sa SPS-om i LDP-om i dalje bi imala većinu, ali tesnu, sa smo jednim glasom više u odnosu na opoziciju. U toj situaciji SPO ne bi previše izgubio - stranci nije povereno direktorsko mesto ni u jednom javnom preduzeću i ustanovi, a u organima vlasti zastupljena je tek sa jednim članom Gradskog veća i jednim pomoćnikom gradonačelnika.

Direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić (SPS) kazao je juče „Blicu” da prvi put čuje za ovakav stav SPO-a, ali ustanova kojom on rukovodi ni u kom slučaju neće menjati program pripremljen za 16. maj.

- Dok ne vidim taj dopis, ne mogu da verujem da je to istina. Ne ide mi u glavu da još uvek postoje ljudi, priučeni mudraci i neuki stručnjaci, koji hoće da kreiraju politiku muzeja na komesarski način. Manifestacija koju spremamo za „Noć muzeja” zapravo uopšte ne veliča Tita već dokumentuje izgradnju fabrika, ulica, vodovodne mreže koju je gradila užička omladina. Program „Snaga mladosti i moć autoriteta” odobren je na Upravnom odboru Narodnog muzeja. Ako je SPO imao neke zamerke, zašto ih nije izneo na sednici ovog tela - kaže Gogić.

Za zahtev SPO-a, od „Blica” je prvi put čuo i Radovan Ristović, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

- Ne mogu ništa da komentarišem dok ne vidim taj papir. U svakom slučaju, nije u nadležnosti Gradskog veća da određuje program rada muzeja - kaže Ristović.

Jedan od visokih užičkih funkcionera, koji je zahtevao da ostane anoniman, kazao je juče za naš list da ne veruje da će SPO napustiti vlast, ali ako do toga dođe, stabilnost koalicije ipak neće biti ugrožena.

- Možda se ovakva muzejska postavka kosi sa političkim uverenjima SPO-a, ali mislim da je u pitanju nešto drugo. Poznato je da je aktuelni direktor muzeja Nikola Gogić izneo u javnost „prljav veš” koji je za sobom ostavio kadar SPO-a dok je prethodnih godina vodio ovu ustanovu, pa se sada iz kontrasmera odapinju otrovne strelice - kaže ovaj gradski funkcioner.

Autor: Vladimir Lojanica
Sačuvana

novembar 1
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Marija Ana
Mesto: Užice
Država: Srbija
Poruke: 122« Odgovor #2 poslato: 09.05.2009. 23:45:43 »

...
Komesari
komesara
komesarima
komesare
komesari !
s' komesarima
o komesarima
...
U Srbiji i juče i danas i sutra !!!
Sačuvana
alexg
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
AlexG
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Škorpija
Poruke: 143


Amicitia Vera Rara Avis In Terra!« Odgovor #3 poslato: 13.05.2009. 19:48:59 »

Slatko sam se nasmejao kada sam video oko čega se naši ''lokalci'' svađaju. Eto, jednu običnu muzejsku manifestaciju, koja je uz to, još i simboličnog karaktera, su pretvorili u temu dana (nedelje). Da li je ''ovo'', u stvari ''ono'' ili ako se ''to'', tumači ''onako''...bolje da su seli pa videli kako da pojačaju pomoć najsiromašnijima...Tita ne zanima više da li je Užice ''njegovo'' ili nije.
Što se samog programa muzeja tiče, svakako kustosima i zaposlenima u toj instituciji treba ostaviti slobodu izbora programa i postavki, jer je to njihov posao, a mislim da je svrsishodno bilo i pripremiti jedan takav program, jer 50 godina istorije ne može se izbrisati kao da je nije ni bilo - što bi pojedini želeli. Uostalom, ako ćemo se svađati oko predstave......onda no comment!
Sačuvana
novembar 1
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Marija Ana
Mesto: Užice
Država: Srbija
Poruke: 122« Odgovor #4 poslato: 15.05.2009. 01:43:28 »

Dakle, zaista su komesrai odlučili, komesarski. Nema to i gotovo! Kakva umetnost, kakvi kustosi, kakvi performansi, kakvi bakrači... Rekoh ja da će biti komesarski još sto godina. Bar! embarrased
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #5 poslato: 15.05.2009. 01:51:56 »

http://www.blic.rs/srbija.php?id=92421


Kraj sukoba u užičkoj vlasti zbog Noći muzeja“

Ukinuli zakletvu Titu da sačuvaju koaliciju


Užički osnovci 16. maja, u okviru manifestacije „Noć muzeja“, ipak neće polagati pionirsku zakletvu pred Titovim spomenikom. Iako su iz Narodnog muzeja ranije najavili da će se grupa mališana toga dana simbolično zavetovati na „časnu pionirsku reč“, juče je iz ove ustanove stigla informacija da zakletve neće biti i da ona nikada nije ni bila planirana. Ovakav preokret, nezvanično saznaje „Blic“, dogodio se zbog mira u vladajućoj koaliciji jer je SPO zapretio da će napustiti vlast ako ovakav performans bude izveden.

Najavivši da će u okviru programa „Snaga mladosti i moć autoriteta“, kojom Narodni muzej daje svoj doprinos „Noći muzeja“, posetioci moći da vide kolekciju štafeta mladosti i dokumenta koja svedoče o doprinosu koji je omladina dala razvoju Užica, direktor Muzeja Nikola Gogić (SPS) saopštio je da čin zakletve nije bio predviđen ni u jednoj verziji manifestacije.

- Deca će biti u pionirskim marama i kapama, ali će ih nositi uz prethodnu saglasnost roditelja. Na izložbi će biti izložene štafete, fotografije, dokumenti i predmeti iz tog perioda, a na video bimovima biće prikazivani snimci sletova - kazao je Gogić, napomenuvši da uopšte ne zna odakle priče da će se te večeri polagati pionirska zakletva.

Naprasno su iz ove ustanove, tri dana uoči „Noći muzeja“, saopštili da ni pismeni sastavi i pesmice posvećene Titu, za koje je bilo rečeno da će ih mališani čitati, takođe nisu bile planirane programom. Juče je u muzeju objašnjeno da će deca doista čitati pesme, ali rodoljubive, poput stihova Alekse Šantića. Rečeno je da će program proteći uz zvuke numera Zdravka Čolića, Ismete Krvavac, Đorđa Balaševića, ali ne bilo kojih, već probranih, posvećenih „najvećem sinu svih naših naroda i narodnosti“.

Samo pre petnaest dana Mara Aleksić, muzejski savetnik, ispričala je „Blicu“, između ostalog, da će program 16. maja početi u 18 časova, da će tridesetak učesnika OŠ „Stari grad“ od prvog do osmog razreda simbolično položiti zakletvu Titu, istom prilikom pročitati i pesme i pismene sastave posvećene maršalu.

Ovakve najave bile su povod da se oglasi gradski odbor SPO-a u Užicu, koji je gradonačelniku i Gradskom veću uputio protestno pismo, predočivši stav da je za ovu stranku neprihvatljiv „idolopoklonički način pokušavanja vaskrsnuća lika i dela jednog od najvećih diktatora 20. veka“. Kako je „Blicu“ tada rečeno u ovoj partiji, SPO je predočio da će napustiti vladajuću koaliciju, u kojoj učestvuje sa tri svoja odbornika, ako se priredi bilo koji čin koji veliča Tita.

Iako je Radovan Ristović (G17 plus), član Gradskog veća zadužen za kulturu, ovim povodom rekao „Blicu“ da lokalna vlast ne može da utiče na program muzeja, a to ni u samom muzeju ne priznaju, očito je da je pritisak SPO-a urodio plodom. Nezvanično se saznaje da su proteklih dana kod Gogića išli gradonačelnik Jovan Marković i prvi čovek SPO-a Milomir Cvetković i ipak uspeli da „ubede“ direktora muzeja da „zaboravi“ zakletvu.

- Očekivali smo da će naš stav barem delimično biti uslišen, ali iskreno ne u meri koja je dovela do drastičnog preokreta - kazao je juče „Blicu“ visoki funkcioner SPO-a koji je želeo da ostane anoniman, navodeći da su u ovoj stranci zadovoljni krajnjim epilogom.


Osnovci vežbali zakletvu

U Osnovnoj školi „Stari grad“ potvrđeno nam je da se grupa osnovaca prethodne dve nedelje pripremala za ceremoniju u okviru „Noći muzeja“ i da su, uz pismenu saglasnost roditelja, trebali da recituju deo pionirske zakletve. Ipak, kako nam je rečeno u ovoj školi uoči jučerašnje probe, još uvek je neizvesno da li će deca nastupiti u programu i šta će tamo raditi.


Autor: Vladimir Lojanica
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #6 poslato: 18.05.2009. 19:33:50 »

http://www.kurir-info.rs/clanak/reportaza/kurir-18-05-2009/pioniri-ipak-polozili-zakletvu


Muzejska noć

Pioniri ipak položili zakletvu


UŽICE - Iako je direktor Narodnog muzeja Nikola Gogić pre samo dva dana izjavio da tokom Noći muzeja nikakve pionirske zakletve neće biti, tridesetak užičkih osnovaca sa crvenim maramama oko vrata preksinoć je ipak položilo zakletvu. Istina, ne pred Titovim spomenikom u dvorištu muzeja, kako je prvobitno najavljivano, već u sali ispod crvenih zastava.

Tako je započeo performans "Snaga mladosti i moć autoriteta", za vreme kojeg su se orile pesme "Tata pita da li volim Tita", "Druže Tito, mi ti se kunemo", "Pioniri maleni". Pionirska zakletva postala je glavno političko pitanje u gradu, a SPO je čak zapretio da će istupiti iz vladajuće koalicije.    
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 2.113 sekundi sa 35 upita.