https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Lokalna samouprava - Postignut dogovor o užičkoj koaliciji - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Postignut dogovor o užičkoj koaliciji  (Pročitano 1322 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 09.10.2007. 15:02:02 »

http://www.danas.co.yu/20071009/hronika1.html#4

Postignut dogovor o užičkoj koaliciji

Užice - Predstavnici DSS-NS, DS i G17 Plus, koji čine Privremeni organ u Užicu, postigli su koalicioni dogovor, a sporazum o tome trebalo bi da potpišu danas. Posle toga, najverovatnije u sredu, biće nastavljena prekinuta sednica tog organa koji je Vlada Srbije rekonstruisala u junu ove godine.

Na toj sednici, kako Danas saznaje, trebalo bi da se razreše stari i imenuju novi članovi Opštinskog veća. Koalicioni dogovor, koji je postignut posle četiri i po meseca stranačkog preganjanja o podeli najprofitabilnijih opštinskih javnih preduzeća, trebalo bi da deblokira rad ovog organa koji je preuzeo sve nadležnosti lokalne skupštine, raspuštene 16. novembra prošle godine odlukom prethodne republičke vlade.

Formiranjem nove vlade početkom juna ove godine promenjen je stranački sastav Privremenog organa, u koji su pored dva predstavnika koalicije DSS-NS ušla dva člana DS i jedan G17 Plus.

N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 10.10.2007. 12:34:30 »

http://www.danas.co.yu/20071010/vojvodina1.html#6

Konačno postignut dogovor o užičkoj koaliciji

Podeljena direktorska mesta

Užice - Stranke koje čine Privremeni organ u Užicu (DSS, NS, DS i G17 Plus) konačno su uspele da postignu koalicioni dogovor, a sporazum o tome trebalo bi da se obelodani danas. Posle toga trebalo bi da usledi nastavak sednice tog organa, čiji je rad blokiran jer predsednik tog tela Nedeljko Milosavljević ne zakazuje sednice. Na toj sednici trebalo bi da se izmeni stranački sastav Opštinskog veća, smene stari i imenuju novi članovi.

Pregovori su trajali četiri i po meseca, a za njihov dosadašnji neuspeh predstavnici stranaka uvek su optuživali drugu stranu, poručujući da je dogovor neophodan u interesu građana Užica. Sporni su bili stranački sastav Opštinskog veća, ali i pojedina profitabilna opštinska javna preduzeća, poput Direkcije za izgradnju i Apoteke.
Užice je pod prinudnom upravom od 16. novembra prošle godine, kada je bivša vlada Srbije raspustila skupštinu i imenovala petočlani Privremeni organ, koji je preuzeo njene nadležnosti. Formiranjem nove republičke vlade, početkom juna ove godine, taj organ je rekonstruisan, pa sada u svom sastavu, osim dva predstavnika koalicije DSS - NS, ima dva člana DS i jednog iz G17 Plus.

Prema postignutom koalicionom dogovoru, Opštinsko veće imalo bi jedanaest članova, od toga pet iz DS, četiri iz koalicije DSS - NS i dva iz G17 Plus. Od pet članova DS u tom Veću, dva će biti plaćeni funkcioneri i to za resor mesnih zajednica i budžeta.

Stranačkim dogovorom predviđena je i podela direktorskih mesta u opštinskom javnom sektoru. Tako će DS pripasti direktorska mesta u Vodovodu, Niskogradnji, Regionalnoj deponiji, Dečjem odmaralištu Zlatibor, Dečjem vrtiću, Centru za socijalni rad, Narodnoj biblioteci i Istorijskom arhivu. Predstavnici DSS dobiće direktorska mesta u Direkciji za izgradnju, Toploti, Stanu, Bioktošu, a njihov koalicioni partner NS zadržaće Apoteku, dok će G17 Plus imenovati direktora u Turističkoj organizaciji, a moguće i u ustanovi Veliki park.

N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 12.10.2007. 14:55:57 »

http://www.danas.co.yu/20071011/vojvodina1.html#8

Nastavljena sednica Privremenog organa u Užicu

Monolitna prinudna uprava

Užice - Članovi Privremenog organa, na nastavku sednice, prekinute 23. jula, kada je predsednik tog organa napustio zasedanje, jednoglasno su i skoro brzinom svetlosti, za oko petnaestak minuta, usvojili odluke oko kojih su se mesecima sporili. Jučerašnja monolitnost ovog tela, koje nakon rekonstrukcije u junu, kada su pored dva člana kolicije DSS - NS, ušla dva predstavnika DS i jedan iz G17 Plus, posledica je postignutog koalicionog dogovora ove četiri stranke, koji je trajao neverovatnih četiri i po meseca. Iako su učesnici tih razgovora nudili obrazloženje da je koalicioni dogovor potreban "u interesu građana Užica", evidentno je da je do njega došlo nakon što su stranke, u maltene darvinističkoj borbi za opstanak, uspele da podele direktorske fotelje u opštinskom javnom sektoru.

Odlukom Privremenog organa Opštinsko veće brojaće jedanaest članova (jednog više u odnosu na stari saziv), a umesto sadašnja dva plaćena funkcionera u tom organu, Užičani će plaćati još dva. U tom veću DS ima pet, koalicija DSS-NS četiri,a stranka G17 Plus dva predstavnika. DS i koalicija DSS-NS, imaće po dva plaćena funkcionera u ovom veću, i to za oblast mesne zajednice i investicije (DS) i društvene delatnosti i i javna preduzeća (DSS).

Umesto Zorana Pejića, Milovana Šarenca i Predraga Vučkovića, predstavnika DSS, Mladena Bogdanovića (NS), Milovana Ristanovića i Dragana Vranića, kadrove Lige za Užice, koji su razrešeni članstva u Opštinskom veću, Privremeni organ je imenovao nove i to Svetlanu Jevđović Matić, Malinu Djokić, Mihajla Trnavčevića, Radovoja Radivojevića, Milomira Pantovića iz DS i Svetislava Jelisavčica iz G17 Plus.

Takođe, na predlog predsednika opštine Tihomira Petkovića (DSS) Privremeni organ se saglasio da zamenik predsednika opštine bude Radovan Ristović (G17 Plus), profesor matematike u Ekonomskoj školi.

Privremeni organ naložio je opštinskim službama da u roku od petnaest dana pripreme izveštaj o utrošku novca iz opštinskog budžeta od početka godine. Pored toga usvojen je i zaključak da se dostave izveštaji o radu opštinskih javnih preduzećaod 1.januara ove godine, ali i o zapošljavanju u tim preduzećima i javnim nabavkama, od 16. novembra prošle godine, kada su u Užicu uvedene privremene mere.

- Bilo mi je lako voditi današnju sednicu, jer je postignut koalicioni dogovor, ilustrovao je monolitnost tog organa njegov predsednik Nedeljko Milosavljević (DSS), čiju su smenu, samo do pre nekoliko dana, zahtevali predstavnici DS.

Tišina o prinudnoj upravi

Na svečanoj akademiji koja je prekjuče održana povodom Dana opštine, predsednik opštine, a ni bivši ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar, nije pomenuo da je Užice pod prinudnom upravom. Bivša vlada, 16. novembra prošle godine, u vreme kada je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu bio upravo Zoran Lončar, raspustila je užičku skupštinu, uvela privremene mere i imenovala Privremeni organ, čiji je sastav preslikavao stranački sastav tadašnje vlade. U junu ove godine, posle formiranja nove vlade, taj organ je rekonstruisan, ali je njegov rad blokiran, zbog odsustva koalicionog dogovora između DSS - NS, DS i G17 Plus, koje čine taj organ.

N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #3 poslato: 15.10.2007. 14:05:45 »

http://www.danas.co.yu/20071013/vojvodina1.html#6

Stranački dogovor o "demokratskoj diktaturi" u Užicu

Podela direktorskih fotelja u interesu građana

Užice - Posle četiri i po meseca pregovaranja, predstavnici DSS, NS, DS i G17 Plus postigli su sporazum o novoj lokalnoj koaliciji. Podeljene su direktorske fotelje i uhlebljeni zaslužni stranački kadrovi, a podela plena i maratonsko strančarenje obrazloženi su višim interesima, interesima građana Užica. Međutim, da li je interes Užičana to što je mesecima blokiran rad Privremenog organa, ili što je jedna kadrovska postava zamenila drugu, i to bez ikakvog obrazloženja, a čije su isključive kompetencije posedovanje partijskih knjižica?

Sloga i jedinstvo zamenili su stranačke zađevice, pa je održan i nastavak sednice Privremenog organa koja je prekinuta u junu, jer je predsednik tog tela Nedeljko Milosavljević (DSS) napustio zasedanje, a novo nije zakazivao.
Užice je pod prinudnom upravom od polovine novembra prošle godine, pa je Privremeni organ preuzeo nadležnosti lokalne Skupštine. Uvođenje prinudne uprave ovdašnje demokrate su oštro kritikovale kao diktaturu koalicije DSS i NS, uz pomoć Lige za Užice, ali se diktatura preobličila u demokratiju, pošto su predstavnici DS u junu ove godine, nakon što je nova republička vlada taj organ rekonstruisala, zajedno sa predstavnicima G17 Plus i koalicijom DSS - NS, postali članovi tog organa.

Na sednici, koja je usledila nakon postignutog koalicionog sporazuma, za neverovatnih petnaestak minuta i jednoglasno, Privremeni organ je smenio šest članova Opštinskog veća iz koalicije DSS - NS i Lige za Užice, a umesto njih imenovao pet novih iz DS i jednog iz G17 plus. DS i DSS dobile su po dva mesta plaćenih funkcionera u ovom Veću, koje je prošireno za jednog člana, pa će Užičani, "u svom interesu" dodatno plaćati ceh partijskih nagodbi. Uslediće i druge kadrovske promene, a sve to podseća na period od pre deset meseci kada je stari saziv Privremenog organa priredio kadrovsku promaju u gradu, tako što je kadrovima DSS, NS i Lige za Užice, zamenio kadrove DS i SPO, takođe bez obrazloženja.

Predstavnici stranaka u sadašnjem Privremenom organu jednostavno nisu mogli da objasne zbog čega je bilo potrebno toliko vremena za koalicioni dogovor, pravdajući se da njima nisu bile važne direktorske fotelje, ali je ostalo nejasno zbog čega je onda do pre neki dan bio blokiran rad tog tela ili primera radi, o čemu su se četiti i po meseca sporili? Niko od njih nije želeo da potvrdi da je spora bilo oko stranačke kvote u Opštinskom veću i direktorskih mesta u Apoteci, Direkciji, Toploti i Velikom parku.

- Bilo bi bolje da je sporazum ranije postignut, jer je u interesu građana da funkcionišu opštinski organi i institucije. Nakon dogovora nema razloga da se konfrotiramo u Privremenom organu - rekao je Slobodan Pajović (DS) član ovog organa, poručujući da je DS dala veliki doprinos da ti pregovori uspeju. Ni on, ni Radomir Smiljanić iz G17 Plus koji je danima u lokalnim medijima lobirao da direktor ustanove Veliki park bude član G17 Plus, nisu saopštili sadržaj tog sporazuma, jer kako su rekli, ne znaju pojedinosti i nisu učestvovali u pregovorima.

Predsednik opštine Tihomir Petković (DSS) obelodanio je detalje sporazuma, pa će, kako je rekao, osim zamenika predsednika opštine, G17 Plus imati direktore u Bioktošu, Stanu i Turističkoj organizaciji. Demokratama su pripali Vodovod, Niskogradnja, Regionalna deponija, Dečji vrtić, Dečje odmaralište Zlatibor, Centar za socijalni rad, Istorijski arhiv i Narodna biblioteka. Koalicija DSS - NS imaće direktore u Direkciji za izgradnju, Toploti, Apoteci, Velikom parku, Narodnom pozorištu, Gradskoj galeriji, Regionalnom centru za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, Narodnom muzeju i Regionalnoj turističkoj organizaciji. Međutim, Petković je odbio da saopšti personalna rešenja za direktorska mesta, navodeći da će to biti naknadno poznato.

- Dešava se ono što je logično samo u politici, a to je da će biti smenjeni ljudi koji su dobro radili svoj posao. Tu cenu plaća koalicija DSS - NS, jer nismo bili spremni da rizikujemo da građani Užica nemaju podršku Vlade Srbije, za šta smo kritikovali prethodnog predsednika opštine - poručio je Petković.


Privremene mere

Iako je zakonski rok od tri meseca koliko bi trebalo da traju privremene mere u gradu davno istekao, niko od učesnika pregovora nije se založio da se takvo stanje ukine i vanrednim lokalnim izborima ponovo uspostavi parlamentarizam. S druge strane, predsednik opštine Petković mišljenja je da "građani Užica od privremenih mera ne trpe bilo kakvu štetu".

Preokret

Zahtev za smenu predsednika Privremenog organa Nedeljka Milosavljevića (DSS), koji su demokrate pre mesec dana uputile nadležnom ministarstvu i prosledile ga medijima, koji su ga objavili, Pajović je pokušao da ublaži, rekavši da to "nije bio zahtev već samo obaveštenje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu o blokadi Privremenog organa".


Nenad Kovačević
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.223 sekundi sa 37 upita. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)