https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Lokalna samouprava - Razmirice zbog vlasti - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Razmirice zbog vlasti  (Pročitano 1564 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 01.09.2006. 10:41:04 »

http://www.danas.co.yu/20060901/hronika4.html#0

Reakcije demokrata na optužbe Tihomira Petkovića, novog predsednika užičke opštine

Hvali se rezultatima bivšeg predsednika

Užice - Užičke demokrate odbacile su optužbe novog predsednika opštine Tihomira Petkovića (DSS) da užička opština nije imala dovoljno projekata u prethodnom periodu i da s njima nije konkurisala za sredstva od Vlade Srbije i nadležnih ministarstava.

"Za godinu dana podneto je više od dvadeset zahteva Vladi Srbije, ministarstvima i Vladinim agencijama za dodelu finansijskih sredstava za koje, ne da nismo dobili novac, već nismo dobili ni bilo kakav pisani odgovor. Tvrdnja predsednika opštine da nismo konkurisali za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana nije tačna, jer smo blagovremeno poslali potrebnu dokumentaciju, ali odgovor nismo dobili", navodi se u saopštenju Milomira Sredojevića, predsednika OO DS, koji je do opoziva bivšeg predsednika opštine Miroslava Martića (DS) bio njegov zamenik.

Potom se navodi da Petković "još nije krenuo u realizaciju svojih predizbornih obećanja, ali je zato uspeo da se pohvali radovima koje je prethodni predsednik priveo kraju (gasovod, poslovno-stambeni objekat Pariz, nastavak radova na Medicinskoj koli, Istorijskom arhivu i Domu za Stare)".

U saopštenju se podseća da skupštinsku većinu čine stranke demokratske orijentacije s manjim promenama, a da je deo te većine posle petooktobarskih promena 2000. godine postala i DSS.

"DSS je preko odbornika, opštinskih funkcionera, direktora javnih preduzeća i ustanova, članova upravnih i nadzornih odbora, kao i narodnih poslanika, još od 2000. godine uključena u lokalnu vlast. Za to vreme nisu imali primedbe na rad opštine i opštinskog rukovodstva, pa je nekorektno da sada upućuju kritike DS i da se ponašaju kao da nisu učestvovali u lokalnoj vlasti", ističe se u saopštenju i podseća da je "posle šest godina zajedničkog vršenja vlasti u Užicu DSS napustila tu većinu i sa G17 Plus i Novom Srbijom (koja nema odbornika u SO Užice), Ligom za Užice i SPS, formirala koaliciju koja je sve učinila da prethodni predsednik opštine bude opozvan i izabran kandidat koji je imao njihovu podršku".

"U kampanji za izbor predsednika opštine novoizabrani predsednik, DSS i njihovi koalicioni partneri namerno su potcenjivali značaj skupštinske većine, govoreći da je najvažnije da bude izabran predsednik koga podržava Vlada Srbije i ministri i da će tada u Užicu poteći med i mleko. Činjenica da novi predsednik nema podršku u SO ne može izazvati negativne posledice po građane, već će samo predsednik opštine imati problem kako da realizuje svoju stranačku trgovinu, odnosno podelu funkcionerskih i direktorskih mesta koalicionim partnerima, ali i predizborna obećanja u, prvenstveno, seoskom području, jer je i za jedno i za drugo potrebna saglasnost u opštinskoj skupštini," navodi se u saopštenju.

"Ono što je za građane najvažnije jeste da će skupštinska većina donositi odluke rukovodeći se interesima građana, pri čemu nas ne interesuje kadrovska kombinatorika predsednika opštine i olako data predizborna obećanja".

Inače, posle izbora za predsednika opštine većinu u užičkoj skupštini sa 35 od ukupno 67 odbornika čine DS, SPO, GSS, SDP, PSS i LD, ali je ova koalicija odbila Petkovićeve pozive da se oko njega formira nova i, kako je rekao, "stabilna skupštinska većina u interesu Užica". Ova koalicija ne prihvata ni Petkovićevu nameru da Novoj Srbiji, koja nema odbornike, pripadne funkcija opštinskog menadžera, a stranci G17 Plus mesto zamenika predsednika opštine.

N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 04.09.2006. 14:53:53 »

Slusam vesti i vidimd a se idalje glodju oko koalicije u lokalnoj vlasti.

Bog ga mazo, pa zar je bitnije da ispadne da novi predsednik opstine ne moze da ispuni obecanja ili da ispuni bar deo obecanja pa da tako svi nesto dobijemo?

Zar je jedina politika kojom lokalni uzicki politicari znajud a se bave, sitna, strnacka politika? Pred izbore su se svi kleli kako hoce da ucine zivot u Uzicu boljim, a prvom prilikom sve to zaboravljaju samo da ucine stetu protivnickoj politickoj opciji.
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 05.09.2006. 17:00:05 »

http://www.danas.co.yu/20060905/vojvodina1.html#7

Užičke demokrate ne žele novu skupštinsku koaliciju

Neka Petković podnese ostavku


Odbijeni: Tihomir Petković

Užice - "Neprimereno je da predsednik opštine Tihomir Petković i njegova stranka (DSS) optužuju DS što u užičkoj skupštini ne mogu da formiraju novu odborničku većinu, saopštili su narodni poslanici DS Miroslav Martić i Slobodan Pajović i predsednik užičkih demokrata Milomir Sredojević. Oni su Petkoviću poručili da "javno saopšti da nije u stanju da formira stabilnu skupštinsku većinu, ili da podnese ostavku na mesto predsednika opštine".
Prema Sredojevićevoj oceni, neprihvatljivo je da DS, SPO, GSS, SDP, zajedno sa LDP i PSS, koji od 67, trenutno imaju skupštinsku većinu od 35 odbornika, formiraju novu koliciju i to sa strankama (DSS i G17 Plus) koje su napustile tu koliciju i uz podršku Lige za Užice i SPS kandidovale Petkovića na izborima za predsednika opštine.

- Nema pregovora o formiranju nove odborničke većine, jer mi već imamo većinu, a sve predloge predsednika opštine podržaćemo ukoliko budu u interesu građana - saopštio je Sredojević. Narodni poslanik DS i bivši predsednik opštine Miroslav Martić, koji je opozvan u maju na inicijativu Lige za Užice, poručio je da je "formiranje nove skupštinske većine u užičkoj skupštini problem predsednika Petkovića koji bi javnosti trebalo da saopšti da nije u stanju da je formira, ili da podnese ostavku na mesto predsednika opštine".

- Imam informaciju da je Sreten Selaković, direktor užičke filijale PIO i član DSS, s jednim odbornikom iz naše koalicije vodio pregovore tokom kojih mu je ponuđeno radno mesto kako bi prešao u drugi tabor - saopštio je Martić, ali je odbio da navede ime tog odbornika jer bi, kako je rekao, "to ugrozilo egzistenciju tog odbornika", savetujući novinare da se o tome raspitaju kod Sretena Selakovića. Danas je pokušao da kontaktira direktora PIO Sretena Selakovića i proveri ovu informaciju, ali on juče nije bio u užičkoj filijali PIO, niti je njegov mobilni telefon bio dostupan.

Martić je demantovao i optužbe da prethodno opštinsko rukovodstvo nije imalo i da nije podnosilo projekte za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana i od Vlade Srbije. On je podsetio da je Užice konkurisalo sa ukupno 25 projekata, vrednosti skoro 2,9 milijardi dinara, ali da ta sredstva nije dobilo, niti obrazloženje iz kojih razloga taj novac nije odobren.

Martić je najavio da će odbornici DS na sednici SO amandmanima zahtevati detaljnu raspodelu iznosa od 172 miliona dinara tokom predloženog rebalansa opštinskog budžeta. On je istakao da je nedopustivo da se od te sume, čak 50 miliona dinara utroši za retroaktivnu isplatu izgrađenih puteva u seoskim mesnim zajednicama tokom predizborne kampanje Tihomira Petkovića.

Poručujući da za te puteve ne postoje projekti, jer oni nisu bili prioritetni, on je zaključio da postoje projekti za puteve koje su skupština, mesne zajednice i građani odredili kao prioritete.


Neuspešni pregovori

Novi predsednik opštine Tihomir Petković je pre neki dan ocenio da "pregovori o formiranju stabilne skupštinske većine ne idu u dobrom pravcu". On i njegova stranka nekoliko puta su upućivali pozive prethodnoj vladajućoj koliciji na pregovore o novoj skupštinskoj većini, ali su odbijeni. Do pre dva meseca vladajuću koaliciju u Užicu činili su DS, SPO, DSS, GSS, G17 Plus i SDP, ali su iz nje istupili DSS i G17 Plus i s NS formirali novu koaliciji koja je na julskim izborima, uz podršku Lige za Užice i SPS, za predsednika opštine kandidovala Petkovića. DS i stranke oko nje posebno se protive Petkovićevoj nameri da funkcija opštinskog menadžera pripadne Novoj Srbiji koja nema odbornika u SO, a mesto zamenika predsednika opštine G17 Plus.


N. Kovačević
Sačuvana

velika
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Žena
Horoskop: Ovan
Poruke: 2093
Najforumaš 2006
« Odgovor #3 poslato: 05.09.2006. 19:11:51 »

Ovi se zaj.....ju! Danas nisu doshli na sednicu... Ne znam razloge, ali TO NIJE NACHIN!!!
Sačuvana

Carpe Diem!
Ignorance is still a bliss!
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #4 poslato: 06.09.2006. 09:59:03 »

http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/srbija.htm#2

Vladajuće partije bojkotuju skupštinu

Prinudna uprava uskoro i u Užicu

UŽICE - Sednica SO Užice otkazana je juče zbog nedostatka kvoruma. Zasedanje lokalnog parlamenta, na kome je kao jedna od tačka dnevnog reda bio rebalans budžeta, minirali su odbornici još uvek vladajućih DSS i G17 plus, kao i pojedinih opozicionih stranaka.

Otkazivanje sednice, pokazalo se, kulminacija je sukoba između koalicija DSS - G17 sa jedne, i DS - SPO - PSS - GSS - SDP - LDS sa druge strane, nastalog proletošnjim opozivom bivšeg gradonačenika Miroslava Martića (DS) i kasnije izborom novog, Tihomira Petkovića (DSS). Poluprazna skupštinska sala bila je dovoljan dokaz da predsednik Petković nema podršku većine odbornika, te da je Užice na korak od uvođenja prinudne uprave.

U skupštinskoj sali juče se nije pojavio niko od odbornika DSS, G17 plus, Lige za Užice, SRS i SPS, dok je koalicija DS - SPO - PSS - SDP - GSS - LDP uspela da skrpi samo 31 od za kvorum potrebna 34 odbornika, čime je, takođe, pod veliki znak pitanja dovedena tvrdnja ove grupacije stranaka da ima tesnu većinu u parlamentu. Iz ovog tabora juče su „zakazali“ jedan odbornik SPO i trojica iz PSS.

Sagovornik „Blica“ blizak koaliciji DSS - G17, koji je zahtevao da ostane anoniman, kaže da je cilj bojkota uvođenje prinudne uprave koje slede ako se sednica ne održi do 15. septembra.

Obrazlažući razloge nedolaska svojih odbornika i odbornika „bliskih“ stranaka, DSS je izdao saopštenje u kome se navodi: „Polazeći da je novoformirana koalicija DS - SPO - LDP - PSS - GSS - SDP pripremila krajnje neprihvatljive amandmane na predlog rebalansa budžeta, kao i neprimeren odnos prema informacijama o izboru predsednika opštine, odbornici DSS, G17 plus i Lige za Užice nisu prisustvovali zasedanju.“

Šef užičkog DS-a Milomir Sredojević saopštio je da DSS ovim sprovodi nameru uvođenja krize u lokalnu vlast.

- Još jednom se pokazalo da Tihomir Petković i DSS žele da uvedu privremene mere. Tako bi predsednik opštine sam mogao da kontroliše budžet - rekao je Milomir Sredojević, šef užičkog DS-a.

V. Lojanica
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #5 poslato: 06.09.2006. 09:59:56 »

http://www.danas.co.yu/20060906/vojvodina1.html#8

Vrhunac krize u užičkoj vlasti

Gradu preti prinudna uprava

Užice - Sednica Skupštine opštine Užice, na kojoj je između ostalog trebalo da se odluči o rebalansu budžeta i sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana, juče je odgođena zbog nedostatka kvoruma. Na zasedanju se nisu pojavili odbornici DSS, G17 Plus, Lige za Užice, SPS i SRS.

Od ukupno 67 odbornika, koliko broji užička skupština, u sali je bio 31 odbornik trenutne koalicione većine koju sa ukupno 35 mandata, čine DS, SPO, GSS, SDP, PSS i LDP, ali to nije bilo dovoljno da se sednica održi.
Predsednik skupštine Petar Ristović zakazao je novo zasedanje za utorak 12. septembra. On je podsetio da je zakonski rok za održavanje sednice SO 14. septembar, a ukoliko se to ne dogodi preti opasnost od uvođenja privremenih mera.

- Pribojavali smo se da će do toga doći, pa smo sednicu zakazali ranije, odnosno pre isteka roka od tri meseca u kojem se sednica mora održati - rekao je Ristović, a potom objasnio da prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ako se i narednog utorka dogodi ista situacija preti opasnost od uvođenja privremenih mera.

Predstavnici DS, SPO, GSS, SDP, PSS i LDP, ocenili su da se iza odgađanja jučerašnje sednice krije namera novoizabranog predsednika opštine Tihomora Petkovića (DSS) i koalicije koja ga je kandidovala na nedavnim izborima (DSS, G17 Plus, NS, uz podršku Lige za Užice i SPS) da se uvedu privremene mere koje bi kasnije rezultirale vanrednim lokalnim izborima i, eventualno, drugačijem sastavu užičke skupštine.

S druge strane, blok stranka oko Petkovića (DSS, G17 Plus, NS i Liga za Užice) negira takav scenario. U zajedničkom saopštenju ovih stranaka kao razloge zbog kojih njihovi odbornici nisu juče došli na sednicu navode što su odbornici DS, SPO, GSS, SDP, PSS i LDP "pripremali krajnje neprihvatljive amandmane na predlog rebalansa opštinskog budžeta, imali neprimeren odnos prema informacijama o izboru predsednika opštine kojima se opstruiše ne samo rad predsednika opštine, već i interes građana".

Inače, uoči izbora za novog predsednika skupštinsku većinu u Užicu činili su DS, DSS, SPO, GSS, G17 Plus i SDP, ali su iz nje istupili DSS i G17 Plus i sa NS, koja nema odbornike, i uz podršku Lige za Užice i SPS, kandidovale Petkovića na izborima za predsednika opštine posle opoziva prethodnog Miroslava Martića (DS). Ostatak prethodne kolicije ojačan je strankama LDP i PSS koja trenutno ima odborničku većinu s 35 mandata, imao je svog kandidata za predsednika opštine i to Milomira Sredojevića (DS). Posle izbora, novi predsednik opštine Petković i njegova stranka (DSS) upućivali su pozive na pregovore o formiranju nove skupštinske većne, ali su to odbili dojučerašnji kolicioni partneri, zamerajući mu što insistira da funkcija opštinskog menadžera treba da pripadne NS, a mesto zamenika predsednika opštine G-17 Plus, poručujući da neće opstruisati rad skupštine, ali da će podržavati samo predloge koji su u interesu građana.

Nenad Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #6 poslato: 06.09.2006. 10:00:35 »

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG06090503.shtml

Otkazana sednica SO Užice zbog nedostatka kvoruma

Užicu preti prinudna uprava

Sednica odložena jer se na zasedanju pojavio 31 od ukupno 67 odbornika. Juče se nisu pojavili odbornici DSS-a, G17 plus, Lige za Užice, SPS-a i SRS-a. Predsednik SO Užice novo zasedanje zakazao za 12. septembar, dva dana pre zakonskog roka, koji ističe 14. septembra

UŽICE - Sednica Skupštine opštine Užice, prva posle smene na čelu opštine (opoziva Miroslava Martića (DS) i izbora Tihomira Petkovića iz DSS-a), koja je juče trebalo da se održi, a na kojoj je trebalo da se razgovara i odlučuje o rebalansu budžeta i sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana, odložena je zbog nedostatka kvoruma. Od ukupno 67, u sali se u zakazano vreme pojavio samo 31 odbornik. Na zasedanju se nisu juče pojavili odbornici DSS-a, G17 plus, Lige za Užice, SPS-a i SRS-a, pa je predsednik SO Užice Petar Ristović novo zasedanje SO zakazao za utorak 12. septembra.

Ristović je juče podsetio da je zakonski rok za održavanje sednice SO 14. septembar, a ukoliko se to ne dogodi, ako i tada Skupština bude bila bez kvoruma, opštini Užice preti opasnost od uvođenja prinudne uprave.

- Pribojavali smo se da će do toga doći, pa smo sednicu zakazali ranije, odnosno pre isteka roka od tri meseca u kojem se sednica mora održati - rekao je juče Ristović.

Predstavnici DS-a, SPO-a, GSS-a, SDP-a, PSS-a i LDP-a, stranaka koje bi trebalo da čine skupštinsku većinu i koje juče nisu uspele da okupe dovoljno odbornika za održavanje sednice SO, ocenili su da se iza odlaganja jučerašnje sednice, krije namera novoizabranog predsednika opštine Tihomora Petkovića (DSS) i koalicije koja ga je kandidovala na nedavnim izborima (DSS, G-17 Plus, NS, uz podršku Lige za Užice i SPS), da se uvedu privremene mere, koje bi kasnije rezultirale vanrednim lokalnim izborima, i eventualno, drugačijim sastavom užičke skupštine.

Iz bloka stranaka oko Petkovića (DSS, G-17 Plus, NS i Liga za Užice) takav scenario juče je negiran. Ove stranke juče su u zajedničkom saopštenju zaključile da je razlog zbog koga njihovi odbornici nisu juče došli na sednicu to što su, kako stoji u saopštenju, odbornici DS-a, SPO-a, GSS-a, SDP-a, PSS-a i LDP-a, pripremali krajnje neprihvatljive amandmane na predlog rebalansa opštinskog budžeta, imali neprimeren odnos prema informacijama o izboru predsednika opštine, kojima se opstruiše ne samo rad predsednika opštine već i interes građana.

Do proletošnje smene predsednika opštine Užice Miroslava Martića (DS) i do izbora za novog predsednika, stabilnu većinu u SO Užicu činili su DS, DSS, SPO, GSS, G17 plus i SDP, ali su iz te koalicije istupili DSS i G17 plus i sa NS, koja nema odbornike, i uz podršku Lige za Užice i SPS, kandidovale Petkovića na izborima za predsednika opštine. Ostatak stare koalicije, uz LDP i PSS, koja na papiru trenutno ima odborničku većinu sa 35 mandata, kao svog kandidata za predsednika opštine kandidovao je Milomira Sredojevića (DS), pa je raspad koalicije letos postao sasvim vidljiv. Posle izbora, novoizabrani predsednik opštine Petković i DSS izašli su s predlogom da se otpočnu pregovori o formiranju nove skupštinske većine, ali do tih pregovora nije došlo.

Z. Šaponjić
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #7 poslato: 14.09.2006. 10:11:01 »

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2006/09/13/srpski/RG06091204.shtml

Propao i drugi pokušaj da se održi 16. sednica SO Užice

Stiže prinudni upravnik?

U klupama se nije pojavio nijedan odbornik DSS-a, G17 plus, SRS-a, SPS-a i Lige za Užice. Dosadašnja skupštinska većina, koju su sa 35 odbornika činili DS, SPO, GSS, PSS i SDP, ostala bez podrške tri odbornika PSS-a

UŽICE - U Užicu je juče propao i drugi pokušaj da se održi 16. sednica Skupštine opštine. Ponovo se u klupama nije pojavio nijedan odbornik DSS-a, G17 plus, SRS-a, SPS-a i Lige za Užice, pa je posle konstatacije predsednika SO Petra Ristovića (SPO) da u sali nema dovoljno odbornika za održavanje sednice, ova opština od juče na samom pragu uvođenja prinudne uprave. Dosadašnja skupštinska većina, koju su sa 35 odbornika činili DS, SPO, GSS, PSS i SDP, nije ni juče uspela da okupi sve odbornike. U sali u kojoj se održavaju sednice nisu se pojavila trojica odbornika PSS-a, tako da je i juče u opštini Užice samo potvrđeno svojevrsna pat-pozicija, koja traje poslednjih nekoliko meseci.

Darko Todorović, šef odborničkog kluba PSS-a u SO Užice, kratko je objasnio da su troje odbornika ove partije Savo Golubović, Branka Dikić i Milovan Krčmar u međuvremenu podneli ostavke na odbornička mesta u SO Užice, iz ličnih razloga, ali i zato što ne žele da poštuju odluku Opštinskog odbora PSS da je ova partija deo vladajuće koalicije u SO Užice.

Rok za održavanje sednice SO ističe 26. septembra, ali su šanse da do tada dođe do dogovora među dve podeljene grupacije veoma male, bolje reći - nikakve.

- Maske su pale i sada je do kraja jasno da članovi prećutne koalicije DSS-a, SRS-a, SPS-a, G17 plus i Lige za Užice žele raspuštanje skupštine i uvođenje prinudne uprave u opštinu kako bi mala grupa ljudi preuzela svu vlast u Užicu. Zanimljivo je da ključnu ulogu u ovome imaju trojica odbornika PSS-a, koji ni danas nisu došli. Posle svega, logičan je zaključak da skupštinska većina više ne postoji ne samo kod onih koji su došli na današnju sednicu nego i kod onih koji nisu došli - izjavio je posle neodržane sednice Petar Ristović, predsednik SO Užice.

On je dodao da koalicija koja je do sada imala većinu u SO i dalje želi kompromis pa je ponovio poziv predsedniku opštine Tihomiru Petkoviću (DSS) da pokrene inicijativu za nove razgovore. Ristović je sem toga pozvao predsednika opštine da u Užice hitno pozove republičkog budžetskog inspektora i "koga god hoće od inspektora da prekontrolišu trošenje novca iz opštinskog budžeta i rad opštinskih javnih preduzeća", posle, kako je rekao Ristović, neosnovanih optužbi na rad aktuelnih vlasti u Užicu i prozivki koje su poslednjih dana došle iz grupe partija koje podržavaju Petkovića.

Šef odborničkog kluba do sada vladajuće većine u SO Užice Toni Stanković (DS) juče je na konferenciji za novinare saopštio da su direktori pet opštinskih javnih preduzeća koji su iz DS-a (Direkcija za izgradnju, Biblioteka, Dečije odmaralište, Niskogradnja, Dečji vrtić) kovertirali ostavke i da će one biti aktivirane sa danom uvođenja prinudne uprave u opštinu Užice. Stanković je saopštio da njegova partija više neće zakazivati sednice SO, ali će se odbornici DS-a svakako pojaviti u sali ako sednicu zakaže bilo ko drugi.

- Iza svega što se dešava u Užicu je grupa od pet-šest ljudi koje interesuje ogoljena vlast, ali ne vlast radi vlasti, nego vlast radi para i drugih privilegija. To su ljudi s kojima ne može ljudski da se razgovara. S pojedinim ljudima iz DSS-a nemoguće je sesti za isti sto, a kamoli razgovarati, i ja do kraja života ne planiram da sa njima sednem za isti sto - rekao je juče Stanković.

Milomir Cvetković, predsednik OO SPO, juče je na konferenciji za novinare pozvao predsednika opštine da sazove sednicu SO sa dnevnim redom koji on i njegova partija predlože, a Zoran Đokić predsednik GSS u Užicu dodao je da je krajnji cilj miniranja sednica SO da se uvedu privremene mere i da se pet meseci Užicem vlada iz Beograda preko namesnika.

Z. Šaponjić
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #8 poslato: 14.09.2006. 10:18:48 »

Užice sve bliže prinudnoj upravi

Potpuni rascep u Skupštini

Užice - Sednica SO Užice, koja je trebalo da bude održana juče, ponovo je otkazana zbog nedostatka kvoruma. Kao i prošlog utorka, sednicu su bojkotovali odbornici DSS, G17 Plus, Lige za Užice koji podržavaju predsednika opštine Tihomira Petkovića (DSS), ali i predstavnici SRS i SPS.

S druge strane, prisutni odbornici prethodne vladajuće kolicije (DS, SPO, GSS, SDP i PSS), koja ima 35 od ukupno 67 mandata, nisu obezbedili kvorum zbog nedolaska troje odbornika PSS. Jučerašnja sednica pokazala je definitivan rascep u užičkoj Skupštini u kojoj ne da nema odborničke većine, već su i mali izgledi da će se ona uskoro formirati.


Predsednik skupštine Petar Ristović je objasnio da je poslednji rok za održavanje sednice 26. septembar, jer zakon nalaže da se zasedanje mora održati bar jednom u tri meseca, ili će Vlada Srbije uvesti prinudnu upravu.

- Maske su definitivno pale, a prećutna grupacija stranaka SRS, SPS, DSS, G17 Plus i Liga za Užice žele uvođenje privremenih mera, što se u Užicu nikada nije dogodilo. U svemu tome svoju ulogu imaju i troje odbornika PSS koji ne dolaze na sednice, iako je taj pokret u koaliciji sa DS, SPO, GSS, SDP i LDP - rekao je Danasu Ristović, a potom od predsednika opštine zataržio da pozove republičku inspekciju radi finansijske kontrole budžeta i opštinskog javnog sektora jer to, kako je rekao, nije razlog da ova koalicija odbija pregovore novoj skupštinskoj većini.

- Razlog za otkazivanje sednica je što se žele uvesti privremene mere kako bi grupa ljudi imala finansijsku i kadrovsku vlast u gradu - objasnio je Ristović. Predsednik OO PSS Darko Todorović rekao je Danasu da su troje odbornika ovog pokreta (Savo Golubović, Branka Dikić i Milovan Krčmar), koji nisu prisustvovali sednicama, podneli ostavke iz, kako je rekao, ličnih razloga, jer se ne slažu s odlukom Odbora da ovaj pokret bude u koaliciji sa DS, SPO, GSS, SDP i LDP. Na pitanje da li su tačne spekulacije da su oni "kupljeni" i prešli u drugi tabor, Todorović kaže da on to "ne zna, niti da o tome ima njihov zvaničan stav".

Posle otkazivanja sednice, na konferenciji za novinare stranaka čiji su odbornici prisustvovali jučerašnjem i prošlonedeljnom zasedanju ocenjeno je da je cilj bojkota bloka oko predsednika opštine uvođenje privremenih mera. Toni Stanković, šef odborničkog kluba DS, saopštio je da ova grupacija stranaka više neće zakazivati sednice, te da je sada na potezu predsednik opštine. On smatra da razlozi skupštinske krize, nisu politički, već "lični i finansijski intersi petoro-šestoro ljudi iz DSS kojima nije važno u kojoj su stranci, ali je odbio da navede njihova imena".

Stanković je saopštio da su direktori Direkcije za izgradnju, Niskogradnje, Dečjeg odmarališta Zlatibor, Dečjeg vrtića i Narodne biblioteke, a koji su članovi DS, kovertirali svoje ostavke i da će ih aktivirati na dan uvođenja privremenih mera kako bi drugoj strani i javnosti saopštili da im nije stalo do direktorskih funkcija. Za direktora Bioktoša, koji je takođe član DS, Stanković je rekao, da ga " ne smatra članom DS" i da je u tom javnom preduzeću specifična situacija. Za krivca za nastalu situaciju u gradu Milomir Cvetković (SPO) označio je narodnog poslanika DSS iz Užica Miodraga Mijailovića i optužio ga da "kreira politiku užičkog odbora DSS".
Prema oceni Zorana Đukića (GSS) iza skupštinske krize u Užicu krije se namera o uvođenju privremenih mera, kako bi "namesništvo iz Beograda upravljalo Užicem", a potom predsednika opštine podsetio na slogane tokom njegove izborne kampanje: "Užice na prvom mestu" i "Stop beogradizaciji".

Vladimir Damjanović (SDP) otkrio je da su pregovori s predsednikom opštine o novoj skupštinskoj većini propali jer je ovdašnji G17 Plus dobio nalog iz beogradske centrale da ne pregovara sa SRS, SPS i PSS.


Metastaza Miloševićevog režima

- DSS predstavlja metastazu Miloševićevog režima, a trenutna situacija u Užicu podseća na onu od pre deset godina kada je gradom upravljala grupa od petoro-šestoro ljudi - ocenio je Ivan Filipović, jedini odbornik LDP u užičkoj Skupštini.


Virus republičkog parlamenta

- Neprihvatljivo je što se privremene mere u Užcu uvode na primitivan i prljav način. Taj manir ne potiče iz Užica, jer je skupština dobro radila proteklih godina, već su to maniri političara iz Beograda i Narodne skupštine - smatra dr Dragić Jezdić, odbornik SPO, navodeći da je u pitanju "prljavi posao grupe ljudi koji gaze užički parlamentarizam".

Amandmani

Toni Stanković, šef odborničkog kluba DS, energično je odbacio mogućnost da odbornici ove stranke odustanu od svojih amandmana na predlog rebalansa opštinskog budžeta, a za koje druga strana navodi da su glavni razlozi za njihov bojkot skupštinskih sednica.


Nenad Kovačević
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.265 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.012s, 2q)