https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Seljacima oduzimaju zemlju da bi gradili deponiju

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 19.11.2005. 15:38:18Naslov: Seljacima oduzimaju zemlju da bi gradili deponiju
Poruka od: Pedja 19.11.2005. 15:38:18
http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2005/novembar/16/SCG-01-16112005.shtml

BEZEMLJAŠI!

Četvorici Užičana opština uz "mizernu nadoknadu" oduzela šest hektara zemlje zbog izgradnje deponije

UŽICE - Četvorica vlasnika šest hektara zemlje i šume u selu Duboko kod Užica, na kojoj bi trebalo da počne gradnja deponije i fabrike za reciklažu smeća, poručili su juče opštinarima u Užicu da neće dozvoliti pristup svojim parcelama.
Foto

Vlasnici zemlje stopirali posao

Iako su gradski čelnici prethodnih dana izjavljivali da su u "najvećem delu" rešeni imovinski odnosi za izgradnju nove regionalne deponije, izgleda da od posla neće biti ništa dok se vlasnicima zemlje ne isplati novac za već eksproprisanu zemlju. Oni kažu da se duže od godinu dana sude sa opštinom oko visine naknade za oduzetu zemlju i da toliko vremena čekaju isplatu novca.

- Opština Užice i Direkcija za izgradnju na sve moguće načine pokušavaju da utvrde minimalnu cenu zemljišta koje se oduzima. Na svaki dostavljeni nalaz ovlašćenog sudskog veštaka, koji je detaljno obrazložen, zastupnik opštine konstantno stavlja primedbu, iako bi svaka naredna predložena cena trebalo da bude viša od prethodne - tvrde Živorad Đoković, Savo Obućina, Miloš Erić i Milisav Nikolić, vlasnici oduzete zemlje.

- Posebno imajući u vidu inflaciju i činjenicu da se projektu pridružilo desetak opština iz dva okruga. Pitamo se kakva je uloga veštaka, kada opštinski pravobranilac predlaže cenu koja je na nivou prošlogodišnje isplaćene vlasnicima ostalih parcela, koje su po kvalitetu lošije u odnosu na našu zemlju.

Oni navode da im se oduzima više od šest hektara zemljišta i šume za "mizernu nadoknadu od oko 12,5 miliona dinara" i da se radi o najkvalitetnijem zemljištu, na kojem će biti izgrađena fabrika za reciklažu, od koje će opština ostvarivati profit.

- Drugim vlasnicima je, po pravosnažnim rešenjima Opštinskog suda, izvršena isplata naknade za eksproprisano zemljište znatno lošijeg kvaliteta po metodologiji i nalazu i mišljenju istog veštaka građevinske struke.

- Pitamo, zašto opština u našem slučaju ne priznaje procenu sudskog veštaka i zašto proces pred sudom traje više od godinu dana, sem ako sve nije sračunato na odugovlačenje postupka da bi nam se isplatila što manja nadoknada? - rekli su vlasnici zemlje, dodajući da su ogorčeni i uvređeni ponašanjem nadležnih.
      

Isti uslovi za sve

U Javnom preduzeću Direkcija za izgradnju kažu da su i ovoj četvorici vlasnika zemljišta u početku ponuđeni isti uslovi za isplatu naknade za oduzetu zemlju kao i drugim vlasnicima.
- Oni u početku nisu prihvatili cenu koju su odredili veštaci i nisu se odrekli prava na žalbu. Sada je sve u rukama suda, koji će reći poslednju reč, a pošto su sredstva za isplatu obezbeđena, nama je u interesu da se spor što pre reši - kažu u užičkoj Direkciji za izgradnju.

Z. ŠAPONJIĆ