https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Lokalna samouprava - Spor oko sanitarne deponije u Užicu - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Spor oko sanitarne deponije u Užicu  (Pročitano 705 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 13.04.2007. 10:39:59 »

http://www.danas.co.yu/20070413/hronika5.html#0

Spor oko sanitarne deponije u Užicu

Ekološki problem i stranačko namirivanje

Užice - Građani Mesne zajednice Carina, zatražili su od nadležnih u užičkoj opštini da urede i započnu sanaciju gradske sanitarne deponije koja se nalazi na području te Mesne zajednice, u neposrednoj blizini grada. U ime građana, Milan Čolić je na konferenciji za novinare u OO DS rekao da sadašnji način odlaganja komunalnog otpada na ovoj deponiji zabrinjava, jer se obavlja neplanski, pored same saobraćajnice, te da se blato i otpad raznose po kolovozu, ometaju saobraćaj i začepljuju odvode za kišnicu.

- Celim područjem širi se nepodnošljiv smrad, a potpuno zagađeni potok ispod deponije protiče gornjim delom Nemanjine ulice - rekao je Čolić, podsećajući da je ova deponija ranije bila delimično sanirana kako bi se produžio njen rok, dok se ne izgradi nova i regionalna deponija na lokaciji Duboko, ističući da je stanje na postojećoj alarmantno. - U ime građana i privrednika koji imaju objekte na toj lokaciji, molimo vas da hitno reagujete i problem rešite nasipanjem zemlje i ozelenjavanjem parcela uz ogradu deponije, propisnim odlaganjem i planiranjem otpada na što većoj udaljenosti od ulaza u nju, do konačne sanacije ove i izgradnje nove deponije, navodi se u inicijativi građana, koja je dostavljena užičkoj opštini, Direkciji za izgradnju , JKP Bioktoš.

- Deponovanje organskog otpada je neplansko, a taj otpad se ne zatrpava, pa ga razvlače psi lutalice i ptice po obližnjim neseljima. Postojeća deponija je izvor zaraze i prava ekološka bomba - kaže Čolić.
Predsednik Okružnog odbora DS Milomir Sredojević, koji je u vreme prethodne vlasti volontirao kao v.d. direktora JP Regionalna sanitarna deponija Duboko, istakao je da je užička opština ranije bila lider u Srbiji u upravljanju komunalnim otpadom i mnogo uradila na pripremi izgradnje nove deponije, ali da nova opštinska vlast po tom pitanju nije mnogo uradila. On je podsetio da je Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, više puta tokom prošlogodišnje kampanje za opoziv bivšeg predsednika opštine Miroslava Martića (DS) i izbora novog Tihomira Petkovića (DSS), obećao da će to ministarstvo i Direkcija za puteve Srbije izgraditi pristupni put i ostalu komunalnu infrastrukturu, u vrednosti 1,2 miliona evra, neophodnu za novu deponiju. U više navrata, kako je kazao Sredojević, obećavao je i sadašnji predsednik opštine Petković, ali na žalost od toga ništa nije realiozvano.

Sredojević je saopštio da je prethodni Upravni odbor bio sastavljen od stručnjaka, ali da su izborom novog predsednika opštine Petkovića, izabrani ljudi koji nisu dovoljno stručni za te poslove.

- Oni se do sada nisu bavili tom problematikom i nisu stručni za te poslove. Na to ukazuje i činjenica da je Upravni odbor deponije predložio da se sklopi ugovor sa opštinskim JP Direkcija za izgradnju da im to preduzeće obavlja stručne poslove vezane za realizaciju tog projekta i pripremi tendersku dokumentaciju. Za šta su oni stručni, ako te poslove, umesto njih, treba da obavlja neko drugi - zapitao se Sredojević.

- Kada je u pitanju postavljenje direktora preduzeća, radi se o zadovoljenju stranačkih apetita ili namirenju nekih dugova koji su stvoreni prilikom rušenja lokalne vlasti, zaključio je Sredojević, podsećajući da je za glavnog inženjera imenovana Branka Dikić, koja je bila jedan od troje odbornika PSS koji nisu dolazili na sednice SO Užice, iako je taj pokret bio deo tadašnje opštinske koalicione vlasti( DS, SPO, GSS, SDP, PSS i LDP), zbog čega skupština nije imala kvorum, što je, kako je Sredojević istakao, rezultiralo raspuštanejm lokalnog parlamenta i uvođenjem prinudne uprave.

S druge strane, Informativna služba užičke opštine, u obaveštenju dostavljenom medijima tvrdi da su informacije užičkih demokrata "tendenciozne", te da je u proteklih sedam meseci u okviru projekta Regionalna sanitarna deponija Duboko "učinjeno nekoliko značajnih koraka". - Razrešeni su imovinsko-pravni odnosi oko zemljišta, obezbeđeno 1,5 miliona evra od Vlade Srbije, tri miliona evra od Evropske agencije za rekonstrukciju i kredit od pet miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj. Privode se kraju i imovinsko-pravni odnosi oko pristupnog puta, u toku je dorada glavnog projekta, koji će biti gotov za dva meseca. U toku je raspisivanje tendera za građevinske radove, koji će početi najkasnije do početka leta, a njihov završetak očekuje se do kraja 2008. godine. Prema studiji izvodljivosti ova deponija će otvoriti oko šezdeset novih radnih mesta, a navedene činjenice govore da je Regionalna deponija jedan od projekata u okviru kojeg je, za sedam meseci, učinjeno znatno više, nego za proteklih nekoliko godina, saopštila je Informativna služba užičke opštine.

Povlašćen položaj Čačka

Odlaganje komunalnog otpada na deponiji Sarića Osoje, udaljenoj svega dva kilometra od Užica, počelo je 1973. godine. Njen rok istekao je pre tri godine, ali je ona revitaliozvana kako bi poslužila do izgradnje nove. Ideju o gradnji regionalne deponije u selu Duboko, šest kilometara od grada, pokrenula je prethodna užička vlast i sa predstavnicima osam opština (Čačak, Lučani, Ivanjica, Bajina Bašta, Požega, Arilje, Kosjerić i Čajetina) potpisala sporazum o zajedničkoj realizaciji tog projekta. Ona bi, pored ostalog, trebalo da poseduje i reciklažni centar, koji bi ostvarivao prihod, ali prema rečima Milomira Sredojevića, opština Čačak već je formirala svoj reciklažni centar, čime je sebi obezbedila, kako je rekao "povlašćeni položaj, što će značajno umanjiti zaradu buduće zajedničke deponije".

Nenad Kovačević
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.107 sekundi sa 37 upita. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)