Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Strahovlada  (Pročitano 2179 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 08.03.2007. 15:56:48 »

http://www.danas.co.yu/20070308/hronika5.html#0

Privremeni organ u Užicu

Vraćena firmarina i utvrđene nakanade članovima Privremenog organa

Užice - Prinudni organ Užica odlučio je da ponovo uvede naplatu lokalne komunalne takse za isticanje naziva firmi i, pored ostalog, odredio novčane naknade za angažovanje članova Opštinskog veća, upravnih i nadzornih odbora, ali i članova ovog organa.

Užička skupština je taksu za firmarinu ukinula pre nekoliko godina, kako bi olakšala poslovanje privredi i time je Užice bilo među retkim gradovima u Srbiji koji nije naplaćivao ovu naknadu.

Prema odluci Privremenog organa iznos godišnje naknade za firmarinu za delatnosti bankarstva, osiguranja imovine i lica, trgovinu naftom, duvansku industriju, poštanske, mobilne i telefonske usluge i elektroprivredu, biće od 260.000 dinara u prvoj A zoni, do 35.000 dinara u šestoj zoni. Ukoliko te firme poseduju više od dve poslovne jedinice, ova naknada se umanjuje za trideset odsto za svaku sledeću poslovnu jedinicu.

- Prinudni organ odlučio je da vrati naplatu firmarine od ove godine, ali samo za one za koje ona neće biti veliki namet. Opštinska vlast je smatrala da nije pametno da se odrekne te naknada od moćnih bankarskih i drugih organizacija, jer će se time znatno uvećati opštinski budžet. Na kraju, to rade sve opštine, a Užice je bila jedina opština koja to nije naplaćivala - obrazložio je Petković.

Ova taksa za preduzeća koja se bave igrama na sreću biće od 100.000 u prvoj A zoni, do 25.000 dinara u šestoj zoni. Radnje starih zanata i domaće radinosti oslobođene su plaćanja, a preduzeća čija je osnova delatnost proizvodnja plaćaće 20 odsto manje od predviđene tarife.

Vlasnici ugostiteljskih radnji plaćaće 400 dinara po danu kada u svom objektu imaju muzički program, uz obavezu vlasnika da opštinskoj upravi to prijavi.

Ostale komunalne takse, koje su i ranije naplaćivane, poskupele su u proseku za osam odsto u odnosu na 2005. godinu i to je, kako je Petković istakao, iznos koji je zakonom bio dozvoljen.

Vlasnici radnji za zabavne igre plaćaće taksu po aparatu od 15 dinara dnevno, dok će oni koji žele da se reklamiraju na bilbordima i ističu druge reklamne oznake morati da plate taksu od pet dinara dnevno, po kvadratnom metru bilborda.

Prema odluci o lokalnim administrativnim taksama, akt o urbanističkim uslovima za objekte do 30 metara kvadratnih košta 1.500 dinara , do 150 kavdrata 2.500 dinara, a za više od pet hiljada kvadrata za svakih sto metara kvadratnih plaća se po 2.000 dinara. - Iako podržavamo želju građana da što više objekata podignu, verujemo da ove takse nisu prevelike za one koji ulaze u gradnju, a opština mora da računa na ta sredstva kao i dosad - obajsnio je Petković, saopštavajući da je i boravišna taksa sa 45 povećana na 60 dinara i da će se tim novcem finansirati Turistička organzacija Užica.

Umesto ranijih dnevnica u iznosu od 1.000 dinara, članovima Opštinskog veća, upravnih i nadzornih odbora sleduje naknada od 1.200 dinara, a za predsednike tih odbora 1.800 dinara, umesto ranijih 1.500 dinara po jednoj sednici.

Pored toga, Privremeni organ odredio je i naknade za rad predsednika i članova ovog organa. Tako će predsednik ovog organa dobijati mesečnu naknadu od 50 odsto od prosečne neto plate na nivou republike, odnosno 12.000 dinara, a članovi 25 odsto od prosečne neto zarade u Srbiji, ili 6.000 dinara.

- Visina tih naknade je u skladu sa visinom iznosa koji su bili obezbeđeni predsedniku SO i njegovim pomoćnicima, dok je skupština funkcionisala, objasnio je Petković.

Televizijski prenosi

Milomir Cvetković, predstavnik SPO u Privremenom organu, insistirao je da se obezbedi TV prenos sednica ovog organa, što je glasanjem odbijeno. Predsednik Nedeljko Milosavljević smatro da novac za to treba usmeriti u druge namene, dok je Petković podsetio da je za to ipak potrebna saglasnost Privremenog organa, koja je izostala. - Lično sam za TV prenos, ali o tome treba da odluči Privremeni organ. Rukovodstvo opštine naći će načina da plati te porenose, što sam obećao krajem prošle godine, ali trebalo bi najpre da napravimo nove ugovore sa svim medijima u gradu. Za razliku od prethodnih godina, prvi put je formirana opštinska komisija koja će izvršiti raspodelu sredstava iz budžeta za podršku medijima u gradu i to bi trebalo da učini tokom narednih nekoliko dana - poručio je Petković.


N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 08.03.2007. 15:57:32 »

http://www.danas.co.yu/20070308/hronika5.html#1

Opštinsko veće Užica

Vojnu imovinu ponuditi opštini

Užice - Opštinsko veće Užica usvojilo je dva zaključka kojima želi da inicira razmenu prava korišćenja nepokretnosti između užičke opštine i Ministarstva prosvete i sporta, odnosno Ministarstva odbrane.

Prvim zaključkom predloženo je da opština ustupi svoju parcelu na Carini, kod Medicinske škole, za onu koju Ministarstvo prosvete poseduje u Ulici Nikole Pašića, što bi, kako je obrazloženo, bilo u obostranom interesu.

U drugom slučaju sa Ministarstvom odbrane obavila bi se razmena prava i to tako što bi vojne vlasti ustupile nepokretnosti vojnog kompleksa u Krčagovu i objekat Doma vojske u centru grada, a zauzvrat užička opština bi se obavezala na novčanu nadoknadu ili izgradnju stanova za potrebe ovog ministarstva.

Pored toga, Opštinsko veće je odlučilo da za 7,5 odsto poveća cene usluga opštinskog komunalnog preduzeća JKP Bioktoš. Za taj procenat uvećane su cene iznošenja smeća, pogrebnih i pijačnih usluga, parkiranja i usluga na robnoj pijaci Međaj. Primera radi, iznošenje smeća za domaćinstva koštaće 2,12 dinara po kvadratnom metru.

Opštinsko veće je odbilo zahtev uprave Bioktoša o uvođenju nove naknade od 20 odsto od iznosa koji se plaća za uslugu iznošenja i deponovanja smeća, a koja bi se koristila za nabavku novih sredstava za rad ovog preduzeća i sanaciju deponije na Sarića Osoju.

N. K.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 08.03.2007. 16:00:55 »

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG07030704.shtml

U Užicu ponovo uvedeno plaćanje takse na muzičare

Nameti za živu svirku

Odlukom Privremenog opštinskog organa taksu će plaćati svi vlasnici ugostiteljskih objekata i to 400 dinara po danu kada se tamo organizuje muzički program. I privrednici moraju da plaćaju taksu na isticanje firme na poslovnom prostoru

UŽICE - Pored svih ostalih lokalnih komunalnih taksi koje se već naplaćuju, opština Užice uvela je, odlukom Privremenog organa i taksu na priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima na teritoriji opštine.

Ovu taksu će ubuduće plaćati vlasnici ugostiteljskih radnji i to 400 dinara po danu kada u svom objektu imaju muzički program. Privremena uprava uvela je i obavezu za vlasnike ugostiteljskih objekata da opštinskoj upravi prijave priređivanje muzičkih programa, a to će kontrolisati opštinsko Odeljenje za poslove privrede, finansija i računovodstva.

Pored ove takse, na teritoriji opštine Užice, odlukom Privremenog organa, uvedena je taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru. Ovu taksu svojevremeno je SO Užice ukinula da bi privrednicima olakša poslovanje, ali je ta taksa sada vraćena. Prema odluci Privremenog organa, godišnja firmarina za delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, trgovinu naftom, duvansku industriju, poštanske, mobilne i telefonske usluge i za elektroprivredu, iznosiće od 260.000 dinara u prvoj A zoni, do 35.000 dinara u šestoj zoni. Firmarina za preduzeća koja se bave igrama na sreću je od 100.000 u prvoj A zoni, do 25.000 dinara u šestoj zoni. Plaćanja firmarine oslobođene su radnje starih zanata i domaće radinosti, a preduzeća čija je osnovna delatnost proizvodnja, plaćaće 20 odsto manje od predviđene tarife.

Ostale komunalne takse, koje su i ranije naplaćivane, poskupele su u odnosu na 2005. godinu u proseku za osam odsto. Tako će vlasnici radnji za zabavne igre plaćati taksu 15 dinara dnevno po aparatu, dok će oni koji žele da se reklamiraju na bilbordima i ističu druge reklamne oznake morati da plate taksu od pet dinara dnevno po metru kvadratnom bilborda, odnosno reklamne oznake. Za korišćenje slobodnih površina za kampovanje, postavljanje šatora, kamperi će morati da plate 11 dinara dnevno, po metru kvadratnom zauzete površine, a ove takse oslobođeni su članovi Udruženja ljubitelja reke Đetinje "Rajski otoci".

Z. Š. (Sina)
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.871 sekundi sa 34 upita.