https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Trgovinski sud zatrpan zahtevima za pokretanje stecaja

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 12.06.2006. 20:32:42Naslov: Trgovinski sud zatrpan zahtevima za pokretanje stecaja
Poruka od: Pedja 12.06.2006. 20:32:42
http://www.danas.co.yu/20060602/ekonomija1.html#8

Jasminka Obućina, predsednik Trgovinskog suda u Užicu

Zatrpani smo zahtevima za pokretanje stečaja

Užice - U Trgovinskom sudu u Užicu otvorena su 34 stečajna postupka, što je najviše od kada postoji ovaj sud, tvrdi Jasminka Obućina, predsednik užičkog Trgovinskog suda. Ona ističe da je primetna tendencija povećanja broja stečajeva, i to ne samo u Zlatiborskom okrugu, koji je u nadležnosti tog suda, već i u celoj Srbiji.

Prema statistici koju je Obućina ponudila najviše postupaka otvoreno je u Novoj Varoši (devet), slede Užice (sedam), Bajina Bašta (pet), Čajetina (četiri), Kosjerić (tri), Arilje i Požega (po dva), Priboj i Prijepolje (po jedan stečaj).

- Najstariji stečaj koji je otvoren u Zemljoradničkoj zadruzi Ljubiš u opštini Čajetina, pokrenut je još pre deset godina. Od preduzeća u Užicu u stečaju su Froteks, Desa Petronijević, Desa-prom, Fasau-trejd, Informacioni centar Fasau, AD Fasau i AD Tvrdi metal. Zbog neispunjenja plana reorganizacije, u Froteksu je uveden bankrot, što znači da će imovina tog preduzeća biti prodata. Od prikupljenih sredstava namirivaće se poverioci, posle čega će stečaj biti zaključen, odnosno Froteks će biti brisan iz registra privrednih subjekata - ističe naša sagovornica.

Ona je podsetila da je novi Zakon o stečajnom postupku stupio na snagu prošle godine i da je time prestao da važi Zakon o prinudom poravnanju, stečaju i likvidaciju. Ukazujući na razlike između novog i starog zakona, ona je posebno istakla da Zakon o stečajnom postupku uvodi bankrotsvo i reorganizaciju kao mogućnosti za vođenje stečajnog postupka, daje veća ovlašćenja poveriocima i skraćuje postupak u trgovinskim sudovima. Komentarišući aktuelnu situaciju u užičkoj Raketi, odnosno najave dela radnika koji su u štrajku da će se obratiti Trgovinskom sudu u Užicu kako bi zatražili pokretanje predstečajnog postupka, ona je saopštila da ovaj sud do sada nije dobio predlog za pokretanje stečaja u ovom preduzeću.

- Ukoliko se takav predlog podnese, ovaj sud će pristupiti tom predmetu kao i svakom drugom stečajnom predmetu. Zaposleni i javnost treba da znaju da ovaj sud nema zakonskih mogućnosti da u stečajnom postupku organizuje javni prevoz putnika, odnosno da nastavi sa obavljanjem delatnosti prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju - kaže Jasmina Obućina.

N. Kovačević


Naslov: Trgovinski sud zatrpan zahtevima za pokretanje stecaja
Poruka od: Vlad Dracul 13.06.2006. 01:13:57
Priča o stečajima je priča o velikim dugovima koji se nemogu i nemaju odakle platiti... izlaz i takve situacije preduzeća vide u stečaju jer su u tom slučaju u obavezi da plate samo osnovice svojih dugova ili da preko posrednika otkupe svoje dugove čime bi imali manje troškove i probleme u isplati istih...

Jedini problem u stečaju jeste da su takva preduzeća na crnoj kreditnoj listi što znači da je za njih gotovo ne moguće da dobiju investicije u vidu kredita takodje je i slika (imidž) tih preduzeća prilično poljuljana u očima poslovnih partnera što indirektno utiče na smanjivanje prihoda čime se zapravo obezbedjuju sredstva za isplatu dugova i nekakvu osnovnu proizvodnju/usluge što predstavlja opstanak preduzeća...