https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - U Užicu predstavljena studija o novim parkiralištima

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 19.11.2005. 15:33:06Naslov: U Užicu predstavljena studija o novim parkiralištima
Poruka od: Pedja 19.11.2005. 15:33:06
http://www.danas.co.yu/20051119/vojvodina1.html#7

U Užicu predstavljena studija o novim parkiralištima

Tačka na saobraćajni haos

Javni konkurs za saobraćajne muke: Užice

Užice - Preduzeće Majera iz Gornjeg Milanovca predstavilo je svoju Studiju o stacioniranom saobraćaju u Užicu. Analizom postojećeg stanja, stručnjaci ovog preduzeća markirali su u tri gradske zone ukupno jedanaest kritičnih tačaka, od kojih pet, po tačno utvrđenom redosledu treba hitno rešiti.

Direktor Vladimir Maleković naveo je da bi hitno rešavanje tog problema podrazumevalo izgradnju auto-parkova na lokacijama kod Železničke stanice, na prostoru stare zgrade pošte, srušene 1999. godine u NATO bombardovanju, na prostoru kod Saobraćajne škole, u blizini gradskog trga, i kod Robne kuće Beograd u centru grada.

- Rešavanje ovog problema podrazumeva raspisivanje javnog konkursa, nakon kojeg bi užička opština sa firmom koja ponudi najbolje uslove, osnovala akcionarsko društvo zatvorenog tipa - kaže on.

- Preduzeće koje bi investiralo novac u gradnju ovih objekata imalo bi srazmerno tome svoj paket kontrolnih akcija, a užička opština ostvarivala bi stalni prihod na osnovu svog vlasništva - objasnio je Dragan Knežević, član stručnog tima Majere iz Gornjeg Milanovca.

- Mi smo spremni da u prvoj fazi u izgradnju takvih parkirališta investiramo oko 1,2 miliona evra. Opština bi, s druge strane dobila uređena parkirališta, a to bi bio i početak uređenja dimnamičkog saobraćaja u gradu, sa kojim Užice ima velikih problema. Pored toga, komunalne i snabdevačke službe nesmetano bi obavljale svoje poslove, a građani bi koristili trotoare, umesto što su prinuđeni da se kreću kolovozom - rekao je Knežević. On je objasnio da bi to buduće zajedničko preduzeće ponudilo i tridesetak novih radnih mesta, a Užice bi konačno dobilo izgled uređenog i organizovanog grada, u skladu sa evropskim standardima.

Svetlana Jevđović-Matić, direktorka ovdašnje Direkcije za izgradnju, navela je da je grad počeo da rešava nekoliko veoma krupnih problema, poput izgradnje gasovoda i regionalne deponije, što će veoma pozitivno uticati na dugoročnu politiku razvoja grada.

- Užice je grad koji se guši u sopstvenom saobraćaju, nema dovoljno pešačkih prostora, niti zona za druge namene, poput taksi-službi i ostalih urbanih sadržaja. Zbog toga je ovo poslednji momenat da se pozabavimo tom temom, ali ne samo problemom nedostatka parkirališta, već i problemom režima saobraćaja u gradu - poručila je direktorka Direkcije za izgradnju. Ona je objasnila da Užice u ovoj oblasti ima "spisak velikih problema" koji su nastali u prošlosti zbog loše urbanističke i organizacione politike.

- Tako su se na malom prostoru gradili soliteri sa par hiljada stanovnika, koji su posedovali nekoliko stotina automobila, a da se prethodno nije obezbedio i uredio prostor za parkiranje tih vozila - dodala je Svetlana Jevđović-Matić.

Prema oceni predsednika opštine Miroslava Martića, Užice je grad koji zbog konfiguracije terena ima većih problema sa saobraćajem u odnosu na gradove slične veličine u zemlji.

- Pored ove studije o mogućnostima parkiranja, grad ima velikih problema i oko samog režima saobraćaja, a on se ne može u potpunosti rešiti dok se ne izgradi zaobilaznica oko grada, kojom bi se iz grada izmestio magistralni saobraćaj prema Bajinoj Bašti, Požegi i Beogradu. Martić je rekao da je sasvim prihvatljiva ideja o zajedničkom formiranju akcionarskog društva sa firmom koja bi investirala u gradnju parkirališta, jer užička opština nema dovoljno novca da sama to finansira.

- Pre konkursne procedure trebalo bi definisati jasne pokazatelje o ekonomskoj opravdanosti budućeg preduzeća, ali i da se precizno odrede lokacije u gradu za takvu gradnju, ali i ono što je veoma važno jeste da se utvrdi i vreme njihovog korišćenja - rekao je Martić.

Đorđe Mijušković, član Opštinskog veća, založio se za kružni saobraćaj u centru grada, kao najbolje rešenje. O budućim poslovima gazdovanja parkiralištima, on je rekao da se mora primeniti institut javnog konkursa, i onome ko bude ponudio najbolje uslove, trebalo bi omogućiti da se bavi tim veoma atraktivnim poslom.

N.Kovačević


Naslov: U Užicu predstavljena studija o novim parkiralištima
Poruka od: DJ_Uro_UE 20.11.2005. 22:48:00
Mislim da je krajnje vreme da se naprave ti parkinzi, u gradu je haos, svaki dan je ludnica na ulicama, pogotovo u shpicu oko pola 3 do 3...

Osecjam da cje ovaj plan biti ostvaren negde oko 2012. god...


Naslov: U Užicu predstavljena studija o novim parkiralištima
Poruka od: Pedja 20.11.2005. 23:48:13
A ja osecam da ce sad i ono malo parking mesta koja su slobodna biti pod naplaom, a da vise te pare nece ici u opstinsku kasu nego u privatne dzepove...

Umseto da nateraju sve koi grade da uz zgrade obezbede i neophodan parking prsotor (sto je standard u svetu), oni ce od toga da naprave privatan biznis.