https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Ukidanje bespotrebnih procedura u opštinskim upravama

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 18.01.2008. 14:12:25Naslov: Ukidanje bespotrebnih procedura u opštinskim upravama
Poruka od: Pedja 18.01.2008. 14:12:25
http://www.danas.co.yu/20080118/vojvodina1.html#6

Ukidanje bespotrebnih procedura u opštinskim upravama

"Giljotina" u užičkoj administraciji

Užice - U junu prošle godine, u četiri opštine Srbije (Užice, Kruševac, Vranje i Zrenjanin) i dve u Republici Srpskoj (Banja Luka i Srpsko Sarajevo) počela je realizacije projekta "Giljotina", odnosno Jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou.

Projekat sprovode eksperti Međunarodne finansijske korporacije (IFC) koja posluje u okviru Svetske banke, konsultantska kuća Jacoobs Associates i pomenute opštine. Njime bi trebalo da se pojednostave procedure i skrati vreme za pribavljanje dozvola i drugih dokumenata potrebnih građanima i preduzetnicima. "Giljotina" bi trebalo da ponudi standarde i postupke za uspostavljanje savremene administracije u lokalnim samoupravama, koje bi bile u stanju da efikasno servisiraju potrebe i prava građana i privrednika.

Projekat je simbolično nazvan "Giljotina" zbog namere da se jednom opštinskom odlukom, veoma brzo i efikasno, eliminišu nepotrebne procedure u opštinskoj upravi.

- Prvi korak u realizaciji projekta je da obavimo popis svih procedura u opštinskoj upravi, što je završeno, a nakon toga Upravni odbor za regulacionu reformu proceniće koje od tih procedura su suvišne i one će biti eliminisane. Ciljevi projekta su da se ubrzaju procedure za ostvarivanje prava građana i privrednih subjekata, uštedi vreme za dobijanje neophodnih dokumenata i dozvola, obezbedi transparentnost, građanima približi lokalna samouprava, objasnio je Radovan Ristović, zamenik predsednika užičke opštine.

Cezar Kordova, direktor konsultantske kuće Jacobs i saradnici Svetske banke, boravili su prekjuče u Užicu kako bi se upoznali sa rezultatima prve faze dosadašnje realizacije projekta. Kordova je istakao da je u prvoj fazi realizacije jedan od važnih elemenata bio izrada inventara svih formalnosti, u drugoj će, kako je najavio, biti obavljene konsultacije sa privrednim subjektima i građanima, kako bi se od njih prikupile informacije o tome šta je to što njima najviše smeta i oduzima vremena u pribavljanju potrebne dokumentacije.

- Inventar o svim procedurama biće postavljen na veb sajt kako bi bio dostupan javnosti, a to je demokratski način postupanja odgovorne i dobre lokalne samouprave. Nadam se da će nam i predstavnici medija pomoći da dobijemo adekvatne komentare i predloge u cilju unapređenja rada lokalne samouprave, poručio je Kordova.

N. Kovačević


Naslov: Odg: Ukidanje bespotrebnih procedura u opštinskim upravama
Poruka od: Pedja 27.02.2008. 11:26:26
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=116895&datum=2008-02-27

Radi "giljotina" protiv birokratije

N. JANKOVIĆ

Eliminisati sve suvišne administrativne procedure, privrednicima olakšati poslovanje, a građanima skratiti čekanje na šalterima - cilj je projekta "giljotina" koji Opština Užice sprovodi u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC).

Tokom prethodnog meseca, u prvoj fazi projekta napravljen je dugačak popis svih formalnosti i obrazaca koji "zagorčavaju život" građanima i poslovnim ljudima. Opštinari sada pozivaju zainteresovane da svojim sugestijama pomognu, tako što će na opštinski imejl (giljotina(at)opstinauzice.org.yu) slati svoje sugestije o "papirologiji" koja im zadaje najviše glavobolje.

- Uslediće pravna analiza, koja će utvrditi šta je od formulara moguće izbaciti, koje obrasce bi trebalo pojednostaviti ili objediniti - naglasio je predsednik Opštine Užice Tihomir Petković. - Do aprila ćemo imati redukovani, poželjan spisak procedura, prilagođen najviše investitorima, ali i običnim građanima.

Novi registar procedura, kada "giljotina" odradi svoje, naći će se na jednoj od opštinskih sednica.

- Ovo je prvi korak ka uvođenju elektronske administracije. Lakše poslovanje povećava poslovnu konkurentnost Užica u odnosu na druge sredine - naglasila je Slađana Kočević iz IFC.

"Pretresom" svih opštinskih službi, utvrđeno je da se poslovni svet i građani, susreću sa 185 formalnosti, od kojih veliki broj zahteva mnogo vremena provedenog ispred šaltera.

NISU JEDINI

Opština Užice nije jedina koja je suvišnu "papirologiju" poslala na "giljotinu". Isti projekat realizuje se i u Kruševcu, Vranju, Zrenjaninu, ali i u Banjaluci i Srpskom Sarajevu u Republici Srpskoj.