https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Usvojen Statut grada

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 19.09.2008. 12:17:18Naslov: Usvojen Statut grada
Poruka od: Pedja 19.09.2008. 12:17:18
http://www.danas.co.rs/vesti/srbija/statut_i_kadrovska_cistka.58.html?news_id=139662

Statut i kadrovska čistka

Tokom tročasovne rasprave dominirale su dileme o tome da li treba formirati jednu ili više gradskih uprava, ali i politikantske doskočice o zalugama što je Užice dobilo status grada. "Otkriveno" je da Srbija nije uređena država, ko je i šta zatekao dolaskom na vlast, koji projekti nisu završeni, a čuo se i predlog Miljka Delića, odbornika otcepljenog krila radikala, da se u Statut unese odredba "da Užice ne bi trebalo da sarađuje sa nevladinim organizacijama koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije".

Predstavnici vladajuće koalicije (DS, SPS, G-17 plus, SPO i LDP) smatraju da bi lokalna administracija bila efikasnija ako bi se formirale tri gradske uprave (urbanizam, opšti poslovi i budžet), dok su opozicioni odbornici (DSS i PUPS) glasali protiv, smatrajući da je jedna gradska uprava dovoljna, sumnjajući da će se budući načelnici tih uprava imenovati po stranačkom, a ne stručnom principu. Bivši predsednik opštine i šef odborničkog kluba DSS - PUPS Tihomir Petkovićje tvrdio da je bivša vlast (DSS - NS i Liga za Užice) poštovala princip stručnost, te da je užička uprava bila jedna od najboljih u Srbiji, čime je izazvao burnu reakciju novog užičkog gradonačelnika Jovana Markovića (DS). Markovićje obelodanio da za velike projekte koji se realizuju sredstvima iz NIP, ne postoje građevniske dozvole i finansijske konstrukcije, što je, kako je poručio, krivično delo.

- Ako ste vi zadovoljni stanjem u urbanizmu, budžetu i finansijama, mi nismo i u tim oblastima Užice mora da napravi veliki iskorak, poručio je Markovićsvom prethodniku, a potom ocenio da ceo sistem, od gradske uprave do javnih preduzeća i ustanova, ne fuknkioniše. Ipak, mi ćemo nastaviti započete projekte, ali od Nove godine takav način rada biće promenjen i oni koji ne budu u sistemu, snosiće odgovornost - poručio je Marković. On je precizirao da se bez građevinskih dozvola gradi gasovod, jer za dve i po godine nije urađen projekat, ali da iz istog razloga preti opasnost da inostrani donatori koji su 2005. godine obezbedili 3,7 miliona evra za modernizaciju centralnog grejanja, smanje iznos donacije.

- Kada smo došli na vlast, krenuli smo sa realizacijom projekata koji se finansiraju iz NIP. Da smo čekali da sve bude po zakonu, ne bismo započeli nijednu investiciju. Takvo stanje je u celoj Srbiji - branio se Petković.

Nova skupštinska većina je potom razrešila više od dvesta članova upravnih i nadzornih odbora u šest javnih preduzeća, trinaest ustanova i tri fonda i umesto njih imenovala svoje kadrove, što je priprema za smene direktora u javnom sektoru. Tako se ponovila "seča kadrova" od pre dve i po godine koju je izvela bivša narodnjačka koalicija (DSS, NS, Liga za Užice) na čelu sa Petkovićem, što su oštro osuđivali predstavnici sadašnje vlasti, koji su u to vreme bili u opoziciji.

Nova odbornička grupa

Od trinaest odbornika SRS, njih petorica (Milan Konatar, Jezdimir Ćirović, Miljko Delić, Milisav Kovačevići Radivoje Jovanović) pridružili su se otcepljenom krilu Tomislava Nikolića. Oni su obavestili skupštinu da će formirati novi odborniki klub pod nazivom Napred Srbijo.

 

Inicijativa o Mokroj gori

Povodom protivljenja meštana četiri sela (Kremna, Stapari, Vrutci i Bioska) da se Park priode Mokra gora proširi na to područje, odnosno da zahvati njihova imanja, Skupština grada je pokrenula inicijativu, kojom od Vlde Srbije traži da se hitno pristupi izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog parka Tara i Programa za izradu urbanističkog plana za područje zahvaćeno Parkom prirode Mokra gora. Skupština insistira da predstavnici grada budu uključeni u Program upravljanja tim parkom, a predloženo je da se formira radno telo od predstavnika odbornika, navedenih mesnih zajednica i Parka prirode.

Autor: N. Kovačević