https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Užička skupština oduzela mandate šestorici bivših odbornika

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 06.10.2008. 16:28:55Naslov: Užička skupština oduzela mandate šestorici bivših odbornika
Poruka od: Pedja 06.10.2008. 16:28:55
http://www.danas.co.rs/vesti/hronika/aktivirane_blanko_ostavke_radikala.3.html?news_id=141406

Užička skupština oduzela mandate šestorici bivših odbornika

Aktivirane blanko ostavke radikala

Užice - Užička skupština utvrdila je prestanak mandata šestorici odbornika, koji su se nakon rascepa u SRS pridružili gupi Tomislava Nikolića. Pravni osnov za tu odluku su blanko ostavke koje su oni potpisali sa SRS prilikom kandidovanja za odbornike. Inače, SRS u užičkoj skupštini ima ukupno 13 mandata.

Odbornici koji su ostali bez mandata, Milan Konatar, Miljko Delić, Radivoje Jovanović, Milosav Kovačević, Jezdimir Ćirković i Petar Djurić, već su najavili žalbe redovnim sudovima i Ustavnom sudu Srbije. S druge strane, odbornički klub SRS je najavio da će na narednoj sednici predložiti skupštini šest novih odbornika.

U pokušaju da zadrže mandate, šestorica otcepljenih radikala skupštini su dostavili zahteve za povlačenje svojih blanko ostavki. Međutim, skupština je to odbiila, nakon tumačenja sekretara i predsednika da Zakon o loklanim izborima predviđa ugovore o blanko ostavkama i da ih odbornici pojedinačno ne mogu povući.

- Sve je po zakonu. Odbornici imaju pravo žalbe sudu, a skupština nije mogla drugačije da odluči, jer ne postoji tumačenje Ustavnog suda na koje su odbornici pokušali da se pozovu u svom podnesku o tome da li su odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi u skladu sa Ustavom. Ako Ustavni sud donese drugačiju odluku, mi ćemo je po automatizmu primeniti, kazao je Radiša Marjanović, predsednik užičke skupštine.

Autor: N.Kovačević