https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Užički socijalisti uoči partijskog kongresa

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 16.11.2006. 10:40:23Naslov: Užički socijalisti uoči partijskog kongresa
Poruka od: Pedja 16.11.2006. 10:40:23
http://www.danas.co.yu/20061116/vojvodina1.html#8

Užički socijalisti uoči partijskog kongresa

Ne želimo ni u kakve partijske struje

Užice - Na izbornoj skupštini užičkih socijalista za novog predsednika OO izabran je Nikola Gogić, koji je tu dužnost i ranije obavljao. Za potpredsednike su izabrani Radiša Marjanović i Gordana Marković, a za sekretara Zoran Vuksanović, koji je tu dužnost takođe ranije obavljao.

Užički socijalisti su odabrali 16 delegata koji će prisustvovati predstojećem Sedmom kongresu stranke, 3.decembra u Sava centru u Beogradu, i kako ističu, predložili su kandidate za "najodgovornije dužnosti u stranci".

Izborna konferencija, na koju novinari nisu bili pozivani, potvrdila je, kako se navodi u saopštenju ‘"jedinstvo stranke u Užicu i zahtev članstva da predstojeći partijski kongres bude u funkciji jačanja partije, njene reforme i afirmacije pozitivnih tekovina iz prošlosti", ali i programske i političke prakse SPS kao alternative neoliberalnom i divljem kapitalizmu sa jasnim konceptom društva socijalne pravde".

Kako Danas saznaje, užički socijalisti su za predsednika SPS predložili Milomira Minića, Petra Škundrića i Žarka Obradovića, a za generalnog sekretara Zorana Anđelkovića.

Nikola Gogić, šef užičkih socijalista, potvrdio je Danasu ovu informaciju, a na pitanje da li su se užički socijalisti pridružili nekoj od struja u vrhu SPS, odgovorio je da oni "ne žele da učestvuju ni u jednoj od tih struja, već od kongresa očekuju da bude programski, a ne personalni".

Inače, 1999. godine, nakon izbornog poraza SPS, užički socijalisti su za predsednika SPS, umesto tadašnjeg Slobodana Miloševića, kandidovali Mihajla Markovića i Milomira Minića, a 2003. za predsednika GO samo Milomira Minića.

- Na prošlim stranačkim izborima, užički Odbor javno se ogradio od Ivice Dačića, zbog afere Kofer i tražio da se ona rasvetli. Od vrha stranke tražili smo da se u junu, nakon smrti Slobodana Miloševića, organizuje kongres, jer partija nije imala predsednika. Sadašnjem rukovodstvu zameramo i što još uvek podržava Vladu Vojislava Koštunice, za šta je najodgovorniji Dačić, iako je u početku cilj te podrške bio suprotstavljanje tadašnjoj koaliciji DOS, ali ne želimo da podržimo ni Milorada Vučelića, zbog njegovih uvredljivih izjava, nakon smrti Slobodana Miloševića. Ivicu Dačića, ovoga puta, ni za jednu funkciju u stranci nije predložio nijedan mesni odbor SPS u Užicu - objasnio je Gogić, i dodao da ljudi koje je predložio užički Oodbor za buduće lidere SPS "mogu ravnopravno da se nose sa liderima ostalih stranaka u zemlji, poput Tadića i Koštunice".

- Od predstojećeg kongresa očekujemo da se bavi programskim, a ne personalnim pitanjima u stranci. U Srbiji vlada surovi kapitalizam, sindikati su dezorijentisani, a radnici su u užasno teškoj poziciji, tako da bi partija trebalo da ponudi odgovore na te probleme - zaključio je Nikola Gogić, šef užičkih socijalista.

Ne prodajemo stranku

- Nema osipanja među užičkim socijalistima. Nakon 5.oktobra 2000. godine stranku je napustilo 212 članova, a među njima i oni koji su krenuli za Banetom Ivkovićem. Nema više osipanja, čak nam se vraćaju stari članovi i mi jednostavno ne želimo ni u kakve stranačke struje, a onome ko želi da proda partiju, poručujemo da mi u tome nećemo da učestvujemo - kazao je Gogić.

N. Kovačević