https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Vaspitači primaju 75 odsto plate, Ministarstvo prosvete ćuti

Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 26.04.2007. 13:59:17Naslov: Vaspitači primaju 75 odsto plate, Ministarstvo prosvete ćuti
Poruka od: Pedja 26.04.2007. 13:59:17
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG07042504.shtml

Vaspitači primaju 75 odsto plate, Ministarstvo prosvete ćuti

Bitka za dostojanstvo

Nije nam jasno što nas ne stave u cenus, zbirni spisak zaposlenih u osnovnim školama, nego Ministarstvo novac prebacuje lokalnoj upravi, a onda oni nama daju plate. Još veći je problem to što mi ne znamo mehanizam obračuna tih 75 odsto, što ne znamo startni koeficijent, tvrde

UŽICE - Vaspitači koji u osnovnim školama u Užicu rade sa predškolskim grupama od početka školske godine primaju tek 75 odsto plate, vaspitači sa 20 godina radnog staža rade za manje od 19.000 dinara, a svi njihovi dosadašnji pokušaji da reše status ostali su bez uspeha. Iz Aktiva vaspitača u osnovnim školama u Užicu pisali su i ministru prosvete, na istu adresu zahtev za rešavanje statusa vaspitača uputili su i direktori osnovnih škola u Užicu u kojima rade pripremne predškolske grupe, ali rešenja za sada nema.

U pismu ministarstvu prosvete vaspitači tvrde da je njihov materijalni položaj postao nezavidan od donošenja "Pravilnika o normi časova neposrednog rada sa učenicima, nastavnika, stručnih saradnika i vaspitača u osnovnoj školi", u kome je u okviru četrdesetočasovne radne nedelje za vaspitače utvrđena obaveza od ukupno 30 sati i da im se shodno takvom zaduženju obračunava i isplaćuje 75 odsto ukupne zarade.

- Zahtevamo da ministar prosvete ili izmeni sporni pravilnik o normi časova ili da donese pismeno autentično tumačenje istog pravilnika i uputi ga direktorima osnovnih škola u kojima funkcionišu pripremne predškolske grupe i da se na taj način vaspitačima u predškolskim grupama pri osnovnim školama prizna puna radna norma od 40 sati nedeljno - piše u pismu aktiva vaspitača koje je upućeno ministru prosvete.

Sem ovoga, vaspitači tvrde da je pravilnik nezakonit i da je u direktnoj suprotnosti za Zakonom o radu u organima državne uprave i zakonima koji regulišu osnove obrazovanja.

- Ako je zakonom predviđeno četvorosatno radno vreme za rad vaspitača sa decom, ne može se podzakonskim aktom zakonom propisano radno vreme normirati kao 75 odsto punog radnog vremena - tvrde užički vaspitači, uz molbu Ministarstvu da što pre razmotri njihove zahteve.

Pozitivnog odgovora iz Ministarstva za sada, međutim, nema. U pismu koje su Ministarstvu prosvete uputili direktori osnovnih škola u Užicu u kojima rade predškolske grupe direktori su napisali da su ove godine, pošto je predškolski program u lancu obaveznog obrazovanja, očekivali "dostojanstveniji položaj vaspitača".

- Novi zakon nije usvojen, pa je norma vaspitača 75 odsto, a oni vremenski rade duže od učitelja. Vaspitač sa dvadeset godina radnog staža ima platu manju od 19.000 dinara, gotovo kao pomoćni radnik u istoj školi, to je ispod svakog proseka. U većini škola, a to slučaj i kod nas, nismo u mogućnosti da dopunimo vaspitačima normu drugim poslovima jer i inače imamo višak radnika - navodi se u pismu direktora užičkih osnovnih škola.

Anđa Đuričić, predsednik Aktiva vaspitača u užičkim osnovnim školama, tvrdi da su vaspitači koji rade sa predškolskim grupama u osnovnim školama poslednju platu primili pre 35 dana i da od tada nisu dobili ni dinara.

- Nije nam jasno što nas ne stave u cenus, zbirni spisak zaposlenih u osnovnim školama, nego Ministarstvo novac prebacuje lokalnoj upravi, a onda lokalna uprava nama daje plate. Još veći je problem što mi ne znamo mehanizam obračuna tih 75 odsto, što ne znamo startni koeficijent. Ne znamo ni ko nam je poslodavac, s nama se niko ne bavi, za poslednje dve godine nismo imali nijedno povećanje plate, jedino za nas u školama nema božićnih novčanih čestitki - kaže ona.

ČEKAJU INSPEKCIJU

U Užicu podsećaju da je Slavko Karavidić, pomoćnik ministra finansija, još pre mesec dana izjavio da nema promena u načinu finansiranja zarada vaspitača i obećao da će "koliko sutra" u škole poslati inspekciju, ali da se od tada ništa nije desilo.


Z. Šaponjić (Sina)