https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - delenje adsl interneta preko rb 750 ?

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Mikrotik => Temu započeo: Djole-pop 19.04.2012. 23:19:36Naslov: delenje adsl interneta preko rb 750 ?
Poruka od: Djole-pop 19.04.2012. 23:19:36
hteo bih da pitam za savet kako da podelim adsl internet preko rutera rb 750 na dva dela?
naime ja bih želeo da podelim na sledeci nacin:
Podelio bih tako da umesto na dva kompa delim internet na dva wirelless rutera, koji bi kasnije dobijenu brzinu delili na racunare koji su na njih povezani.
Preko jednog wirelles rutera bih bezicno slao signal komsiji sa kojim delim net,
Dok bih preko drugog delio internet za svoje racunare.
E sad ja bih mikrotik podesio po ovom (http://http://wireless.uzice.net/uputstva/mikrotik-osnovno-podesavanje-deljenje-internet-konekcije/) uputstvu, a ruterima bih dao adrese iz opsega adresa na kojima bude podesen mikrotik, e sad me zanima hoce li to raditi ako se mikrotik podesi samo po ovom uputstvu ili moram jos nesto podesiti?
I na sta moram da obratim paznju tokom povezivanja da bi ovo uspelo ovako kako sam ja zamislio ?
To bih trebalo da funkcionise tako sto bi ruteri dobijali svaki svoj deo (svoju polovinu) i rasporedjivali dobijen internet racunarima koji su na njih vezani. Za pocetak ne bih nikakve podele vrsio na racunare koji se nalaze na tim ruterima, ali me zanima dali je to moguće ukoliko se postuje ovaj prvi uslov jel bih zeleo i tako nesto da utradim ali otom potom?


Naslov: Odg: delenje adsl interneta preko rb 750 ?
Poruka od: Pedja 20.04.2012. 03:30:05
To uputstvo je sasvim dovoljno.


Naslov: Odg: delenje adsl interneta preko rb 750 ?
Poruka od: Djole-pop 24.04.2012. 22:40:10
Uradio sam po uputstvu sve, samo što  sam ja od raspolozivih 4/512
na oba rutera stavio max na 4/512, a limit at na 2/256
i primetio sam da to baš i ne radi kako treba u trenucima kada jedan korisnik skida nešto sa neta, pa sam hteo da pitam jel bi šta dobio time ako bih max limit postavio na 3/384, dali bi se onda postovala pravila postavljena na limit at ili moram staviti max limit da bude 2/256 što baš i nisam rad uciniti,
sa druge strane moglo bi mi posluziti mozda i delenje po nivoima, ali se oko toga ne razumem nista,a neznam ni gde se upisuje skripta, pa ako mislite da mi to može pomoći molio bih malo objašnjenje :)  
hvala... :)


Naslov: Odg: delenje adsl interneta preko rb 750 ?
Poruka od: Pedja 25.04.2012. 13:23:54
Kontrola protoka funckionise sve dok link nije preopterecen. Ako je link preopterecen (reda 90% protoka ili vise), ruter vise ne moze da radi kontrolu protoka. Verovatno je to slucaj kod tebe. To se ne odnosi na nazivnu brzinu linka nego na realan maksimalan protk koji link u datom trenutku moze da pruzi.

Cela ta stvar u stvari sve bolje radi sto je više korisnika i što je veći internet link jer statisticki sve manja verovatnoca da dоđe do zagušenja.

Probaj da ogranicenje protoka podesis tako da kada svi korisnici upotrebe maksimum i dalje ostane 10% protoka linka neiskorisceno.