https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - MIKROTIK RIC/522C

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Mikrotik => Temu započeo: padurjan 23.11.2009. 01:40:16Naslov: MIKROTIK RIC/522C
Poruka od: padurjan 23.11.2009. 01:40:16
NAJPRE DA VAS POZDRAVIM I POHVALIM

Stvarno ste izvanredni i vec par puta sam uspeo da nadjem resenje problema na vasem forumu.
Dobio sam antenu RIC/522c u kojoj se nalazi RB433 i na njemu wireless kartica R52 i to mi se cini kao dobra zamena za dosadasnji tP-link543 , spoljnu antenu , kablove (naime koristim bezicni internet naposlu i na kraju smene sve moram da razmontiram i sklonim) i sva ostala cuda.
E,tu je moj problem.Znaci hocu da preko gore navedenog hvatam signal i imam internet na laptopu ali nemam pojma kako,pregledao sam forum i video neka veoma detaljna objasnjenja koja nikako ne razumem.Sa TP-linkom sam se snasao jer kad ukucam njegovu IP adresu u pretrazivac sve lepo izadje i to sam uspeo da podesim i da radi.Sa Mikrotikom nikako ne uspevam,skinuo sam sva moguca uputstva ali sam preveliki laik,a i engleski mi nije bas najbolji.Ukucavao sam sve moguce IP adrese koje sam tamo nasao ali nista.Jednostavno mi ne pokazuje da imam mreznu povezanost .Koristim Windows7 .probao sam i sa laptopom koji ima XP ali ni tu nisam  bolje prosao
  Zato vas molim ,ako postoji neko jednostavno resenje za moj problem,da mi na neki nacin pomognete


Naslov: Odg: MIKROTIK RIC/522C
Poruka od: Pedja 23.11.2009. 09:49:21
Nisam baš siguran da je Mikrotik dobar izbor za vas jer on zahteva određeno predznanje. To je uređaj koji je namenjen za napredno umrežavanje.

Pogledajte uputstvo http://wireless.uzice.net/uputstva/mikrotik-osnovno-podesavanje-deljenje-internet-konekcije/, na samom kraju je objašnjeno kako Mikrotiku pristupiti iz Winbox-a (Winbox možete preuzeti sa Mikrotik sajta). Ako ništa drugio, Winbox može da vam otkrije IP adresu mikrotik interfejsa (ako ne uopšte ima).

Međutim, dobra stvar je što Winbox-om Mikrotiku možete pristupiti i bez IP adrese.


Naslov: Odg: MIKROTIK RIC/522C
Poruka od: padurjan 23.11.2009. 21:23:46
problem je sto ga ni winbox ne vidi jer nisam uspeo da ga uparim sa mreznom na laptopu.Celu noc sam pokusavao i nista nisam uradio.Resio sam da malo odmorim ,a mozda se u medjuvremenu javi neko ko moze da mi uprosti kako da pocnem jer zaista nemam pojma sta vise da mu uradim.Procitacu ovaj post koji si mi naveo pa cemo videti
Hvala


Naslov: Odg: MIKROTIK RIC/522C
Poruka od: padurjan 24.11.2009. 16:47:56
Danas sam uspeo da ga povezem sa lap topom na kome mi sad pokazuje da mikrotik konektovan na njega ali winbox ne pokazuje nista kad kliknem na tri tacke?Ima li neko ideju sta dalje.
Mreznu na lap topu sam stavio na 192.168.88.25


Naslov: Odg: MIKROTIK RIC/522C
Poruka od: Pedja 24.11.2009. 21:35:47
Da bi povezao racunar i mikrotik direktno možda ti treba ukršteni UTP kabal, ili ih moraš povezati preko nekog switch-a.

Ako računar i Winbox i dalejne vide Mikrotik onda to znači da je veroatno kartica na Mikrotiku disejublovana ili tako nešto.

Tada Mikrotiku moraš prisptupiti preko konzole. Za to ti je potrebannamenski serijski kabal (RS232) kojim ćeš povezati Mikrotik i svoj računar (na računaru moraš imati RS232 priključak ili ako ga nemaš, onda USB adapter koji omogućuje RS232 vezu).

Preko RS232  i nekog terminal progama se povezuješ na Mikrotik u terminal režimu, i direktno na njemu možeš da kucaš komande i tako ga podešavaš.

Nažalsot, to sve izlazi iz domena jednostavnog. Potrebno je neko iskustvo da bi se to koristilo.

A da, najpre probaj da resetuješ mikrotik na fabrička podešavanja. Ima na njemu jedno dugme koje služi za to.