https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Pentium I umesto ruter boarda.

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Mikrotik => Temu započeo: u_jogurtu_nema_kostiju 20.11.2008. 19:31:54



Naslov: Pentium I umesto ruter boarda.
Poruka od: u_jogurtu_nema_kostiju 20.11.2008. 19:31:54
Prvo da kazem, veliko HVALA za onaj tekst o osnovama podesavanja mikrotik-a, jer mi je u mnogome pomogao, i pogodite sta, ne koristim winbox, ipak sam ja stari konzolas.

Imam problem, tacnije nedoumicu, pa ukoliko je neko voljan da mi pomogne, neka procita ostatak teksta, i neka mi, ukoliko je ikako moguce odgovori detaljno i sa strpljenjem, a ne odgovori tipa " To ti je ovo, moras ono, i neke izrazi da pogledam negde i slicno"...

Postavljam wireless link izmedju Beograda i Mladenovca. Sto se tice opreme, ponudjeno mi je sledeće:
* Parabolic Dish Antena 32 dBi za 5.4-5.7 Ghz proizvodjaca Pacific Wireless
* Radome for 32.5 dBi Dish Stainless - Pacific Wireless
* Mikrotik RouterBoard 600A
* jos neke komponente tipa kuciste sa grejacima i slicno.

Moje pitanje je:

* Ukoliko bih umesto RouterBoard-a iskoristio kuciste Pentiuma jedan, sta mi je potrebno da ugradim u isto kuciste,kako bih ga pretvorio u mikrotik, da li gore navedena antena moze raditi na istom?
 
* Da li je moguce koristiti neku drugu antenu, jer je ova dosta skupa, cck 21.000 din
*Da li moram koristiti Radome ili ne?

Unapred hvala na svim odgovorima, stvarno cete mi u mnogome pomoci.


Naslov: Odg: Pentium I umesto ruter boarda.
Poruka od: Pedja 20.11.2008. 20:53:46
Potrebne su ti wireless kartice (po potrebi) i jedan hard disk ili CF kartica koja se adapterom ubode u plocu umesto hard diska.

Za P1 je velika verovatnoca da ces imati problem napajanja, posto wireless kartice traze 3.3V a P1 to nemaju, pa mora da se uradi prepravka ploce i napajanaj da se dobije taj napon (pogledaj http://wireless.uzice.net/uputstva/prepravkaPCI2.1naPCI2.2/). Sigurnija varijanta je da upotrebis P2 ili P3 plocu sa ATX napajanjem psoto one sve po pravilu imaju potreben napone i nije potrebna nikakva prepravka.

E sad, ako upotrebis racunar neophodno je da mu obezbedis 220V i poveliku kutiju u koju ces da spakujes sve sto je potrebno. Evo kako to treba da izgleda:

(http://images.fotopic.net/yqvmte.jpg) (http://foto.wireless.uzice.net/p46873490.html)

Ako taj cvor treba dabude u nekoj nedjodjiji na visokom mestu i otrebno mu je obezbediti rezervno napajanje (iz akumulatora) bolje je da upotrebis RouterBoard. On je mnogo manjih dimencija, pa se sve spakuje u manju i mnogo laksu kutiju koju je opet, mnogo lakse negde okaciti, a napaja se niskim naponom, koji je lako obezbediti i iz akumulatora ako nestane struje.

Sto se antena tice, vidi u Voltplusu (http://www.voltplus.co.yu/Site%20no%20flash/Antele%20listanje/parabola_p5535_slike.html). Oni proiyvode antene koej su sigurno mnogo jeftinije a trebalo bi da rade sasvim korektno.

Radome nije neophodan ali je dobro staviti ga.


Naslov: Odg: Pentium I umesto ruter boarda.
Poruka od: u_jogurtu_nema_kostiju 20.11.2008. 23:34:58
Sta da ti kazem druze, sem veliko hvala. Imaj u vidu da cu znati ovo da cenim, kad god.


Naslov: Odg: Pentium I umesto ruter boarda.
Poruka od: ljubisa88 21.11.2008. 22:56:53
vec sam ti rekao na drugom forumu
prepravka sigurno pali ja sam danas prepravio deveti p1 radi kao svicarski sat
moras znati da i ploce p2 nisu sve na pci2.2 ali ih je puno lakse prepraviti posto vec imas 3.3 volta na atx konektoru ne treba da se pravi stabilizator
pozdrav


Naslov: Odg: Pentium I umesto ruter boarda.
Poruka od: Pedja 22.11.2008. 01:21:39
Ako vec imas RouterBoard ne vidim svrhu da se petljas sa P1 posto on nije nista jaci.