https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - VPN između dva ADSL-a (Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP))

Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Mikrotik => Temu započeo: drasko 16.11.2009. 09:29:00Naslov: VPN između dva ADSL-a (Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP))
Poruka od: drasko 16.11.2009. 09:29:00
Peđa pozdrav !

Listajući razna uputstva za kreiranje VPn konekcije između dvije udaljene lokacije naišao sam i na ovo :

VPN između dva ADSL-a
ADSL je prisutan u sve većem broju gradova i sela na području cijele države. Danas praktično više ne postoji tvrtka koja na Internetu nije prisutna barem na način da preko Internet providera čita i šalje mailove, a sve je veći broj onih čije potrebe nadilaze ovu bazičnu funkcionalnost i trebaju više.

Više je npr. veza između udaljenih lokacija tvrtke, na primjer nekoliko trgovina i uprave, skladišta, filijale u drugom gradu i tako dalje. VPN kao riješnje takvog problema je stara i poznata stvar, no najčešće zahtjeva barem s jedne strane fiksnu IP adresu, a naši provideri, na žalost, takvu uslugu još uvijek skupo naplaćuju.

Ukoliko na obje strane postavimo Mikrotik router problem se vrlo jednostavno riješava. Uz pomoć besplatnog servisa za dinamički DNS (ChangeIP) i nekoliko redova skripte na samim routerima vrlo brzo ćemo dobiti potpuno funkcionalan L2TP tunel kojem je za uspostavu nakon prekida veze (reset konekcije svaka 24 sata od strane providera) potrebno manje od 3 minute.
Broj tunela koje tako možemo uspostaviti, ograničen je jedino odnosom zakupljene brzine i transfera koji nam je potreban i kojeg želimo postići između čvorova.

Ja sam do sada kreirao u ovim slučajevima PPTP tunele (Server-client) varijante Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) kreirao sam više tunela i to mi je jako lijepo funkcioniralo pa me interesuje koja je sad razlika i eventualno neko dodatno pojašnjenje.


Hvala !


Naslov: Odg: VPN između dva ADSL-a (Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP))
Poruka od: Pedja 17.11.2009. 19:25:25
L2TP obezbedjuje vecu sigurnost, ali i trosi nesto vise resursa.