https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Mokra Gora - Harač u Mokroj Gori - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1] 2 3 ... 5
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Harač u Mokroj Gori  (Pročitano 38597 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 08.11.2006. 15:08:10 »

http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/srbija.htm#1

Vlada Srbije štiti nacionalni park

Taksa za prolazak kroz Mokru Goru

MOKRA GORA - Za prolazak motornim vozilima kroz Mokru Goru, selo smešteno između Tare i Zlatibora na magistralnom putu Užice - Višegrad, ubuduće će se plaćati taksa. Ova odluka, koju je donela Skupština Parka prirode Šargan - Mokra Gora, objavljena je u „Službenom listu Srbije“, uz blagoslov ministarstava za nauku i životnu sredinu i finansija.

Predeo Mokre Gore Vlada Srbije je zaštitila i proglasila parkom prirode kojim šefuje reditelj Emir Kusturica, koji se u ovom selu nastanio i oplemenio ga i učinio atraktivnijim ulažući u turizam. Od sada, tranzit kroz Mokru Goru naplaćivaće se 50 dinara po automobilu, 150 dinara po autobusu, dok će šlepere „mokrogorska globa“ koštati 350 dinara. U narednih nekoliko dana znaće se od kada će se primenjivati naplata takse.

Odlukom Skupštine Parka, kojoj predsedava dramski pisac Siniša Kovačević, plaćanja takse oslobođeni su vozači automobila sa užičkim registracionim oznakama i lica sa prebivalištem u Višegradu. Naplatna rampa biće postavljena na graničnom prelazu Kotroman, s tim što će se, kada radovi na rekonstrukciji Šarganskog tunela budu završeni, „danak“ naplaćivati i kod železničke stanice Šagran Vitasi na drugom kraju sela.

- Ovo nije ništa novo u Srbiji, jer nacionalni parkovi i parkovi prirode godinama naplaćuju takve takse, izuzev za prolazak kroz zaštićenu teritoriju - kaže za „Blic“ Emir Kusturica, direktor Parka prirode Šargan - Mokra Gora.

On objašnjava da je zakonom predviđena i naplata naknade za vozila, s tim što ta odredba do sada nije primenjivana.

- Vlada Srbije je odlučila da se u Mokroj Gori, kao zaštićenom prirodnom dobru, počne sa naplatom nadoknada za prolazak vozila, a verovatno će isto biti primenjeno i u ostalim nacionalnim parkovima i parkovima prirode - kaže Kusturica.

Novac koji se bude ubirao ovim putem, ističe slavni reditelj, rasteretiće državni budžet, a sredstva će se ulagati u zajedničke potrebe Mokre Gore, pre svega u saobraćajnu infrastrukturu, komunalne potrebe i zaštitu životne sredine.

V. Lojanica
« Poslednja izmena: 08.11.2006. 18:32:39 Pedja » Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 08.11.2006. 15:13:26 »

http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG06110701.shtml

Kroz Mokru Goru i Šargan ubuduće samo uz plaćanje takse

Crveno svetlo za prolaz kroz zeleno

Naknada za prolaz kroz svojevrsni prirodni park je 50 dinara za automobile, 150 za autobuse i 350 za kamione

UŽICE - Već narednih dana, kada bude sprovedena odluka Skupštine Parka prirode "Šargan - Mokra Gora", korisnici motornih vozila, autobusa i šlepera, na granici između Srbije i Bosne, na Kotromanu, ispod Mokre Gore, na putu M 3, Višegrad - Užice, moraće da plate posebnu naknadu za ulaz, odnosno prolazak magistralom kroz ovaj park prirode. Naknada će, za automobile biti 50, za autobuse 150, a za šlepere 350 dinara. Blagajnici Parka prirode, koji je osnovala Vlada Srbije, a čiji je prvi čovek naš proslavljeni režiser Emir Kusturica, biće stacionirani na samoj granici gde će naplaćivati ovu naknadu da, kako objašnjavaju u Parku prirode "Šargan - Mokra Gora", vozači ne bi dva puta zaustavljali vozila. Čim bude završena rekonstrukcija tunela na Šarganu, naknada će biti naplaćivana i na drugom kraju parka, kod stanice Šargan Vitasi, a od naknade biće izuzeta sva vozila sa UE registarskim tablicama i građani RS koji imaju prebivalište u Višegradu.

Prema podacima objavljenim u Službenom listu Srbije od 18. septembra ove godine, Odluku o naknadama za korišćenje predela izuzetnih odlika "Šargan - Mokra Gora", Skupština ovog Parka donela je na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine. Odluku je potpisao predsednik Skupštine Siniša Kovačević, a objavljena je po dobijenoj saglasnosti Ministarstva za nauku i životnu sredinu i Ministarstva finansija.

Sem vlasnika motornih vozila, kako piše u ovoj odluci, naknadu za korišćenje ovog predela izuzetnih odlika, plaćaće i vlasnici turističkih agencija, preduzeća, biroa i to 7.544 dinara godišnje, hoteli i moteli 2.105 dinara godišnje po ležaju, odmarališta 1.351 dinar godišnje po ležaju... Na udaru ove odluke tako će se naći i sam Kusturica koji u svom Drvengradu na Mećavniku podiže motel sa 60 ležaja. Za iznajmljivanje motornih sanki vlasnici će parku morati da plate 1.500 dinara dnevno po sankama, a za bicikle 50 dinara. Ubuduće, naplaćivaće se i snimanje filmova, fotografisanje u komercijalne svrhe u zaštićenom području i to 8.900 dinara po započetom danu snimanja za igrane filmove i reklame, 4.450 dinara za dokumentarne filmove, 3.000 dinara dnevno za komercijalne filmove.

Za organizovani obilazak i prezentaciju posebnih prirodnih i kulturnih vrednosti na zaštićenom području, uz pratnju vodiča, nadzornika, dnevna naknada za đake biće 14 dinara, za ostale 21 dinar, a dnevni parking na području parka koštaće 150 dinara za autobuse i 50 dinara za automobile, 75 dinara za traktore.

U Parku prirode kažu da je ova odluka doneta po zakonu i da će ubrana sredstva biti iskorišćena za potrebe očuvanja prirode u ovom zaštićenom području. Naknada će, kako saznajemo, početi da se naplaćuje po odobrenju MUP-a da se ovaj posao radi na graničnom prelazu i po odobrenju Uprave carina Srbije.

PRVI SE SAMOFINANSIRAJU

"Šargan - Mokra Gora" prvi je park prirode u Srbiji u kome se ovakva odluka sprovodi, a cilj je da ovakvi parkovi počnu sami ubirati novac, bez isključivog oslanjanja samo na državni budžet. Novac od naknade za ulazak u park, odnosno za prolaz magistralom, biće iskorišćen za uređenje okoline magistralnog puta i za lokalne puteve na području Mokre Gore.


Zoran Šaponjić (Sina)
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 08.11.2006. 18:27:11 »

« Poslednja izmena: 08.11.2006. 18:31:07 Pedja » Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #3 poslato: 08.11.2006. 19:34:52 »

U tursko doba, car je postavljao svoje poslusnike, često i iz lokalne zajednice, kojima je davao određene teritorije na upravljanje. Ovi su bili zakon na prostoru koji su kontrolisali, a ubirali su harač kako god su stigli. Ali tada se znalo šta je haračlijino a šta carevo.

Savremeno doba donosi i nove haračlije. Članci u novinama, ma kako sklandalozno izgledali u stari uopšte ne pokazuju pravu sliku kako stvari stoje u Mikroj Gori. Ona je mnogo gora. Našao sam i stavio na forum tekst odluke kojom je uveden bukvalni harač u Mokroj Gori.

Vlada je praktično ceo prostor Mokre Gore dala na upravljanje Kusturici. Park prirode Mokra Gora zvuči lepo ali tu se u stvari radi o privatnoj firmi čiji je vlasnik između ostalih i Kusturica, direktor njegov sin, a u upravi opet sve Kusturicini izabranici. Ova privatna firma je praktično dobila na raspolaganje celo mesto Mokra Gora. Kusturica je verovatno prvi rancer u Srbiji koji u svojoj vlasti ima celo naselje sa sve stanovnistvom. Nije dovoljno sto zemlju i sume kupuje po badava cenama, vec je zinulo da stavi sapu na celu Mokru Goru.

Mokrogorcima je sve zabranjeno. Od kako je Mokra Gora proglasena za Predeo izuzetnih odlika, stanovnici vise ne mogu da odu da pi*aju, a da ih rendzeri, koji su pod Kusturicinom kontrolom ne preslisavaju. Iako mi za rendzere znamo kao junake iz stripova o Divljem zapadu, oni su ustvari bili instrument unistavanja tamosnjeg autohtonog stanovnistva. Kusturica nam je pokazao sta su pravi rendzeri. Nedavno su recimo u Mokroj Gori isprebijali decu, đake na ekskurziji, koja su ukrala - sladoled.

Država je Kusturicinoj firmi stavila na bezuslovno raspolaganje sve resurse Mokre Gore. Ona je ta koja određuje takse, obračunava ih, naplaćuje i raspolaže novcem. Lokalnom stanovništvu se naplaćuje sve, pa i svaki metar telefonske žice ili vodova za struju, a nedaj bože ako su se usudili da opreme sobu da mogu da prime nekog turistu. Stavili su tapiju i na ime Mokre Gore. Svako ko na bilo koji način upotrebi to ime mora da plati.

Istovremeno zabranjena je svaka gradnja, ne može vlasnik više ni da popravlja ni da dograđuje a kamoli da gradi šupu, garažu ili novu kuću. Čak i da ima nameru nema kome da se obrati. Opština Užice je činom stavljanja Mokre Gore u režim zaštićene zone izgubila jurisdikciju na mnogim elementima vlasti u Mokroj Gori, pa tako ispada da je Kusturica sada tamo i vlast jer je očigledno da je sve ovo dobio zbog veza u vladajućoj političkoj strukturi.

Ova odluka predviđa da se naplaćuje sve, svaki oblik života u Mokroj Gori za sve što uradi mora da plati harač Kusturici.

To što neki prolaznik mora da plati taksu za prolazak kroz Mokru Goru ispada sitnica za sve probleme koje imaju Mokrogorci. To što nema logike da neki lokalni moćnik sme da postavi rampu na međunarodni magistralni put i pušta samo ako mu platiš i da od Srbije ne bi ostalo ništa ako bi svaki lokalni moćnik svaku prirodnu lepotu proglasio za park prirode i odmah stavljao rampu na najbliži što magistralni što autoput možda pokazuje da je Kusturica najzad uspeo da ubedi i vlast da iskrivljena slika o Srbima kao kolektivno poremećenom narodu koju redovno pokazuje u svojim filmovima u stvari nije rezultat njegove bolesne mašte već faktičko stanje.

Slika kakvu danas predstavlja Mokra Gora zaista bi mogla da prođe kao scenario za još jedan u nizu Kusturičinih filmova, samo što ovaj put i ne mora da angažuje glumce, samo treba da iznese kameru napolje i snima (i valjda sam sebi naplati snimanje što je takođe predviđeno).

Da apstrakcija bude veća, upravo je Kusturica taj koji uništava Park prirode. Napravio je kičarnik (nešto nalik etno selu), prippisuje mu se da je napravio i put na Zborište (put jeste napravljen za njegove potrebe ali ne i o njegovom trošku), da planira žičaru koja će turiste da vodi pravo u srce Tare, na mesta koja su do danas bila dostupna samo poznavaocima i srčanim planinarima koje ne mrzi da odmere ceo dan hoda da bace pogled sa ovog vrha Tare, zaštićena od razaranja koje turisti sa sobom nose.

Kusturici smeta to što ljudi volzilima prolaze kroz Mokru Goru (kao da mogu da biraju, to je jedini put u Bosnu) i izduvnim gasovima mu kvare vazduh u Međavniku. Ali ne smeta mu što se cela Mokra Gora oseća na mašinsko ulje i katran koji idu uz železnički imidž šarganske osmice a još manje mu smeta da iznajmljuje razne motorne igračke kao turističke atrakcije: motorne sanke, motocikle, bagije i terenska vozila (treba li pominjati kako njegovi rendžeri špartaju džipovima uzduž i popreko Tarom, sve do Mitrovca koji je daleko od Kusturičine prćije).

Znate li možda gde se nalazi Miloševac? Ne. Ne čudi me. To je visoravan podno Zborišta na Tari, s druge strane u odnosu na Mokru Goru. Tu su snimljena ona scena ljubavisanja u kolibi za film "Život je čudo". Prelepo mesto. I još uvek jeste, ali neće još dugo jer je Kusturica na to bacio oko. A tu negde prema zaovinskom jezeru u planu je i skijalište.

Sve u cilju ekologije.

Mokra Gora je nerazvijeno mesto. Jedini izgled za opstanak im je u turizmu. Dobrim delom ih j eželeznica ojadila jer je okupirala Mokrogorski prostor ali se vrlo dobro trudila da što manje angažuje resurse iz Mokre Gore, čak i suhomesnate proizvode nabavlja ubegradu, a ne kod lokalnih seljaka.

U Mokroj Gori mladih skor dainema. Sve je to otišlo na školovanje i da traži posao negde dalje. I do sada nisu imali mnogo motivacije da ostanu a tek je sada neće imati. Turistički poslenici se žale kako Mokra Gora nema dovoljno smeštajnih kapaciteta što znatno ugrožava turistički potencijal Mokre Gore koji se praktično svodi na turistekoji u prolasku, na proputovanju svrate, provedu nekoliko sati, eventualno ceo dan u Mokroj Gori i ondanastavljaju dalje. I da hoće nemaju gde da odsednu. To jest, tako je bilo dok Kusturica nije napravio Mećavnik. Kad ga je napravio onda je zabrano gradnju tako da drugi ne mogu da mu budu konkurencija, a i ovo što neko ima malo smeštaja tu je odrapio takse, da seljacima ne padne na pamet da izdaju krevet ili sobu.

I kako onda Mokra Gora da se razvije? Naravno, treba naplaćivati takse, ali treba prvo pustiti ljude da započnu turizam, da stvore kapacitete, da turizam uhvati korena, da stvore klijentelu, da imaju obezbeđenu popunu kapaciteta, i onda nije problem naplatiti im taksu. A ikada je naplatiš, taj novac mora da se koristi pod kontrolom države i u interesu samog mesta, a ne da njime po svom nahođenju raspolaže jedan moćnik. Taksa na nacionalni resurs nikako ne može biti osnov za bogađenje privatne firme. To je novac koji ima istu svrhu kao i svaki drugi porez i mora biti korišćen namenski i planski. Ne sme se doyvoliti da ijedna fimra ima neograniceno pravo da korsiti ovakav resurs. Čak i da je samo jedna, ona to mora dobiti na raposlaganje na ograničen period i uz uslove šta sve mora da sa novcem napravi. Ovako neograničena vlast moćnika postojala je samo u tursko doba.

Toliko je vekova prošlo, a ponavlja se ista slika: Turčin haračlija i sirotinja raja.
Sačuvana

Top
provereni korisnici
skriboman
*****
Poruke: 3516Najforumaš 2006
« Odgovor #4 poslato: 08.11.2006. 21:06:28 »

A od kada se Mokra Gora......smatra za nacionalni park? Mislim, ne sporim da bi trebala da bude..ali od kada ima taj status?
I mislim da je mnogo bezobrazno naplacivati prolaz kroz M Goru. Shta, treba da znachi ..ako krenem u Vishegrad, moram da platim taxu zato shto prolazim tim putem ?! Alo bre.. To je obichan, OBICHAN put..koji sa obe strane ima par kuca. I neko treba da me zaustavi i naplacuje, nazovi, taxu ...
Poshto osecam da se sve to vrti oko Drvengrada, zashto onda nisu stavili da se placa prolaz kolima na putu za Drvengrad... Poshto poseban put se odvaja za Kusturicino selo, sa tog puta koji oni naplacuju.
Koji lopovi, brate mili...
Sačuvana
immigré
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Poruke: 250


« Odgovor #5 poslato: 08.11.2006. 21:43:43 »

Da li to nije malo ppreterano "zasticena zona ", nacionalni park" i sl.stvari.Po cemu se Mokra Gora moze izjednaciti saTarom kao nacionalnim parkom npr., u smislu karakteristika koje prate tu kategoriju?A te gluposti sa uzimanjem putarine polako vracaju celu pricu u rani srednji vek.Ona nije ni priblizno lepa kao druga mnogo cuvenija podrucja koja se nalaze u istoj grupi(Plitvicka jezera, Durmitorski nacionaklni park i sl).


Izgleda da se sve odvija po onoj narodnoj - "ko nema sokola i kukavici se veseli"!!
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #6 poslato: 08.11.2006. 23:58:46 »

Nije u ravni sa nacionalnim parkom. Da jeste onda ne bi moglo da se muva kao sada. Ovako to je kao zasticena zona pa mu data na upravljanje. Ovako rigorozna taksena politika ne psotoji ni u jednom Nacionalnom parku a oni zaista jesu na naucnoj osnovi prostori koji moraju da se cuvaju.
Sačuvana
klackalica
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Lepa Brena
Država: SRB
FaceBook: ima
Horoskop: Devica
Poruke: 631« Odgovor #7 poslato: 09.11.2006. 00:18:33 »

Pa ovo je stvarno strašno. Na sajtu Agencije za privredni registar (www.apr.sr.gov.yu) stoji da je osnivač preduzeća PARK PRIRODE MOKRA GORA doo - Vlada Srbije (osnivački kapital čitavih 500 EUR), a direktor je Emir Kusturica. Zamenik direktora je izvesni Vladimir Cukovac. I čuj, Skupština pomenutog preduzeća je donela odluku. Je l istom odlukom i nama letos Kusturica blokirao ceo grad po nahođenju kad je snimao još jedno remek-delo kojim će da nas blati?
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #8 poslato: 09.11.2006. 07:57:07 »

Ево података са сајта АПР:

Назив:  PARK PRIRODE MOKRA GORA  
Правна форма:  Друштво са ограниченом одговорношћу  
Седиште:  Мокра Гора  
Пуно пословно име:  DRUŠTVO S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU PARK PRIRODE MOKRA GORA, MOKRA GORA  
Матични број:  20131306  Статус:  Активно привредно друштво  
Датум регистрације:  21.02.2006  Број регистрације:  108735  
Адреса:   Мокра Гора бб, Мокра Гора, Србија
Датум оснивања (дд.мм.гггг):   18.11.2005  
Време трајања:   Нема ограничења  
Шифра делатности:  92522
Назив делатности:  ЗАШТИТА КУЛТ. ДОБАРА И ДР. ЗНАМЕНИТОСТИ  
Регистрован за спољнотрговински промет  
Регистрован за услуге у спољнотрговинском промету  

Подаци о директору
Матични број:  2411954172179  
Име и презиме:  Емир Кустурица  

Уписани капитал  
Новчани:   500,00 EUR
Не-новчани:    

Уплаћени капитал  
Новчани:   500,00 EUR; 10.02.2006
Не-новчани:    

Подаци о оснивачима друштва
Матични број:  9872569028460  
Пословно име:  VLADA REPUBLIKE SRBIJE  
Адреса  
Улица:  Немањина  
Број:  11  
Место:  Београд (град)  
Поштански број:  
Држава:  Србија  
 
 
Заступници
 
1. Општи подаци  
Матични број:  2411954172179  
Име и презиме:  Емир Кустурица  
Функција :   Директор  
Ограничење у спољном промету :    (нема)  
Ограничење у унутрашњем промету :   (нема)  
 
2. Општи подаци  
Матични број:  130295173516  
Име и презиме:  Владимир Цуковац  
Функција :   Заменик директора  
Ограничење у спољном промету :    (нема)  
Ограничење у унутрашњем промету :   (нема)  
Sačuvana

immigré
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Poruke: 250


« Odgovor #9 poslato: 09.11.2006. 19:24:46 »

U ovo covek tesko moze da poveruje iz price, ali kada se procitaju navedeni podaci" crno na belo", toliko sve deluje besmisleno-jednom recju sacuvaj Boze!Pa ne moze se svako parce livade ili zabran porglasavati za kojekakve "nacionalne parkove".
Kusturica se malo osilio , reklo bi se.Nema Mokra Gora  potrebne prirodne lepote da bi mogla i da pomisli da se svrsta u tu kategoriju.Ali nije mi jesno gde ide taj novac?Zar je moguce da neko na svojoj dedovini u toj "zoni" ne moze bez dozvole da napravi objekat kakav zeli?.Pa slikanje u komercijalne svrhe se naplacuje(sta je to?).
Ne vredi "nazor".Nego ako ima neko ko moze da zaustavi tu srdacinu.Kao zasticena zona a ovamo parnjaca cadi li, cadi.
Dobro je da je Tara , barem za sada prezivela,ove "izlive inspiracije".
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #10 poslato: 10.11.2006. 01:19:44 »

Čujem od kolege, napenalili lovci ove Kusturičine redndžere smile Na jednom lovnom pohodu, lovci bili baš naoštreni, spremili se i bacili u lov a renderi im svaki čas zumbali kroz šumu i rasterivali divljač. Ovi ni pet ni šest nego dohvate rendžere i nalupaju ih.

Jes da ne volim lovce ali dobro suuradili smile
Sačuvana
immigré
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Poruke: 250


« Odgovor #11 poslato: 10.11.2006. 17:56:58 »

Ako i  treba !
Sačuvana
losmi
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Država: Cyprus
Horoskop: Škorpija
Poruke: 160« Odgovor #12 poslato: 10.11.2006. 21:39:09 »

Хмм више се не зове Емир Кустурица. Сада је Немања. Крстио се у мају 2005. године.
Sačuvana
immigré
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Poruke: 250


« Odgovor #13 poslato: 10.11.2006. 21:55:58 »

   Sto se krstenja tice, to je njegova privatna stvar.On se izjasnjava kao Srbin i to bi trebalo postovati.Nemamo bas previse umetnika koji su poznati u svetskim razmerama.Ali ovaj "mokrogski rezervat" bi trebalo ukinuti.
Sačuvana
klackalica
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Lepa Brena
Država: SRB
FaceBook: ima
Horoskop: Devica
Poruke: 631« Odgovor #14 poslato: 10.11.2006. 22:04:06 »

То што је он Србин, или се тако представља, не чини да га поштујем више од једног, рецимо, Хариса Џиновића. Највише су ми зла нанели у животу управо Срби. А Емир је славан у светским размерама, између осталог, и зато што је нас представљао у много лошијем светлу него што смо, као да нисмо већ довољно лоши.
Sačuvana
immigré
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Poruke: 250


« Odgovor #15 poslato: 10.11.2006. 22:16:39 »

  Dobro , sad da li je vise ili manje simpatican, za vecinu Srba , ne znam.Ali ne zvuci lose kada se na nekom svetskom festivalu najavi kao srpski umetnik.Ipak pored njega i npr.Paskaljevica , trenutno gotovo i da nema svetskih imena u srpskoj kinematografiji.Ipak i jedan Mehmed Selimovic se izjasnjavao kao Srbin(njegova pisana poruka i danas postoji u SANU, gde  je bez ikakvih dvoumica objasnio svoju pripadnost srpskom narodu), naravno tu je i Ivo Andric, koji se takodje  izjasnjavao kao Srbin , mada je pomalo bez veze sve ovo nabrajati.
 A sto se tice "srpske sloge " , ona je nadaleko cuvena.
Sačuvana
immigré
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Poruke: 250


« Odgovor #16 poslato: 10.11.2006. 22:20:05 »

Da dodam:ni ja nisam bas odusevljen scenografijom u njegovim filmovima(jesmo prikazni malo vise u bedaku , nego sto bi trebalo)Moglo bi se i ponesto sakriti.
Sačuvana
Vlad Dracul
Experimental Period
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Milic Filipovic
Mesto: Pozega
Lokacija: Bakionica
Država: Srbija
Horoskop: Bik
Poruke: 1876
« Odgovor #17 poslato: 01.12.2006. 16:35:47 »

Kakva je ovo glupost?!? Mokra Gora izgleda prelepo i mislim da bi i mogla biti nacionalni park ali da mi neko naplati da prodjem kros moju zemlju u kojoj ja placam porez.. jedino da uzmem pusku i da ga ubijem druge nema icon7 lopovija.

Ako je izgradio svoj drvengrad ili kako god da ga vec zove nek na njemu radi sta mu je volja ali da naplacuje prolaz kroz zemlju za koju su nasi dedovi kosti ostavljali je apsurd
« Poslednja izmena: 01.12.2006. 16:39:26 Vlad Dracul » Sačuvana

Proud son of Svarog!!!
mcusin
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Marko Chushin
Lokacija: Kameno Korito
Poruke: 608« Odgovor #18 poslato: 18.01.2007. 17:12:17 »

E ovo stvarno prelazi sve granice.. evo sta se radi na Mokroj Gori  icon7 ja iskreno nisam znao za ovo!
Malo je loshiji sken, ali kad se zumira moze sve da se procita!
http://img135.imagevenue.com/img.php?loc=loc401&image=44805_mokra_gora_122_401lo.jpg
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #19 poslato: 18.01.2007. 18:57:27 »

Evo u prilogu isti clanak koji je objavila Uzicka nedelja, samo u PDF formatu. Lakse se cita.

* uzickanedelja597_020.pdf (135.97 KB - preuzeto 325 puta.)
Sačuvana

mcusin
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Marko Chushin
Lokacija: Kameno Korito
Poruke: 608« Odgovor #20 poslato: 18.01.2007. 23:49:42 »

e nisam video.. da ima tema sorry
Sačuvana
Vlad Dracul
Experimental Period
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Milic Filipovic
Mesto: Pozega
Lokacija: Bakionica
Država: Srbija
Horoskop: Bik
Poruke: 1876
« Odgovor #21 poslato: 19.01.2007. 00:21:34 »

Ma ovo je smesno sta neko sebi uzme za pravo.. mislim ako je ovo sto pise u clanku istina bar 70% ljudi koji su vodili ovu zemlju treba da spakuju kofere i da je napuste! Dati zamlju na upravljanje nekome ne dao bog da se desi sa bilo kojim parcetom zemlje koje je u mom vlasnistvu jer nekoga ne bi bilo ili mene ili postavljenog uzurpatora!!!
Sačuvana
filler
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Filipos Domesticus
Mesto: Ispred Ekrana
Lokacija: Ni na nebu ni na zamlji
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Bik
Poruke: 1431


..::Hackintosh 10.5.6::..WWW
« Odgovor #22 poslato: 20.01.2007. 14:21:27 »

Eh, svaki dan kada ponesto novo cujem, mislim da sam cuo sve. Kad ono, uvek ima nesto sto te iznenadi i trgne iz jave. Sta reci na sve ovo, nemam zelju sada ni da pridjem Mokroj Gori, znajuci ko ce od mog prilaska da profitira. Mozda je sledece sto ce da uvede je da placate vazduh koji tuda udisete, kad je mogao zemljiste uzeti, sta ga sprecava da naplacuje i vazduh tu?
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #23 poslato: 14.02.2007. 14:55:46 »

http://www.danas.co.yu/20070214/ekonomija1.html#1

Kroz Mokru Goru uz naknadu od 50 do 350 dinara

Nije harač već ekološka taksa

Putnici namernici plaćaju naknadu za zaštitu životne sredine: Park Šargan - Mokra Gora
Užice - Iako još nema zvanične potvrde za to, od danas bi trebalo da počne da se naplaćuje naknada za prolazak motornih vozila kroz Mokru Goru, na graničnom prelazu Kotroman (na granici između Srbije i BIH). Odluku o naknadama donela je Skupština ovog parka prirode, pozivajući se na Zakon o zaštiti životne sredine, a odluku je potpisao predsednik Skupštine Siniša Kovačević.

Saglasnost na to dali su Ministarstvo za nauku i životnu sredinu i Ministarstvo finansija. Tako će Mokra Gora postati prvi park prirode u Srbiji u kojem će se naplaćivati ova vrsta naknade. Park prirode Šargan-Mokra Gora osnovala je Vlada Srbije, a njen direktor je filmski reditelj Emir Kusturica, koji je u Mokroj Gori, na Mećavniku, izgradio etno-filmsko selo, poznato kao Drvengrad.

Odlukom je predviđeno da vlasnici automobila, autobusa i šlepera, na graničnom prelazu Kotroman, na putu Višegrad - Užice, plaćaju naknadu za prolaz kroz ovaj park. Naknadu neće plaćati vozila sa užičkim registarskim tablicama i građani Republike Srpske, sa prebivalištem u Višegradu. Naknada za automobile je 50, za autobuse 150, a za šlepere 350 dinara. Vlasnici turističkih agencija, preduzeća, biroa, plaćaće godišnju naknadu u iznosu od 7.544 dinara, hoteli i moteli 2.105 dinara, a odmarališta 1.351 dinar po ležaju. Iznajmljivanje motornih sanki košta 1.500 dinara, a bicikla 50 dinara dnevno. Pored toga naplaćivaće se snimanje filmova, fotografisanje u komercijalne svrhe u zaštićenom području, i to 8.900 dinara dnevno ako je reč o snimanju igranih filmova i reklama, tarifa za dokumentarne filmove iznosi 4.450 dinara, a za komercijalne filmove 3.000 dinara. Dnevna naknada za organizovani obilazak i prezentaciju posebnih prirodnih i kulturnih vrednosti na zaštićenom području, uz pratnju vodiča, za đake košta 14, za ostala lica 21 dinar, dok parking za autobuse košta 150, za automobile 50, a za traktore 75 dinara.

Direktor parka Emir Kusturica nedavno je saopštio da je odluka o naknadama doneta po zakonu i da će prikupljeni novac biti iskorišćen za očuvanje parka, ali i za finansiranje komunalne infrastrkture na ovom području. Najava uvođenja ove naknade izazvala je burne reakcije u javnosti, a kako je Kusturica tada objasnio, nije reč ni o kakvom haraču, veće samo o naknadi. - U Službenom glasniku izvršena je kategorizacija tih naknada. To nisu harači ni takse, jer takse naplaćuje država, a naknade naplaćuju parkovi prirode ili nacionalni parkovi. Naknada se naplaćuje zbog zagađenja životne sredine ugljen-monoksidom i to je praksa u razvijenim evropskim zemljama - tvrdi Kusturica.


Normalna stvar

- Deo novca dobijen naplatom naknade od zagađivača životne sredine biće usmeren lokalnoj samoupravi za izgradnju infrastrukture, od vodovoda, preko asfaltnih drumova do elektrifikacije, što bi inače država trebalo da radi. Takva naknada postoji u Austriji, Švajcarskoj i ostalim evropskim državama, koje žele da sačuvaju životnu sredinu i to je u tim zemljama normalna stvar - izjavio je nedavno Emir Kusturica, direktor parka Šargan-Mokra Gora, i obećao da neće biti klasičnih naplatnih rampi, već nekoliko informativnih centara u kojima će vozači moći da plate naknadu.


N. Kovačević
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #24 poslato: 21.02.2007. 12:22:02 »

http://www.b92.net//biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=02&dd=16&nav_id=232816

Ekološke takse u Mokroj Gori

12:17 | Izvor: B92, Beta

Užice -- Na graničnom prelazu Kotroman je počela naplata "ekološke takse" za vozila koja prolaze kroz zaštićeno područje Mokre Gore.

Mokra Gora je tako postala prvi "park prirode" u Srbiji u kojoj se, na putu Užice-Višegrad, naplaćuje ta vrsta naknade, koja za automobile iznosi 50, autobuse 150, kamione 200 i šlepere 350 dinara.

Na graničnom prelazu Kotroman, osim carinskih i policijskih službi, nalazi se i brvnara, službeni prostor nadzornika JP "Park prirode" Šargan-Mokra Gora, koji naplaćuju naknadu. Čim bude završena rekonstrukcija tunela na Šarganu, naknada će biti naplaćivana i na drugom kraju parka, kod stanice Šargan Vitasi.

Nadzornici su rekli da prvog dana nije bilo problema sa naplatom, jer su vozači već upoznati sa zakonskom obavezom uz koju sledi izdavanje fiskalnog računa, ali i prospekta sa lepotama Mokre Gore.

"Ekološka taksa" u Mokroj Gori uvedena je na osnovu odluke Skupštine JP "Park prirode", kojom predsedava režiser Siniša Kovačević, a koju je verifikovala Vlada Srbije, osnivač tog preduzeća.

Ona se sprovodi na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine uz saglasnost Ministarstva finansija i Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine.

Direktor JP "Park prirode" Mokra Gora, reditelj Emir Kusturica, koji je na brdu "Mećavhik" izgradio etno-selo "Drvengrad", povodom reakcija koje je izazvala najava uvođenja naknade, ranije je izjavio da takva praksa postoji u evropskim državama koje žele da sačuvaju životnu sredinu, navevši primer Austrije i Švajcarske.

Kusturica je dodao da će deo novca koji je dobijen od zagađivača životne sredine biti vraćen lokalnoj samoupravi za gradnju komunalne infrastrukture, vodovoda, asfaltiranja puteva, elektrikikaciju i druge potrebe.

Naknadu za korišćenje ovog predela izuzetnih odlika, uz vlasnike motornih vozil, plaćaće i vlasnici turističkih agencija, preduzeća, biroa i to 7.544 dinara godišnje, hoteli i moteli 2.105 dinara godišnje po ležaju, odmarališta 1.351 dinar godišnje po ležaju.

Za iznajmljivanje motornih sanki vlasnici će parku morati da plate 1.500 dinara dnevno po sankama, za bicikle 50 dinara. Naplaćivaće se i snimanje filmova, fotografisanje u komercijalne svrhe u zaštićenom području i to 8.900 dinara po započetom danu snimanja za igrane filmove i reklame, 4.450 dinara za dokumentarne filmove, 3.000 dinara dnevno za komercijalne filmove.

Za organizovani obilazak i prezentaciju posebnih prirodnih i kulturnih vrednosti na zaštićenom području, uz pratnju vodiča, nadzornika, dnevna naknada za đake biće 14 dinara, za ostale 21 dinar, a dnevni parking na području parka koštaće 150 dinara za autobuse i 50 dinara za automobile, 75 dinara za traktore.
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3 ... 5
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.312 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.016s, 2q)